Hyppää pääsisältöön

Eteläinen Etelä-Afrikka

Hyväntoivonniemi, Pöytävuori, lukuisat viiniviljelmät, Knysnan laguunikaupunki ja Kariegan suurnisäkkäät ihastuttavat Kapmaassa ja maisemareitillä.
11 päivää alk.3 070 €/hlö
Saimme lisäpaikkoja
  • 16.11.2017 - 27.11.2017 vain 1 paikka(a) jäljellä Varaa
  • 7.12.2017 - 18.12.2017 alk. 3 390 €/hlö Varaa
  • Simon's Town 2 yötä
  • Kapkaupunki retki
  • Franschhoek 2 yötä
  • Oudtshoorn 1 yö
  • Knysna 2 yötä
  • Kariega (safari) 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kapmaasta ja kuuluisalta Garden Route -maisemareitiltä löydämme koko suuren Etelä-Afrikan pienoiskoossa. Maanosan kauneimmat ja vaihtelevimmat maisemat, Afrikan villit eläimet, siirtomaa-ajan ja nykypäivän kuohuva historia sekä paikallisten ihmisten elinkeinot ja elämäntavat tulevat matkustajalle tutuiksi.

Asumme viehättävissä pikkukaupungeissa – Simon’s Townissa, Franschhoekissa ja Knysnassa – siirtyessämme leppoisasti asteittain viileiden merivirtojen Atlantilta kohti Intian valtameren lämpimiä vesiä.

Pöytävuoren juurelle kasvanutta Kapkaupunkia pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Sen menneisyyteen kuuluvat niin suuret löytöretket ja siirtomaavalloitukset kuin rotusorron mutta myös kansakunnan eheytymisen ajat. Kapkaupungin ympärillä levittäytyvät Etelä-Afrikan laajat viinimaat.

Matkamme vie Hyväntoivonniemen tyrskyisiltä kallioilta ja ainutlaatuisen fynbos-pensaskasvillisuuden keskeltä hohtavan valkoisten kapinhollantilaisten maalaistalojen hyvin hoidettuihin viinitarhoihin. Knysnan osteriviljelmistään tunnettu laguuni, Tsitsikamman ikimetsät, Cangon tippukiviluolat sekä Pikku-Karoon kuivat ja karut strutsien kasvattamiseen erikoistuneet seudut antavat maisemaretkellemme oman kiinnostavan lisänsä.

Matkan päätteeksi pääsemme tutustumaan myös Afrikan suuriin eläimiin Kariegan riistansuojelualueelle järjestettävällä safarilla.

Matkaohjelma

Vuoden 2017 matkat Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 16.55 Dohan kautta (Qatar Airways) Kapkaupunkiin.

Simon’s Town
2. päivä, perjantai
Saavumme Kapkaupunkiin klo 11.30. Jatkamme bussilla vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Simon’s Townin pieneen rannikkokaupunkiin. Täältä avautuu näkymä False Bay -lahdelle, jonne Agulhasin merivirta tuo lämmintä vettä Intian valtamerestä. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Quayside-hotelliin (★★★★). Voimme tutustua Simon’s Townin kauppoihin ja kahviloihin ja tehdä kävelyretken rannalle ihailemaan Atlantin tyrskyjä. Myöhemmin iltapäivällä suuntaamme kaupungin lähellä sijaitsevalle Boulders Beach -rannalle seuraamaan afrikan­pingviiniyhdyskunnan puuhia. Tervetulopäivällinen. (P)

Hyväntoivonniemi
3. päivä, lauantai
Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen erikoisesta luonnosta. Kaunis reittimme kulkee seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Kuitenkin Hyväntoivonniemen alueella kasvaa yli 8500 kasvilajia – etupäässä proteoita ja kanervia – sekä nisäkäslajeja, joita ei tavata muualla. Itse kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä elandeja tai harvinaisen valkopäätopin. Vierailemme myös paikallisessa townshipissä. Rotusorron aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla (township) kaupunkien laidoilla. Valkoiset eivät kuitenkaan pystyneet lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eivätkä -iloa. Nämä usein asuinkelvottomat maa-alueet muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Palaamme hotelliin iltapäivällä. (A, L)

Simon’s Town – Kapkaupunki – Franschhoek
4. päivä, sunnuntai
Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla, valtavan Atlantin rannalla mahtavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä, sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Aloitamme päivän nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (huom. säävaraus). Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Kaupunkikierroksemme päättyy Waterfrontin satama-alueelle, josta on muodostunut Kapkaupungin todellinen keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. Myöhemmin iltapäivällä jatkamme Franschhoekiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Protea Franschhoek -hotelliin (★★★★). (A, L)

Franschhoek 
5. päivä, maanantai
Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailman. Vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Kapkaupungista avautuu Etelä-Afrikan laajin viinintuotantoalue Cape Winelands, joka koostuu useammasta pienempien kaupunkien ympärille muodostuneesta viiniseudusta. Suurin ja tunnetuin näistä on Stellenbosch, noin 120 000 asukkaan vilkas yliopistokaupunki. Hieman pienempi, idyllinen Franschhoekin kaupunki tunnetaan hyvistä ravintoloistaan. Franschhoekin laakso on saanut nimensä ranskalaisilta hugenoteilta, jotka pakenivat kotimaansa uskonnollisia vainoja 1600-luvun lopulla. Hugenotit toivat mukanaan viininviljelyn taidon ja heidän tiedoillaan saatiin varsinainen tuotanto käyntiin. Meren läheisyys tuo lämpimään ilmastoon raikkautta ja kosteutta, joten alueen sijainti luo mainiot edellytykset viininviljelyyn. Käymme kahdella tilalla maistelemassa laadukkaita eteläafrikkalaisia viinejä. (A, L)

Franschhoek – Oudtshoorn
6. päivä, tiistai
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan yhtä maailman pisimmistä viinireiteistä, joka päättyy Pikku-Karoon puoliaavikolla sijaitsevaan Oudtshoorniin. Ajomatkan aikana näemme runsaasti viini- ja hedelmäpuuviljelmiä. Vajaan 4 tunnin ajon jälkeen pysähdymme lounaalle. Myöhemmin iltapäivällä pysähdymme uudestaan, tällä kertaa maistelemaan paikallista portviiniä. Perillä Oudtshoornissa majoitumme keskitason De Opstal Country Lodge -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Oudtshoorn – Knysna
7. päivä, keskiviikko
Oudtshoorn sijaitsee Etelä-Afrikan tärkeimmällä strutsinkasvatusalueella. ”Sulka­kaupungin” kukoistus osui 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen, jolloin strutsinsulat olivat viimeisintä muotia. Kaupungissa on säilynyt siltä ajalta joitakin sulkaparonien palatseja. Nykyään strutsinkasvattajat saavat elantonsa lähinnä strutsin lihasta ja munista sekä nahasta, josta tehdään mm. kenkiä ja käsilaukkuja. Nautimme lounaan strutsifarmilla ja tutustumme tämän maailman suurimman linnun kasvatukseen. Teemme retken myös Cango Cavesin tippukiviluolastoon, yhteen maailman suurimmista. Luolasto työntyy melkein kahden kilometrin matkan syvälle Swartbergin vuoristoon. Viileänkosteiden luolien muovautuminen on kestänyt satojatuhansia vuosia. Päivän päätteeksi ajamme vielä Knysnan laguunikaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Protea Knysna Quays -hotelliin (★★★★). (A, L)

Knysna
8. päivä, torstai
Yksi matkamme viehättävimmistä kohteista on jylhien vuorten reunustama ja metsien ympäröimä Knysna. Kaupungista on näkymät suojaiselle laguunille ja Intian valtamerelle. Jyrkät The Heads -kalliot, ”Päät”, vartioivat Knysnan 17 kilometrin pituisen laguunin kapeaa suuaukkoa merelle. Purjeveneilijät ja melojat nauttivat vesiurheilusta laguunin suojissa. Kaunis vesialue on myös luonnon aarreaitta, josta saadaan kalaa, rapuja ja maankuuluja ostereita. Hotellimme sijaitsee lähellä satama-aluetta ja monia erinomaisia ravintoloita. Teemme puolen päivän mittaisen veneretken Featherbedin luonnonsuojelualueelle. Perillä nousemme laguunia reunustavan niemekkeen huipulle traktorin vetämillä avovaunuilla. Reilun tunnin mittainen kävelyreittimme alas on osittain kapeaa ja jyrkästi laskeutuvaa polkua, joten tukevat jalkineet ovat tällä retkellä ehdottomat. (A, L)

