Hyppää pääsisältöön

Chilen matkat

Andien ja Tyynen valtameren välissä sijaitseva Chile ei ole missään kohtaa 180 kilometriä leveämpi, mutta pituutta sillä on peräti 4 350 kilometriä. Pohjoisen sulkee Atacaman autiomaa, missä sateita saadaan odotella satojakin vuosia. Etelässä taas tullaan "maan ääriin" mantereen päättyessä Tulimaahan, jonka läntinen osa kuuluu Chilelle.

Vastakohdat vaihtelevat vehreistä metsistä ja viinitiloilta autiomaan kuivuuteen ja etelän lumeen ja jäähän sekä maanpinnan alla kytevään tuleen, josta kertoo yli 2 000 tulivuoren rypäs – näistä vain 55 aktiivista. Maan keskiosassa sijaitseva lauhkea ja hedelmällinen 800 kilometriä pitkä keskuslaakso on tärkeä viininviljelyalue, jossa asuu 60 % väestöstä. Siellä sijaitsee maan tyylikäs pääkaupunki Santiago, johon tutustutaan Chileen suuntautuvilla Olympian matkoilla.

Eteläisen Amerikan kierroksella käymme myös Valparaisossa ja Vina del Marissa ja ylitämme lumihuippuiset Andit bussimatkalla Mendozan viinialueelle Argentiinaan.
Chilen kiertomatka ja Pääsiäissaari -matkalla tutustumme myös Atacaman aavikkoon ja sen ihmeisiin. Aavikolla sataa n millimetrin vuodessa ja se on yksi maailman vanhimmista aavikoista.

 

Yleistä Chilestä

Siirtomaavalloittajat Espanja ja Portugali toivat eteläiseen Amerikkaan kaksi latinankielisen kulttuurin pohjalta syntynyttä valtakieltä. Nimitys ”Latinalainen Amerikka” onkin vakiintunut käyttöön ja kuvaa hyvin monia Etelä-Amerikan maita. Tosin espanjan ja portugalin ohella mantereella puhutaan myös 500 muuta kieltä.

Etelä-Amerikkaa näkee parhaiten suurilla kiertomatkoilla. Latinalaisen Amerikan kierroksen keskeisimpiä valtioita on viinin ja kuparin kotimaana tunnettu kapea Chile – tiukasti selkä Andien seinää vasten puristuneena ja kallioiset kasvot kohti Tyyntä valtamerta. Pohjoisen Atacaman autiomaasta saatiin sata vuotta sitten Chilen taloudelle tärkeää salpietaria. Nyt kaivosteollisuuden ykkönen on kupari. Maan eteläisessä osassa Andit hajoavat saarten, saaristojen ja vuonojen sokkeloiksi. Patagonian luontoon voi tutustua Tulimaan risteilyillä. Ne lähtevät lampaistaan tunnetusta Punta Arenasista Magalhãesinsalmen rannalta. Mantereen eteläkärjen jäätiköt ja koskemattomat rannat sekä legendaarinen Kap Horn tulevat tutuiksi, samoin Patagonian harvinaiset eläimet. Tulimaan risteilyt päättyvät Argentiinan puolelle Ushuaiaan. Tyynessämeressä sijaitsee myös Chilelle kuuluva ja valtavista kivipäistään tunnettu Pääsiäissaari.

Pääkaupunki Santiago de Chile ja tärkeä satama, Pablo Nerudan tunnetuksi tekemä Valparaiso sekä Viña del Marin suosittu lomanviettopaikka sijaitsevat maan keskiosassa. Tyylikkään Santiagon taustalla häämöttävät lumihuippuiset Andit. Kaupunki tunnetaan viehättävistä kävelykaduistaan ja tasokkaista ravintoloistaan, joissa tarjotaan tietenkin oman maan viinejä. Parhaat näköalat on San Cristobal -kukkulalta.

Matkakalenteri