Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Korean matkat

Pohjois-Korea:
Vinkkejä ja suosituksia

KOREAT – KULTTUURIN YHDISTÄMÄT JA HISTORIAN EROTTAMAT

Emme tunne yhtä Koreaa, vaan kaksi: Etelä-Korean ja Pohjois-Korean. Toisen maailmansodan loppunäytöksiin saakka Koreoita oli vain yksi. Maailmassa ei liene edelleenkään toista kielellisesti ja kulttuurisesti niin yhtenäistä aluetta kuin Korean niemimaa, jota lännessä ympäröi Keltainenmeri ja idässä Japaninmeri. Metsäiset vuoristot hallitsevat maisemaa ja pohjoisessa Kiinan rajalla kohoaa legendojen myyttinen kotiseutu, Paektun vuori (2744 m). Yalu- ja Tumenjoet muodostavat luonnollisen rajan Kiinaa vastaan. Pohjoisessa vallitsee mannerilmasto, mutta muutoin Korean niemimaa on lauhkean ilmaston aluetta. Kesällä sataa ja syksyllä niemimaata kurittavat usein taifuunit. Korean historiassa maa on muodostanut sillan, jota pitkin arvostettu kiinalainen kulttuuri kulki Japaniin. Kiinasta saatiin tavat ja uskonnot, arkkitehtuuri ja kirjoitusjärjestelmä, vaikka viimeksi mainittua olikin varsin vaikea mukauttaa korean kieleen, joka ei ole kiinan kielen sukulainen. Kiinan tuella valtaan nousivat myös monet korealaisista hallitsijoista. Suuria dynastioita ovat olleet Choson, Kogyryo ja Koryo – maalle nimen antanut suku – sekä Uusi Choson. Vasta Japanin laajentumispyrkimykset vuonna 1910 lopettivat näiden dynastioiden ketjun. Japani teki Koreasta siirtomaansa, jossa kaikille annettiin japanilaiset nimet, korean kieltä ei saanut puhua ja asukkaat kelpasivat vain halvaksi työvoimaksi.

Japanin kärsittyä tappion toisessa maailmansodassa liittoutuneet lupasivat palauttaa sen miehittämät alueet. Neuvostoliitto otti vastaan japanilaisten antautumisen 38.leveyspiirin pohjois- ja Yhdysvallat sen eteläpuolella. Tämä raja vakiintui kylmän sodan alettua kahden erilaisen järjestelmän, kommunistisen ja kapitalistisen, rajaksi. Ja pian kylmä sota kuumeni aseelliseksi Korean sodaksi vuonna 1950. Sitä kesti vuoteen 1953 saakka, sota raunioitti koko niemimaan ja vaati kolme miljoonaa uhria. Väliaikaisesta rajasta tuli pysyvä.

Etelä-Koreasta tuli Korean tasavalta. Vaikean alun jälkeen siitä on kehkeytynyt yksi Aasian ”pikkutiikereistä”, voimakas talousmahti suurine perheyrityksineen, jotka käsittävät elintarvike-, tekstiili-, kone-, kulkuneuvo-, telakka-, elektroniikka- ja kemiantuotantoa. Maassa on edelleen yli 30 000 Yhdysvaltojen sotilasta. Soul on yli kymmenen miljoonan ihmisen kiihkeä metropoli, trendikäs ja tyylikäs kansainvälisen kaupan keskus. Etelän satamakaupunki Pusan tunnetaan meren herkuistaan mutta myös kulttuurikaupunkina ja vilkkaana satamana. Vanhan pääkaupungin Gyeongjun ympäristöstä löytyy vanhoja buddhalaisia muistomerkkejä ja rakennuksia.

Pohjois-Korea lähti Kim Il-sungin johdolla Korean demokraattisena kansantasavaltana toiseen suuntaan ja siinä missä etelä avautui kansainvälisille suhteille, pohjoinen osa niemimaasta sulkeutui. Maassa alettiin kehittää omaa eristäytymiseen ja itseen luottamisen juche-ideologiaa. Alun voimakas talouskasvu tyrehtyi pian ja toisiaan seuranneet luonnonkatastrofit vauhdittivat tätä kehitystä – jopa nälänhätää on kärsitty tässä tiukasti kontrolloidussa maassa. Kansainvälisellä ydinvoimanäyttämöllä Pohjois-Korea on pyrkinyt näkyvästi esille Kim Il-sungin pojan Kim Jong-ilin ja pojanpojan Kim Jong-unin johtajakulttia korostavalla hallituskaudella. Maan pääkaupunki Pjongjang esittelee monia massiivisia sekä johtajia että historiallisia tapahtumia ylistäviä monumentteja mutta myös Lasten palatsien pieniä taitureita. Kiinnostava retki tehdään Koreoiden rajalle Panmunjomiin, jossa nähdään Korean sodan aseleposopimuksen allekirjoituspaikat ja demilitarisoitu vyöhyke. Lopullista rauhaa ei pohjoisen ja etelän välillä ole vieläkään solmittu.

Matkakalenteri