Knysna – Kariega
9. päivä, perjantai
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Tsitsikamman luonnonsuojelualuetta, joka kattaa pitkän ja kapean kaistaleen Intian valtameren rannikkoa. Luonnonsuojelualueen vaihteleva maasto merenrantoineen, jokineen ja ikimetsineen tarjoaa hyvän elinympäristön monille kasveille, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Tsitsikammassa viihtyy myös lähes 300 eri lintulajia. Koskemattomissa metsissä kasvavat mm. vanhat valtavat keltis- ja podocarpuspuut. Iltapäivällä saavumme safarikohteeseemme Kariegaan, jossa majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Kariega Main Lodgeen (★★★★). Kariega on oiva esimerkki nykypäivän suojeluajattelusta. Siinä ei suojella vain eläimiä ja ympäristöä vaan myös ihmisiä. Osa matkailutuloista ohjataan alueen yhteisölle erilaisiin projekteihin ja lasten koulutukseen. Teemme ensimmäisen safarin jo tuloiltana. (A, P)

Kariega
10. päivä, lauantai
Varhainen aamusafarimme alkaa auringon noustessa. Alueen noin 25 nisäkäslajiin lukeutuu myös kuuluisa ”Big Five” eli norsu, afrikanpuhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi. Lintujen kirjo käsittää noin 280 lajia. Palaamme lodgeen aamiaiselle. Sen jälkeen voimme rentoutua vaikka uima-altaan äärellä. Halukkailla on mahdollisuus tehdä kävelysafari, jolla tutustutaan lähemmin mm. kasveihin ja eläinten jättämiin jälkiin. Myös melontaretki Kariega- tai Bushman’s River -joella on mielenkiintoinen kokemus. Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen safarin. Päivällisen syömme sään salliessa tähtitaivaan alla Afrikan tunnelmasta nauttien. (A, L, P)

11. päivä, sunnuntai Aamupäivällä ajamme Port Elizabethiin ja edelleen lentokentälle. Iltapäivällä lento (British Airways) Johannesburgin lentokentälle, jossa ehdimme tehdä viime hetken ostoksia ja syödä kevyen päivällisen ennen jatkolentoamme (Qatar Airways) Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin. (A, P)  

12. päivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 13.20.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 25.1. - 5.2.2018
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2018.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2017 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta marraskuussa 510 e, joulukuussa 640 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden matkan jälkeen ja siinä tulee olla 1 tyhjä aukeama. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 (7.12.2017 lähdön osalta 2.2.2017) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Eteläinen Etelä-Afrikka: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä.

Olympian Afrikka -kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista. Toimintaohjeiden mukana lähetämme ”Olympian Afrikka” -kirjan, joka kertoo Afrikan maiden kulttuureista, historiasta, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista sekä antaa hyödyllisiä käytännön ohjeita Afrikan-matkalle.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa vielä 1 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama.  Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista

Safareilla ja saarilla vaatetus voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisessä Afrikassa liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi yksi hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen. Sansibarin saarella ja erityisesti Sudanissa islamilaisuus tulee huomioida välttämällä paljastavaa vaatetusta.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Keniassa, Tansaniassa, Sambiassa, Malawissa ja Zimbabwessa dollarit (Keniassa ja Tansaniassa paikoin myös eurot) kelpaavat useimmissa paikoissa suoraan maksuvälineenä. Sudanissa valuutta on punta, Etiopiassa birr ja Madagaskarilla ariary. Näitä ei vaihdeta Suomessa, joten matkalle on hyvä ottaa mukaan euroja ja dollareita. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Itä-Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Safarimatkoilla liikumme malaria-alueilla, joten malarianestolääkitys on suositeltavaa. Kelta­kuu­me­ro­ko­tusta suositellaan Sudaniin, Etiopiaan, Keniaan, Tansaniaan ja Sambiaan matkustaville. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea. Sambiassa, Malawissa ja Zimbabwessa hygieniataso on lähes Etelä-Afrikan luokkaa. Sudanin, Kenian, Tansanian ja Madagaskarin hygieniataso on hyvä, mutta vaihtelee alueittain jonkin verran. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Etiopiassa siisteydessä on joskus toivomisen varaa sekä kaupungeissa että hotelleissa. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Cape Floral Region Protected Areas

Voit olla kiinnostunut myös näistä