A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)
Ulan Bator
1.päivä, keskiviikko 4.8. Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 13.25 Moskovan kautta Ulan Batoriin, Mongoliaan.
Ulan Bator
2.päivä, torstai 5.8. Aamulla klo 5.40 saavumme Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin. Siirrymme suoraan lentokentältä keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Ramada (★★★★★), johon majoitumme 1 yöksi. Puolenpäivän aikaan lähdemme bussilla kaupunkikierrokselle. Ulan Batorin arkkitehtuuri on sekoitus uutta ja vanhaa – keskustan lasiseinäisten pilvenpiirtäjien naapurina seisovat sosialismin aikana rakennetut betonitalot. Myös perinteiset mongolialaiset jurtat kuuluvat kaupunkikuvaan. Vierailemme keskustan Sukhbataar-aukiolla, jonka laidalla sijaitsevat maan hallintorakennukset. Kansallismuseon näyttelyt avaavat maan historiaa kivikaudesta nykypäivään. Museossa voimme nähdä myös monenlaisia asuja, koruja ja haarniskoita, perinnesoittimia ja aidon jurtan. Illalla seuraamme mongolialaista musiikkiesitystä, johon kuuluu mm. maan kansallissoittimen morin huurin eli hevosenpääviulun haikeaa soitantaa ja kuulijan vangitsevaa kurkkulaulua. (A, L, P)
Ulan Bator
3.päivä perjantai 6.8. Aamulla kohteemme on maan suurin tiibetinbuddhainen luostari, Gandantegchinlen. Pitkään hiljaiseloa elänyt luostarielämä on elpynyt 1990-luvulta lähtien ja tänä päivänä luostarissa elää yli 500 munkkia. Matkaamme bussilla muutaman tunnin kaupungin ulkopuolella sijaitseville aroille. Nautimme piknik-lounaan jurttakylässä sekä seuraamme jousiammunta- ja painiesityksiä. Illansuussa palaamme takaisin Ulan Batoriin ja majoitumme junaan. Illalla junamatkamme kohti Venäjää alkaa. (A, RL,P)
Ulan Ude
4.päivä, lauantai 7.8. Venäjän puolella ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Burjatian tasavallan pääkaupunkiin Ulan-Ude. Venäläisten kasakoiden Selengajoen rannalle 1600-luvulla perustama kaupunki kasvoi ja kehittyi Kiinan ja Venäjän välisen vilkkaan kaupan ansioista. Rautatieyhteydet saavuttivat Ulan Uden 1900-luvun alussa ja junarata Mongoliaan avautui 1949. Tutustumme Ulan Uden päänähtävyyksiin kiertoajelumme aikana. Moni-ilmeisen kaupungin keskusaukiota Ploshchad Sovetovia hallitsee suurikokoinen Leninin veistos. Aukion laidalla sijaitsevat myös paikallishallinnon virastot sekä tyylikäs oopperatalo. Modernin kaupungin historiallisessa sydämessä katedraalin ympäristöä koristavat vanhat puutalot. Illalla matka jatkuu kohti Baikaljärveä. (A, L, P)
Baikaljärvi
5. päivä, sunnuntai 8.8. Edessämme on tänään rantareitti ns. Circum Baikalin rataosuus, joka oli aikaisemmin osa Trans-Siperian päärataa. Matkalla Port Baikalista pääradan varteen Kultukiin on useita siltoja ja kymmeniä tunneleita. Reittiä pidetään yhtenä matkan kauneimmista. Päivän aikana on kaksi pidempää pysähdystaukoa, jolloin innokkaimmat ehtivät kastautua Baikaljärven raikkaissa vesissä. Pulahduksen sanotaan antavan ikuisen nuoruuden. Sään salliessa nautimme illallisen luonnonhelmassa piknik-tyyliin. Illalla junamme jatkaa matkaa kohti Irkutskia. (A, L, P)
Irkutsk
6. päivä, maanantai 9.8. Saavumme aamulla Irkutskiin, jota kutsutaan myös Siperian Pariisiksi. Angarajoen rannalla sijaitseva kaupunki oli viime vuosisadalla menestyvä kauppapaikka, jonka kautta turkikset kulkivat Kiinaan saakka. Vilkkaaseen markkinatunnelmaan pääsemme paikallisella torilla ja kauppahallissa. Tarjolla on mm. monenlaisia mausteita, kaviaaria sekä alueen puolijalokivistä tehtyjä koruja. Nykypäivän Irkutsk on vireä teollisuus- ja tiedekaupunki, jonka menneisyyteen pääsemme kurkistamaan kaupungin ulkoilmamuseossa. Elinolosuhteet Siperiassa ovat vaatineet kekseliäisyyttä ja kestävyyttä niin ihmisiltä kuin rakennuksiltakin. Retken jälkeen majoitumme yhdeksi yöksi kaupungin keskusta-alueella sijaitsevaan keskitason hotelliin. (A, L, P)
Irkutsk – Novosibirsk
7.–8. päivä, ti – ke 10.–11.8. Aamiaisen jälkeen junamatkamme jatkuu kohti länttä. Alueella on laajoja koivu- ja havupuumetsiä. Välillä ohitamme rautatieasemia, joiden rakennukset on usein maalattu kirkkain värein: käytössä on mm. turkoosia, vaaleanpunaista ja mintunvihreää. Samalla tavalla, maisemaa piristäen, on maalattu monessa kylässä talojen ikkunaluukut, välillä koko talokin. Junamatkan aikana kuulemme luentoja alueen elämästä ja oloista; ohjelmassa on tietenkin myös vodkamaistiaiset.
Keskiviikkona iltapäivällä saavumme Siperian suurimpaan kaupunkiin Novosibirskiin. Perinteisen tervetuloseremonian jälkeen teemme kaupunkikierroksen. Näemme Ob-joen rantamille kehittyneen kaupungin tärkeimmät maamerkit sekä kaupungin ylpeyden, maan suurimman oopperatalon, jolle jopa maailmankuulu Moskovan Bolshoi-teatteri jää toiseksi. (2xA, 2xL, 2xP)
Jekaterinburg
9. päivä, torstai 12.8. Saavumme iltapäivällä Jekaterinburgiin, Uralin alueen pääkaupunkiin. Ural-vuorten 2500 kilometrin mittainen vuorijono erottaa Euroopan ja Aasian toisistaan. Vuorijono on aikojen saatossa rapautunut, eikä sitä näin etelässä ole enää silmin erotettavissa. Tutustumiskierroksella näemme kuitenkin pienen muistomerkin, joka on pystytetty maanosien rajapyykille. Jekaterinburg liittyy läheisesti Venäjän viimeisen tsaarin ja hänen perheensä traagiseen kohtaloon. Kirkko veren päällä on rakennettu sen talon paikalle, jossa Romanovit elivät palvelusväkensä kanssa vankeudessa viimeiset elinpäivänsä. Nikolai II, hänen vaimonsa ja heidän lapsensa menehtyivät 12 laukaukseen paikalla sijainneen talon kellarihuoneeseen vuonna 1918. (A, L, P)
Kazan
10. päivä, perjantai 13.8. Tatarstanin tasavallan pääkaupunki Kazan on yksi Venäjän federaation suurimmista kaupungeista ja tataarikulttuuri kukoistaa siellä edelleen. Kristinusko ja islam ovat eläneet rinnakkain sovussa jo monia satoja vuosia ja Kazanissa nähdäänkin useita kirkkoja ja moskeijoita vierekkäin. Tunnetuin katedraaleista on kremlin alueella sijaitseva 1500-luvulla rakennettu Ilmestyksen kirkko. Historiallinen keskusta nousi Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2000. Kaupungin maamerkki on tataariprinsessan nimeä kantava Soyembikan torni. Prinsessa vältti avioitumisen Iivana Julman kanssa heittäytymällä alas 59-metrisestä tornista. Tutustumme kaupunkiin kiertoajelulla. (A, L, P)
Kazan – Moskova
11. päivä, lauantai 14.8. Junamme saapuu puolenpäivän aikaan Moskovaan. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan InterContinental Tverskaya -hotelliin (★★★★). Kaupunki ja sen puinen pieni kreml mainitaan historiassa ensimmäisen kerran vuonna 1147. Venäjän valloittaneet mongolit onnistuttiin ajamaan maasta ja myös ortodoksisen kirkon johto siirtyi Bysantin kukistuttua Moskovaan, joten jo 1400-luvun lopulla Moskovan suuriruhtinaskuntaa voitiin pitää ensimmäisen kerran todellisena suurvaltana. Kiertoajelulla teemme mm. kävelyretken Kremlin alueella ja kokeilemme käytännössä, miten kaupungin maanalainen toimii. Moskovan metron asemat ovat kuin pieniä palatseja: ne on rakennettu marmorista, koristeltu mosaiikilla ja lasilla, ja niiden katosta roikkuvat kristallikruunut. Näemme Punaisen torin myös iltavalaistuksessa. (A, L, P)
Moskova
12. päivä, sunnuntai 15.8. Tänään jatkamme vielä tutustumista Moskovaan. Palaamme Punaiselle torille, jonka tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu vuonna 1561 valmistunut Pyhän Vasilin katedraali. Näemme myös mm. Lomossovin yliopiston rakennukset, lähellä Punaista toria sijaitsevan Kristus Vapahtajamme ortodoksisen katedraalin sekä pysähdymme Novodevichyn luostarissa. Luostarin yhteydessä olevalla hautausmaalla lepäävät mm. Gogol ja Tsehov. Illalla suora lento (Aeroflot) klo 18.20 – 20.05 Helsinkiin (A, L)
Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.