Hyppää pääsisältöön

Uruguayn matkat

Uruguay – Etelä-Amerikan Sveitsi

Karjanhoitoon ja maanviljelyyn kelvollinen maaperä ja leuto ilmasto houkuttelivat niin Argentiinaa kuin Brasiliaakin liittämään Uruguayn pikku alueen maihinsa, mutta Englannin diplomaattisella tuella se itsenäistyi ja jäi puskuriksi kahden suuren väliin. Gauchoja palkattiin viljavalle alangolle karja- ja lammaslaumoja kaitsemaan. Viljelykasveista tärkeimmät ovat pellava, riisi ja sokerijuurikas.

1900-luvun alusta alkoi Uruguayn hyvinvoinnin aika, jonka johdosta sitä on nimitetty Etelä-Amerikan Sveitsiksi. Maasta luotiin presidentti Batllen johdolla ja maataloustuotteisiin pohjaten niin demokraattisesti kuin taloudellisestikin kukoistava valtio, jossa oli huolehdittu muun muassa vähimmäistyöajasta, sosiaaliturvasta, koulutuksesta ja eläkkeistä. Uudistukset tosin koskivat etupäässä kaupunkilaistyöläisiä. Kirkko erotettiin valtiosta ja suuret valtionyhtiöt kansallistettiin.

Demokratiasta sotilasdiktatuuriin

1960-luku toi kuitenkin mukanaan taloudellisen ahdingon, kun lihan ja viljan maailmanmarkkinahinnat romahtivat. Työttömyys, inflaatio ja korruptio nostivat esille tupamaros-sissiliikkeen, joka soluttautui kaikkialle yhteiskuntaan. Poliisi ei pystynyt murskaamaan taitavasti naamioituvaa ja viranomaisia huijaavaa järjestöä, jolloin armeija päätti palauttaa kurin 1973 ja maanosan kenties demokraattisin valtio astui sotilasdiktatuurin tielle yli kymmeneksi seuraavaksi vuodeksi. Maa on sittemmin siviilivallan käsissä vakauttanut demokratiaa muun muassa sallimalla ammattijärjestöjen laajamittaisen toiminnan. Uruguayssa ei naapurimaiden tavoin nähdä slummiasutusta. Suomi ja Uruguay joutuivat törmäyslinjalle vuonna 2007, kun paikalliset asukkaat ja ympäristöaktivistit vastustivat suomalaisen metsäyhtiön investointisuunnitelmia alueella. Kiista sai paljon huomiota niin meillä kuin Uruguayssa ja Argentiinassakin.

Montevideo – Uruguayn Buenos Aires

Uruguayn pääkaupunki Montevideo sijaitsee Buenos Airesia vastapäätä Rio de la Platan suulla. Kaupungit muistuttavat toisiaan: samat vehreät kadut, sama eurooppalainen rakennuskanta ja muistomerkkien paljous. Montevideossa sijaitsee yksi maailman kauneimmista parlamenttitaloista. Vanhoista teurastamoista ja karjanlastausvarastoista on tehty viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Erityisen viehättävä on satamassa sijaitseva Mercado del Puerto -kauppahalli pienine grilliravintoloineen. Vilkkaan sataman laitureista kymmenet laivat ja kantosiipialukset sukkuloivat joen yli Buenos Airesiin ja takaisin. Ihmisiä istuskelee katukahviloissa, ostoskasseja kannetaan laivaan. Näkymä on eurooppalainen: yli 90 % uruguaylaisista on vanhan maailman siirtolaisten perillisiä. Väkeä vyöryy tavaraa pullistelevissa pikkuautoissa kohti rannikon kymmeniä lomanviettopaikkoja, joista ylellisin on maan kaakkoisosassa Punta del Esten rantaparatiisi. Rio de la Platan pohjoisrannalla sijaitsee myös Colonian pikkukaupunki. Sen siirtomaa-aikainen tunnelma mukulakivikatuineen ja viehättävine pikkutaloineen on tuonut sille Unescon maailmanperintökohteen statuksen.

Matkakalenteri