Hyppää pääsisältöön

Shangri-La ja Lounais-Kiina

Lijiangin vanhakaupunki, Jadelohikäärmeen vuori, Shangri-Lan tiibetiläinen kulttuuri, Shika-vuori ja Songzanlinin luostari lumoavat matkailijan.
9 päivää alk.2 990 €/hlö
  • 20.10.2017 - 29.10.2017 Varaa
  • Chongqing 1+1 yötä
  • Lijiang 2+1 yötä
  • Shangri-La 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kirjailija James Hilton sijoitti Sininen kuu -klassikkoromaanissaan utopian onnellisesta ja harmonisesta maailmasta eli Shangri-Lasta kuvitteelliselle seudulle, joka tuo mieleen Yunnanin maakunnan lumisten vuorenhuippujen ja syvien laaksojen muodostaman paratiisin. Shangri-Lan nimi tarkoittaa pyhyyden ja rauhan maata, ”paikkaa joka ympäröi onnellisuuden lähdettä”. Yunnanin mäntymetsäisissä tiibetiläiskylissä verkkainen ja luonnonmukainen elämäntapa jatkuu kiireettömänä sukupolvesta toiseen. Yli kolmen kilometrin korkeudessa askel hidastuu ja tähtitaivas tuntuu olevan lähempänä. Naiset kantavat taakkoja selässään ja miehet istuskelevat hörppien kuumaa teetä viileässä illassa. Jakit käyskentelevät vapaina kaupungilla. Tiibetinbuddhalaisuus on kaikkialla läsnä – rukousmyllyt pyörivät. Harvaan asutun Shangri-Lan maiseman karu ja eleetön kauneus pysäyttää kulkijan.

Lijiangin kauneus on rehevämpää. Tässä Unescon suojelukohteessa se tulee vastaan hyvin hoidettuina puistoina, kauniina kiinalaistyylisinä puisina paviljonkeina mukulakivikatujen varsilla ja pieninä lampina ja kanavina. Aamun markkinat ja iltaisin valaistut vanhankaupungin kujat kuhisevat väkeä, ravintolat houkuttelevat maistelemaan paikallisia herkkuja ja kiinalainen musiikki kaikuu. Lijiang on naxien vähemmistökansan aluetta. He pitävät yllä omaleimaista kulttuuriaan monin eri tavoin: kirjoituksin, lauluin ja kirjomalla.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen  (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.45 suoralla lennolla Chongqingiin.

Chongqing
2. päivä, lauantai Klo 7.10 saavumme yli 30 miljoonan asukkaan Chongqingiin. Kaupunki on rakennettu Jangtse- ja Jialing-jokien välisten kukkuloiden rinteille. Vireän ja vauraan kaupungin maisemaa hallitsevat jokia ylittävät sillat ja korkeat asuin- ja toimistorakennusten ”metsät”.  Huguangin kiltatalo, 1700-luvulla rakennettu vierailukohteemme, on mielenkiintoinen poikkeus yleisilmeeltään modernissa suurkaupungissa. Lounaan jälkeen majoitumme ensimmäisen luokan JW Marriott -hotelliin (★★★★★) ostoskatujen välittömään läheisyyteen. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Illalla teemme tuttavuutta paikallisen sichuanilaisen keittiön kanssa tervetulopäivällisellä. (L, P)

Chongqing – Lijiang
3. päivä, sunnuntai Lennämme aamupäivällä Lijiangiin, Yunnanin maakunnan luoteisosaan. Lounaan jälkeen majoitumme 2 yöksi vanhankaupungin kupeessa sijaitsevaan ensimmäisen luokan InterContinental-hotelliin (★★★★). Myöhemmin iltapäivällä käymme ”Mustan lohikäärmeen lammen” puistossa. Kukkivien istutusten ja lampien ympäröimien, satoja vuosia vanhojen paviljonkien taustalla kohoaa lumihuippuinen Jadelohikäärmeen vuori, kaupungin symboli. Vierailemme puiston pienessä museossa. Se esittelee Lijiangin alueella asuvan naxikansan erikoista hieroglyfistä kirjoitusjärjestelmää. (A, L, P)

Lijiang
4. päivä, maanantai Aamulla siirrymme bussilla kaupungin ulkopuolelle, läheisen Jadelohikäärmeen vuoren suojelualueelle. Näemme ulkoilmanäyttämöllä Kiinan tunnetuimman elokuvaohjaajan, Zhang Yimoun, käsialaa olevan esityksen vähemmistökansojen elämästä ja tavoista. Tunnin mittainen esitys välittyy katsojalle lähes 600:n lähikylistä kotoisin olevan avustajan voimin. Vierailemme myös naxien asuttamassa uneliaassa Baishan kylässä. Pääsemme kurkistamaan muurilla suojattujen talojen pihapiirissä ahkeroivien naxinaisten ja heidän miestensä arkeen. Baishan silkkikirjontainstituutissa opetetaan katoamassa olevaa käsityömuotoa lähiseudun nuorille naisille. Pysähdymme seuraamaan opetusta ja syömme kylän ravintolassa yksinkertaisen lounaan. Naxikeittiön erikoisuuksiin kuuluu mm. paistettu vuohenjuusto. Iltapäivällä palaamme takaisin Lijiangiin. Päivällisen jälkeen ohjelmassa on mielenkiintoinen konsertti, kun Lijiangin vanhankaupungin pienen konserttitalon lavalle nousee silkkikaapuihin pukeutunut veteraanimuusikkojen orkesteri ja vie meidät paitsi naxi-musiikin myös perinteisen kiinalaisen musiikin maailmaan. (A, L, P)

Lijiang – Shangri-La
5. päivä, tiistai Lähdemme bussilla kohti Shangri-Lata. Ajomatkamme aikana (4–5 tuntia) maisemat vaihtuvat riisiviljelmien reunustamista kylistä syviin rotkoihin ja lumihuippuisiin vuoriin. Shangri-La oli aikaisemmin nimeltään Zhongdian, kunnes se vuonna 2001 sai uuden myyttisen nimensä. Ensi silmäyksellä Shangri-La vaikuttaa aivan tavalliselta kiinalaiselta kaupungilta, mutta jo hetken päästä havaitsee tiibetiläiseen tyyliin rakennetut talot ja värikkäisiin asuihin pukeutuneet rouvat palaamassa ostoksilta kotikylään teekakut ja sokeritopat selkäkantamuksissa roikkuen sekä värikkäät rukousliput vuorten rinteillä ja sillankaiteissa. Shangri-Lassa tiibetiläisyys on vahvasti läsnä lamalaisina rukousmyllyinä ja uskonnollisina rakennuksina. Syömme lounaan paikallisessa ravintolassa ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Paradise-hotelliin (★★★★). Päivällisen syömme Shangri-Lan vanhassakaupungissa. (A, L, P)

Shangri-La
6. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla metsäisiä vuorten rinteitä kohti Benzilania. Tie jatkuu aina Tiibetin Lhasaan asti. Parin tunnin ajon jälkeen saavumme Benzilanin pikkukaupungin lähellä sijaitsevaan luonnonpuistoon. Näköalapaikalta saamme hyvän kuvakulman alapuolella virtaavaan Jangtsejokeen, joka tekee Benzilanin kohdalla lähes 180 asteen mutkan. Lounaan jälkeen vierailemme Nixin kylässä. Käymme tiibetiläisessä kodissa ja tutustumme alueen ns. mustan keramiikan valmistusmenetelmiin alan mestarin johdolla. Palaamme kaupunkiin illaksi, jolloin ohjelmassa on tiibetiläinen musiikki- ja tanssiesitys. (A, L, P)

Shangri-La
7. päivä, torstai Shangri-Lan kaupunkikuvaa hallitsee lumihuippuinen Shika-vuori (4449 m), jonka valloitamme tänään. Nousemme kabiinihissillä aina 4400 metrin korkeuteen. Sieltä näemme koko Shangri-Lan ja sitä ympäröivät vuoret, mm. Meilin 6740 metriin kohoavan huipun. Väliasemalla pääsee jaloittelemaan jakkien kesälaitumille ja huipulla voi istahtaa näköalakahvilaan tai vaellella kävelypolulla. Lounaan jälkeen vierailemme Yunnanin kenties tärkeimmässä pyhiinvaelluskohteessa Songzanlinin tiibetinbuddhalaisessa luostarissa. Sen sanotaan olevan kuin pienoismalli Lhasan Potalan palatsista. Näemme luostarin kuparikattoisessa päähallissa nöyriä pyhiinvaeltajia kumartamassa ja rukoilemassa. (A, L, P)

Shangri-La – Lijiang
8. päivä, perjantai Palaamme bussilla (n. 3,5 tuntia) takaisin Lijiangiin. Majoitumme jo tuttuun InterContinental-hotelliin. Myöhemmin iltapäivällä teemme kävelyretken Lijiangin vanhassakaupungissa. Pienissä puodeissa myydään kaikkea mahdollista nahkasta rumpuihin ja tekstiileistä ruokatavaraan. (A, L, P)

Lijiang – Chongqing
9. päivä, lauantai Aamupäivällä lento Chongqingiin. Majoitumme jo tuttuun JW Marriott -hotelliin. Iltapäivällä on vapaata aikaa esimerkiksi tuliaisostoksiin. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

10. päivä sunnuntai Aikaisen aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 9.50–15.10 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 860 e

Huom. Oleskelu korkealla vuoristossa (Lijiang n. 2400 m, Shangri-La n. 3300 m) ohuessa ilmassa edellyttää hyvää terveydentilaa. Suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen matkalle ilmoittautumista. Ohut ilma saattaa aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, vatsavaivoja yms. Kehotamme myös tarkistamaan matkavakuutuksenne kattavuuden mm. mahdollisen vuoristotaudin osalta.
Vierailukohteissamme on paljon korkeuseroja ja portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä. Matkakohteiden palvelut ovat osin vasta kehittymässä, joten esimerkiksi ravintoloiden saniteettitilat ovat vaatimattomia.

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Viisumin hankintaa varten pyydämme passinne toimistoomme n. 2 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin esitteen s s. 176 tai www.olympia.fi/matkaehdot

Ennakkomaksu 350 e
Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.6.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Shangri-La ja Lounais-Kiina: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen"
(kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Olympian Kiina-kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista. Toimintaohjeiden mukana lähetämme Kiinaan matkustaville “Olympian Kiina” -kirjan. Kirja kertoo Kiinan historiasta, kulttuurista, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Hankimme viisumin matkustajiemme puolesta (tarkemmat ohjeet kunkin matkan kohdalla ja n. 5 viikkoa ennen matkaa lähetettävissä toimintaohjeissa).

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Näihin maihin matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Aasian mailla on pitkäaikaiset kulttuuriyhteydet ja kiinalaisen kulttuuriperimän vaikutus Korean niemimaahan on suuri. Uskonto, kirjoitusmerkit ja tapakulttuuri ovat levinneet Kiinasta muihin alueen maihin ja nivoutuneet kansallisiin perinteisiin. Yhteisistä historiallisista juurista huolimatta Kiinan ja Pohjois-Korean kulttuurit ovat kehittyneet omiin, eriytyneisiin suuntiinsa. Etenkin Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on kaikissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä