Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Benin, Togo ja Ghana

Kiehtovat heimokulttuurit, eksoottinen voodoo, mielenkiintoinen historia ja ystävälliset ihmiset tulevat tutuiksi Länsi-Afrikan kiertomatkallamme

Viimeiset paikat
 • Cotonou 3 yötä
 • Lomé 2 yötä
 • Akosombo 1 yö
 • Kumasi 1 yö
 • Cape Coast 2 yötä
 • Kakumin kansallispuisto retki
 • Accra 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

LÄNSI-AFRIKAN KIERTOMATKA

Guineanlahden rannoilla, Afrikan kainalossa tutustumme mielenkiintoiseen historiaan, kiehtoviin heimokulttuureihin ja ystävällisiin ihmisiin kolmessa eri valtiossa. Vilkkaat markkinat ja hymyilevät kasvot ovat länsiafrikkalaisuuden tavaramerkkejä. Perinteiset käsityötaidot ovat vielä arvossaan ja erityisesti puusta syntyy mitä hienoimpia esineitä. Eksotiikkaa edustaa voodoouskonto, joka levisi myöhem­min orjakaupan mukana myös Atlantin toiselle puolelle.

Orjakauppaan viittaa myös aiemmin käytössä ollut nimi, Orjarannikko, koska näiltä seuduilta laivattiin Uudelle mantereelle tuhansia orjia. Täällä on myös Kultarannikko, nykyiseltä nimeltään Ghana. Alue on ollut merkittävä kullan tuottaja yli tuhannen vuoden ajan. Se kuuluu Kansain­yhteisöön perintönä brittien siirtomaa-ajalta. Benin ja Togo kuuluivat vastaavasti Ranskan alusmaihin. Alueen pitkä siirtomaahistoria on jättänyt jälkeensä eurooppalaisvaikutteet, jotka näkyvät edelleen, tosin afrikkalaisuuteen sekoittuneena.

HUOM! matkalle on vielä yksi 1h huone vapaana!

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

Helsinki – Cotonou
1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (KLM) klo 7.00 Amsterdamin (Air France) ja Pariisin (Air France) kautta Beninin Cotonouhun, jonne saavumme klo 21.30. Majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Azalaï-hotelliin (★★★★).

Cotonou ja Porto Novo
2. päivä, tiistai Vuonna 1960 itsenäistynyt Benin tunnettiin Dahomey-nimisenä aina vuoteen 1975 asti. Beninin suurin kaupunki ja talouselämän keskus on Guineanlahden ja Nokouéjärven välisellä kannaksella sijaitseva Cotonou. Maan hallitus istuu täällä, mutta virallinen pääkaupunki on Porto Novo muutaman kymmenen kilometrin päässä. Tutustumme Cotonoun nähtävyyksiin kaupunkikierroksella. Näemme muun muassa katedraalin ja Cotonoun laguunin yli johtavan vanhan sillan sekä Länsi-Afrikan suurimman markkinapaikan, Dantokpan. Se levittäytyy 20 hehtaarin alueelle ja tarjolla on lähes kaikkea elintarvikkeista voodoo-fetisseihin. Jotkut torin sektorit eivät kenties sovellu heikkohermoisille. Käymme myös Porto Novossa, missä tunnelma muuttuu huomattavasti Cotonouta rauhallisemmaksi. Portugalinkielinen nimi tarkoittaa uutta satamaa ja täältä laivattiinkin tuhansia orjia valtameren toiselle puolelle Brasiliaan. Sittemmin monet vapautetut orjat palasivat Porto Novoon, minkä vuoksi afrobrasilialaisuus näkyy kaupunkikuvassa portugalilaisen arkkitehtuurin lisäksi. (A, L, P)

Ganvie
3. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme noin tunnin bussimatkan päähän Ganvien kylään. Paalujen varaan Nokouéjärven pohjoisrannalle rakennettua kylää kutsutaan Länsi-Afrikan Venetsiaksi. Kauppiaat ja kyläläiset hoitavat päivärutiinejaan kanooteistaan ja sukkuloivat sulavasti paalutalojen välisiä väyliä pitkin. Tutustumme veneellä 300-vuotisen kylän elämään ja kelluvilla markkinoilla voi tinkiä tuliaisia. Myöhemmin pääsemme todistamaan voodoo-seremoniaa. Voodoohon liittyvää taikuutta on kutsuttu mustaksi magiaksi siihen kohdistuneiden ennakkoluulojen vuoksi. Vastoin yleistä uskomusta neuloilla pistely ei kuulu voodoon keskeisiin rituaaleihin. Voodoota harjoitetaan mm. henkiolentojen ja sairauksien karkottamiseksi. (A, L, P)

Cotonou – Ouidah – Grand Popo – Lomé
4. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Togoa. Matkalla pysähdymme Ouidahissa, perinteisen afrikkalaisen luonnonuskonnon kehdossa, joka oli aikoinaan myös merkittävä orjakaupan keskus. Näemme Python-temppelin sekä rantaan johtavan orjareitin. Sen päässä on monumenttina surullisen orjakaupan symbolinen portti, jolta ei ollut paluuta. Myöhemmin jatkamme Grand Popoon vieraillaksemme suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa Villa Karossa. Sen tavoitteena on parantaa suomalaisten Afrikka-tietämystä ja edistää Suomen ja Beninin välistä kulttuurivaihtoa. Rajamuodollisuuksien jälkeen jatkamme Togon pääkaupunkiin Loméen, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Radisson Blu -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Lomé
5. päivä, perjantai Teemme puolen päivän kaupunkikierroksen ja paikannamme Lomén tärkeimmät kohteet. Pääkaupungin väestö on kymmenkertaistunut vuoden 1960 itsenäistymisen jälkeen nykyiseen lähes miljoonaan asukkaaseen. Lomé on tyypillinen länsiafrikkalainen kaupunki kirjavine markkinoineen. Käymme kierroksella myös kansallismuseossa. Iltapäivällä ja illalla on vapaa-aikaa. (A, L, P)

Lomé – Akosombo
6. päivä, lauantai Lomén länsipuoli rajoittuu valtion rajaan, joten muutaman kilometrin ajomatkan jälkeen saavumme Ghanaan. Jatkamme edelleen Voltajoen rannalle Torgomen kylään, jossa yhteisö ottaa meidät lämpimästi vastaan. Saatamme tavata jopa itse kunnianarvoisan päällikön sekä kylänvanhimmista koostuvan neuvoston. Uteliaat pikkulapset ovat luonnollisesti innostuneita vierailustamme. Tanssi- ja rummutusnäytöksen jälkeen meille annetaan seremoniallisesti perinteiset afrikkalaiset nimet. Myöhemmin majoitumme Akosombossa hyvään keskitason Royal Senchi -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Akosombo – Kumasi
7. päivä, sunnuntai Lähdemme aamulla noin 5 tunnin bussimatkalle kohti asantiheimon keskusta, yli 2 miljoonan asukkaan Kumasia. Asantit hankkivat itselleen valta-aseman Kultarannikolla 1600-luvulla myymällä orjia portugalilaisille, hollantilaisille, englantilaisille ja tanskalaisille kauppiaille. Perillä Kuma­sissa teemme lyhyen kaupunkikierroksen ja vierailemme muun muassa asanti­kuninkaiden palatsimuseossa. Majoitumme hyvään keskitason Golden Tulip -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Kumasi – Cape Coast
8. päivä, maanantai Tutustumme Kumasin lähellä sijaitseviin käsityöläiskyliin. Yksi kylä on erikoistunut keramiikkaan, toinen puunveistoon, kolmas kankaanpainantaan. Näemme myös perinteisiä kente-kankaita valmistavan kutomon. Värikkäistä kankaista syntyvät asantiheimon kansallispuvut, jotka maailmalla tunnetaan koko Ghanan kansallisasuina. Iltapäivällä jatkamme matkaa rannikolle Cape Coastiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Ridge Royal -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Kakumin kansallispuisto ja Elmina
9. päivä, tiistai Aamulla lähdemme noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Kakumin kansallispuistoon. Trooppisessa sademetsässä erityisesti lintulajien runsaus on huomattava. Tutustumme sademetsän elämään kävelykierroksella puiden latvoihin viritettyjä siltoja pitkin. Iltapäivällä palaamme rannikolle ja vierailemme Elminan linnassa, jonka portugalilaiset rakensivat 1400-luvun lopulla suojelemaan kultakauppaa, mutta joka myöhemmin muuttui orjakaupan lähtösatamaksi. Elminan linna on vanhin eurooppalainen rakennus Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. (A, L, P)

Cape Coast – Accra
10. päivä, keskiviikko Ennen itsenäistymistä vuonna 1957 Ghana tunnettiin brittien Kultarannikko-nimisenä siirtomaana. Cape Coast oli sen ensimmäinen pääkaupunki vuoteen 1877, jolloin se menetti statuksensa Accralle. Brittien lisäksi alueella hääräsivät onnen onginnassa monet muutkin kansallisuudet kuten ruotsalaiset. Käymme katsomassa naapureidemme perustamaa Cape Coastin linnaa, ennen kuin jatkamme bussilla Accraan ja majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Labadi Beach -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Accra
11.–12. päivä, to–pe Torstain kaupunkikierroksella tutustumme Accran nähtävyyksiin. Näemme muun muassa finanssi- ja hallintokorttelit sekä Black Star -aukion ja maan itsenäistymiseen luotsanneen Kwame Nkrumahin mausoleumin Memorial-puistossa. Kaupunkikuvassa sekoittuvat siirtomaa-aikainen ja moderni arkkitehtuuri. Esimerkki edellisestä on tanskalaisten 1600-luvun lopulla perustama Christiansborgin linna. Kierroksemme päättyy markkinoille, josta voi tinkiä monenlaisia käsitöitä tuliaisiksi. Perjantaiaamuna käymme vielä esikaupunkialueella Teshie-Nunguassa. Accran seudulla asuvien Ga-heimolaisten erikoisuuksiin kuuluu mielikuvituksellisten arkkujen teettäminen kuoleman jälkeistä elämää varten. Esimerkiksi kalastaja saattaa haluta leposijakseen suuren kalan muotoisen arkun, toinen taas näkisi itsensä olutpulloarkkuun haudattuna… Eriskummallista taidetta totta tosiaan. Jäähyväispäivällisen jälkeen kuljetus kentälle, josta lentomme (KLM) lähtee klo 22.05 Amsterdamin kautta (KLM) kohti Helsinkiä. (2xA, 2xL, 2xP)

13. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 13.15.

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.380 e. Huom. Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta.

Beninissä, Togossa ja Ghanassa matkailu on vielä vähäistä, joten matkailupalvelujen ja hotellien taso ei välttämättä vastaa eurooppalaisia standardeja. Teiden kunto voi olla joillain siirtymillä huono. Tutustukaa Länsi-Afrikan-matkojen erityisehtoihin.
Beniniin, Togoon ja Ghanaan vaaditaan keltakuumerokotus, josta on oltava voimassa oleva merkintä kansainvälisessä rokotustodistuksessa. Malarianestolääkitystä suositellaan.
Kaikkiin kohdemaihin tarvitaan myös viisumit. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Viisumeita varten tarvitsemme matkalla käytettävän passin toimistoomme noin 6 viikkoa ennen lähtöä, passikopion jo noin 3 kuukautta ennen lähtöä.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Benin, Togo ja Ghana: Vinkkejä ja suosituksia

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Forts and Castles, Volta, Greater Accra, Central and Western Regions

Voit olla kiinnostunut myös näistä