Hyppää pääsisältöön

Tiibet ja Xi´an

Lhasan Potalan palatsi, Jokhangin temppeli sekä junamatka Tiibetistä Xi'aniin terrakotta-armeijan luokse tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

10 päivää alk.2 970 €/hlö
 • 8.6.2018 - 18.6.2018 Täynnä
 • Chongqing 1 yö
 • Lhasa 2+2 yötä
 • Gyangtse 1 yö
 • Lhasa–Xi'an-juna 1 yö
 • Xi'an 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

MAAILMAN KATOLLA JA SILKKITIELLÄ

Rukousmyllyt pyörivät maailman katolla. Vanhat karavaanitiet tuovat hartaita pyhiinvaeltajia Lhasaan kiertämään tuhansien jakinvoilamppujen valaisemia lamalaistemppeleitä. Erityisesti Potalan palatsin taideaarteet ovat uskoville arvokkaita hengellisiä symboleita. Tämä on Tiibet, yksi maailman eristyneimmistä ja samalla kiehtovimmista seuduista. Korkeiden vuorten, pienten peltotilkkujen ja sinisen taivaan alla lepattavien rukouslippujen karu kauneus viehättää. Kaukaisiin luostareihin pääsee vain viiden kilometrin korkeudessa olevien solien kautta. Maailman korkeimmalla sijaitseva rautatie tuo meidät alas Xi’aniin, muinaisen Silkkitien päätepisteeseen. Kaupungin ainutlaatuinen aarre ovat Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shihuangdin hautaa vartioineet tuhannet terrakottasotilaat yli 2000 vuoden takaa. Matkamme Tiibetiin puolestaan alkaa Jangtsejoen varrelta Chongqingin 30-miljoonaisen metropolin pilvenpiirtäjämetsiköstä.

8.6.2018 lähdöllä matkanjohtajana on Anssi Kankainen.

Huom. Varaamme oikeuden käyttää toista kuin nimettyä matkanjohtajaa pakottavassa tilanteessa, esim. nimetyn matkanjohtajan ollessa estyneenä sairastumisen tai muun vakavan syyn johdosta. Nimetyn matkanjohtajan vaihtuminen toiseen ammattitaitoiseen Olympia-matkanjohtajaan ei ole valmismatkan virhe eikä sen nojalla synny oikeutta hinnanalennukseen tai matkan peruuttamiseen kuluitta.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, RE=retkieväät, P=päivällinen (Matkalla on useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.40 suoralla lennolla Chongqingiin.

Chongqing
2. päivä, lauantai Saavumme aamulla klo 7.40 Chongqingiin, yli 30 miljoonan asukkaan suurkaupunkiin. Lähdemme heti lentokentältä tutustumaan niin Chongqingin kuin valtavan patohankkeenkin historiaa valottavaan Kolmen rotkon museoon. Lounaan jälkeen majoitumme ensimmäisen luokan JW Marriott -hotelliin (★★★★★) keskustan ostoskatujen välittömään läheisyyteen. Iltapäivällä on vapaata aikaa tutustua hotellin ympäristöön. (L, P)

Chongqing – Lhasa
3. päivä, sunnuntai Aamupäivällä lennämme Lhasaan. Perillä majoitumme 2 yöksi keskitason Lhasa Shangbala -hotelliin (★★★). Se sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, lähellä Tiibetin tärkeintä pyhiinvaelluskohdetta, Jokhangin temppeliä. Iltapäivä on vapaa, jotta voimme alkaa totutella ohueen vuoristoilmaan, olemmehan noin 3600 metrin korkeudessa. (A, L, P)

Lhasa
4. päivä, maanantai
Tutustumme Tiibetin uskonnollisten johtajien, dalai-lamojen, kesäpalatsialueeseen Norbulingkassa. Seitsemäs dalai-lama rakennutti tänne ensimmäisen palatsin 1700-luvulla, ja hänen seuraajansa teettivät alueelle lisää hallinto- ja asuintiloja. Ennen vuotta 1959 myös nykyisellä dalai-lamalla oli täällä oma palatsinsa neuvottelutiloineen ja meditaatiohuoneineen. Vierailemme päivän aikana myös Serassa, yhdessä Tiibetin kolmesta ”keltahattuisten” koulukunnan luostareista, jonka munkit nähdään usein luostarin puutarhassa väittelemässä uskonnollisista kysymyksistä. Tiibetiläiset perheet lähettävät vähintään yhden pojistaan luostariin oppiin. Ahkerimmat opiskelijat saavat mahdollisuuden kouluttautua mm. tiibetiläisen lääketieteen asiantuntijaksi. (A, L, P)

Lhasa – Gyangtse
5. päivä, tiistai Aikaisin aamulla lähdemme Lhasasta bussilla länteen kohti Gyangtsen pikkukaupunkia, josta aikoinaan vartioitiin Intiaan ja Nepaliin vieviä kauppareittejä. Tie seurailee vanhaa karavaanireittiä vuoriston yli. Ylitämme Yarlong Tsangpo -joen ja nousemme Kampa La -solaan noin 4800 metrin korkeuteen. Etenemme pitkin karun, syvänsinisen Yamdrokjärven rantaa. Matkalla syömme retkilounaan. Toinen ylitettävä sola on Karo La (5045 m), mistä laskeudumme 3900 metrin korkeudessa viljavalla tasangolla sijaitsevaan Gyangtseen. Majoitumme vaatimattomaan Gyangtse-hotelliin (★★★). (A, RL, P)

Gyangtse – Lhasa
6. päivä, keskiviikko Aamulla käymme läheisessä luostarissa katsomassa 1400-luvulla rakennettua Kumbum-stupaa. Sen ainutlaatuiset seinämaalaukset kuvaavat hengellistä kilvoittelua. Puolenpäivän aikoihin lähdemme takaisin kohti Lhasaa, jossa majoitumme 2 yöksi jo tuttuun Shangbala-hotelliin. (A, L, P)

Lhasa
7. päivä, torstai Tutustumme Lhasan ylpeyteen, punavalkoiseen Potalaan, Tiibetin uskonnollisen elämän keskukseen ja dalai-lamojen entiseen asunto- ja hallituspalatsiin. Lounaan jälkeen vierailemme vielä Jokhangin temppelissä. Sen käytäviä kiertävien pyhiinvaeltajien syvä uskonnollisuus vaikuttaa vahvasti myös vierailijaan. Nautimme tiibetiläisen illallisen, jonka aikana seuraamme paikallista laulu- ja tanssiesitystä. (A, L, P)

Lhasa – Xi’an
8.–9. päivä, pe–la
Perjantaina aamupäivällä kuljetus rautatieasemalle. Puolenpäivän aikaan junamme lähtee maailman korkeimmalla sijaitsevaa rautatietä pitkin kohti Silkkitien itäistä päätepistettä Xi’ania. Mittaa junamatkalle kertyy lähes 3000 kilometriä. Matkustamme Tiibetin ylängöllä Kiinan suurimpien suolajärvien ohi. Junamme saapuu Xi’aniin lauantai-iltana klo 21.15. Majoitumme 2 yöksi kaupunginmuurin kupeessa sijaitsevaan keskitason Grand Park -hotelliin (★★★★★). Junassa retkieväät ja majoitus 4 hengen makuuhyteissä. (1xA, 5xRE)

Xi’an
10. päivä, sunnuntai
Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuangdi yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Aamulla lähdemme katsomaan hänen hautaansa vartioivaa tuhansien sotilaiden terrakotta-armeijaa. Sen löysivät paikalliset talonpojat kaivoa tehdessään vuonna 1974. Illalla jäähyväispäivällinen, jonka jälkeen seuraamme vielä värikästä ja vauhdikasta Tang-dynastian ja Silkkitien maailmaan sijoittuvaa musiikki- ja tanssiesitystä. (A, L, P)

11. päivä, maanantai Aikaisen aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 10.35–14.15 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät kesällä 7.–17.6.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 420 e (ei mahdollinen junassa)

Huom. Oleskelu Tiibetin ohuessa ilmassa edellyttää hyvää terveydentilaa. Ohut ilma saattaa aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, vatsavaivoja yms. Suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen matkalle ilmoittautumista. Kehotamme myös tarkistamaan matkavakuutuksenne kattavuuden mm. mahdollisen vuoristotaudin osalta. Vierailukohteissamme on paljon portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä.

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Viisumia ja junalippuja varten pyydämme selkeän kopion passistanne toimistoomme jo n. 2 kk ennen matkaa, passi tulee toimittaa meille noin 3 vkoa ennen lähtöä. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 100 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Tiibet ja Xi´an: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen" (kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Hankimme viisumin matkustajiemme puolesta (tarkemmat ohjeet kunkin matkan kohdalla ja n. 5 viikkoa ennen matkaa lähetettävissä toimintaohjeissa).

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Kiinaan matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Kun matkustatte korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on useissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa
Mausoleum of the First Qin Emperor

Voit olla kiinnostunut myös näistä