Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Joulun ja uudenvuoden matka Etelä-Amerikkaan

Juhli joulua Riossa ja uuttavuotta Buenos Airesissa. Herkuttele Brasilian, Chilen, Argentiinan ja Uruguayn parhailla paloilla.

14 päivää alk. 6 550 € /hlö
 • 22.12.2019 - 4.1.2020 Täynnä
 • Rio de Janeiro 2 yötä
 • Santiago de Chile 3 yötä
 • Mendoza 1 yö
 • Buenos Aires 3 yötä
 • Colonia del Sacramento retki
 • Montevideo 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

22.12.2019–4.1.2020
Brasilia – Chile – Argentiina – Uruguay

Tällä matkalla vietämme loppuvuoden suuria juhlia Etelä-Amerikassa. Matkaamme brasilialaisten ja espanjalaisten löytöretkeilijöiden ja eurooppalaisten siirtolaisten jalanjäljissä neljään eri Etelä-Amerikan maahan. Brasiliaa, Chileä, Argentiinaa ja Uruguayta yhdistää kielisukulaisuus: Brasiliassa puhutaan portugalia ja muissa sille läheistä espanjaa.

Jouluaaton vietämme Rio de Janeirossa, jossa sulaudumme kaupungin rentoon tunnelmaan sen kuuluisalla hiekkarannalla, Copacabanalla. Kaupungissa soi samba muulloinkin kuin karnevaalien aikaan ja kaupunkilaiset, cariocat, rakastavat juhlimista. Rio de Janeiroa pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Guanabaran lahti ja Sokeritoppa, valkoiset rantahiekat ja ylhäällä Corcovado-vuorella kaupunkia siunaava Kristus-patsas ovat Rion tuntomerkit.

Kiertomatkamme jatkuu pitkään ja kapeaan Chileen, joka alkaa Tyyneltämereltä ja päättyy Andeihin. Maan tyylikäs pääkaupunki Santiago de Chile tunnetaan viehättävistä kävelykaduista, korkeatasoisista ravintoloista ja luonnollisesti viineistään. Loistavia viinejä löytyy myös Argentiinan puolelta ja sen tunnetuimmalta viinialueelta Mendozasta. Täytyy vain ensin ylittää lumihuippuiset Andit.

Uudenvuoden vietämme Buenos Airesissa, joka tuo mieleen Euroopan suurkaupungit leveine puistokatuineen ja komeine rakennuksineen. Myös monet vastaan tulevat kasvot näyttävät eurooppalaisilta ja ovatkin sitä, kiitos valtavan siirtolaisaallon, joka 1800-luvulla asutti laajan maan. Tango ei kuitenkaan syntynyt Buenos Airesin kaupunkipalatseissa vaan köyhissä satamakortteleissa, joista se nopeasti levisi kaikkialle – aina kauas Suomeen saakka.

Kosmopoliittisesta Buenos Airesista jatkamme uudenvuodenpäivänä laivalla Rio de la Plata -joen pohjoisrannalle Uruguayyn ja Unescon suojelemaan Colonian siirtomaatyyliseen pikkukaupunkiin. Matkan päätteeksi saavumme pääkaupunki Montevideoon. Kaupungin ystävällisen ilmapiirin aistii ehkä parhaiten kaupungin kauppahallissa, jossa saattaa kuulla vaikkapa ministerin ja siivoojan keskustelevan jalkapallosta lounaan lomassa.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, sunnuntai 22.12. Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.00 Lontoon (LATAM) ja São Paulon (LATAM) kautta Rio de Janeiroon.

Rio de Janeiro 
2.–3. päivä, ma–ti 23.–24.12. Saavumme Rio de Janeiroon maanantaina klo 9.45. Majoitumme 2 yöksi Copacabanan rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Miramar by Windsor -hotelliin (★★★★★). Iltapäivä on varattu pitkän lennon rasituksista toipumiseen ja illalla syömme päivällisen tyypillisessä churrascaria-ravintolassa.  Sokeritoppa, Guanabaran lahti, vihreät kukkulat ja valkoiset rantahietikot ovat Rion tunnusmerkkejä. Carioca on sitä mieltä, että elämä on nauttimista varten, joten hymy on herkässä. Usein on aikaa pieneen juttutuokioon myös matkailijoiden kanssa. Tiistaina tutustumme Rion nähtävyyksiin kokopäiväretkellä. Käymme kaupungin historiallisessa keskustassa ja nousemme köysiradalla Sokeritopalle, joka on Rion tunnetuimpia nähtävyyksiä. Lounaan jälkeen käymme Corcovado-vuorella sijaitsevan Kristus-patsaan juurella ihailemassa allamme levittäytyvää maisemaa. Illalla syömme joulupäivällisen hotellissa. (1xA, 1xL, 2xP)

Rio de Janeiro – Santiago de Chile  
4. päivä, keskiviikko 25.12. Tänään meillä on vielä vapaa-aikaa, ennen kuin lähdemme lentokentälle ja kohti Chileä. Lentomme (LATAM) Santiago de Chileen lähtee illansuussa ja perille saavumme myöhään illalla. Majoitumme 3 yöksi kaupungin uuteen keskustaan ensimmäisen luokan The Ritz-Carlton -hotelliin (★★★★★). (A)

Santiago de Chile
5. päivä, torstai 26.12. Chilen pääkaupunki sijaitsee pitkän ja kapean maan keskellä taustanaan lumihuippuiset Andit. Kaupunki tunnetaan etenkin kävelykaduistaan ja tasokkaista ravintoloistaan. Kaupunkikiertoajelulla näemme keskustan tärkeimmät nähtävyydet ja käymme San Cristobal -kukkulalla katsomassa kaupungin siluettia. Käymme myös vanhassakaupungissa Plaza de Armas -aukiolla ja värikkäässä kauppahallissa. Boheemiin Santiagoon tutustumme seinämaalauksistaan ja yöelämästään tunnetussa Bellavistan kaupunginosassa. Kierroksen päätteeksi vierailemme kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla viinitilalla, jossa syömme myös lounaan. (A, L, P)

Valparaiso ja Viña del Mar
6. päivä, perjantai 27.12. Lähdemme bussilla viinilaaksojen kautta Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Valparaisoon, joka levittäytyy useille rantakukkuloille. Tämä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kaupunki oli purjelaivakaudella Chilen tärkein satama. Vanhat, kukkuloiden rinteille rakennetut matkustajahissit yhdistävät vielä nykyisinkin ylhäällä sijaitsevat kaupunginosat satamaan ja alakaupunkiin. Kukkuloiden värikkäiden ja hieman ränsistyneidenkin kortteleiden lomasta on hienot näköalat alakaupunkiin ja satamaan. Käymme mm. Pablo Nerudan ”La Sebastiana” -museokodissa. Jatkamme naapurikaupunkiin Viña del Mariin, joka on etelän kesän aikana Chilen suosituimpia lomanviettopaikkoja kasinoineen ja rantaravintoloineen. Santiagoon palaamme illansuussa. (A, L)

Santiago de Chile – Mendoza (Andien ylitys)
7. päivä, lauantai 28.12.
Bussimatka lumihuippuisten Andien yli on yksi matkan kohokohdista. Ajamme serpentiinitietä pitkin kohti Portillon hiihtokeskusta, jossa pidämme tauon Laguna del Inca -järven ja vuortenhuippujen lomassa. Korkein kohta reitillämme on lähes 3200 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuorilta laskeudumme Argentiinan tärkeimmälle viinintuotantoalueelle Mendozaan, joka sijaitsee noin 700 metrin korkeudella. Majoitumme keskustaan ensimmäisen luokan Diplomatic-hotelliin (★★★★★). (A, L)

Mendoza – Buenos Aires
8. päivä, sunnuntai 29.12.
Mendoza on saanut nimensä chileläisen kuvernöörin mukaan, sillä kaupunki kuului Chilelle vuoteen 1561 saakka. Yksi Etelä-Amerikan tunnetuimmista vapaustaistelijoista, José de San Martín, liittyy hyvin läheisesti kaupungin historiaan, mikä näkyy monissa paikannimissä. Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin ja paikalliseen viinitilaan puolen päivän kiertoajelulla. Illalla lennämme Buenos Airesiin, jossa majoitumme 3 yöksi keskusta-alueella sijaitsevaan ensimmäisen luokan InterContinental -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Buenos Aires
9.–10. päivä, ma–ti 30.–31.12.
Maanantaina aamiaisen jälkeen teemme puolen päivän kaupunkikierroksen, jonka aikana tutustumme Buenos Airesin historiaan ja nykypäivään. Näemme mm. Plaza de Mayo -aukion, La Bocan satamakorttelit, Palermon hienostokaupunginosan ja Recoletan hautausmaan, jonne mm. Eva Peron on haudattu. Mahtavat rakennukset ja puistot kertovat vauraasta menneisyydestä, kuuluihan Argentiina 1900-luvun alkupuolella maailman rikkaimpiin valtioihin. Tango syntyi Buenos Airesin työväen kortteleissa, minkä vuoksi yläluokka ensin ylenkatsoi sitä. Nykyisin tango on kuitenkin Argentiinan tavaramerkki, jonka tunnetuimpia nimiä ovat mm. Carlos Gardel ja Astor Piazzolla. Päivällisen jälkeen vietämme tunnelmallisen klubi-illan tangon merkeissä.
Tiistaina on koko päivä vapaa-aikaa tutustua omatoimisesti Buenos Airesiin. Vaihtoehtoisesti voit lähteä lisämaksulliselle kokopäiväretkelle parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan siirtomaatyyliseen San Antonio de Arecon pikkukaupunkiin, jonka historia ulottuu lähes 300 vuoden taakse. Maanviljelykseen ja karjankasvatukseen hyvin soveltuvan aroalueen, pampan perinteinen gaucho- eli karjapaimenkulttuuri on säilynyt täällä nykypäiviin asti. Tutustumme kävellen kaupungin vanhaan keskustaan, jossa saamme käsityksen pampan gauchojen perinteisestä elämäntyylistä. Mukulakivikatujen varsilta löytyy useita hopeaseppien putiikkeja ja tyypillisiä pikkubaareja, joita kutsutaan nimellä ”pulperia”. Käymme myös maalaiskartanossa, jossa meille tarjoillaan lounaaksi paikalliseen tapaan grillattuja herkkuja. Palaamme Buenos Airesiin illansuussa. (Lisäretken hinta on 330 e sis. lounaan; ryhmän minimikoko retkellä on 5 henkilöä. Ilmoittauduthan retkelle jo matkaa varatessasi, kuitenkin viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa). Illalla yhteinen uudenvuodenpäivällinen. (2xA, 2xP)

Buenos Aires – Colonia del Sacramento – Montevideo
11. päivä, keskiviikko 1.1. Vuoden ensimmäisenä päivänä kiertomatkamme jatkuu noin tunnin laivamatkalla Rio de la Plata -joen pohjoisrannalla sijaitsevaan Uruguayn Colonia del Sacramentoon. Se on siirtomaa-aikainen pikkukaupunki, jonka vanhankaupungin mukula­kivikujilla on kiireetön tunnelma. Unesco listasi Colonian maailmanperintökohteisiinsa vuonna 1995. Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin, syömme lounaan ja lähdemme sitten noin 3 tunnin bussimatkalle pääkaupunkiin Montevideoon. Majoitumme 2 yöksi noin 7 kilometrin päässä vanhasta keskustasta Pocitosin ranta-alueella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Hyatt Centric Montevideo -hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Montevideo
12.–13. päivä, to–pe 2.–3.1. Montevideossa sanotaan olevan Latinalaisen Amerikan kaupunkien kaikkein korkein elämänlaatu. Liki puolet koko Uruguayn asukkaista asuu pääkaupungissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1726 ja sen arkkitehtuuri edustaa monia tyylisuuntia. Aamupäivällä tutustumme Montevideon nähtävyyksiin kaupunkikierroksella ja näemme vanhan keskustan lisäksi mm. satama-alueen ja sen värikkään kauppahallin sekä Carrascon hienostokaupunginosan. Naapurimaa Argentiinan tavoin myös Uruguayssa tuotetaan laadukkaita viinejä ja iltapäivällä vierailemme kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla viinitilalla lounaan ja viininmaistajaisten merkeissä. Illalla jäähyväispäivällinen. Perjantaina syömme lounaan, ennen kuin lähdemme lentokentälle. Paluulentomme (LATAM) lähtee klo 16.40 São Paulon (LATAM) ja Lontoon kautta (Finnair) Helsinkiin. (2xA, 2xL, 1xP)

14. päivä, lauantai 4.1. Saavumme Helsinkiin klo 21.05.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1 250 e

Lisäretki: San Antonio de Areco 330 e

Suosittelemme keltakuumerokotusta ja hyttyskarkotetta. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Etelä-Amerikan sisäisiä lentoja varten tarvitsemme syntymäaikasi sekä matkalla käyttämäsi passin numeron ja voimassaoloajan jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Etelä-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Maksuaikataulu ja peruutusehdot

Ennakkomaksu 650 e/hlö. Loppuerä matkan hinnasta erääntyy 60 vrk ennen matkan alkua. Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkaa, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–76 vrk ennen matkaa, pidätetään 250 e/henkilö
 • 75–60 vrk ennen matkaa, pidätetään 650 e/henkilö
 • 59–35 vrk ennen matkaa, pidätetään 30 % matkan hinnasta
 • 34–21 vrk ennen matkaa, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkaa, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • alle 8 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 28.3.2019 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi-verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Joulun ja uudenvuoden matka Etelä-Amerikkaan: Vinkkejä ja suosituksia

Nyt on hyvä aika matkustaa
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukaudet ovat erinoimaista aikaa matkustaa Etelä-Amerikkaan. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla joihinkin maihin matkustettaessa voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Matkavaluutaksi suosittelemme USA:n dollareita ja euroja. Etelä-Amerikassa USA:n dollarit kelpaavat joissakin maissa sellaisenaan maksuvälineinä. Lähetämme valuutoista tarkemmat tiedot toimintaohjeissa. Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta ja tälle matkalle myös keltakuumerokotusta. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakkaa käsimatkatavaroihisi tarvitsemasi lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia liikuntakykyä.

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy aamiaiset ja muut ohjelmassa mainitut ateriat. Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Kielet
Latinalaisen Amerikan valtakieli on espanja, suurin poikkeus on Brasilia, jossa pääkieli on portugali. Joskus jopa suurimmissa latinokaupungeissa saattaa olla hankalaa tulla toimeen englannin kielellä. Matkoillamme on kuitenkin aina mukana Olympian oma kielitaitoinen suomalainen matkanjohtaja.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa ja hinnat saattavat olla ulkomaalaisille kalliimmat kuin paikallisille asukkaille, lisäksi tinkiminen kuuluu usein oleellisena osana kaupankäyntiin. Esimerkiksi Argentiinassa ostokset ja ravintolahinnat ovat vielä sangen kohtuullisia. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Lentoliikenne Etelä-Amerikassa
Etelä-Amerikan lennoissa saattaa esiintyä silloin tällöin epäsäännöllisyyksiä kuten myöhästymisiä, peruuntumisia ja viime hetken aikataulumuutoksia. Nämä voivat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen, koska korvaavia lentoja on usein vaikea saada.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Chile
Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso

Brasilia
Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea

Uruguay
Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento

Voit olla kiinnostunut myös näistä