Hyppää pääsisältöön

Vietnam ja Laos

Hanoin sokkeloiset kauppakujat, Halonginlahden upeat maisemat, Luang Prabangin temppelit ja Pak Ou-luolien Buddha-patsaat jäävät ikuisesti mieleen.
10 päivää alk.3 210 €/hlö
  • 10.11.2017 - 19.11.2017 Varaa
  • Hanoi 2 yötä
  • Halonginlahti 2 yön risteily
  • Luang Prabang 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Riisipeltojen keskelle kasvanut Vietnamin pääkaupunki Hanoi on mielenkiintoinen sekoitus kiinalaisia traditioita ja ranskalaisilta siirtomaaisänniltä perittyä arkkitehtuuria. Vanhankaupungin katukeittiöt sekä polkupyörärikšojen ja mopojen kansoittamat pikkukujat vuorottelevat leveiden bulevardien ja edustavien hallintopalatsien kanssa.

Hanoista koilliseen sijaitseva Halonginlahti tarjoaa matkustajalle hätkähdyttävän luontoelämyksen. Pääsemme kahden päivän ajaksi risteilemään hyvätasoisella laivalla yli kahdentuhannen karstimaasta syntyneen ”sokeritopan” keskelle ja tutustumaan Tonkinin lahden kelluvien kylien maailmaan. Saarten jännittävät muodot ja karstimaahan syntyneet salaperäiset tippukiviluolat herättävät totisesti mielikuvituksen.

Toinen matkakohteemme on Laosin vanha kuninkaallinen pääkaupunki Luang Prabang Mekongjoen varrella. Kullanhohtoisten buddhalaistemppeleiden tunnelma on rauhaisa ja harras. Oranssikaapuiset munkit kokoontuvat aamuisiin almujonoihinsa ja päivän meditaatiotuokioihin. Mekong kuljettaa matkustajan Kaakkois-Aasian vehreän luonnon keskelle tutustumaan jokivarren kyliin ja pyhiin paikkoihin.

Matkaohjelma

Vuoden 2017 matkat Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
(Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 7.35 Pariisin kautta (Vietnam Airlines) Hanoihin, Vietnamiin.

Hanoi
2. päivä, lauantai Saavumme Hanoihin klo 6.20. Kaupungin keskustaan saavuttuamme tutustumme Ho Chi Minhin mausoleumiin. Vierailun jälkeen majoitumme hyvätasoiseen Hilton Garden Inn -hotelliin (★★★★). Hanoin liikenne on kokemus sinänsä. Kaikessa kaoottisuudessaan se kuitenkin tuntuu toimivan. Kaupungissa sanotaan olevan liki 7 miljoonaa asukasta, 5 miljoonaa mopoa ja 1,5 miljoonaa autoa. Vaurauden myötä mopojen ja autojen määrä kasvaa koko ajan. Hanoi on säilyttänyt alkuperäisen ilmapiirinsä, vaikka uudet raken­nukset valtaavatkin kaupunkia nopeasti. Aamupäivän lepäämme hotellissa ja iltapäivällä tutustumme kaupungin nähtävyyksiin. Vierailemme mm. Kirjallisuuden temppelissä. Vanhan­kaupun­gin ahtailla kaduilla nahkurit, hopeasepät, puu­sepät ym. käsitöiden taitajat ovat hakeutuneet omille alu­eilleen. Polkupyörärikšojen kyydissä pääsemme kapeille, värikkäille kujille, joille ei bussilla mahdu. (A, P)

Hanoi
3. päivä, sunnuntai Vietnamilainen keittiö on yhdistelmä useista eri maiden keittiöistä. Siihen on vaikuttanut niin kiinalainen, thaimaalainen, indonesialainen kuin intialainenkin keittiö. Myös ranskalainen keittiö on jättänyt vaikutteitaan Vietnamiin. Pohjoisen ruoka on kiinalaisvaikutteista. Keski-Vietnamissa ruoka on runsaasti maustettua ja ateria koostuu useista ruokalajeista. Etelässä vaikutteet tulevat luonnollisesti Thaimaasta, joten tuoreiden yrttien ja kookosmaidon käyttö on yleistä. Tutustumme vietnamilaiseen makumaailmaan Hanoin vilkkailla kaduilla. Maistelemme paikallisia ruokia ja ihastelemme ruokatorin laajaa tarjontaa. Täältä paikalliset ravintolat ja perheenäidit hakevat ruokiinsa tuoreet raaka-aineet. Ruokatorin hajujen ja makujen maailmasta jatkamme vierailulle Hoa Lon -vankilaan. (A, P)

Risteily Halonginlahdella
4.–5. päivä, ma–ti Varhain aamulla lähdemme kohti Unescon maailmanperintökohdetta, Halonginlahtea. Se sijaitsee Tonkinin lahdella reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Hanoista itään. Seuraavien kahden vuorokauden ajan nautimme kauniista maisemista, näemme kelluvia kyliä ja erikokoisia saaria, joista suurin osa nousee ylväästi pystysuoraan merestä. Risteilemme Paradise Cruises -yhtiön Paradise Luxury -luokan laivalla, jonka jokaisessa 17 hytissä on kylpyhuone, tallelokero ja ilmastointi. Sisustuksessa on käytetty tummaa puuta, aasialaista taidetta ja hohtavaksi kiillotettua messinkiä, joten laivan yleisilme on yksilöllinen ja rennon tyylikäs. Risteilyn aikana on mahdollisuus osallistua laivan tarjoamaan ohjelmaan, kuten taiji-aamuvoimisteluun ja erilaisiin päiväretkiin. Risteilyllä on täysihoito (juomat eivät sisälly hintaan). (2xA, 2xL, 2xP)

Halonginlahti – Luang Prabang
6. päivä, keskiviikko Risteily päättyy aamupäivällä. Matkalla Hanoin lentokentälle näemme riisipeltoja, ananasviljelmiä ja paikallista asutusta sekä pidämme lounastauon. Alkuillasta lennämme Luang Prabangiin, Laosin entiseen pääkaupunkiin, jossa majoitumme 3 yöksi keskustan ulkopuolella sijaitsevaan hyvätasoiseen Santi Resort -hotelliin (★★★★). (A, L)

Luang Prabang
7. päivä, torstai Luang Prabangissa voimme aistia vielä jotakin entisen kuningaskunnan kadonneesta loistosta. Tämä Kaakkois-Aasian ehkä parhaiten säilynyt kaupunki on Unescon maailman­perintökohde. Kaupungin katuja reunustavat siirtomaa-aikaiset asuin- ja kaupparakennukset. Teemme kiertoajelun, jonka aikana tutustumme mm. entisessä Kuninkaallisessa palatsissa sijaitsevaan kansallismuseoon sekä kullanhohtoisiin buddhalaisiin temppeleihin ja niiden runsaasti koristeltuihin rukoushalleihin. Päivällisen jälkeen käymme keskustan iltamarkkinoilla, jossa on tarjolla kauniita huiveja ja muita käsitöitä sekä monenlaista muuta ostettavaa. (A, P)

Luang Prabang
8. päivä, perjantai Aikaisin aamulla on mahdollisuus osallistua buddhalaiseen luostariperinteeseen. Munkit saavat ruokansa lähialueiden asukkailta, jotka kokoontuvat muutaman kadun varteen riisikulhojen ja hedelmien kera. On ainutlaatuinen kokemus nähdä, kuinka oranssikaapuisten munkkien ja noviisien jono etenee ripeästi vielä muuten hiljaisilla kaduilla. Palaamme hotelliin aamiaiselle. Mekongjoki on yksi maailman suurimmista joista. Se saa alkunsa Tiibetistä, josta se kulkee Kiinan, Burman, Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. Miljoonat joen varren asukkaat saavat elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä. Teemme Mekongjoen upeissa maisemissa veneretken, joka vie meidät Pak Oun luolille. Hämä­rässä luolassa on mystinen tunnelma tuhansien, osittain kullat­tujen, erikokoisten buddhan patsaiden keskellä. Vierailemme retken aikana myös paikallisessa kylässä. Lounaan jälkeen halukkaat voivat jäädä Luang Prabangin keskustaan ja kokeilla vaikka laolaista kokovartalohierontaa. Myös iltapäivän lepohetki viileässä hotellihuoneessa tai uima-altaan äärellä on varmasti houkutteleva vaihtoehto. (A, L)

Luang Prabang – Hanoi
9. päivä, lauantai Tänään on vielä koko päivä vapaata aikaa Luang Prabangissa, jolloin ehtii hyvin tehdä tuliaisostoksia, rentoutua hotellin uima-altaalla tai osallistua paikallisten norsujen suojeluun retkellä kauniisiin Nam Khan -joen maisemiin. Lisämaksulliselle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 50 USD). Meille on varattu huoneet aina aikaiseen päivälliseen saakka, jonka jälkeen kuljetus lentokentälle. Klo 19.10 lento (Vietnam Airlines) Hanoin ja Pariisin kautta (Finnair) Suomeen. (A, P)

10. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 14.50.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 26.1.-4.2.2018
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2018.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2017 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu parvekehytistä risteilyllä 50 e/henkilö (edellyttää majoitusta 2 hengen hytissä); parvekehytti on perushyttiä pienempi.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 490 e

Laosiin tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Malarianestolääkitystä suositellaan.

Osa Halonginlahden-risteilyn ja Luang Prabangin retkistä tehdään epätasaisessa, jopa vaikeassa maastossa. Joillain retkillä on lisäksi paljon portaita. Myös rantautumiset veneestä retkikohteisiin ja nousu takaisin laivaan voivat olla hankalia. Edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä ja suosittelemme tukevia, kumipohjaisia jalkineita.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vietnam ja Laos: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta matkajärjestelyjen hintataso edullisempi.

Olympian Aasia -kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista. Toimintaohjeiden mukana lähetämme ”Olympian Aasia” -kirjan, joka kertoo alueen maiden kulttuureista, historiasta, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin seuraaviin Kaukoidän kohteisiimme: Bhutaniin, Burmaan, Indonesiaan, Intiaan, Kambodžaan ja Laosiin. Myös Vietnamiin tarvitaan nykyään viisumi, mikäli maahan palataan alle 15 vrk kuluessa ensimmäisestä saapumisesta.  Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten – esim. Suuri Indokiinan kiertomatka vaatii 4 tyhjää sivua. Osa viisumeista hankitaan etukäteen, joten tarvitsemme passinne esim. Intian- ja Vietnamin-viisumeita varten 3 viikkoa ennen matkan alkua. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle. Joillekin matkoille tarvitsemme passin tiedot jo noin 2 kuukautta ennen matkaa.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Indokiinaan ja tietyille alueille Indonesiaan suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita varsinkin Intiassa ja Burmassa, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Useimmilla Kaukoidän-matkoillamme on puolihoito ja joinakin päivinä täysihoito. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso monissa Kaukoidän kohteissa on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Vietnam
Ha Long Bay
Laos
Town of Luang Prabang

Voit olla kiinnostunut myös näistä