Hyppää pääsisältöön

Bolivian matkat

Bolivian matkalla törmää äärimmäisiin vastakohtaisuuksiin. Karu ylätasanko, Altiplano, sitä ympäröivät lumihuippuiset Andit sekä syvänsininen Titicacajärvi lumoavat kauneudellaan ja hiljaisuudellaan. Tuskin missään muussa Latinalaisen Amerikan maassa paikallisten asukkaiden asusteet ja juhlamenot ovat niin värikkäät kuin täällä. Knallipäiset intiaaninaiset myyvät tuotteitaan La Pazin katujen varsilla mystisen Illimani-vuoren häämöttäessä horisontissa.

Boliviassa on myös maailman suurin suolatasanko, Salar de Uyuni, jonne teemme päiväretken lentäen vuoden 2021 Andien Aarteet matkalla.

Andien Aarteet on Olympian kiertomatka Perussa ja Boliviassa.

Bolivia:
Vinkkejä ja suosituksia

Yleistä Boliviasta

Andien intiaanikulttuureista kiinnostuneet seuraavat auringonjumala Intiä Peruun, Boliviaan ja Ecuadoriin. Ensimmäiset auringon lapset, inkat, laskettiin tarun mukaan Titicacajärven Auringon saarelle ja sieltä he aloittivat levittäytymisensä Andeille 1200-luvulla. Cuscosta tuli heidän pääkaupunkinsa. Inkat kasvattivat laamoja ja alpakoita, olivat hyviä maanviljelijöitä ja suuria kivirakentajia. Viestit kulkivat kivettyjä tieverkkoja pitkin kuriireiden kuljettamina. Inkojen luoma imperiumi romahti paitsi keskinäisiin kiistoihin, myös espanjalaisten siirtomaavalloittajien, konkistadorien, tuloon viisi sataa vuotta sitten. Nämä toivat ketsuan kielen rinnalle espanjan, auringonpalvonnan rinnalle katolisen uskonnon ja ennen muuta suunnattoman himonsa maanosan kulta-aarteisiin.

Altiplanon ylätasanko yhdistää naapuruksia Perua ja Boliviaa. Andien Explorer-juna kuljettaa Titicaca-järven rantaan Punoon, josta reitti vie yhä ylemmäs Bolivian puolelle. Titicaca on maailman korkeimmalla, 3 800 metrissä sijaitseva järvi, jolla on kaupallista liikennettä. Sen aalloilla seilaavissa katamaraaneissa voi katsella totorakaislasta valmistettuja veneitä ja kelluvia saaria ja myös yöpyä.

Perunan ja kokapensaan kotimaa Bolivia on aito intiaanivaltio, sillä sen alkuperäisten asukkaiden eli ketsuoiden ja aimaroiden osuus kansasta on yli kolmannes. Ennen heitä alueella oli kukoistanut jo Tiwanakun valtakunta, jonne inkat saapuivat valloittajina. Kun kulta ja hopea houkuttivat espanjalaisia, houkutti erityisesti salpietari chileläisiä ja viime vuosisadan alkupuolella kumi brasilialaisia. Valloitukset rasittivat Boliviaa ja veivät osan sen maa-alueesta, joten tänään kymmenmiljoonainen maa on eteläisen Amerikan köyhimpiä. Kattilamaisen laakson rinteille levittäytyvä La Paz on maailmassa korkeimmalla, 3500 metrissä, sijaitseva pääkaupunki. Takana häämöttää monista taruista tuttu Illimani-vuori. Kaikki kadut vievät kohti kaupungin keskusta Plaza Murilloa. Vanha parantamistaito elää ”noitatohtorin” Sagarnakadulla. Kaupungin ulkopuolella käydään ihailemassa karua Kuun laaksoa.

Matkakalenteri