Hyppää pääsisältöön

Costa Rican matkat

Costa Rica – rikas rannikko

Costa Rica ulottuu mereen idässä ja lännessä ja kummankin rannikon maisemaan kuuluvat mangroverämeet ja hiekkarannat, joskin Karibian puolella sataa enemmän. Kolumbus, joka neljännellä matkallaan pistäytyi maissa Karibian puolella, tuskin sai ensikohtaamisesta syyn antaa maankolkalle nimeksi costa rica eli rikas rannikko. Toiveikkaana hän arveli kultaa löytyvän täältäkin, sillä kullan vuoksi espanjalaiset uuteen maailmaan tulivat.

Maatalouden kultakaivokset

Kultaa löytyikin, mutta ei Kolumbuksen toivomassa muodossa. Rannikkojen väliin jäävä keskusylänkö ja sen poikki kulkevan tulivuoriketjun hedelmälliset rinteet saivat Costa Rican kyllä nousemaan nimensä veroiseksi. Kun alue ei kiinnostanut kullanetsijöitä, saivat eurooppalaiset maanviljelijät asettua rauhassa viljelemään kahvia ja myöhemmin myös banaaneja, maissia ja vihanneksia sekä palmunydintä. Eurooppalaisten perillisiä on yli 80 %, mutta kansalaisten joukossa on myös paljon aasialaisia ja mulatteja. Intiaanien ja mestitsien osuus on alle kymmenen prosenttia.

Costa Rica erosi Keski-Amerikan maiden yhdessä perustamasta liittovaltiosta vuonna 1824. Muutamaa vuotta ennen sitä kahvipensas oli tuotu maahan. Costa Rican historia onkin paljolti kahvinviljelyn historiaa. Se on myös kasvavan ja vakaan talouden sekä konfliktittoman yhteiskuntakehityksen historiaa. Costa Rica lakkautti armeijansa tarpeettomana jo 1950-luvulla, joskin se on joutunut lisäämään poliisivoimia naapurivaltioista tulvivien pakolaisvirtojen saamiseksi kuriin.

’Keski-Amerikan Sveitsi’

’Keski-Amerikan Sveitsi’ on kehittänyt teollisuuttaan elektroniikan, panimotuotteiden ja lääkkeiden valmistuksen suuntaan. Keski-Amerikan maista Costa Ricassa on paras yleinen koulutusjärjestelmä ja sosiaaliturva. Viimeksi on panostettu luontomatkailuun, johon alueen monet pienilmastot antavat erinomaisen mahdollisuuden: muutaman neliökilometrin alueella voi törmätä sade- ja pilvimetsään orkideoineen mutta myös autiomaan kuivuuteen. Voi lähteä päivän retkelle läheiselle maaseudulle katsomaan kahviviljelmiä ja tutustumaan vaikkapa Poásiin, toimivaan tulivuoreen. Sitä ympäröivän pilvimetsän peittämiltä rinteiltä voi kurkistella kraatterijärven lemmikinsiniseen liikkumattomuuteen. Paluumatkalla voi ihastella Sarchin käsityöläisiä, jotka maalaavat kauniita kukkakuvioita pienenpieniin vankkureihin. Nämä Costa Rican symbolit kertovat ajasta, jolloin kahvi tuotiin lastauspaikoille härkien vetämissä vankkureissa.

San Jóse kertoo kahviparoneiden tarinaa

Maan pääkaupunki San Jóse sijaitsee keskusylängöllä kilometrin korkeudessa. Kaupunkikuvaa hallitsevat taustalla kohoavat vuoret ja vanhan keskustan siirtomaatyyliset rakennukset. Maailman kauneimpien ja koristeellisimpien teatteritalojen joukkoon kuuluva San Josén Kansallisteatteri (1894) kertoo costaricalaisten kahviparoneiden tarinaa siinä missä Manauksen teatteritalo Amazonilla muistaa kumiparoneiden aikaa. Vain kaikkein kallein ja eurooppalainen oli kyllin hyvää kahviparoneillekin. Kansallismuseo antaa erinomaisen käsityksen Keski-Amerikan kannaksen asuttamisesta ja jademuseossa voi käydä tutustumassa Costa Rican ainutlaatuiseen koristemateriaaliin, jota käytettiin koruissa kullan ohella.

Matkakalenteri