Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Kiehtova Etelä-Kiina

Tämä matka ei juuri nyt ole ohjelmassamme. Katso muut Olympian Kiinan-matkat täältä!

  • Guangzhou 1 + 1 yötä
  • Kaili 2 yötä
  • Guilin 3 yötä
  • Yangshuo 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kiinan taiteen rakastetuin ja kuvatuin näkymä ovat varmasti Guilinin sumuun kietoutuvat sokeritoppavuoret ja niiden välissä kiemurteleva Li-joki, puhuttiinpa sitten utuisista tussimaalauksista tai runoilijoiden kalligrafiamerkeistä. Merimetsojen avulla Yangshuossa bambulautoillaan kalastavat miehet ovat nekin piirtyneet silkkipaperirullien kuviin jo satojen vuosien ajan.

Lämmin eteläinen Kiina – erityisesti Guizhoun ja Guangxin seudut – on värikkäiden vähemmistökansojen aluetta kaukana suurista matkailijavirroista. Miao-kansan parista löytyvät taidokkaiden hopeakorujen ja lusheng-bambuhuilujen mestarit. Musikaaliset yaot taas asuttavat ”lohikäärmeen selkärankaa”, tuhansien pengerrettyjen riisiterassien vehreää ja sumuista maisemaa. Matkan alussa ehdimme lyhyesti tutustua myös Guangzhouhun (ent. Kanton).

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, keskiviikko Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.00 suoralla lennolla Guangzhouhun.

Guangzhou (Kanton)
2. päivä, torstai Klo 7.30 saavumme yli 30 miljoonan asukkaan Guangzhouhun. Lähdemme heti lentokentältä lyhyelle tutustumiskierrokselle. Guangdongin maakunnan pääkaupunki Guangzhou on yksi Kiinan vauraimmista kaupungeista – olihan sillä jo 1600-luvulla keisarin valtuutuksella yksinoikeus ulkomaankauppaan. Eloisa kaupunki on yksi Kiinan tärkeimmistä teollisuuden ja liikenteen solmukohdista.  Kantonin kaksi kertaa vuodessa järjestettävät messut ovat Kiinan suurin ja tunnetuin messutapahtuma.  Käymme nykyään kansantaidemuseona toimivassa Chen-suvun klaanitemppelissä. Maistelemme lounaalla hienostuneen ja herkullisen Kantonin keittiön höyrytettyjä dim sum –taikinanyyttejä, jotka tuodaan pöytään bambukoreissa. Iltapäivällä majoitumme ensimmäisen luokan White Swan -hotelliin (★★★★★), joka sijaitsee Helmijoen rannalla olevalla Shamianin saarella Kantonin historiallisessa keskustassa. (L, P)

Guangzhou – Duyun – Kaili
3. päivä, perjantai
Matkustamme aamulla luotijunalla (n. 4,5 tuntia) Duyuniin, Guizhoun maakuntaan. Duyunista ajamme (n. 1,5 tuntia) vuoristomaisemien halki Kailiin. Matkalla syömme lounaan miao-perheen luona. Kaili on miao-kansan hopeakulttuurin keskus ja sitä ympäröivät monet pienet vähemmistökansojen kylät. Miaot muuttivat valtaväestön alta ylös vuorille pystyäkseen säilyttämään oman kielensä ja kulttuurinsa. Miaoiden alueelliset ryhmät poikkeavat murteeltaan ja pukeutumistyyliltään toisistaan. Pysähdymme matkalla myös Shiqiaon kylässä, jossa valmistetaan mulperipuusta paperia perinteisin menetelmin. Majoitumme Kailissa 2 yöksi 3 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan keskitason Grand Metropark -hotelliin (★★★). (A, RL, P) 

Kaili
4. päivä, lauantai Jatkamme miao-kyliin tutustumista. Paikalliseen tapaan kohotamme isäntien kanssa tervetulomaljat jo ennen siirtymistä kylän portista eteenpäin. Miaot saavat toimeentulonsa pääosin maanviljelyksestä. Riisin lisäksi alueella kasvatetaan mm. maissia, maapähkinöitä, puuvillaa ja sokeriruokoa. Tutustuttuamme kylän arkeen pääsemme seuraamaan kiinnostavaa laulu- ja musiikkiesitystä. Miao-naiset ovat pukeutuneet parhaimpiinsa eli komeisiin hopeakoruihin, joiden yhteispaino saattaa olla useita kiloja. (A, L, P)

Kaili – Duyun – Guilin
5. päivä, sunnuntai Sunnuntai on Kailissa vilkas markkinapäivä. Tarjolla on vihannesten, hedelmien ja yrttien lisäksi mm. lääkekasveja, bambukoreja, häkkilintuja sekä miao-naisten värikkäitä vaatteita ja kankaita. Ruokakojuissa on markkinavieraille monenlaisia paikallisia herkkuja – ja onpa täällä hammaslääkärilläkin vastaanottonsa. Lounaan jälkeen matkaamme bussilla Duyuniin (n. 1,5 tuntia). Duyunissa nousemme luotijunaan, jolla matka Guiliniin taittuu läpi tunneleiden vajaassa kahdessa tunnissa. Perillä majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan keskitason Guilin Bravo -hotelliin (★★★★). Kauniit aamu-usvan peittämät kukkulat ovat houkutelleet taiteilijoita ikuistamaan Guilinin maisemia jo vuosisatojen ajan. Hotellimme edessä on kauniisti valaistu, leppoisiin iltakävelyihin houkutteleva puisto. (A, L, P)

Guilin
6. päivä, maanantai Aloitamme päivän tutustumalla taijin hitaisiin ja sulaviin liikesarjoihin. Aamiaisen jälkeen käymme Ruokohuilun tippukiviluolassa ja lounaan jälkeen vierailemme teeinstituutissa. Kiinassa kasvaa hämmästyttävän monta erilaista teelaatua. Itse juoman valmistamisessa täytyy ottaa huomioon myös teekannun materiaali sekä veden laatu ja lämpötila. (A, L, P)

Longsheng
7. päivä, tiistai Aamulla lähdemme kokopäiväretkelle Longshengiin, yao-vähemmistökansan alueelle. Maanviljelijät ovat rakentaneet korkeille vuorenrinteille tuhansia riisiterasseja. Porrastettuja rakennelmia kutsutaan ”lohikäärmeen selkärangaksi”. Jinkengin kylästä nousemme kabiinihissillä noin kilometrin korkeuteen ihailemaan ympäröiviä maisemia näköalaterassilta. Yao-kansan musiikki- ja tanssiesitys viihdyttää meitä Huangluon kylässä. (A, RL, P)

Guilin – Yangshuo
8. päivä, keskiviikko Aamulla aloitamme jokiristeilyn kohti Yangshuon pikkukaupunkia. Li-joki kiemurtelee vihreiden sokeritoppavuorten lomassa. Mikäli joessa ei ole riittävästi vettä, matkustamme Yangshuohon bussilla. Iltapäivällä meillä on aikaa nauttia pikkukaupungin leppoisasta tunnelmasta ja kauniista maisemista. Majoitumme 2 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan keskitason Green Lotus -hotelliin (★★★★). Illalla näemme Zhang Yimoun ohjaaman ulkoilmaesityksen, johon osallistuu satoja avustajia. Seuraamme vaikuttavaa esitystä Li-joen rannalle rakennetusta katsomosta. (A, L, P)

Yangshuo
9. päivä, torstai Aamupäivällä suuntaamme paikallisten markkinoiden kautta läheisen kylän kokkikouluun. Siellä valmistamme opettajan johdolla viiden ruokalajin lounaan. Iltapäivällä on mahdollisuus risteillä pari tuntia leppoisasti bambulautoilla. Vaihtoehtoisesti voi myös jäädä katsastamaan Yangshuon myymälöiden tarjontaa. (A, L, P)

Yangshuo – Guilin – Guangzhou
10. päivä, perjantai Aamupäivällä siirrymme bussilla kauniiden maisemien halki Guilinin rautatieasemalle. Lounaan jälkeen luotijuna kuljettaa meidän vajaassa kolmessa tunnissa Guangzhouhun. Majoitumme illansuussa lähellä lentokenttää sijaitsevaan ensimmäisen luokan Huadu Crown Plaza –hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

11. päivä, lauantai Varhaisen aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 9.50–15.10 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Lähetämme tiedot viisumista hyvissä ajoin ennen matkaa.

Tutustu Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Kiehtova Etelä-Kiina: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen"
(kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan.

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset
Kiinaan matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ota huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemasi lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelet matkaa korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelet matkan soveltuvuudesta itsellesi ensin lääkärin kanssa – erityisesti silloin, jos sinulla on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on useissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä