Hyppää pääsisältöön

New York - metropolien ykkönen

Koe metropoli tutustuen Harlemiin, Keskuspuistoon, Manhattaniin ja Chinatowniin sekä nauti Broadway-musikaalista ja Manhattanin maisemista risteilyllä.
7 päivää alk.2 990 €/hlö
  • 14.10.2017 - 21.10.2017 Varaa
  • New York 6 yötä
  • Philadelphia lisäretki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Enemmän kuin ehkä mistään muusta maailman metropolista New Yorkista voi hyvällä syyllä sanoa, että siellä on kaikkea: Manhattanin pilvenpiirtäjistä ja Broadwayn valomerestä Keskuspuiston vehreyteen, maailmanluokan nähtävyyksiin ja museoihin – puhumattakaan lyömättömästä kulttuuritarjonnasta ja monipuolisista ostosmahdollisuuksista. Oma lukunsa on kaupungin ravintolatarjonta, jonka ansiosta kulinaristit voivat todella nauttia kaiken maailman keittiöiden tarjoamista makuelämyksistä. New York on loistava matkakohde, jossa on loputtomasti näkemistä ja tekemistä.

Hotellimme sijaitsee keskellä Manhattania, kävelymatkan päässä Broadwaylta. Kaupunkiin on myös helppo tutustua metrolla tai bussilla – tai takseilla, joita kadut ovat keltaisenaan. Mat­kan hintaan sisältyy koko matkan ajan voimassa oleva lippu julkisiin kul­ku­vä­li­nei­siin. Halukkailla on myös mahdollisuus osallistua lisäretkeen Philadelphiaan, jossa Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin vuonna 1776.

Matkalla on mukana Olympian suomalainen matkanjohtaja, joka auttaa sekä vierailukohteiden valinnassa että jakaa kokemuksiaan kaupungin arkielämästä.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä.

A=aamiainen, P=päivällinen

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä klo 14.10 suoralla lennolla (Finnair) New Yorkiin, jonne saavumme klo 15.50. Majoitumme 6 yöksi Manhattanille keskitason hotelliin. Loppuilta vapaata.

2. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen amerikkalaiseen kulttuuriin ja lähdemme bussilla Harlemiin seuraamaan vauh­di­kas­ta gospel-ju­ma­lanpalvelusta, jonka rytminen ja melodinen musiikki sekä vauhdikas tunnelma tempaavat hel­pos­ti mukaansa. Iltapäivällä on hyvää aikaa suunnitella matkanjohtajan kanssa mitä kaikkea matkan aikana haluaisi nähdä ja tehdä. Konsertit, museot, taidenäyttelyt, katukahvilat, puistot, historialliset rakennukset, tavaratalot ja putiikit sekä lukemattomat muut nähtävyydet odottavat kävijöitä. Monet newyorkilaiset viettävät sunnuntaipäivää menemällä piknikille Kes­kus­puis­toon (Central Park). Tämä pyöräilijöiden, lenkkeilijöiden ja rullaluistelijoiden suosima 3,4 km2:n kokoinen puisto on tunnettu monista tv-sarjoista, elokuvista ja tapahtumista ja siellä vierailee vuosittain yli 25 miljoonaa kävijää. (A)

3. päivä, maanantai Aamulla teemme Manhattanilla noin neljän tunnin kiertoajelun, jonka aikana näemme keskustan tunnetuimpia rakennuksia ja kaupunginosia, kuten Metropolitan-oopperan, Apollo-teatterin, Guggenheimin mu­seon, Metropolitanin tai­de­mu­seon sekä Rockefeller Centerin; jatkamme Little Italyn kautta Chi­na­tow­niin, jossa pysähdymme jaloittelemaan. Näemme myös Ground Zeron – entisen World Trade Centerin alueen – johon on hiljattain avattu syyskuun yhdennentoista päivän muistomerkki ja museo. Marraskuussa 2014 paikalle valmistunut One World Trade Center (entinen Freedom Tower) on Yhdysvaltain korkein rakennus (antenneineen 541 m). Lopuksi pistäydymme vielä Turtle Bayn alueella YK:n päämajassa, joka seisoo ylväänä East Riverin laidalla. YK:sta palaamme hotellille julkisilla kulkuneuvoilla. Turtle Bayn alueella asuivat aikoinaan mm. Greta Garbo ja Katherine Hepburn. Iltapäivällä voi vaikka nauttia Upper Westsiden alueen mielenkiintoisista kahviloista ja ravintoloista. Myös kulinaristiset ret­ket ovat erittäin suosittuja ja esim. Brooklynin pizzakierros saa monelle veden kielelle. Vastaavanlaisia retkiä on myös tv-maailman nähtävyyksille, kuten Sopranos-, Gos­sip Girl- ja Sinkkuelämää-tv-sarjojen kuvauspaikoille. (A)

4. päivä, tiistai Tänään teemme puolentoista tunnin risteilyn Circle Linen laivalla. Manhattanin lu­kui­sat sil­lat ja rakennukset tulevat näin tutummiksi uudesta perspektiivistä. Näemme laivalta myös Vapauden patsaan se­kä Ellis Islandin, jonka kautta siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin vuosina 1892–1954. Risteilymme läh­tö­sa­taman vieressä on myös lentotukialus Intrepid, joka toimii nykyään museona. Matkan hotellin ja lai­va­sa­ta­man välillä teemme jul­ki­silla kulkuneuvoilla. Times Squaren alue on kuuluisa lukuisista teattereistaan, joten menemme illalla katsomaan jotakin suosittua Broadway-musikaalia. Mikäli haluatte nauttia show-esityksistä myös muina päivinä, TKTS-lippupalvelu (toimipiste mm. Times Squa­rella) myy jäljellä olevia lip­puja saman päivän teatteri- ja musikaaliesityksiin 25–50 %:n alen­nuk­sel­la. (A)

5. päivä, keskiviikko Tänään on halukkaille tarjolla lisämaksullinen kokopäiväretki Philadelphiaan, ”veljellisen rakkauden kaupunkiin”, joka toimi Yhdysvaltojen pääkaupunkina vuosina 1890–1900. Retken aikana näemme mm. Yhdysvaltain itsenäisyyden symbolina pidetyn Liberty Bellin ja vanhan kaupungintalon (Independence Hall), jossa vuonna 1776 allekirjoitettiin USA:n itsenäisyysjulistus ja vuonna 1787 perustuslaki. Vierailemme myös vanhankaupungin alueella sekä nautimme retkeen sisältyvän tyypillisen amerikkalaisen lounaan. Harvassa amerikkalaisessa kaupungissa on yhtä paljon historiallista nähtävää kuin Philadelphiassa. Lisäretken hinta on 180 euroa. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. Retken toteutuminen edellyttää vähintään 10 osallistujaa.
New Yorkiin jäävillä on koko päivä aikaa tutustua vaikka museoihin ja gallerioihin, jotka ovat normaalisti avoinna arkisin klo 10–17. Myös katedraalit ja kirkot tarjoavat mielenkiintoisia taiteellisia elämyksiä. Metrolla pääsee myös Brooklynin kaupunginosan eteläosassa sijaitsevalle Coney Islandin huvialueelle, josta uimarannan, ravintoloiden ja baarien, museon ja putiikkien lisäksi löytyy myös perinteinen, monista elokuvistakin tuttu huvipuisto. Sen klassinen 1927 rakennettu vuoristorata Cyclone on brooklynilainen instituutio ja ”pakollinen” kohde ainakin kaikille Linnanmäen vuoristoradan ystäville. Iltayhdeksältä huvipuistossa on yleensä ilotulitus. (A)

6. päivä, torstai Tänään on vielä aikaa tehdä vaikka viime hetken ostoksia. Lukuisat tavaratalot ja myymälät tarjoavat loistavat ostosmahdollisuudet. Matkanjohtajamme auttaa ostospaikkojen löytämisessä. Viimeisen illan kunniaksi kävelemme suosittuun illallisravintolaan ja nautimme jäähyväispäivällisen. Aterian lomassa on mukava vertailla kokemuksiaan muiden matkustajien kanssa. (A, P)

7. päivä, perjantai Aamupäivällä voi vielä nauttia New Yorkin tunnelmasta. Kansainvälisen käytännön mukaan hotellihuoneet tulee luovuttaa ennen puol­ta­päi­vää. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle, josta klo 17.40 lähtee suora lento (Finnair) koh­ti Hel­sin­kiä. (A)

8. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 8.50.


Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Yhdysvallat
Statue of Liberty
Independence Hall

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.140 e
Lisäretki: Philadelphia 180 e (sis. lounaan), edellyttää vähintään 10 osallistujaa.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi, jonka tulee olla biometrisesti luettava. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. USA:han tarvitaan sähköinen matkustuslupa (ESTA), jonka Olympia hankkii puolestanne. Lähetämme toimintaohjeiden yhteydessä matkustuslupaan liittyvän kysymyslomakkeen täytettäväksi. HUOM! Jos olette vieraillut 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Syyriassa, Sudanissa, Somaliassa, Jemenissä tai Libyassa, tarvitsette tälle matkalle USA:n viisumin. Se vaaditaan voimassa olevasta sähköisestä matkustusluvasta huolimatta. Mikäli olette matkustanut kyseisissä maissa tai emme jostain syystä saa antamillanne tiedoilla hankittua matkustuslupaa, joudutte hankkimaan USA:n viisumin itse. Siitä aiheutuvat kulut eivät sisälly matkan hintaan. Lisätietoja toimistostamme.
USA:han tai USA:n kautta matkustettaessa lentoyhtiöt ovat EU-komission päätöksellä velvoitettuja antamaan USA:n maahantuloviranomaisille pääsyn matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta perustuu 21.11.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

New York - metropolien ykkönen: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukausina matkamme keskittyvät pääsääntöisesti Etelä-Amerikkaan ja vastaavasti kesäkuukausina Amerikan pohjoisosiin. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka hyvä olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Matkavaluutaksi USA:han suosittelemme Yhdysvaltain dollareita, joita voi vaihtaa jo Suomessa. Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakatkaa käsimatkatavaroihinne tarvitsemanne lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä.

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy päivittäinen hotelliaamiainen. Pohjois-Amerikassa on paljon erilaisia ja erihintaisia ravintoloita, joita on mukava kokeilla omin päin tai matkanjohtajan opastuksella. Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa. USA:ssa hinnat (myös ruokalistoilla) ilmoitetaan usein ilman veroa, mutta osavaltioiden välillä on eroja. USA:ssa on vahva juomarahakulttuuri, joka edellyttää tyypillisesti esim. 15–18 %:n juomarahaa ravintolalaskun päälle. Matkanjohtajamme kertoo tarkemmin myös näistä käytännön asioista matkan aikana. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan esitteessämme julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Voit olla kiinnostunut myös näistä