Hyppää pääsisältöön

Kiehtova Kenia

Itä-Afrikan hautavajoaman järvet Nakuru ja Naivasha sekä Masai Maran kumpuileva savanni lumoavat kasvillisuudellaan ja eläimillään.
9 päivää alk.3 170 €/hlö
  • 17.2.2018 - 25.2.2018 Täynnä
  • 3.11.2018 - 11.11.2018 Varaa
  • Nairobi 1 yö
  • Lake Nakuru 2 yötä
  • Masai Mara 3 yötä
  • Lake Naivasha 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

NAKURU, MASAI MARA JA NAIVASHA

Itä-Afrikan hautavajoaman, Great Rift Valleyn, pohjalle on vuosimiljoonien aikana syntynyt järviä, joiden ympärille on kehittynyt monimuotoinen kasvillisuus ja eläimistö. Järvet houkuttelevat puoleensa lintuja ja monia Kenian suuria nisäkkäitä kuten sarvikuonoja, leijonia ja jopa leopardeja.

Jokainen järvi on erilainen. Nakurun soodajärven ympärillä on laajoja kuumepuumetsiä. Makeavetisen, kalaisan Naivashajärven rantoja reunustavat papyruskaislat tarjoavat suotuisan ympäristön ainutlaatuiselle lintulajistolle. Hautavajoaman järvet kuuluvat kiistatta maapallomme kiinnostavimpiin luontokohteisiin.

Kenian tunnetuin luonnonsuojelualue on kuitenkin Masai Mara, jonka eläimistö ja luonto ovat tehneet moneen kävijään lähtemättömän vaikutuksen. Osan safarimme upeista luontoelämyksistä tarjoaa puiston vahva kissaeläinkanta.

Matkaohjelma

29.12.2017 matka Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Safarilla on täysihoito)

Helsinki – Nairobi
1. päivä, perjantai 29.12. Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.50 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Nairobiin, jonne saavumme klo 21.15. Majoitumme keskitason The Panafric -hotelliin (★★★★).

Nairobi – Lake Nakuru
2. päivä, lauantai 30.12. Heti aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Nakurujärveä. Matkamme kulkee Itä-Afrikan hautavajoaman itäreunalla. Pysähdymme näköalapaikalle, josta avautuvat upeat maisemat alas hautavajoamaan. Mannerlaattojen liike ja jännitteet maankuoressa ovat synnyttäneet tämän valtavan laaksomaisen muodostuman, joka alkaa Turkin eteläosista ja jatkuu aina Mosambikiin Sambesijoen suulle. Pituutta sillä on yli 7000 km ja leveyttä parhaimmillaan 120 km. Itä-Afrikassa se jakautuu kahteen haaraan, läntiseen ja itäiseen. Vasta näköalapaikalla ymmärtää hautavajoaman valtavat mittasuhteet. Lounasaikaan saavumme Lake Nakurun kansallispuistoon, jossa majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Lion Hill Game Lodgeen (★★★★). Iltapäivällä teemme ensimmäisen puistoajon. (A, L, P)

Lake Nakuru
3. päivä, sunnuntai 31.12. Lähdemme puistoajolle Lake Nakurun kansallispuistoon. Se on Kenian ensimmäinen sarvikuonojen suojelualue, ja täällä onkin mahdollista nähdä sekä pensas- että isosarvikuonoja. Puistoon on tuotu myös upeita rotschildinkirahveja. Nakurujärven rannoilta voi bongata mm. flamingoja, pelikaaneja, merimetsoja, kahlaajia ja haikaroita. Puistossa on myös monimuotoinen kasvillisuus, josta hyvänä esimerkkinä ovat mm. kuumepuumetsät. Lounaalle palaamme lodgeen. Pienen lepohetken jälkeen lähdemme vielä toiselle puistoajolle. (A, L, P)

Lake Nakuru – Masai Mara
4. päivä, maanantai 1.1. Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan (n. 5 t) kohti Masai Maraa. Ohitamme sammuneet Longonot- ja Suswa-tulivuoret, ennen kuin nousemme ylös hautavajoaman pohjalta. Ajamme läpi maasaiden asuttamien alueiden. Reittimme kulkee Loita-tasangon halki, kunnes lopulta saavumme suojelualueen portille, josta on enää lyhyt matka majapaikkaamme. Majoitumme 3 yöksi hyvätasoisiin safaritelttoihin Mara Sarova Game Campiin (★★★★). Teltoissa on omat suihkut ja wc. Iltapäivällä teemme puistoajon. Auringon laskiessa kohti horisonttia voimme ihailla eläimistöä ja maisemia hieman pehmeämmässä valossa. Masai Maran ilta päättyy usein upeaan auringonlaskuun. (A, L, P)

Masai Mara
5.–6. päivä, ti–ke 2.–3.1. Masai Mara on yksi Afrikan kauneimmista suojelualueista. Sen kumpuileva savannimaisema on täynnä elämää. Kirahvit, norsut, puhvelit ja lukuisat antilooppilajit nauttivat Maran vehreydestä. Suuret Mara- ja Sandjoet sivuhaaroineen takaavat veden saannin ympäri vuoden. Lännessä maisemaa hallitsee valtava Sirianjyrkänne (1985 m), idässä nousevat Ngamakukkulat (2080 m). Etelässä avautuvat Serengetin laajat tasangot. Afrikan suurpedoilla on Maran ruohosavannilla riittävästi ruokaa ympäri vuoden. Teemme useita puistoajoja sekä toisena päivänä koko päivän puistoajon, jolloin syömme retkilounaan savannilla. (2xA, 1xRL, 1xL, 2xP)

Masai Mara – Lake Naivasha
7. päivä, torstai 4.1.
Jätämme hyvästit Masai Maralle ja palaamme hautavajoamalle, Naivashajärvelle. Se on hautavajoaman toiseksi suurin järvi. Poikkeuksena muista hautavajoaman järvistä sen vesi on suhteellisen kirkasta. Selitys lienee maanalaisissa laskujoissa, sillä useimmilla hautavajoaman järvistä ei ole laskujokia lainkaan. Lounaan nautimme keskitasoisessa Lake Naivasha Sopa Resort -hotellissa (★★★★), jossa myös yövymme. Iltapäivällä teemme veneretken Naivashajärvellä. (A, L, P)

Lake Naivasha – Nairobi
8. päivä, perjantai 5.1. Palaamme takaisin Nairobiin, jonne saavumme jo hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Käymme viehättävässä Karen Blixenin museossa, jonka jälkeen tutustumme The David Sheldrick Wildlife Trust -säätiön toimintaan. Säätiön hoitoon toimitetaan orvoiksi jääneitä norsujen ja sarvikuonojen poikasia. Poikaset saavat hyvää hoitoa vuosien ajan, kunnes ne ovat kasvaneet ja kehittyneet riittävästi, jotta ne voidaan palauttaa takaisin luontoon. Päivän päätteeksi nautimme myöhäisen lounaan. Meille on varattu muutamia huoneita suihkua ja vaatteiden vaihtoa varten ennen kuljetusta lentokentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 23.10 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin. (A, L)

9. päivä, lauantai 6.1. Saavumme Helsinkiin klo 13.00.


Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Safarilla on täysihoito)

Helsinki – Nairobi
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 7.05 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Nairobiin, jonne saavumme klo 21.20. Majoitumme keskitason The Panafric -hotelliin (★★★★).

Nairobi – Lake Nakuru
2. päivä, sunnuntai Heti aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Nakurujärveä. Matkamme kulkee Itä-Afrikan hautavajoaman itäreunalla. Pysähdymme näköalapaikalle, josta avautuvat upeat maisemat alas hautavajoamaan. Mannerlaattojen liike ja jännitteet maankuoressa ovat synnyttäneet tämän valtavan laaksomaisen muodostuman, joka alkaa Turkin eteläosista ja jatkuu aina Mosambikiin Sambesijoen suulle. Pituutta sillä on yli 7000 km ja leveyttä parhaimmillaan 120 km. Itä-Afrikassa se jakautuu kahteen haaraan, läntiseen ja itäiseen. Vasta näköalapaikalla ymmärtää hautavajoaman valtavat mittasuhteet. Lounasaikaan saavumme Lake Nakurun kansallispuistoon, jossa majoitumme 2 yöksi keskitason Sarova Lion Hill Game Lodgeen (★★★★). Iltapäivällä teemme ensimmäisen puistoajon. (A, L, P)

Lake Nakuru
3. päivä, maanantai Lähdemme puistoajolle Lake Nakurun kansallispuistoon. Se on Kenian ensimmäinen sarvikuonojen suojelualue, ja täällä onkin mahdollista nähdä sekä pensas- että isosarvikuonoja. Puistoon on tuotu myös upeita rotschildinkirahveja. Nakurujärven rannoilta voi bongata mm. pelikaaneja, merimetsoja, kahlaajia, flamingoja ja haikaroita. Puistossa on myös monimuotoinen kasvillisuus, josta hyvänä esimerkkinä ovat mm. kuumepuumetsät. Lounaalle palaamme lodgeen. Pienen lepohetken jälkeen lähdemme vielä toiselle puistoajolle. (A, L, P)

Lake Nakuru – Masai Mara
4. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan (n. 5 t) kohti Masai Maraa. Ohitamme sammuneet Longonot- ja Suswa-tulivuoret, ennen kuin nousemme ylös hautavajoaman pohjalta. Ajamme läpi maasaiden asuttamien alueiden. Reittimme kulkee Loita-tasangon halki, kunnes lopulta saavumme suojelualueen portille, josta on enää lyhyt matka majapaikkaamme. Majoitumme 3 yöksi hyvätasoisiin safaritelttoihin Mara Sarova Game Campiin (★★★★). Teltoissa on omat suihkut ja wc. Iltapäivällä teemme puistoajon. Auringon laskiessa kohti horisonttia voimme ihailla eläimistöä ja maisemia hieman pehmeämmässä valossa. Masai Maran ilta päättyy usein upeaan auringonlaskuun. (A, L, P)

Masai Mara
5.–6. päivä, ke–to Masai Mara on yksi Afrikan kauneimmista suojelualueista. Sen kumpuileva savannimaisema on täynnä elämää. Kirahvit, norsut, puhvelit ja lukuisat antilooppilajit nauttivat Maran vehreydestä. Suuret Mara- ja Sandjoet sivuhaaroineen takaavat veden saannin ympäri vuoden. Lännessä maisemaa hallitsee valtava Sirianjyrkänne (1985 m), idässä nousevat Ngamakukkulat (2080 m). Etelässä avautuvat Serengetin laajat tasangot. Afrikan suurpedoilla on Maran ruohosavannilla riittävästi ruokaa ympäri vuoden. Teemme useita puistoajoja sekä toisena päivänä koko päivän puistoajon, jolloin syömme retkilounaan savannilla. (2xA, 1xRL, 1xL, 2xP)

Masai Mara – Lake Naivasha
7. päivä, perjantai Jätämme hyvästit Masai Maralle ja palaamme hautavajoamalle, Naivashajärvelle. Se on hautavajoaman toiseksi suurin järvi. Poikkeuksena muista hautavajoaman järvistä sen vesi on suhteellisen kirkasta. Selitys lienee maanalaisissa laskujoissa, sillä useimmilla hautavajoaman järvistä ei ole laskujokia lainkaan. Lounaan nautimme keskitasoisessa Lake Naivasha Sopa Resort -hotellissa (★★★★), jossa myös yövymme. Iltapäivällä teemme veneretken Naivashajärvellä. (A, L, P)

Lake Naivasha – Nairobi
8. päivä, lauantai Palaamme takaisin Nairobiin, jonne saavumme jo hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Tutustumme The David Sheldrick Wildlife Trust -säätiön toimintaan. Säätiön hoitoon toimitetaan orvoiksi jääneitä norsujen ja sarvikuonojen poikasia. Poikaset saavat hyvää hoitoa vuosien ajan, kunnes ne ovat kasvaneet ja kehittyneet riittävästi, jotta ne voidaan palauttaa takaisin luontoon. Käymme myös viehättävässä Karen Blixenin museossa, minkä jälkeen nautimme myöhäisen lounaan. Meille on varattu muutamia huoneita suihkua ja vaatteiden vaihtoa varten ennen kuljetusta lentokentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 23.05 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin. (A, L)

9. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 13.10.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 430 e, 29.12.2017 lähdöllä 620 e.

Keltakuumerokotusta ja malarianestolääkitystä suositellaan.Keniaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Matkalla on huonokuntoisia, kuoppaisia ja kivisiä tieosuuksia. Safarille matkatavarat tulee pakata pehmeisiin matkakasseihin. Kovat matkalaukut voi jättää safarin ajaksi Nairobiin. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 29.12.2017 lähdön osalta 3.2.2017 (v. 2018 matkojen osalta 5.5.2017) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Kiehtova Kenia : Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Itä-Afrikassa ei oikeastaan ole kesää ja talvea, vaan sadekaudet säätelevät vuoden kulkua. Lämpötilojen vaihtelut vuoden aikana ovat vähäisiä, mutta päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuret. Öisin lämpötila voi laskea alle 10 ºC:n. Itä-Afrikassa lyhyet sateet osuvat yleensä marras-joulukuun vaihteeseen ja pitkä sadekausi alkaa huhtikuussa. Käytännössä kuuroluonteiset sateet eivät merkittävästi vaikeuta safareitamme.

Autot ja liikkuminen
Safarimatkoillamme käytämme pääasiassa safarijeeppejä. Autojen kuljettajat ovat ammatti­taitoisia oppaita ja puhuvat englantia. Mukana on myös Olympian matkanjohtaja, joka matkan aikana siirtyy mahdollisimman usein autosta toiseen. Safarilla matkustetaan siis autokunnittain. Suosit­telemme, että kussakin autossa istumapaikkajärjestystä vaihdettaisiin säännöllisesti. Autoissa ei ole ilmastointia, mutta kuumuus ei suurem­min haittaa, koska puistoajojen aikana kattoluukku ja usein ikkunat ovat auki. Matkalla on ehdottomasti kuunneltava kuljettajan ja matkan­joh­tajan ohjeita, sillä varsinkin suojelualueilla on omat sääntönsä, joita pitää noudattaa. Liikkuminen villieläinten keskellä vaatii varo­vaisuutta.

Matkatavarat ja laukut
Autojen tavaratilat ovat melko pienet. Matkan safariosuudelle suosit­te­lemme siksi ottamaan vain yhden pehmeän kassin matkus­tajaa kohti. Suosit­te­lem­me käyt­tämään kas­­sis­sa lukkoa. Matkustamon puolelle voi lisäksi ottaa esim. kameralaukun ja pienen repun.

Vaatteet ja jalkineet
Safarilla pärjää päiväaikaan hyvin shortseissa ja t-paidassa. Kävelysafareilla tulee olla pitkälahkeiset housut. Puu­villaiset ja/tai teknistä materiaalia olevat (kevyet, hengittävät, helposti kuivuvat) vaatteet ovat suositeltavia. Kirkkaanvärisiä vaatteita tulisi välttää. Hyvät, jo ”sisään ajetut” kengät ovat tärkeät erityisesti kävelysafareilla. Tavalliselle safarille riittää mukaan sandaalit tai muut kevyemmät kengät ja varajalkineet. Iltaisin ja aamuisin voi olla viileää ja siksi on hyvä ottaa mukaan fleece sekä tuulenpitävä takki. Iltaisin safarilodgeissa voi pukeutua rennosti. Emme kuitenkaan suosittele urheiluvaatteita illallisille. Vaaleita pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja ja umpikenkiä on hyvä pitää iltaisin mahdollisten hyttysten varalta. Hyttysiä ei normaalisti ole niin paljon kuin Suomessa kesäaikaan ja ne esiintyvät pääasiassa iltaisin ja öisin.

Tarvikkeet ja terveys
Ottakaa mukaan otsa- ja/tai taskulamppu, herätyskello, kosteuspyyhkeet, aurinkolasit, päähine, uima-asu ja aurinkovoiteet. Kannattaa pakata mukaan myös kattava ”matka-apteekki” eli särky- ja ripulilääkettä sekä mahdolliset salvat hyönteisten puremiin yms. Safareilla liikumme lähes poikkeuksetta malaria-alueilla, joten muistakaa malarianestolääkitys.

Kamera ja kiikarit
Suosittelemme kaikille mukaan kiikareita. Vaikka pääsemme lähelle lintuja ja eläimiä, niin usein jäämme tarkkailemaan niitä etäältä, jolloin ne käyttäytyvät luonnollisemmin. Valokuvaustarvikkeiden saanti Afrikassa vaihtelee suuresti ja hinnat saattavat olla yllättävän korkeita. Suosittelemme ottamaan mukaan kaikki valokuvaukseen ja videointiin tarvittavat varusteet jo Suomesta. Varatkaa mukaan riittävästi muistikortteja (tai filmiä). Myös vara-akut tai ns. retkilaturit ovat hyödyllisiä mahdollisten sähkökatkojen varalta. Nimetkää akkunne ja laturinne siltä varalta, että latauspisteitä on rajoitetusti. Näin vältytään sekaannuksilta.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee useimmilla matkoilla olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Keniassa, Tansaniassa, Sambiassa, Malawissa ja Zimbabwessa dollarit (Keniassa ja Tansaniassa paikoin myös eurot) kelpaavat useimmissa paikoissa suoraan maksuvälineenä. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Itä-Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Safarimatkoilla liikumme malaria-alueilla, joten malarianestolääkitys on suositeltavaa. Kelta­kuu­me­ro­ko­tusta suositellaan Keniaan matkustaville. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Kenian hygieniataso on hyvä, mutta vaihtelee alueittain jonkin verran. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Kenia, Tansania ja Madagaskar ovat matkailijalle suhteellisen edullisia. Kuitenkin edellä mainituissa maissa hotelleissa ja lodgeissa juomien hinnat saattavat olla lähes Suomen tasolla

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä