Hyppää pääsisältöön

Alaskan kiertomatka

Tutustu Anchoragen nähtävyyksiin ja alkuperäiskansojen kulttuuriin sekä ihastu Denalin kansallispuiston ja rannikon vuonojen maisemiin ja villieläimiin.
  • Anchorage 2 yötä
  • Valdez 2 yötä
  • Fairbanks 2 yötä
  • Denalin kansallispuisto 2 yötä
  • Seward 2 yötä
  • Girdwood 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kesyttämätön luonto ja villieläimet houkuttelevat monia matkailijoita Alaskan mahtaviin maisemiin erityisesti kesäisin. Denalin kansallispuiston suuriin asukkaisiin kuuluvat karhut, hirvet ja karibut kun taas rannikon vuonoissa ja lahdissa risteillessämme voimme nähdä ryhä- tai miekkavalaan rikkovan hypyllään vedenpinnan tuhansiksi pärskeiksi. Myös sympaattiset merisaukot saattavat piristää päiväämme.

Alkuperäiskansat ovat joutuneet sopeutumaan osin ankariinkin olosuhteisiin. Tutustumme heidän elintapoihinsa ja kulttuuriinsa, jotka ovat kehittäneet monia käytännön ratkaisuja jokapäiväisen elämän helpottamiseksi.

Alaskassa, jos missä voi ymmärtää ihmisen pienuuden suuren luonnon äärellä. Sen kauneus ja karuus, sekä joskus yllättävätkin kohtaamiset villieläinten kanssa ovat juuri sitä, mikä tekee matkasta Alaskaan todellisen luontomatkan.

FM Harri Laineen ura matkanjohtajana alkoi jo 1980-luvun lopulla. Hän on asunut vuosia sekä Kaukoidässä että Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Harria kiinnostavat alkuperäiskansojen kulttuurit ja vieraat kielet, joita hän alkoi harrastaa jo lapsena. Hän päätyi matkoillaan myös Alaskaan, jonka luonto, maisemat ja raikas ilma ovat tehneet häneen syvän vaikutuksen. ”Alaska muistuttaa paikoitellen Lappia höystettynä Sveitsin alppimaisemilla, mutta villieläimien runsaus yllättää. Kiertomatkamme meriosuuksilla saatamme nähdä myös valaita ja hylkeitä.”

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, L=lounas, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Anchorage
1. päivä, sunnuntai 30.7.
Lähtö Helsingistä (Icelandair) klo 15.35 Reykjavíkin kautta (Icelandair) Anchorageen, jonne saavumme klo 16.20. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan Hilton-hotelliin (). Tervetulopäivällinen. (P)

Anchorage
2. päivä, maanantai 31.7.
Anchorage on Alaskan ainut metropoli, jossa moderni amerikkalainen elämä ostoskeskuksineen, gourmet-ravintoloineen, museoineen ja teattereineen kohtaa jylhän ja lähes kesyttämättömän erämaan. Tämä 300 000 asukkaan kaupunki on koti lähes puolelle Alaskan väestöstä. Anchorage sijaitsee Cook Inlet -nimisen lahden rannalla lähes samalla leveyspiirillä kuin Helsinki. Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin puolen päivän kiertoajelulla, jonka aikana käymme mm. Anchorage-museossa. Se on Alaskan suurin taide- ja kulttuurikeskus ja pohjustaa hyvin tulevien päivien kiertomatkaamme. Ship Creek -padolla voimme katsella kutemaan nousevia Tyynenmeren lohia täysin urbaanissa maisemassa. Hoodjärvellä kaupungin ja kansainvälisen lentokentän kyljessä näemme Pohjois-Amerikan suurimman tukikohdan vesilentokoneille, joilla Alaskan mittaamattomat erämaat ovat helpoiten saavutettavissa. (A)

Anchorage – Valdez
3. päivä, tiistai 1.8. Lähdemme aamulla vajaan 500 kilometrin bussimatkalle kohti Valdezia. Ajamme Glenn Highway -päätietä pitkin hedelmällistä Matanuska-Susitna-laaksoa myötäillen. Laakso tuottaa käytännössä lähes kaikki vihannekset ja kasvikset paikallisille markkinoille. Matkan varrella pysähdymme useita kilometrejä leveän Matanuskajäätikön äärellä. Saavumme illansuussa Prince William Soundin rannalla sijaitsevaan Valdeziin, jossa majoitumme 2 yöksi keskitason Best Western -hotelliin (★★★). (A)

Valdez
4. päivä, keskiviikko 2.8.
Edellisen päivän pitkän ajomatkan jälkeen voi pitää halutessaan vapaapäivän. Vaikka vajaan 4000 asukkaan Valdez ei kuulu maailman metropoleihin, mielenkiintoista nähtävää löytyy kävellenkin yhden päivän tarpeiksi. Valdez-museo esittelee alueen historiaa ensimmäisistä uudisraivaajista nykypäivän Valdezin öljyterminaaliin, jonne Trans-Alaskan öljyputki johtaa mustaa kultaa pohjoisesta Prudhoe Baysta halki osavaltion. Myös Exxon Valdez -tankkerin öljykatastrofilla on oma osastonsa, joka kertoo vuoden 1989 tapahtumista sekä jättää paljon ajattelemisen aihetta aina ajankohtaisista ympäristöasioista. Myös Valdezin pienvenesatama on nähtävä: mikäpä mielenkiintoisempaa kuin ikuistaa kameralla leveästi hymyilevä kalastaja 100-kiloisen ruijanpallaksen kanssa taustalla jylhän pohjolan pittoreskit vuoret. Lohenkalastusretket merelle ovat suosittua ajanvietettä ja hopealohisaalis on lähes takuuvarma. Kokopäiväretken hinta on yleensä 250–300 dollaria hengeltä ja normaalisti veneisiin mahtuu 4–6 kalastajaa. Matkanjohtajamme auttaa varausten tekemisessä. (A)

Valdez – Fairbanks
5. päivä, torstai 3.8.
Edessämme on lähes 600 kilometrin ajomatka Richardson Highwayta pitkin Alaskan keskiosassa sijaitsevaan Fairbanksiin. Matka taittuu mukavasti hyvää tietä pitkin ja hienoja maisemia katsellen. Tie myötäilee Wrangell-St. Eliaksen kansallispuistoa, joka on pinta-alaltaan Sveitsiä suurempi. Fairbanks on Alaskan toiseksi suurin kaupunki ja se tunnetaan myös porttina arktisille alueille. Meri ei enää juurikaan vaikuta ilmastoon, joten lämpötilavaihtelut ovat suuria kesän lähes 40 asteen helteistä aina talven 50 asteen pakkasiin. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Springhill Suites -hotelliin (★★★★). (A)

Fairbanks
6. päivä, perjantai 4.8.
Nousemme aamulla menneiden aikojen romantiikkaa huokuvaan siipirataslaivaan. Muutaman tunnin retkellämme tutustumme luoteisen Pohjois-Amerikan rajaseutujen ja täällä asuvien athabascalaisten historiallisiin elämäntapoihin. Vaikka nykyaika on muuttanut monia asioita, niin lohen­kalastuksen, koirienkasvatuksen sekä nahanparkitsemisen perinteisiä taitoja pyritään pitämään edelleen yllä. Perinnekylässä näemme athabascalaisia hirsitaloja, savustamon sekä vankka­rakenteisen varaston, jossa on säilytetty muonavaroja ja nahkoja turvassa pedoilta. Aamupäivän aikana opimme menneiden aikojen elämästä, joka on vaatinut paljon erityistaitoja vuodenajasta riippumatta. Iltapäivällä on vapaa-aikaa tutustua Fairbanksin kaupungin tarjontaan omin päin. (A)

Fairbanks – Denalin kansallispuisto
7. päivä, lauantai 5.8. Aamiaisen jälkeen edessämme on parinsadan kilometrin bussimatka Denalin kansallispuistoon. Saavumme hyvissä ajoin Denaliin, jossa majoitumme 2 yöksi kukkulan laelle hyvään keskitason Denali Grande Lodgeen (★★★★). (A)

Denalin kansallispuisto
8. päivä, sunnuntai 6.8.
Denalin kansallispuisto ja suojelualue käsittävät yhteensä lähes 25 000 km2:n alueen. Keskellä puistoa Alaskavuoristosta kohoaa Pohjois-Amerikan korkein huippu, Denali (6 194 m), joka tunnettiin vuoteen 2015 asti nimellä Mt. McKinley. Teemme bussilla kokopäiväretken kansallispuistoon, jossa meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä villieläimiä. Retken alkuosuudella on parhaat mahdollisuudet nähdä alaskanhirvi, joka voi kasvaa jopa tonnin painoiseksi. Puurajan yläpuolella taas laiduntavat karibut. Eipä karhukaan ole harvinaisuus. Kirkkaalla säällä retki kestää hieman kauemmin, koska tällöin ajamme syvemmälle puistoon katsomaan valon mukaan värisävyjä vaihtavia Polychromevuoria sekä Denalin massiivia. (A, RE)

Denalin kansallispuisto – Seward
9. päivä, maanantai 7.8.
Denali Star -junamme lähtee kansallispuiston portin lähistöltä klo 12.30 kohti etelää. Noin neljän tunnin ajan katselemme näköalavaunusta upeita villin pohjolan maisemia. Näemme jäätiköiden uurtamia laaksoja, ryöppyäviä jokia ja lumihuippuisia vuoria, kenties myös Denalin huipun hyvän sään vallitessa. Bussimme siirtyy junamatkan aikana Talkeetnaan, jossa nousemme jälleen tutun kuljettajamme kyytiin. Meillä on vielä matkaa vajaa 400 kilometriä, ennen kuin saavumme Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Sewardiin. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Harbor 360 -hotelliin (★★★). (A)

Kenai Fjordsin kansallispuisto
10. päivä, tiistai 8.8.
Resurrection-lahden rannalla sijaitseva Seward on portti Kenai Fjordsin kansallispuistoon. Sen jylhät vuonomaisemat ovat syntyneet vuosituhansien kuluessa Hardingin jääkentästä syntyneiden jäätikkövirtojen muovaamana. Teemme noin 6 tunnin risteilyn (huom. säävaraus) Resurrection-lahdella ja kansallispuiston vuonoissa jäätiköiden äärellä. Retkellä on erinomaiset mahdollisuudet nähdä monia eläimiä, kuten kirjo- ja beringinisohylkeitä, merisaukkoja, merimetsoja ja lunneja. Hyvällä onnella saatamme havaita myös ryhä- ja miekkavalaita sekä kirjopyöriäisiä. Maalta kannattaa etsiä kiikareilla mustakarhuja ja lumivuohia. (A, RE)

Seward – Girdwood
11. päivä, keskiviikko 9.8. Aamiaisen jälkeen ajamme ensin katsomaan Exit-jäätikköä. Se sai nimensä vuonna 1968, jolloin ensimmäinen Hardingin jääkentän ylittänyt retkikunta poistui Exit-jäätikkövirran kautta. Seuraavaksi pysähdymme villieläimiä esittelevässä Alaska Wildlife Conservation -keskuksessa. Viimeistään täällä voimme nähdä lähietäisyydeltä karhuja, biisoneja sekä muita Alaskan luontoa hallitsevia uljaita eläimiä. Matka jatkuu kohti Girdwoodia Turnagain Arm -vuonon pohjoisrantaa pitkin. Vuorovesi-ilmiön ääreisarvojen 11 metrin vaihteluväli on täällä suurin koko Yhdysvalloissa. Nousuvesi ja vuonon profiili aiheuttavat eräänlaisen ”minitsunamin” kaltaisen vesiseinämän, joka voi olla parikin metriä korkea ja edetä 20 kilometrin tuntivauhtia. Lainelautailijoiden lisäksi myös kirjohylkeet ovat oppineet surffaamaan näillä vesimassoilla. Silloin tällöin myös maitovalaat seuraavat nousuvettä. Girdwoodissa majoitumme ensimmäisen luokan Alyeska Resort -hotelliin (★★★★). Nousemme gondolihissillä kukkulan laella sijaitsevaan Seven Glaciers -ravintolaan, jossa syömme jäähyväispäivällisen upeiden maisemien keskellä. (A, P)

12. päivä, torstai 10.8. Kuljetus Anchoragen kentälle, josta lento (Icelandair) lähtee klo 15.20 Reykjavíkin kautta (Icelandair) Helsinkiin. (A)

13. päivä, perjantai 11.8. Saavumme Helsinkiin klo 13.50.

Olemme maininneet hotellin paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.640 e

Huom. Edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin. Tarvitsemme syntymäaikanne matkavarauksen yhteydessä.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja sen tulee olla biometrisesti luettava. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. USA:han tarvitaan sähköinen matkustuslupa (ESTA), jonka Olympia hankkii puolestanne. Lähetämme toimintaohjeiden yhteydessä matkustuslupaan liittyvän kysymyslomakkeen täytettäväksi. Huom. Jos olette vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Syyriassa, Sudanissa, Somaliassa, Jemenissä tai Libyassa, tarvitsette tälle matkalle USA:n viisumin. Se vaaditaan voimassa olevasta sähköisestä matkustusluvasta huolimatta. Mikäli olette matkustanut kyseisissä maissa tai emme jostain syystä saa antamillanne tiedoilla hankittua matkustuslupaa, joudutte hankkimaan USA:n viisumin itse. Siitä aiheutuvat kulut eivät sisälly matkan hintaan. Lisätietoja toimistostamme. USA:han tai USA:n kautta matkustettaessa lentoyhtiöt ovat EU-komission päätöksellä velvoitettuja antamaan USA:n maahantuloviranomaisille pääsyn matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin.

Maksuaikataulu ja peruutusehdot
Ennakkomaksu on 450 e/hlö. Loppuerä matkan hinnasta erääntyy maksettavaksi 12.5.2017. Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan yleisistä valmismatkaehdoista poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.

Peruutusajankohta            Peruutuskulut  
Viim. 19.5.2017                     100 e
20.5.–9.6.2017                      450 e
10.6.–14.7.2017                      3.300 e
15.7.2017 tai myöhemmin     koko matkan hinta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 31.8.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Alaskan kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukausina matkamme keskittyvät pääsääntöisesti Etelä-Amerikkaan ja vastaavasti kesäkuukausina Amerikan pohjoisosiin. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla joihinkin maihin matkustettaessa voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Matkavaluutaksi USA:han suosittelemme Yhdysvaltain dollareita ja Kanadaan Kanadan dollareita, joita molempia voi vaihtaa jo Suomessa. Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakatkaa käsimatkatavaroihinne tarvitsemanne lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan, suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Matkaohjelmassa on maininta ohuesta ilmanalasta, mikäli reitillämme on korkeita vuoristo-osuuksia. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy vähintään päivittäinen hotelliaamiainen. Pohjois-Amerikassa on paljon erilaisia ja erihintaisia ravintoloita, joita on mukava kokeilla omin päin tai matkanjohtajan opastuksella. Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa. USA:ssa hinnat (myös ruokalistoilla) ilmoitetaan usein ilman veroa, mutta osavaltioiden välillä on eroja. Myös Kanadassa hintojen merkintätapa vaihtelee riippuen provinssista ja ostettavasta tavarasta. USA:ssa on vahva juomarahakulttuuri, joka edellyttää tyypillisesti esim. 15–18 %:n juomarahaa ravintolalaskun päälle. Matkanjohtajamme kertoo tarkemmin myös näistä käytännön asioista matkan aikana. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan esitteessämme julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Kaikki Olympian kiertomatkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä