Hyppää pääsisältöön

Mexico City ja Guatemala - kiertomatka jouluna ja uutenavuotena

Meksikossa näemme Mexico Cityn historiallisen vanhan kaupungin ja Teotihuacanin pyramidit. Guatemalassa nautimme sen luonnosta ja maya-kulttuurin helmistä.
13 päivää alk.5 680 €/hlö
 • 22.12.2017 - 3.1.2018 Varaa
 • Mexico City 4 yötä
 • Teotihuacan retki
 • Antigua 2 yötä
 • Chichicastenango retki
 • Panajachel 2 yötä
 • Peten Itza -järvi 2 yötä
 • Tikal retki
 • Yaxhá retki
 • Flores retki
 • Guatemala City 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Historiaa ja nykyisyyttä on joskus vaikea erottaa toisistaan. Tällä matkalla ne limittyvät toisiinsa saumattomasti.

Aloitamme matkamme Meksikon valtavasta, modernista pääkaupungista Mexico Citystä, joka levittäytyy silmänkantamattomiin joka ilmansuuntaan Meksikon ylängöllä yli kahden kilometrin korkeudessa. Kaupungin keskusaukiolla Zócalolla kohtaavat niin muinaisen Tenochtitlanin kaupungin historia kuin Espanjan siirtomaa-aikakin, jonka tunnetuin maamerkki on katedraali. Kaupungin ulkopuolella kohoavat Teotihuacanin massiiviset pyramidit, jotka kertovat joskus muinoin eläneestä, nykyisin lähes tuntemattomasta kansasta.

Muinaisten mayojen jälkeläiset asuttavat edelleen suurta osaa Guatemalaa. Heidän tapansa ja riittinsä viestittävät meille vielä nykyisinkin mayojen perinnöstä. Intiaanien värikkäät perinteet, mayojen mystiikka, tarkkaakin tarkempi ajanlasku ja häikäisevän kaunis luonto kristallinkirkkaine järvineen sekä salaperäisine sademetsineen ihmetyttävät ja ihastuttavat. Tikalin huikeat temppelit eli ”Guatemalan kuuluisat pilvenpiirtäjät” kruunaavat matkamme ja näyttävät meille suunnan kohti vaihtuvaa vuotta!

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen  (useimpina päivinä puoli- tai täysihoito)

Helsinki – Mexico City
1. päivä, perjantai 22.12. Lähtö Helsingistä (KLM) klo 7.00 Amsterdamin kautta (KLM) Mexico Cityyn, jonne saavumme klo 19.25. Majoitumme 4 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Hilton Mexico City Reforma -hotelliin (★★★★★).

Mexico City
2. päivä, lauantai 23.12. Espanjalaiset konkistadorit perustivat Mexico Cityn 1500-luvulla asteekkien vanhan pääkaupungin Tenochtitlanin raunioille. Kaupunki on nykyisin yksi maailman suurimmista ja asukkaita tässä valtavassa metropolissa arvellaan olevan yli 20 miljoonaa. Kaupungin sydän on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva historiallinen keskustori Zócalo, jonka laidalla on monet maanjäristykset kokenut katedraali sekä Kansallispalatsi. Palatsin portaikkoon Diego Rivera maalasi maan dramaattisesta historiasta kertovat freskot. Kaupunkikierroksen aikana paikannamme kaupungin keskeisimmät nähtävyydet. Käymme myös Frida Kahlon elämää ja taidetta esittelevässä museossa. Koboltinsinisten seiniensä vuoksi se tunnetaan myös nimellä La Casa AzulSininen talo. (A, L)

Mexico City
3. päivä, sunnuntai 24.12. Aamupäivällä vierailemme Chapultepecin puistossa sijaitsevassa Antropologisessa museossa, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Sen upeat arkeologiset kokoelmat kertovat Meksikon muinaisista kulttuureista. Museon kuuluisin näyttelyesine on Piedra del Sol, aurinkokivi, asteekkien 1400-luvulta peräisin oleva kivikalenteri. Se kaivettiin sattumalta esiin kaupungin katedraalin korjaustöiden yhteydessä vuonna 1790. Iltapäivä on vapaa vaikkapa ostoksille. Illalla nautimme päivällisen hotellissa. (A, P)

Teotihuacan 
4. päivä, maanantai 25.12. Aamiaisen jälkeen lähdemme kokopäiväretkelle. Ajamme kohti pohjoista Teotihuacaniin, ”jumalten kaupunkiin”, joka on yksi Meksikon laajimmista arkeologisista kohteista. Unescon suojelema Teotihuacan oli aikoinaan liki 200 000 asukkaallaan suuren valtakunnan keskus ja yksi maailman suurimmista kaupungeista. Kaupungin perustamisajankohtaa ei tarkkaan tiedetä ja siellä asunut kansa, sen alkuperä ja elämäntavat ovat edelleen suuria arvoituksia. Teotihuacanissa massiiviset Auringon ja Kuun pyramidit kohoavat kohti korkeuksia. Näitä yhdistää niin kutsuttu Kuolleiden katu, jonka varrella sijaitsee myös linnoitus, Ciudadela, jossa on Sulkakäärmejumalan temppeli. Lounaan jälkeen paluumatkalla Mexico Cityyn pysähdymme Guadalupen basilikassa, jossa Neitsyt Maria ilmestyi vuonna 1531. Basilika on katolilaisten yksi tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista, jossa vierailee vuosittain miljoonia pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. (A, L)  

Mexico City – Antigua
5. päivä, tiistai 26.12. Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta lennämme Guatemalan pääkaupunkiin Guatemala Cityyn. Lähdemme kentältä suoraan noin tunnin pituiselle matkalle kohti Antiguaa, jota ympäröi kolme lähes 4000 metrin korkeuteen kohoavaa tulivuorta: Agua, Fuego ja Acatenango. Antigua perustettiin vuonna 1543 ja se toimi siirtomaa-aikaisena pääkaupunkina aina vuoteen 1776, jolloin pääkaupungiksi tuli Guatemala City. Vallansiirto johtui vuoden 1773 suuresta maanjäristyksestä, joka raunioitti Antiguan pahasti. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Porta Antigua -hotelliin (★★★★). (A, P)

Antigua
6. päivä, keskiviikko 27.12. Aamiaisen jälkeen tutustumme kävelykierroksella historiallisen Antiguan tärkeimpiin rakennuksiin ja maamerkkeihin. Antigua on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979 lähtien. Vanhaa vaalitaan huolella, ja kaupungissa on nykyisin hyvin tarkat rakennusmääräykset: kaiken pitää sopia vanhaan suojeltuun tyyliin. Lounaan jälkeen meillä on omaa aikaa nauttia Antiguan kiireettömästä ilmapiiristä. (A, L)

Antigua – Chichicastenango – Panajachel 
7. päivä, torstai 28.12. Varhaisen aamiaisen jälkeen lähdemme noin kolmen tunnin matkalle kohti Chichicastenangoa. Kaksi kertaa viikossa, torstaina ja sunnuntaina, Chichicastenangossa on värikkäät markkinat. Mayoista polveutuvat quiché-intiaanit tulevat kaupunkiin myymään hedelmiä, vihanneksia, mausteita, koriste-esineitä sekä erityisen värikkäitä vaatteita ja kankaita. Otamme osaa markkinahumuun ja tutustumme markkinoiden tarjontaan päivän tarjouksineen. Tutustumme myös vuonna 1547 rakennettuun Santo Tomasin kirkkoon, jossa kirkkoväen rituaalit muistuttavat vain hyvin kaukaisesti katolisesta uskonnosta. Lounastamme Chichicastenangossa ja jatkamme myöhemmin iltapäivällä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Panajacheliin Atitlanjärven rannalle. Panajachelissa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Porta del Lago -hotelliin (★★★★). (A, L)

Atitlanjärvi 
8. päivä, perjantai 29.12. Kristallinkirkasta Atitlanjärveä ympäröi kolme yli 3000 metrin korkuista tulivuorta: San Pedro, Toliman ja Atitlan. Järvi syntyi n. 85 000 vuotta sitten Los Chocoyos -tulivuoren purkauksessa, kun valtavat määrät purkautunutta magmaa ja aina nykyiseen Floridaan asti levinnyt tuhka jättivät maan alle tyhjän tilan. Sen päällä ollut maakerros romahti alas kalderaksi, joka aikojen saatossa täyttyi vedellä muodostaen nykyisen yli 300 metriä syvän järven. Järveä ympäröivät toistakymmentä kylää ovat Guatemalan ylänköalueen alkuperäisheimojen sydänmaita. Aamulla lähdemme veneretkelle ja vierailemme mm. järven toisella rannalla sijaitsevassa Santiago Atitlanissa. Santiago on Atitlanjärven suurin keskus ja paikallisten tzutujil-naisten sanotaan kutovan Guatemalan kauneimmat puserot, huipilit. (A, L)

Panajachel – Guatemala City – Peten Itza -järvi
9. päivä, lauantai 30.12. Aamiaisen jälkeen jätämme taaksemme Atitlanjärven kirkkaat vedet ja suuntaamme Guatemalan pääkaupunkiin Guatemala Cityyn. Asukasluvultaan liki 3-miljoonainen Guatemala City on Keski-Amerikan suurin kaupunki. Kaupunkikierroksella paikannamme kaupungin tärkeimmät rakennukset ja maamerkit. Näemme mm. vuonna 1905 rakennetun valtavan (1:10 000) reliefikartan Guatemalasta ja vierailemme kaupungin pääaukiolla ja katetulla keskustorilla. Lounaan jälkeen lennämme Floresiin. Vajaan tunnin bussimatkan päässä majoitumme 2 yöksi Peten Itza -järven rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Camino Real Tikal -hotelliin (★★★★) ja nautimme päivällisen. (A, L, P) 

Tikal
10. päivä, sunnuntai 31.12. Kenties kaikkein vaikuttavin muinaisista mayakaupungeista on Unescon maailmanperintökohde Tikal. Sen viidakon kätköissä sijaitsevat temppelit rakennettiin huikean korkeiksi ja jyrkiksi; esimerkiksi temppeli numero 4 kohoaa valtavien puiden latvuston yläpuolelle 72 metrin korkeuteen. Kaupungin historia ulottuu aina vuoteen 700 eKr., mutta n. 900 jKr. Tikal, kuten niin monet muutkin mayakaupungit, hylättiin mystisesti. Se oli unohduksissa vuosisatojen ajan, kunnes vuonna 1848 kuminkerääjä Ambrosio Tut huomasi kumipuita viidakosta etsiessään korkeiden temppelinhuippujen pistävän esiin kaikenpeittävän vihreyden seasta. Teemme kävellen usean kilometrin lenkin ja tutustumme kaupungin tunnetuimpiin osiin. Syömme retkellä lounaan ja palaamme hotellille, minkä jälkeen meillä on vapaa-aikaa. Illalla nautimme hotellissa uudenvuoden päivällisen. (A, L, P)

Peten Itza -järvi – Yaxhá – Flores – Guatemala City
11. päivä, maanantai 1.1. Aamulla lähdemme retkelle Yaxhán muinaiseen mayakaupunkiin. Yaxhá sijaitsee kukkulalla syvällä viidakon kätköissä kahden järven, Lago Yaxhán ja Lago Sacnabin välissä. Nimi Yaxhá tuleekin mayankielisistä sanoista ”sinivihreä vesi”. Yaxhá oli merkittävä kaupunki jo ennen ajanlaskumme alkua, mutta sen loistokausi osuu vuosien 250 ja 600 jKr. väliin. Tutustumme kävellen kaupungin päänähtävyyksiin. Näköalat ympäröivään viidakkoon yli 30 metriä korkean temppelin numero 216 huipulta ovat huikeat. Temppelistä on löydetty punaiset kädenjäljet, joiden vuoksi rakennus on saanut lisänimen ”punaisten kätten temppeli”. Jatkamme matkaa Peten Itza -järven keskelle kuvaukselliseen Floresin pikkukaupunkiin, jonne saavumme saaren mantereeseen yhdistävää pengertietä pitkin. Idyllinen kaupunki on tulvillaan siirtomaa-ajan punakattoisia rakennuksia, mutkittelevia mukulakivikatuja, ja maisemat ympäröivälle järvelle ovat mitä hienoimmat. Ennen lounasta teemme kaupungissa pienen kierroksen. Myöhemmin iltapäivällä kuljetus Floresin lentokentälle, josta lennämme Guatemala Cityyn. Majoitumme lentokentän läheisyyteen hyvän keskitason Westin Camino Real -hotelliin (★★★★★). (A, L)

12. päivä, tiistai 2.1. Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta lentomme (American Airlines) lähtee klo 13.44 Miamin kautta (Finnair) kohti Helsinkiä. (A)

13. päivä, keskiviikko 3.1. Saavumme Helsinkiin klo 15.30.

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Yhden hengen huoneen lisämaksu 1.020 euroa.

Matkalla kävellään paljon joten matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja sen tulee olla biometrisesti luettava.
Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. USA:n kautta matkustettaessa tarvitaan sähköinen matkustuslupa (ESTA), jonka Olympia hankkii puolestanne. Lähetämme toimintaohjeiden yhteydessä matkustuslupaan liittyvän kysymyslomakkeen täytettäväksi. Huom. Jos olette vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Syyriassa, Somaliassa, Jemenissä, Libyassa tai Sudanissa, tarvitsette tälle matkalle USA:n viisumin. Se vaaditaan voimassa olevasta sähköisestä matkustusluvasta huolimatta. Mikäli olette matkustanut kyseisissä maissa tai emme jostain syystä saa antamillanne tiedoilla hankittua matkustuslupaa, joudutte hankkimaan USA:n viisumin itse. Siitä aiheutuvat kulut eivät sisälly matkan hintaan. Lisätietoja toimistostamme. USA:han tai USA:n kautta matkustettaessa lentoyhtiöt ovat EU-komission päätöksellä velvoitettuja antamaan USA:n maahantuloviranomaisille pääsyn matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin.

Ennakkomaksu on 500 e. Loppulaskun eräpäivä on 40 vrk ennen matkan alkua.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta perustuu 23.3.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaan matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Väli-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustukaa Väli-Amerikan-matkojen erityisehtoihin

Voit olla kiinnostunut myös näistä