Hyppää pääsisältöön

Japani pintaa syvemmältä, syksy 2018

Ihastu monipuoliseen japanilaiseen kulttuuriin Kii-Tanabessa, Kumanossa, Koyavuorella, Narassa, Ujissa, Kiotossa, Osakassa ja Kobessa

11 päivää alk.4 640 €/hlö
Uutuus
 • 7.11.2018 - 18.11.2018 Varaa
 • Kii-Tanabe 1 yö
 • Yunomine 1 yö
 • Koya-san 1 yö
 • Nara 2 yötä
 • Uji retki
 • Kioto 2 yötä
 • Osaka 3 yötä
 • Okayama retki
 • Himeji retki
 • Kobe retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kiertomatka Kansain alueella johdattelee Japanin kulttuurisiin kerroksiin.

Kierroksemme aluksi nautimme kuumista kylvyistä Kii-Tanaben merenrantakylässä. Sieltä suuntaamme šamanismista tunnettuun ”puiden ja juurten maahan” Kumanoon, jonka vuorilla hovista karkotetut aristokraatit, buddhalaismunkit ja pyhimykset kulkivat jo ammoisina aikoina. Mekin patikoimme pienen pätkän Kumano Kodon vaellusreittiä, ennen kuin matkaamme Koyavuoren huipulle, Kiinasta esoteerisen buddhalaiskoulukunnan maahantuoneen Kukain perustamalle temppelialueelle. Koyavuorelta jatkamme maan ensimmäiseen pysyvään pääkaupunkiin Naraan.

Vierailemme myös vihreästä teestään tunnetussa Ujissa. Maailman vanhimmaksi romaaniksi kutsutun Genjin tarinan viimeiset luvut sijoittuvat Ujiin, ja niinpä vierailemme myös tarinalle omistetussa museossa. Kiotossa mantereelta omaksutuista aineksista kehittyi omintakeinen Heian-kauden korkeakulttuuri, jonka piirissä luotu kirjallisuus, puutarha-arkkitehtuuri, maalaukset sekä rakennustaide loivat perustan japanilaiselle kulttuurille. Tutustumme Kioton keskeisiin temppeleihin sekä puu- ja kivitarhoihin ja kukkaiskortteleina tunnettujen Pontochon ja Gionin ravintoloiden täyttämiin pikkukujiin. Lopuksi jätämme hienostuneen perinnekulttuurin taaksemme ja suuntaamme moderniin, kauppiaiden ja näyttelijöiden luomasta railakkaasta tunnelmasta tunnettuun Osakaan. Matkan antia täydentävät päiväretket Korakuenin kauniiseen puutarhaan ja Himejin linnaan sekä Osakan naapurikaupunkiin Kobeen.

Matkaisäntänä toimii japanologi-kirjailija Miika Pölkki, joka on syntynyt Kiotossa, viettänyt valtaosan elämästään Japanissa, suomentanut japanilaista kirjallisuutta sekä julkaissut kirjoja muun muassa japanilaisesta ruokakulttuurista ja zenbuddhalaisuudesta.
Lue Miikan blogi-kirjoitus tästä!

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, keskiviikko 7.11.
Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.25 suoralla lennolla Osakaan.

Kii-Tanabe
2. päivä, torstai 8.11. Aamulla klo 10.00 saavumme Kansain lentokentälle Osakaan. Kentältä suuntaamme bussilla Kiin niemimaalle, kohti Kii-Tanaben rannikkokaupunkia. Rantatieltä poikkeamme Idakison rautatieasemalle, missä koetamme päästä tapaamaan sympaattista, mutta hyvin arvonsa tuntevaa asemapäällikköä. Syömme päivän aikana lounaan. Iltapäivällä majoitumme hyvään keskitason Nankitanabe Harvest -hotelliin (★★★★). Iltapäivällä on aikaa rentoutua hotellin kylpyaltaissa, ennen kuin illansuussa kokoonnumme tervetulopäivälliselle. (L, P)

Kii-Tanabe – Yunomine
3. päivä, perjantai 9.11. Aamiaisen jälkeen tutkimme rannikon luonnonnähtävyyksiä sekä käymme paikallisessa olutpanimossa. Lounaan jälkeen jatkamme bussilla (n. 1,5 tuntia) Kumanon vuorialueen suojaisessa laaksossa sijaitsevaan Yunominen kylpyläkylään. Yunominen kylvyissä ovat Kumano Kodon pyhiinvaeltajat puhdistautuneet jo satojen vuosien ajan. Innokkaimmat voivat kokeilla vaikka Unescon perintökohteeksi valitun pönttöpaljun (tsuboyu) terveysvaikutuksia. Majoitumme myöhään iltapäivällä perinteiseen Adumaya-ryokaniin. Adumaya on yksi alueen vanhimmista majataloista ja sen rentouttava ilmapiiri vie menneen maailman tunnelmiin. Japanilaisen keittiön kulmakivi on valita aterialle sesongin parhaat raaka-aineet ja niinpä täälläkin päivällisemme koostuu paikallisista vuorten ja merten antimista. (A, L, P)

Yunomine – Kumano Hongu Taisha – Koya-san
4. päivä, lauantai 10.11. Japanilaisen aamiaisen jälkeen ajamme bussilla (n. 45 minuuttia) Hosshinmonin eli Havahtumisen portille. Patikoimme (6,9 km, 3–4 tuntia, reitti helppo) jylhiä maisemia ihaillen vanhaa pyhiinvaellusreittiä legendaariseen Kumono Hongu Taisha -pyhäkköön. Kumano Kodo on Unescon maailmanperintökohde, ja reitin sanotaan tuovan vaeltajalle mielenrauhaa. Syömme retkieväät Fushiogamin näköalapaikalla. Puiden ja juurten maaksi kutsutusta Kumanosta matkaamme bussilla Koyavuoren huipulle. Aikoinaan vain miehet – heistäkin vain tarkkaan valitut ylimykset ja munkit – saivat vierailla alueella. Naisilla ei ollut pääsyä temppeleihin, joita he saattoivat vain tähyillä läheisiltä rinteiltä ja lähimetsistä. Temppelialueen on perustanut Kiinasta esoteerisen buddhalaiskoulukunnan maahantuonut Kukai. Majoitumme ihastuttavasta puutarhastaan tunnettuun Hojo-in -temppeliin ja nautimme munkkien valmistaman shojin ryori -illallisen, jonka sanotaan virkistävän sielua, mieltä ja ruumista. (Shojin ryori on buddhalaisen luostariperinteen mukainen ateriakokonaisuus, jossa ei ole lihaa tai eläintuotteita). (A, RE, P)

Koya-san Nara 
5. päivä, sunnuntai 11.11. Aamuvirkuilla on mahdollisuus osallistua suutrien lausuntaan, ennen kuin tutustumme maailmanperintökohteeksi valitun temppelialueen aarteisiin. Liki 800 metrin korkeudessa sijaitsevalla temppelialueella on yli 100 temppeliä ja pyhättöä. Kohteinamme ovat mm. Kongobuji-temppeli, Banryutei-kivitarha sekä Okunoin hautausmaa, jossa on myös Kukain mausoleumi. Jatkamme bussilla Naraan, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Nikko Nara -hotelliin (★★★★). (A, L)

Nara
6. päivä, maanantai 12.11. Kiinalaisen esikuvan mukaan Yamaton tasangolle vuonna 710 perustettu kaupunki toimi kiinalaishenkisen hovikulttuurin ja varhaisten buddhalaiskoulukuntien keskuksena. Tutustumme Todai-ji-temppelin suureen Buddha-patsaaseen, kävelemme pitkin peurojen täyttämää temppelialuetta ja vierailemme Isui-en-puutarhassa. Osallistumme teeseremoniaan Jiko-in-temppelin teehuoneessa. Lisäksi vierailemme prinssi Shotokun perustamassa, korealaisvaikutteisessa Horyu-ji-temppelissä sekä parantavasta buddhasta tunnetussa Yakushi-ji-temppelissä. (A, L)

Nara – Uji – Kioto
7. päivä, tiistai 13.11. Matkamme jatkuu Ujiin, jossa liikumme kävellen. Ensimmäiseksi suuntaamme Byodo-in-temppelille. Temppelin päärakennuksen sanotaan olevan yksi maan kauneimmista, ja se onkin valittu koristamaan kymmenen jenin kolikkoa. Jatkamme kävellen Genjin tarinan museoon. Genjin tarinan takana on 1000-luvulla elänyt hovinainen Murasaki Shikibu, jota kaupungissa kunnioitetaan patsaalla Ujigawajoen ylittävän sillan kupeessa. Ujin seutu on kuulu teestään. Monien teelaatujen lisäksi tarjolla on makeisia, leivonnaisia ja muita herkkuja, jotka ovat kauniin vihreitä. Iltapäivällä jatkamme bussilla parinkymmen kilometrin päässä sijaitsevaan Kiotoon ja vierailemme vaikuttavassa Sanjusangen-don buddhahallissa. Majoitumme 2 yöksi keskitason Karasuma Kyoto -hotelliin (★★★★). (A, L)

Kioto
8. päivä, keskiviikko 14.11.
Kioto rakennettiin Kiinassa kukoistaneen Tang-dynastian pääkaupungin mallin mukaisesti vuorten ympäröimään Kamojoen laaksoon. Kaupungin yli tuhatvuotinen historia maan pääkaupunkina alkoi keisari Kammun siirryttyä Narasta silloiseen Heiankyohon (nykyinen Kioto) vuonna 794. Kioton historialliset monumentit ovat myös ansainneet paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Koko päivän kierroksellamme tutustumme Kioton keskeisiin temppeleihin sekä puu- ja kivitarhoihin, kuten maan tunnetuimpaan zen-kivitarhaan Ryoan-jiin, Kultaiseen paviljonkiin (Kinkaku-ji) ja Hopeiseen paviljonkiin (Ginkaku-ji). Poikkeamme myös vaahteroiden väriloistosta tunnetun pienen Honen-in-temppelin puutarhassa ja syömme lounaan zen-temppelin tofu-ravintolassa (Nanzenji Junsei). Illalla tutustumme kukkaiskorttelina tunnettujen Pontochon ja Gionin ravintoloiden täyttämiin pikkukujiin, joilla myös geishat liikkuvat. (A, L)

Kioto – Osaka
9. päivä, torstai 15.11.
Aamulla tutustumme Nishikin ruokatorikatuun sekä käymme vuodesta 1560 toimineessa Aritsugun veitsiliikkeessä. Lounaan jälkeen käymme keisarillisessa palatsissa sekä sen perusteella rakennetussa Heian-jingu-pyhäkössä, jonka puutarhasta löytyvät kaikki perinteisessä japanilaisessa runoudessa esiintyvät kukat ja kasvit. Illansuussa siirrymme Osakaan ja majoitumme 3 yöksi keskitason Granvia-hotelliin (★★★★). Illalla tutustumme Dotonborin ja Nanban sykkeeseen, Shinsaibashin ihmeitä pursuaviin ostoskujiin, sekä ylensyönnistä (kuidaore) kuuluisan kaupungin kansanomaisiin herkkuihin. (A, L)

Osaka (– Okayama – Himeji)
10. päivä, perjantai 16.11. Tänään matkustamme luotijunalla Okayamaan, jossa vierailemme maankuulussa Koraku-enin puutarhassa ja ihastelemme paikallista Bizen-yaki-keramiikkaa. Paluumatkalla poikkeamme Himejin linnassa, joka on Japanin parhaiten säilynyt soturikulttuurin jylhä monumentti. Himejin linna – Valkoinen Haikara – rakennettiin jo vuonna 1580 ja se on Unescon maailmanperintökohde. Illaksi palaamme Osakaan. (A)

Osaka (– Kobe)
11. päivä, lauantai 17.11. Piipahdamme aamusta Kobessa tutustumassa Chinatowniin sekä eurooppalaisten kauppiaiden 1900-luvun alussa rakentamiin huviloihin. Leipomoistaan tunnetusta kaupungista palaamme suut makeina. Illalla kokoonnumme joukolla nauttimaan viimeisen yhteisen illallisen. (A, P)

12. päivä, sunnuntai 18.11.
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.45–15.10 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 510 e

Passin tulee olla voimassa vielä 2 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Japanissa suuret matkalaukut eivät mahdu junaan, vaan matkalaukuille on erillinen kuljetus. Junassa matkustetaan matkakassin tai repun kanssa.
Japanissa hotellihuoneet ovat pieniä. Yunomineen ja Koya-saniin otetaan mukaan yöpymisvarusteet, jotka voi pakata esim. lentolaukkuun. Ryokanissa ja luostarimajoituksessa nukutaan lattialle levitetyillä futon-patjoilla; WC-tilat jaetaan useamman huoneen kesken. Erityisruokavalioita ei ole saatavana Yunomisessa eikä Koya-sanin temppelimajoituksen yhteydessä.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/henkilö
Peruutusehdot B
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 3.1.2018 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Japani pintaa syvemmältä, syksy 2018: Vinkkejä ja suosituksia

MATKALAUKUT
Matkalaukuille on erillinen kuljetus Kii-Tanabesta suoraan Naraan. Yunomineen ja Koyasanille voi ottaa mukaan kevyemmän matkakassin, esim. lentolaukun, johon voi pakata vaihtovaatteet. Yunominen kylpylässä oloasuna käytetään yukataa. Yunominessa huoneissa on pyyhkeet, yukatat sekä hammasharja ja hammastahna. Koya-sanin luostarimajoituksessa huoneissa on yukata. Kylpytiloissa on pesuaineet (shampoo ja suihkusaippua).

RYOKAN
Yöpyminen japanilaisessa kylpylämajatalossa (ryokan) antaa mahdollisuuden tutustua perinteisiin japanilaisiin tapoihin ja ruokiin. Ryokanit juontavat juurensa jo Japanin Edo-kaudelta (1603–1868), jolloin ne palvelivat matkalaisia eräänlaisina kestikievareina. Tänä päivänä ryokan tarjoaa rentoutumista ja paikallisia herkkuja ja kylpyjä.

Ryokanin huoneet on sisustettu perinteiseen japanilaiseen tyyliin: tatamimatolla on matala puupöytä, jonka ympärillä on jalattomat tuolit tai litteät istuintyynyt, zabutonit. Nojatuolit ovat istumanurkkauksessa ikkunan äärellä. Huoneissa ei ole sänkyjä vaan yöksi pöytä siirretään sivummalle ja lattialle laitetaan futonpatjat nukkumista varten. Päiväksi patjat laitetaan huoneessa olevaan suureen vaatekaappiin odottelemaan seuraavaa yötä. Ryokanissa on tapana käyttää kimonomallista kylpytakkia, yukataa, joka on valmiina huoneessa odottamassa. Monet kietoutuvat yukataan kuumien kylpyjen jälkeen, mutta sitä sopii käyttää muutenkin kaikkialla ryokanissa sekä lyhyillä kävelyillä sen ympäristössä.

Ryokanissa kannattaa kokeilla lämpimiä kylpyaltaita, joita on usein sekä sisällä että ulkona. Naisille ja miehille on merkitty omat kylpyosastonsa. Ennen rentouttaviin kylpyihin menoa tulee kylpijän peseytyä huolellisesti. Pesuaineet ovat tarjolla talon puolesta, omia pesuaineita ei käytetä. Hyvä aika kylvylle on ennen päivällistä, mutta monet kylpevät myös sen jälkeen. Kylpyyn ehtii usein pulahtaa myös ennen aamiaista. Kylpylän pukuhuoneessa omat vaatteet laitetaan koriin tai kaappiin. Pukuhuoneesta saa mukaansa pienen, hieman käsipyyhettä suuremman pyyhkeen. Sillä voi esimerkiksi suojata hiuksensa tai sen voi taitella pieneksi tyynyksi kylpyaltaassa; älä kuitenkaan hygieniasyistä anna sen kastua kylpyvedessä. Pesupisteessä istahdetaan matalalle jakkaralle ja peseydytään perusteellisesti ennen kylpyä. Vesi altaissa on yleensä kuumaa. Kuuma vesi on kuitenkin rentouttavaa; kylpyaltaassa ei yleensä olla kovin pitkään kerralla, mutta altaissahan voi mainiosti käydä useammankin kerran.

LUOSTARIMAJOITUS eli SHUKUBO KOYA-SANILLA
Luostareissa olevat majoitustilat on alun perin tarkoitettu mietiskelemään tuleville pyhiinvaeltajille. Nykyään myös matkailijat voivat yöpyä luostareissa. Majoitus poikkeaa tavanomaisesta hotellimajoituksesta yksinkertaisuudellaan. Siisteissä ja pelkistetyissä japanilaiseen tapaan sisustetuissa huoneissa on tatamilattiat. Äänieristystä ei ole, vaan paperinen liukuovi erottaa huoneet toisistaan. Huoneissa nukutaan futonpatjalla, joka pedataan tatamille. Huoneissa ei ole peseytymistiloja vaan kylpytilat jaetaan useamman käyttäjän kesken. Majoittujaa odottaa huoneessa valmiina yukata (puuvillainen aamutakki), jota voi käyttää majoitustiloissa, mutta ei temppeleissä eikä pyhätöissä. Koska luostareissa on usein hiljaisuuden ja mietiskelyn retriittejä, edellytetään majoittuvilta hillittyä käytöstä. Vieraita pyydetään noudattamaan luostarin aikataulua aterioiden sekä hiljaisuuden suhteen. Luostareissa syödään kasvisruokaa eikä erityisruokavalioita ole saatavilla.

SISÄTOSSUT (Surippa)
Japanissa esim. majataloissa ja luostareiden majoitustiloissa jalkaan laitetaan sisätossut. Sisään tultaessa kengät jätetään niille varattuun tilaan eteisessä ja samalla laitetaan sisätiloja varten tarkoitetut tossut jalkaan. Niillä kuljetaan yleisissä tiloissa sekä käytävillä kylpyyn tai syömään mennessä. Terasseille ja parvekkeille mentäessä vaihdetaan jalkaan ulkokäyttöön tarkoitetut tossut. WC:n ovella vaihdetaan ”vessatossut” ja käynnin jälkeen ne jäävät ovelle seuraavaa kävijää varten. Tatamille astutaan sukkasillaan; tossut jätetään silloin tatamimaton reunan viereen. Omia tossuja ei matkalle tarvitse ottaa mukaan vaan tossuja on ”joka lähtöön” niin ryokaneissa kuin shukuboissakin.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range
Historic Monuments of Ancient Nara
Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area
Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Himeji-jo

Voit olla kiinnostunut myös näistä