Hyppää pääsisältöön

Kanadan kierros

Näe Toronton ja Ottawan tärkeimmät nähtävyydet, Québecin vanhakaupunki ja huronien kulttuurikeskus sekä Niagaran putoukset ja Thousand Islands.
11 päivää alk.3 850 €/hlö
  • 6.6.2018 - 16.6.2018 Varaa
  • 15.8.2018 - 25.8.2018 Varaa
  • Toronto 3 yötä
  • Niagaran putoukset retki
  • Kingston ja Thousand Islands retki
  • Ottawa 2 yötä
  • Montréal 2 yötä
  • Québec 2 yötä
  • Wendake retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Itä-Kanadan vesireittejä ja kulttuurien rikkautta

Kanadan nimi juontuu huron-intiaanien jo sukupuuttoon kuolleen kielen sanasta ”kanata”, joka tarkoittaa pientä kylää. Tänä päivänä tämä ”pieni kylä” on maailman toiseksi suurin valtio, jolla on tarjota matkailijalle valtavasti elämyksiä.

Niagarajoki mahtavine putouksineen virtaa Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla Eriejärvestä pohjoiseen Ontariojärveen. Saint Lawrencen meritie yhdistää Pohjois-Amerikan Suuret järvet Saint Lawrence -joen kautta samannimiseen lahteen Atlantin valtamereen. Tällä suluista, kanavista ja vesiväylistä muodostuvalla vesireitillä on suuri taloudellinen merkitys sekä Kanadalle että Yhdysvalloille.

Tutustumme kiertomatkallamme Kanadan historiaan ja kulttuuriin – alkuperäiskansoja unohtamatta – sekä Ontarion ja Québecin provinssien omaleimaisiin kaupunkeihin. Näemme myös Niagaran putoukset ja risteilemme kauniissa Thousand Islandsin saaristossa Saint Lawrence -joen ja Ontariojärven yhtymäkohdassa. Moni suomalainenkin siirtolainen on kotiutunut tähän monien mahdollisuuksien maahan.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Toronto
1. päivä, keskiviikko
Lähtö Helsingistä (Icelandair) klo 8.45 Reykjavíkin kautta Torontoon, jonne saavumme klo 12.25. Majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan keskitason Chelsea Toronto -hotelliin (★★★). Ehdimme hyvin tutustua hotellin ympäristöön ennen kuin saamme huoneet n. klo 16.00. Tervetulopäivällinen. (P)

Toronto
2. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen lähdemme kiertoajelulle katsomaan kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kanadan suurimman kaupungin Toronton kaupunkikuvaa hallitsee moderni arkkitehtuuri. Suomalaista arkkitehtuuria täällä edustaa Viljo Revellin suunnittelema, vanhan kaupungintalon vierelle vuonna 1965 valmistunut ns. uusi kaupungintalo. Piipahdamme myös St. Lawrencen kauppahallissa. Iltapäivällä on vapaa-aikaa aikaa tutustua lähemmin Torontoon. Suositeltavia museoita ovat esimerkiksi ”kaikenkattava” Royal Ontario -museo tai monet kiehtovuudellaan yllättävä Batan kenkämuseo. Ontarion taidegalleriassa voi tutustua mm. suureen Henry Moore -kokoelmaan. Kaukana ei myöskään ole Kanadan kansallisurheilulle omistettu jääkiekkomuseo Hockey Hall of Fame, jonka kunniagalleriaan on päässyt jo kolme suomalaisjäsentä: Jari Kurri, Teemu Selänne ja Saku Koivu. Toronto tunnetaan myös monikulttuurisena kaupunkina, jonka etniset kaupunginosat rikastuttavat esimerkiksi ravintolatarjontaa. Keskustassa sijaitseva Eatonin ostoskeskus on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista. (A)

Niagaran putoukset ja viinialue
3. päivä, perjantai
Tänään on vuorossa noin 2 tunnin (130 km) ajomatka Niagaran putouksille. Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla sijaitsevat Niagaran putoukset ovat näyttävimmillään Kanadan puolelta katsottuina. Niiden vaikuttavuus perustuu enemmän leveyteen ja valtaviin vesimassoihin kuin melko vaatimattomaan 51 metrin korkeuteen. Risteilemme Hornblower-aluksella aivan putousten edustalle. Niagaran seutu on saanut mainetta myös viinialueena. Vierailemme viinitilalla, missä saamme tutustua alueen viinituotannon erityispiirteisiin ja pääsemme maistelemaan tilan viinejä. Alue tunnetaan erityisesti mainioista Icewineistaan. Nautimme tilalla lounaan. Pysähdymme myös läheisen Niagara on the Laken pikkukaupungin idyllisessä keskustassa, ennen kuin palaamme illaksi Torontoon. (A, L)

Toronto – Kingston ja Thousand Islands – Ottawa
4. päivä, lauantai Lähdemme Ontariojärven pohjoisrantaa myötäilevää kaunista reittiä pitkin kohti Kanadan pääkaupunkia Ottawaa. Noin 3 tunnin ajon jälkeen pysähdymme Kingstonissa, jonka 1800-luvulla rakennetut linnoitukset ovat osa Unescon maailmanperintöä. Risteilemme noin tunnin Saint Lawrence -joella Thousand Islandsin (suom. 1000 saarta, joskin saaria on oikeasti yli 1800) alueella. Näille Kanadan ja Yhdysvaltojen välisen alueen pienille saarille on rakennettu jopa linnoja. Paikallisen kalastajan vaimon kehittämä Thousand Island -salaattikastike on noussut täältä maailmanlaajuisesti tunnetuksi herkuksi. Lounaan jälkeen ajamme vielä vajaat 3 tuntia Ontarion viljelysalueiden halki Ottawaan, jossa majoitumme 2 yöksi keskitason Sheraton Ottawa -hotelliin (★★★). (A, L)

Ottawa
5. päivä, sunnuntai Puolen päivän kaupunkikiertoajelulla näemme mm. Unescon maailmanperintökohteen Rideaun kanavan, joka on yhdistänyt Kanadan entisen pääkaupungin Kingstonin nykyiseen pääkaupunkiin Ottawaan. Tutustumme myös kiehtovaan Canadian Museum of History -museoon, jossa saamme hyvän käsityksen Kanadan ja ihmiskunnan historiasta jopa 20 000 vuotta taaksepäin. Museossa on erinomainen toteemipaalukokoelma. Vierailemme myös Kanadan parlamenttikukkulalla, jonka läheisillä markkinoilla on paljon viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. (A)

Ottawa – Montréal
6. päivä, maanantai Meillä on noin 3 tunnin (205 km) ajomatka Montréaliin. Ylittäessämme yhden kaupungin monista silloista näemme taustalla siintävän Mont Royal -vuoren, josta Montréal on saanut nimensä. Ranskalaisten 1600-luvulla perustamasta pienestä Ville-Marien siirtokunnasta on kasvanut Kanadan monikulttuurisin suurkaupunki Montréal. Ranska on kaupungissa edelleen puhutuin kieli, mutta täällä osataan verrattain hyvin myös englantia. Turkiskauppaa seurannut teollinen vallankumous tarjosi työtä mm. rautateitä rakentaneille kiinalaisille. Vaikka avomerelle on täältä 1600 kilometriä, ovat vesiväylät rikastuttaneet kaupunkia. Vauraus näkyy rakentamisena: Montréalissa on enemmän museoita, kirkkoja ja vanhoja rakennuksia kuin yhdessäkään Pohjois-Amerikan kaupungissa. Montréal on merkittävä gastronominen keskus ja se tunnetaan myös Kanadan kulttuuripääkaupunkina. Majoitumme 2 yöksi keskitason Le Meridien Versailles -hotelliin (★★★). (A)

Montréal
7. päivä, tiistai
Aamiaisen jälkeen teemme puolen päivän kaupunkikierroksen. Tutustumme mm. vanhaankaupunkiin, jonka vanhimmat talot ovat 1600-luvulta. Täällä sijaitsevat myös Vanha satama ja uusgoottilainen Notre-Dame-basilika. Kierroksen aikana käymme myös Royal-vuoren näköalapaikalla ja näemme vilkkaan ydinkeskustan ostoskadut. Loppupäivä on vapaata aikaa tutustua vaikka Montréalin monipuoliseen museotarjontaan. (A)

Montréal – Québec
8. päivä, keskiviikko
Aamupäivällä matkamme jatkuu reilun 3 tunnin (260 km) bussimatkalla Québeciin. Matkalla pysähdymme ”sugar shack” (ranskaksi cabane à sucre) -turistikohteessa, jossa tutustumme paikalliseen ylpeyteen, vaahterasiirappiin. Näemme koko prosessin aina mahlan keräämisestä siirapin valmistukseen. Syömme perinteisen lounaan, jossa tätä tahmeanmakeaa herkkua on käytetty monessa eri muodossa. Saavumme Québeciin myöhään iltapäivällä ja majoitumme 2 yöksi keskitason Château Laurier -hotelliin (★★★). (A, L)

Québec
9. päivä, torstai
Québecin provinssin pääkaupunki, vuonna 1608 perustettu Québec on Kanadan vanhin ja ranskalaisin kaupunki. Unescon suojelemaa viehättävää vanhaakaupunkia ympäröi noin 5 kilometriä pitkä kaupunginmuuri, joka on ainoa laatuaan koko Pohjois-Amerikassa. Kaupunkikuvaa hallitsee historiallinen Château Frontenac -hotelli, jonka rautatieyhtiö rakennutti 1800-luvun lopulla matkustajien le­popaikaksi. Aamupäivän kaupunkikierroksella (kesto 3 tuntia) näemme historiallisia rakennuksia ja ihastelemme Saint Lawrence -joen maisemia. Iltapäivällä on vapaa-aikaa esimerkiksi vanhankaupungin mukulakivikaduilla vaelteluun, mikä onkin paras tapa tutustua Québeciin. Jäähyväispäivällinen. (A, P)

Québec – Wendake
10. päivä, perjantai Tänään meillä on vielä aikaa vierailla Wendakessa sijaitsevassa huron-intiaanien kulttuurikeskuksessa, jossa pääsemme tutustumaan heimon tapoihin ja historiaan. Lounaan jälkeen jatkamme Québecin lentokentälle, josta klo 17.38 lento (Westjet) Montréalin ja (Icelandair) Reykjavikin kautta (Icelandair) Helsinkiin. (A, L)

11. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 13.50.

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 710 e

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Kanadaan tarvitaan sähköinen matkustuslupa (eTA), jonka Olympia hankkii puolestanne. Toimitamme Teille toimintaohjeiden yhteydessä matkustuslupaan liittyvän kysymyslomakkeen täytettäväksi.

Huom. Matkalla kävellään paljon. Matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Kanadan kierros: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukausina matkamme keskittyvät pääsääntöisesti Etelä-Amerikkaan ja vastaavasti kesäkuukausina Amerikan pohjoisosiin. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla joihinkin maihin matkustettaessa voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Matkavaluutaksi USA:han suosittelemme Yhdysvaltain dollareita ja Kanadaan Kanadan dollareita, joita molempia voi vaihtaa jo Suomessa. Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakatkaa käsimatkatavaroihinne tarvitsemanne lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan, suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Matkaohjelmassa on maininta ohuesta ilmanalasta, mikäli reitillämme on korkeita vuoristo-osuuksia. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy vähintään päivittäinen hotelliaamiainen. Pohjois-Amerikassa on paljon erilaisia ja erihintaisia ravintoloita, joita on mukava kokeilla omin päin tai matkanjohtajan opastuksella. Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa. USA:ssa hinnat (myös ruokalistoilla) ilmoitetaan usein ilman veroa, mutta osavaltioiden välillä on eroja. Myös Kanadassa hintojen merkintätapa vaihtelee riippuen provinssista ja ostettavasta tavarasta. USA:ssa on vahva juomarahakulttuuri, joka edellyttää tyypillisesti esim. 15–18 %:n juomarahaa ravintolalaskun päälle. Matkanjohtajamme kertoo tarkemmin myös näistä käytännön asioista matkan aikana. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan esitteessämme julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Rideau Canal
Historic District of Old Québec

Katso kaikki Kanadan matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä