Vuorigorillat-Kibal-Uganda-Olympia

Safarimatka Ruandaan ja Ugandaan

- näe vuorigorillat, simpanssit ja "Big 5"
13
päivää
Uutuus

Päiväntasaajalla ja sen eteläpuolella sijaitsevien Ruandan ja Ugandan kumpuilevien maisemien vehreys, metsät ja savannit sekä lumihuippuiset vuoret yhdessä järvien ja jokien kanssa luovat vaikuttavat puitteet safarimatkalle. Akageran kansallispuistossa näet laajan kirjon Afrikan eläimiä ja lukemattomia lintulajeja. Ugandassa koet ikimuistoiset hetket, kun kohtaat vuorigorillat ja simpanssit niiden aidoissa elinympäristöissään.

Lähde upealla safarille Itä-Afrikan sydämeen, Ruandaan ja Ugandaan.

Matkareitti
Kigali (Ruanda)
1,5 yötä
Akageran kansallispuisto (Ruanda)
2 yötä
Kigali (Ruanda)
1 yö
Bwindin kansallispuisto (Uganda)
2 yötä
Queen Elizabethin kansallispuisto (Uganda)
2 yötä
Kibalen kansalllispuisto (Uganda)
1 yö
Entebbe (Uganda)
1 yö

Ruanda, tuhansien kukkuloiden maa, on vielä heräilevä safarikohde. Uganda, Afrikan helmi, on jo hyvin tunnettu luontomatkaajien keskuudessa.

Aloitamme matkamme Ruandasta, jossa tutustumme pääkaupunkiin Kigaliin. Safarikohteena Ruandassa meillä on Akageran kansallispuisto, joka on pikkuhiljaa avannut porttejaan matkailijoille. Monipuolinen eläimistö, mm Big 5 eli norsu, leijona, leopardi, puhveli ja sarvikuono elävät Akageran alueella. Kosteikot ja järvet tarjoavat mahdollisuuden bongata myös lukemattoman määrän erilaisia lintulajeja, ja myös krokotiileja ja virtahepoja.

Matka jatkuu Ugandaan, Bwindin sumuisille vuorille, jossa majoitumme uhanalaisten vuorigorillojen elinalueella. Täällä teemme ikimuistoisen retken, joka johtaa vuoristosademetsään ja gorillayhteisön keskelle. Gorillaperhekuntaa johtaa suuri uros, hopeaselkä. Se voi painaa yli 200 kiloa ja olla pituudeltaan miltei kaksimetrinen. Yleensä kohtaamme ensin juuri hopeaselän, joka vahtii perheyhteisöään pienen etäisyyden päässä ja hän mahdollisesti antaa luvan perheen tarkkailuun. Vierailumme gorillaperheen luona kestää vain noin tunnin, mutta se jää eliniäksi mieleen.

On uskomaton tunne kohdata vuorigorillat niiden omilla ehdoilla ja niiden omassa elinympäristössä.

Seuraavana aamuna jatkamme matkaa, Ishashaan, jossa toivottavasti näemme alueen erikoisuuden, puuhun nousevat leijonat. Queen Elizabethin kansallispuistossa teemme safariajon sekä veneretken Kazingan virralla. 

Kibalen kansallispuistossa jäljitämme sympaattisia simpansseja ja todennäköisesti näemme alueen kolmestatoista apinalajista muitakin. Teemme myös kävelyretken suoalueella, jossa nähtävää riittää erityisesti lintubongareille. Matkan lopuksi ajamme Entebbeen, Victoriajärven rannalle.

Lähde mukaamme unohtumattomalle matkalle

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen 2h huoneessa, täysihoito-ateriat (osa aterioista retkilounaita), gorilla- ja simpanssiretkelle tarvittavat luvat, puistomaksut, verot ja muut viranomaismaksut, viisumit sekä paljon muuta. Suomalainen matkanjohtaja. Lisämaksu 1h huoneesta 1 180 €.

Matkan hinta ja ehdot


Bwindin kansallispuistoon tarvittavien gorillalupien kansainvälinen kysyntä on korkeaa. Varmistaakseen matkan toteutumisen yhteistyökumppanimme tarvitsevat matkustajatiedot hyvissä ajoin etukäteen. Suosittelemme varaamaan tämän matkan viimeistään 6 kk ennen lähtöä. Myöhempiä varauksia otamme vastaan gorillalupien salliessa. 

Sekä gorillaretken lupa että Kibalen kansallipuistossa tehtävän simpanssiretken lupa sisältyvät matkan hintaan.

 

Matkaohjelma

2. - 14.10.2022 Vuoden 2023 matkat

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen  

Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Lento kohteeseen

1. päivä Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.45 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kigaliin, Ruandaan. 

Kigalin-kaupunkikuvaa-Ruanda
Kigali

2. päivä Saavumme Kigaliin, Ruandan pääkaupunkiin varhain aamuyöllä klo 00.15. Majoitumme 1,5 yöksi keskustaan hyvään keskitason Kigali Serena -hotelliin (★★★★). Päivällä nautimme lounaan ja vierailemme kulttuuri- ja käsityökeskuksissa. Samalla saamme hyvän yleiskuvan Kigalin siisteydestä ja järjestelmällisyydestä, josta kaupunki on tunnettu. (A, L, P) 

Kaksi-norsua-Akagera-Ruanda
Kigali – Akageran kansallispuisto

3. päivä Aamiaisen jälkeen ajamme maan itäosaan (n 4 h) Akageran kansallispuistoon, joka on nimetty puiston itärajaa myötäilevän Kagera-joen mukaan. Puisto kärsi pahoin sisällissodan aikana (1990-94) ja sen jälkeen, kun naapurimaihin pakoon lähteneet ruandalaiset palasivat kotimaanhansa ja asettuivat asumaan puiston alueelle. Suojelualue on kutistunut puoleen alkuperäisestä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana maan hallitus ja kansainväliset yhteisöt ovat tukeneet Akageran suojelutyötä ja näin se on edistynyt mallikkaasti. Puiston eläinmäärä on vahvistunut vaikkakin on vielä vaatimaton verrattuna Kenian ja Tansanian puistoihin. Majoitumme 2 yöksi puiston sisällä sijaitsevaan hyvään keskitason Akagera Game Lodgeen (★★★★). Iltapäivällä teemme ensimmäisen safariajon puistossa. (A, L, P) 

Virtahepo Akageran kansallispuistossa, Ruanda
Akageran kansallipuisto

4. päivä Aamiaisen jälkeen lähdemme safariajolle. Onnistuneen kehityksen ja suojelutyön myötä Akagerassa elää laaja kirjo nisäkkäitä, kuten seeproja, kirahveja, hyeenoja, useita erilaisia antilooppeja sekä Afrikan “Big five - norsu, leijona, leopardi, puhveli ja sarvikuono. Alueella on useita kosteikkoja ja järviä, jotka houkuttelevat nisäkkäiden lisäksi lintuja. Puistossa elää yli 500 lintulajia, näistä Kenkänokka on varmasti yksi halutuimmista bongauksista. Iltapäivällä teemme veneretken Ihemajärvellä, jossa pääsemme näkemään lintujen lisäksi krokotiilejä ja virtahepoja.  (A, L, P) 

Ryhma-naisia-Ruanda
Akageran kansallispuisto – Kigali

5. päivä Ennen aamiaista teemme varhaisen aamuajon puistossa. Aamiaisen jälkeen pakkaamme autot ja ajamme takaisin Kigaliin (n 4 h). Iltapäivällä syömme lounaan Hotelli Ruanda -elokuvan kuvauspaikalla, Hôtel des Mille Collines -hotellissa ja vierailemme vaikuttavassa Ruandan kansanmurhaa käsittelevässä museossa. Majoitumme tuttuun Kigali Serena –hotelliin kaupungin keskustassa. (A, L, P) 

Reheva-vuoristokasvillisuus-Bwindin-kansallispuisto-Uganda
Kigali – Bwindin kansallispuisto, Uganda

6. päivä Varhain aamulla suuntaamme pohjoiseen ja ajamme Cyanikan rajanylityspisteen kautta (n 2 h) Ugandan puolelle. Rajamuodollisuuksien jälkeen jatkamme matkaa kauniissa vuoristo- ja pengerviljelmämaisemissa Kigezin ylängöllä noin 3 tuntia. Majoitumme 2 yöksi keskitason Gorilla Safari Lodgeen (★★★★) Bwindin kansallispuistoon, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. (A, RL, P)

Vuorigorilla-pienokaisen-kanssa-Uganda
Bwindin kansallispuisto

7. päivä Vuorigorilla kuuluu planeettamme uhanalaisiin suuriin kädellisiin. Niitä asustaa Ruandan, Kongon ja Ugandan vuoristometsissä vain reilu tuhat yksilöä. Bwindin virallinen nimi on Bwindi Impenetrable National Park, jossa ”impenetrable” tarkoittaa läpipääsemätöntä. Puisto on nimensä veroinen; rehevä vuoristokasvillisuus peittää pian allensa jopa juuri raivatut polut. Kansallispuiston pinta-ala on 330 km2 ja sen korkeus vaihtelee 1100 ja 2600 metrin välillä. Tänään teemme mieliinpainuvan gorillaretken Bwindin tiheässä vuoristometsässä 

Useampi Bwindin kansallispuiston vuorigorillaperhekunnista on vähitellen totutettu ihmisiin niin, että ne sietävät lyhyen vierailun keskuudessaan. Aamulla kokoonnumme puiston toimistolle, jossa tapaamme paikalliset oppaat. Yhtä gorillayhteisöä voi lähteä jäljittämään oppaiden lisäksi vain kahdeksan henkilöä, joten ryhmämme koko määrää sen, miten joudumme jakautumaan. Oppaamme kertovat meille yksityiskohtaisesti, kuinka käyttäytyä jäljityksen aikana ja erityisesti silloin, kun tapaamme vuorigorillaperhekunnan. Jäljitysretkemme vuorilla kestää 4–10 tuntia riippuen siitä, kuinka pian löydämme gorillat.  

Vuorigorillojen näkeminen on hyvin todennäköistä. Joskus sääolosuhteet tai gorillayhteisöiden liikkuminen voivat aiheuttaa sen, että niitä ei tavata. Gorillat voivat olla missä tahansa vuoren rinteillä, joten joudumme välillä todella liikkumaan aluskasvillisuuden seassa. Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista. Gorillaperhekuntaa johtaa suuri uros, hopeaselkä. Se voi painaa yli 200 kiloa ja olla pituudeltaan miltei kaksimetrinen. Yleensä kohtaamme ensin juuri hopeaselän, joka vahtii perheyhteisöään pienen etäisyyden päässä. Saatuamme hopeaselältä luvan lähestyä sen perhettä pysyttelemme tiiviisti yhdessä ja vältämme nopeita liikkeitä sekä katsekontakteja gorillojen kanssa. Voimme olla jopa keskellä ruokailevia gorilloja, kunhan vain noudatamme sääntöjä. Vierailumme kestää noin tunnin, mutta se jää eliniäksi mieleen. On uskomaton tunne kohdata vuorigorillat niiden omilla ehdoilla. (A, RL, P) 

Ishasha-on-tunnettu-puuhun-nousevista-leijonistaan-Uganda
Bwindin kansallispuisto – Queen Elizabethin kansallispuisto

8. päivä Varhaisen aamiaisen jälkeen ajamme kohti Kongon rajaa, Ishashaan (n 3h). Täällä tavoitteenamme olisi löytää puuhun nousevia leijonia, josta alue on tunnettu. Hyvällä onnella pääsemme todistamaan tätä leijonille epätyypillistä käyttäytymistä. Syömme matkalla retkilounaan, jonka jälkeen matkamme jatkuu Queen Elizabethin kansallispuistoon (n 3 h). Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Mweya Lodgeen (★★★★). Se sijaitsee korkealla mäenharjanteella, josta avautuvat upeat maisemat Edwardjärvelle sekä Kazingan virralle. (A, L, P) 

Seeprat-juomassa-Queen-Elizabethin-kansallispuisto-Uganda
Queen Elizabethin kansallispuisto

9. päivä Päiväntasaajan molemmin puolin sijaitseva Queen Elizabethin kansallispuisto rajoittuu lännessä Edwardjärveen ja koillisessa Lake Georgeen. Järviä yhdistää joki, joka tunnetaan nimellä Kazingan virta. Jokivarsimetsät, savanneille tyypilliset akasiat sekä kynttelikköä muistuttavat jättiläistyräkit kuuluvat puiston kasvillisuuteen. Suurpedoista leijonat, leopardit ja hyeenat esiintyvät puistossa; antiloopeista yleisimpiä ovat ugandankobit ja vesiantiloopit. Aamulla teemme puistoajon Kasenyin tasongolla, josta palaamme lodgeen lounaalle. Iltapäivällä teemme veneretken elämää kuhisevalla Kazingan virralla. (A, L, P) 

Simpassit-asuvat-tiheakasvuisessa-vuoristosademetsassa-Uganda
Queen Elizabethin kansallispuisto – Kibalen kansallispuisto

10. päivä Tänään matkamme jatkuu pohjoiseen Kibalen kansallispuistoon, jonne ajoaika on reilu 2 tuntia. Kibalen metsissä elää 13 apinalajia ja kädellisten tiheys on siellä koko Itä-Afrikan suurin. Puisto tunnetaan erityisesti simpansseistaan. Retkilounaan jälkeen lähdemme kävelyretkelle ja yritämme löytää simpansseja, joita paikalliset oppaamme jäljittävät mm. lantakasojen ja puihin rakennettujen yöpesien avulla. Simpanssien jäljittäminen saattaa kestää jopa 4–5 tuntia. Kävely tiheäkasvuisessa vuoristosademetsässä ja simpanssien kohtaaminen niiden alkuperäisessä elinympäristössä on mieleenpainuva elämys. Majoitumme 1 yöksi keskitason Crater Safari Lodgeen (★★★★), joka sijaitsee Nyinabulitwa -kraatterijärven törmällä. (A, RL, P)  

Afrikanmarabu-on-kookkaimpia-lentokykyisia-lintuja-Uganda
Kibalen kansallispuisto – Entebbe

11. päivä Aamiaisen jälkeen teemme noin 2-3 (4,5 km) tunnin kävelyn Bigodin suoalueella. Kuljemme pitkoispuita pitkin ja tarkkailemme ympäröivää luontoa. Tämä on ennen kaikkea lintubongarin paratiisi. Kävelyn jälkeen suuntamme kohti Entebbeä (n 7 h). Syömme lounaan matkalla. Myöhään iltapäivällä saavumme Victoriajärven rannalla sijaitsevaan Entebbeen kaupunkiin, jossa majoitumme 1 yöksi keskustan hyvätasoiseen Best Western Premier Gardenhotelliin (★★★★). (A, L, P) 

Victoriajarvi-Entebbe-Uganda
Entebbe

12. päivä Vapaata. Tänään voi tehdä kävelylenkin läheiseen kasvitieteelliseen puutarhaan, viimeiset tuliaisostokset vieressä ostoskeskuksessa tai levätä hotellin uima-altaalla. Illansuussa nautimme viimeisistä auringonsäteistä auringonlaskuristeilyllä Victoria -järvellä. Hotellihuoneet ovat käytössämme lentokentälle lähtöön saakka. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee perjantaina aamuyöllä klo 04.20 Istanbulin kautta (Turkish Arilines) Helsinkiin. (A, P 

lento

13. päivä Saavumme Helsinkiin klo 17.55 

Matkojen ohjelma, hinnat ja ehdot julkaistaan noin  7 kk ennen lähtöä.

Alustavat matkapäivät: 24.2. – 8.3.2023 ja 2.10. – 14.10.2023
Alustava hinta-arvio noin 7 200 €/henkilö (2h huoneessa)
Matkalle voi jo nyt tehdä alustavan varauksen toimistostamme (09 696 2770) tai lähdön kohdalta avautuvalla ennakkovaraus-lomakkeella

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen  

Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

ALUSTAVA MATKAOHJELMA

Lento kohteeseen

1. päivä Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 16.30 Dohan kautta (Qatar Airways) Kigaliin, Ruandaan. 

Kigalin-kaupunkikuvaa-Ruanda
Kigali

2. päivä Saavumme Kigaliin, Ruandan pääkaupunkiin klo 9.15. Matkalla kaupunkiin saamme hyvän yleiskuvan Kigalin siisteydestä ja järjestelmällisyydestä, josta kaupunki on tunnettu. Päivällä nautimme lounaan ja vierailemme kulttuuri- ja käsityökeskuksissa. Majoitumme 1 yöksi keskustaan hyvään keskitason Kigali Serena -hotelliin (★★★★). (L, P) 

Kaksi-norsua-Akagera-Ruanda
Kigali – Akageran kansallispuisto

3. päivä Aamiaisen jälkeen ajamme maan itäosaan (n 4 h) Akageran kansallispuistoon, joka on nimetty puiston itärajaa myötäilevän Kagera-joen mukaan. Puisto kärsi pahoin sisällissodan aikana (1990-94) ja sen jälkeen, kun naapurimaihin pakoon lähteneet ruandalaiset palasivat kotimaanhansa ja asettuivat asumaan puiston alueelle. Suojelualue on kutistunut puoleen alkuperäisestä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana maan hallitus ja kansainväliset yhteisöt ovat tukeneet Akageran suojelutyötä ja näin se on edistynyt mallikkaasti. Puiston eläinmäärä on vahvistunut vaikkakin on vielä vaatimaton verrattuna Kenian ja Tansanian puistoihin. Majoitumme 2 yöksi puiston sisällä sijaitsevaan hyvään keskitason Akagera Game Lodgeen (★★★★). Iltapäivällä teemme ensimmäisen safariajon puistossa. (A, L, P) 

Virtahepo Akageran kansallispuistossa, Ruanda
Akageran kansallipuisto

4. päivä Aamiaisen jälkeen lähdemme safariajolle. Onnistuneen kehityksen ja suojelutyön myötä Akagerassa elää laaja kirjo nisäkkäitä, kuten seeproja, kirahveja, hyeenoja, useita erilaisia antilooppeja sekä Afrikan “Big five - norsu, leijona, leopardi, puhveli ja sarvikuono. Alueella on useita kosteikkoja ja järviä, jotka houkuttelevat nisäkkäiden lisäksi lintuja. Puistossa elää yli 500 lintulajia, näistä Kenkänokka on varmasti yksi halutuimista bongauksista. Iltapäivällä teemme veneretken Ihemajärvellä, jossa pääsemme näkemään lintujen lisäksi krokotiilejä ja virtahepoja.  (A, L, P) 

Ryhma-naisia-Ruanda
Akageran kansallispuisto – Kigali

5. päivä Ennen aamiaista teemme varhaisen aamuajon puistossa. Aamiaisen jälkeen pakkaamme autot ja ajamme takaisin Kigaliin (n 4 h). Iltapäivällä syömme lounaan Hotelli Ruanda -elokuvan kuvauspaikalla, Hôtel des Mille Collines -hotellissa ja vierailemme vaikuttavassa Ruandan kansanmurhaa käsittelevässä museossa. Majoitumme tuttuun Kigali Serena –hotelliin kaupungin keskustassa. (A, L, P) 

Reheva-vuoristokasvillisuus-Bwindin-kansallispuisto-Uganda
Kigali – Bwindin kansallispuisto, Uganda

6. päivä Varhain aamulla suuntaamme pohjoiseen ja ajamme Cyanikan rajanylityspisteen kautta (n 2 h) Ugandan puolelle. Rajamuodollisuuksien jälkeen jatkamme matkaa kauniissa vuoristo- ja pengerviljelmämaisemissa Kigezin ylängöllä noin 3 tuntia. Majoitumme 2 yöksi keskitason Gorilla Safari Lodgeen (★★★★) Bwindin kansallispuistoon, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. (A, RL, P)

Vuorigorilla-pienokaisen-kanssa-Uganda
Bwindin kansallispuisto

7. päivä Vuorigorilla kuuluu planeettamme uhanalaisiin suuriin kädellisiin. Niitä asustaa Ruandan, Kongon ja Ugandan vuoristometsissä vain reilu tuhat yksilöä. Bwindin virallinen nimi on Bwindi Impenetrable National Park, jossa ”impenetrable” tarkoittaa läpipääsemätöntä. Puisto on nimensä veroinen; rehevä vuoristokasvillisuus peittää pian allensa jopa juuri raivatut polut. Kansallispuiston pinta-ala on 330 km2 ja sen korkeus vaihtelee 1100 ja 2600 metrin välillä. Tänään teemme mieliinpainuvan gorillaretken Bwindin tiheässä vuoristometsässä 

Useampi Bwindin kansallispuiston vuorigorillaperhekunnista on vähitellen totutettu ihmisiin niin, että ne sietävät lyhyen vierailun keskuudessaan. Aamulla kokoonnumme puiston toimistolle, jossa tapaamme paikalliset oppaat. Yhtä gorillayhteisöä voi lähteä jäljittämään oppaiden lisäksi vain kahdeksan henkilöä, joten ryhmämme koko määrää sen, miten joudumme jakautumaan. Oppaamme kertovat meille yksityiskohtaisesti, kuinka käyttäytyä jäljityksen aikana ja erityisesti silloin, kun tapaamme vuorigorillaperhekunnan. Jäljitysretkemme vuorilla kestää 4–10 tuntia riippuen siitä, kuinka pian löydämme gorillat.  

Vuorigorillojen näkeminen on hyvin todennäköistä. Joskus sääolosuhteet tai gorillayhteisöiden liikkuminen voivat aiheuttaa sen, että niitä ei tavata. Gorillat voivat olla missä tahansa vuoren rinteillä, joten joudumme välillä todella liikkumaan aluskasvillisuuden seassa. Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista. Gorillaperhekuntaa johtaa suuri uros, hopeaselkä. Se voi painaa yli 200 kiloa ja olla pituudeltaan miltei kaksimetrinen. Yleensä kohtaamme ensin juuri hopeaselän, joka vahtii perheyhteisöään pienen etäisyyden päässä. Saatuamme hopeaselältä luvan lähestyä sen perhettä pysyttelemme tiiviisti yhdessä ja vältämme nopeita liikkeitä sekä katsekontakteja gorillojen kanssa. Voimme olla jopa keskellä ruokailevia gorilloja, kunhan vain noudatamme sääntöjä. Vierailumme kestää noin tunnin, mutta se jää eliniäksi mieleen. On uskomaton tunne kohdata vuorigorillat niiden omilla ehdoilla. (A, RL, P) 

Ishasha-on-tunnettu-puuhun-nousevista-leijonistaan-Uganda
Bwindin kansallispuisto – Queen Elizabethin kansallispuisto

8. päivä Varhaisen aamiaisen jälkeen ajamme kohti Kongon rajaa, Ishashaan (n 3h). Täällä tavoitteenamme olisi löytää puuhun nousevia leijonia, josta alue on tunnettu. Hyvällä onnella pääsemme todistamaan tätä leijonille epätyypillistä käyttäytymistä. Syömme matkalla retkilounaan, jonka jälkeen matkamme jatkuu Queen Elizabethin kansallispuistoon (n 3 h). Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Mweya Lodgeen (★★★★). Se sijaitsee korkealla mäenharjanteella, josta avautuvat upeat maisemat Edwardjärvelle sekä Kazingan virralle. (A, L, P) 

Seeprat-juomassa-Queen-Elizabethin-kansallispuisto-Uganda
Queen Elizabethin kansallispuisto

9. päivä Päiväntasaajan molemmin puolin sijaitseva Queen Elizabethin kansallispuisto rajoittuu lännessä Edwardjärveen ja koillisessa Lake Georgeen. Järviä yhdistää joki, joka tunnetaan nimellä Kazingan virta. Jokivarsimetsät, savanneille tyypilliset akasiat sekä kynttelikköä muistuttavat jättiläistyräkit kuuluvat puiston kasvillisuuteen. Suurpedoista leijonat, leopardit ja hyeenat esiintyvät puistossa; antiloopeista yleisimpiä ovat ugandankobit ja vesiantiloopit. Aamulla teemme puistoajon Kasenyin tasongolla, josta palaamme lodgeen lounaalle. Iltapäivällä teemme veneretken elämää kuhisevalla Kazingan virralla. (A, L, P) 

Simpassit-asuvat-tiheakasvuisessa-vuoristosademetsassa-Uganda
Queen Elizabethin kansallispuisto – Kibalen kansallispuisto

10. päivä Tänään matkamme jatkuu pohjoiseen Kibalen kansallispuistoon, jonne ajoaika on reilu 2 tuntia. Kibalen metsissä elää 13 apinalajia ja kädellisten tiheys on siellä koko Itä-Afrikan suurin. Puisto tunnetaan erityisesti simpansseistaan. Retkilounaan jälkeen lähdemme kävelyretkelle ja yritämme löytää simpansseja, joita paikalliset oppaamme jäljittävät mm. lantakasojen ja puihin rakennettujen yöpesien avulla. Simpanssien jäljittäminen saattaa kestää jopa 4–5 tuntia. Kävely tiheäkasvuisessa vuoristosademetsässä ja simpanssien kohtaaminen niiden alkuperäisessä elinympäristössä on mieleenpainuva elämys. Majoitumme 1 yöksi keskitason Crater Safari Lodgeen (★★★★), joka sijaitsee Nyinabulitwa -kraatterijärven törmällä. (A, RL, P)  

Afrikanmarabu-on-kookkaimpia-lentokykyisia-lintuja-Uganda
Kibalen kansallispuisto – Entebbe

11. päivä Aamiaisen jälkeen teemme noin 2-3 (4,5 km) tunnin kävelyn Bigodin suoalueella. Kuljemme pitkoispuita pitkin ja tarkkailemme ympäröivää luontoa. Tämä on ennen kaikkea lintubongarin paratiisi. Kävelyn jälkeen suuntamme kohti Entebbeä (n 7 h). Syömme lounaan matkalla. Myöhään iltapäivällä saavumme Victoriajärven rannalla sijaitsevaan Entebbeen kaupunkiin, jossa majoitumme 1 yöksi keskustan hyvätasoiseen Best Western Premier Gardenhotelliin (★★★★). (A, L, P) 

Victoriajarvi-Entebbe-Uganda
Entebbe

12. päivä Vapaata. Tänään voi tehdä kävelylenkin läheiseen kasvitieteelliseen puutarhaan, viimeiset tuliaisostokset vieressä ostoskeskuksessa tai levätä hotellin uima-altaalla. Illansuussa nautimme viimeisistä auringonsäteistä auringonlaskuristeilyllä Victoria -järvellä. Hotellihuoneet ovat käytössämme lentokentälle lähtöön saakka. Lentomme (Qatar Airways) lähtee klo 23.50 Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin. (A, P 

lento

13. päivä Saavumme Helsinkiin klo 13.50 

Hotellit

Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin. Olympia ei vastaa ulkopuolisten sivustojen sisällöstä tai ylläpidosta.

Useimmissa lodgeissa on käytössä aurinkosähkö. Ilmainen wifi (huoneissa ja/tai yleisissä tiloissa) toimii, mutta koska olemme viidakossa niin sen nopeus vaihtelee ja toiminnassa saattaa olla pitkiäkin katkoksia. Kaikissa lodgeissa huoneissa on oma wc&suihku. Osassa lodgeista lämmintä vettä on saatavissa vian tiettyinä aikoina.

Akagera Game Lodge, Akagera

Akagerean kansallispuistossa sijaitseva hyvän keskitason eco-lodge, josta näköalat savannille ja Ihemajärvelle. Maan tasalla sijaitsevissa, ilmastoiduissa huoneissa ilmainen wifi.

Gorilla Safari Lodge, Bwindin kansallispuisto

Banaani- ja guavapuiden katveessa sijaitseva keskitason lodge. Huoneessa oma terassi, josta näköalat sademetsään, kylpyhuoneessa amme. Lodgessa aurinkosähkö, joten sähkön saanti voi olla rajallista.

Mweya Lodge, Queen Elisabethin kansallispuisto

Hyvä keskitason lodge Rwenzori vuorten läheisyydessä. Deluxe-kategorian huoneissamme on ilmastointi ja omalta terassilta sekä panorama-ikkunoista näkymät Kazingan virralle.

Crater Safari Lodge, Kibalen kansallispuisto

Keskitason eco-lodge Nyinabulitwa -kraatterijärven törmällä. Deluxe-rakennuksissa sijaitsevan huoneesi terassilta on näkymät järvelle. Uima-allasalue, ravintolat, käytössä aurinkosähkö.

Kigali Srena, Kigali, Ruanda

Hyvä keskitason hotelli Kigalin keskustassa. Rauhallinen ja tyylikäs liikematkailijoiden suosima hotelli. Tilavat huoneet, joissa ilmastointi ja ilmainen wifi.

Best Western Premier Garden, Entebbe

Hyvätasoinen hotelli Victoria Mall -ostoskeskuksen yhteydessä. Ehdit tuliaisostoksille tai voit levätä hotellin uima-altaalla. Tilavat huoneet, joissa ilmastointi ja wifi.
Näytä kaikki hotellit

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Safarimatka Ruandaan ja Ugandaan
 • reittilennot turistiluokassa  
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa 
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa ja lodgeissa 
 • täysihoito (osa aterioista retkilounaita), 12. matkapäivänä puolihoito  
 • gorilla ja simpanssiretkelle vaadittavat luvat (1000 USD)
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket sekä puistojen sisäänpääsymaksut 
 • palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa ja lodgeissa 
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 512 € 
 • juomarahat paikallisoppaille ja safariautonkuljettajille 
 • suomalainen matkanjohto  
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Safarimatka Ruandaan ja Ugandaan

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1 180 €.

Huom. Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta.  

Keltakuumerokotus on matkalle pakollinen, malarianestolääkitystä suositellaan.
Ruandaan sekä Ugandaan tarvitaan viisumi, jota varten tarvitsemme ennakkoon matkustajilta passikopion ja valokuvan sekä keltakuumerokotustodistuksen. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Vaikka ilmoitamme viranomaisille tarvittavat tiedot ennakkoon, viisumi saadaan vasta maahan tultaessa. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Safarilla matkatavarat tulee pakata pehmeisiin matkakasseihin.
Huom.
Matka on vaativa ja edellyttää hyvää peruskuntoa sekä kykyä kävellä useita tunteja haastavassa maastossa (gorillaretki Bwindin kansallispuistossa 7. matkapäivänä sekä simpanssiretki Kibalen kansallispuistossa 10. matkapäivänä). Huomioi myös, että infektiotauti estää gorillaretkelle osallistumisen.
Ryhmän minimikoko 10. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Matkavakuutuksen tulee tällä matkalla kattaa kaikki lääkintäkulut sekä lentokuljetukset sairauden tai onnettomuuden sattuessa. Tutustu Afrikan-matkojen erityisehtoihin (www.olympia.fi)

Maksuehdot: Ennakkomaksu 1 200 €/hlö. Loppuerä  erääntyy 70 vrk ennen matkaa.

Peruutusehdot: Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja.
Peruutusajankohta                                       Peruutuskulut 

 •  viim. 66 vrk ennen matkan alkua             ennakkomaksu 1 200 €
 •  6536 vrk ennen matkan alkua               3 150
 •  alle 36 vrk ennen matkan alkua               95 % matkan hinnasta 

 

Ota matkavakuutus jo maksaessasi ennakkomaksun, sillä peruutusvakuutus astuu voimaan vakuutuksen ottopäivänä. Vakuutuksen alkamisajankohdaksi merkitään matkan lähtöpäivä Helsingistä. Kehotamme tarkistamaan vakuutuksen peruutusturvan sekä mahdollisen korvausmäärärajoituksen varsinkin, jos kyseessä on vuosivakuutus tai maksukorttiin sidottu vakuutus. 

Bwindin kansallispuiston gorillalupien kansainvälinen kysyntä on korkeaa. Varmistaakseen matkan toteutumisen yhteistyökumppanimme tarvitsevat matkustajatiedot hyvissä ajoin etukäteen. Suosittelemme varaamaan tämän matkan viimeistään 6 kk ennen lähtöä. Myöhempiä varauksia otamme vastaan gorillalupien salliessa. 

Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
13 päivää
 • 2.10.2022 - 14.10.2022
 • 24.2.2023 - 8.3.2023
  Ennakkovarattavissa
 • 2.10.2023 - 14.10.2023
  Ennakkovarattavissa

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Hyvä tietää safarimatkasta Ruandaan ja Ugandaan

Safarilla pärjää päiväsin hyvin shortseissa ja esim T-paidassa. Gorilla- ja simpanssivaelluksilla tulee olla pitkälahkeiset housut, pitkät sukat vedetään lahkeiden päälle. Myös ohut pitkähihainen pusero ja käsineet (vaikkapa näppylähanskat), jotka suojaavat oksilta ja piikeiltä, ovat hyviä näillä vaelluksilla. Puuvillaiset ja/tai teknistä materiaalia olevat (kevyet, hengittävät, helposti kuivavat) vaatteet ovat suositeltavia. Kirkkaanvärisiä vaatteita tulee välttää, varsinkin iltaisin vaaleat, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat hyvät myös hyttysten vuoksi.  Hyvät, jo ”sisään ajetut” kevyet vaelluskengät ovat myös erittäin tärkeät. Matkalla kävellään paljon, joten hyvien kenkien merkitys korostuu. Suosittelemme nilkkaa tukevia vaelluskenkiä, joissa on voimakas pohjakuviointi. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa sandaalit tai muut kevyemmät kengät ja varajalkineet. Ota mukaasi myös sadeasu tai -viitta. Muista suojata myös reppusi ja kamerasi mahdolliselta sateelta. Iltaisin ja aamuisin voi olla viileää ja siksi on hyvä ottaa mukaan fleece sekä tuulenpitävä takki.

Suosittelemme kaikille mukaan kiikareita. Vaikka pääsemme lähelle lintuja ja eläimiä, niin usein jäämme tarkkailemaan niitä etäältä, jolloin ne käyttäytyvät luonnollisemmin.  Valokuvaustarvikkeiden saanti Ruandassa ja Ugandassa vaihtelee suuresti ja hinnat saattavat olla hyvinkin korkeita joten varaa muistikortteja ja akkuja riittävästi mukaan.

Safariautojen tavaratilat ovat melko pienet. Matkalle suosittelemme siksi ottamaan vain yhden pehmeän matkakassin matkustajaa kohti. Suosittelemme käyttämään kassissa lukkoa. Matkustamon puolelle voi lisäksi ottaa esim. kameralaukun ja pienen repun tai olkalaukun. Huom. Muovikasseja ja -pusseja ei saa viedä Ruandaan eikä Ugandaan.

Ruandan valuutta on frangi (RWF) ja Ugandan shillinki (UGX). Parhaat matkavaluutat ovat Yhdysvaltojen dollari ja euro. Suuria hotelleja lukuun ottamatta luottokortit kelpaavat huonosti. Kansainvälisistä luottokorteista käy parhaiten Visa ja Mastercard. Mikäli maksat luottokortilla, laskun loppusummaan lisätään 5 %. Varaa mukaan siis myös käteistä rahaa.