Hyppää pääsisältöön

Belizen matkat

Belize – Brittiläisen Hondurasin jalanjäljissä

Meksikon ja Guatemalan kainalossa Karibianmeren rannalla sijaitsee brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluva pieni Belize, entinen Brittiläinen Honduras. Maa poikkeaa väestöltään ja kieleltään muusta Keski-Amerikasta: kaksi kolmasosaa kansalaisista on Karibian saarilta karanneiden mustien orjien jälkeläisiä, jotka puhuvat kielenään kreolienglantia. Uskonto on kuitenkin muiden maiden tapaan katolinen.

Belize joutui Englannin vaikutusvaltaan Espanjan sijasta, kun englantilaisen laivan haaksirikosta pelastuneet miehet perustivat rannikolle vuonna 1638 siirtokunnan eikä Espanja välittänyt valvoa oikeuksiaan näin kaukana Karibian takametsissä. Kun keskisen Amerikan maat sitten itsenäistyivät, Guatemala vaati aluetta itselleen – ja on uudistanut vaatimuksensa aivan meidän päiviimme saakka – mutta Britannia oli alkanut pitää aluetta jo omanaan. Kiistojen vuoksi Belize saavutti lopullisesti itsenäisyyden vasta vuonna 1981.

Maailman toiseksi suurin koralliriutta

Maa on tunnettu puuntuottaja ja myös sitrushedelmiä ja kalataloustuotteita viedään ulkomaille. Matkailu on kuitenkin noussut merkittäväksi elinkeinoksi. Maalla on tarjota matkailijoille Keski-Amerikan alueen trooppisin ilmasto, maailman toiseksi suurin koralliriutta sukellus- ja retkeilyvaihtoehtoineen sekä muutama erittäin hyvin säilynyt mayakeskus, esimerkiksi Altun Há, Lamanai ja Caracol sekä Xunantunich.

Kilpailevat pääkaupungit Belmopán ja Belize City

Maan pääkaupunki on sisämaahan 1970 rakennettu Belmopán, mutta valtaosa väestöstä asuu entisessä pääkaupungissa, hurrikaanien vainoamassa Belize Cityssä. Sen värikkäillä kaduilla aistii karibialaisen pikkukylämäisen elämänmenon: lapset ja porsaat puikkelehtivat paaluille rakennettujen talojen alla. Toisaalta kaupungin rannassa kohoaa myös loistohotellien vaikuttava rivi. Belizen viidakot ja rannikon mangrovemetsät ovat luonnonystävän paratiisia: parisataa orkidealajia, perhosia, lukematon määrä lintuja, jopa jaguaari. Nopeimmin luontoon pääsee tutustumaan Belizen luonnonmukaisesti rakennetussa eläintarhassa.

Matkakalenteri