Hyppää pääsisältöön

Uruguayn matkat

ARGENTIINA, BRASILIA, CHILE JA URUGUAY – LATINALAINEN AMERIKKA

Siirtomaavalloittajat Espanja ja Portugali toivat eteläiseen Amerikkaan kaksi latinankielisen kulttuurin pohjalta syntynyttä valtakieltä. Nimitys ”Latinalainen Amerikka” onkin vakiintunut käyttöön ja kuvaa hyvin monia Etelä-Amerikan maita. Tosin espanjan ja portugalin ohella mantereella puhutaan myös 500 muuta kieltä.

Argentiinan pääkaupunkia Buenos Airesia kutsutaan Latinalaisen Amerikan Pariisiksi. Täällä eurooppalaisuus näkyy ja tuntuu todella niin ihmisissä kuin arkkitehtuurissakin. Palermon hienostokaupunginosan putiikit saavat vastakohdakseen San Telmon markkinat ja La Bocan värikkään satamakorttelin, joka synnytti myös tangon. Buenos Airesissa vieraileva pääsee itsekin opettelemaan tangon taivutuksia haikean bandoneonin säestäessä tai ainakin seuraamaan tangoesityksiä paikallisella klubilla. Onnistuneeseen iltaan kuuluu Argentiinassa myös mehevä pihvi, asado, ja kotimainen Mendozan alueen viini.

Ääretön pampa tasavallan sisäosissa avautui maanviljelykselle kaksi sataa vuotta sitten. Vauraus ei Argentiinassa kasvanut espanjalaisten siirtomaaisäntien suureksi pettymykseksi kullasta tai hopeasta vaan mustasta mullasta ja karjasta. Gaucho on lännen cowboyn latinalaisamerikkalainen vastine ja pampa hänen kotimaansa. Karjapaimenkulttuuri on säilynyt esimerkiksi San Antonio de Arecon kaltaisissa pikkukaupungeissa. Suuren maan yli 40-miljoonainen kansa turvaa taloudessaan edelleen karjaan mutta myös runsaisiin mineraalivaroihinsa

Karjatalouden tuotteet ovat nostaneet myös Argentiinan naapurin Uruguayn menestykseen. Tätä pientä, kolmen miljoonan asukkaan maata on verrattu jopa Sveitsiin. Demokratia ja sosiaaliturva toimivat. Uruguayn pääkaupunki Mondevideo katukahviloineen ja bulevardeineen muistuttaa Rio de la Platan toisella rannalla sijaitsevaa Buenos Airesia. Uruguayssa on monia Colonia del Sacramenton kaltaisia siirtomaa-arkkitehtuurin helmiä.

Argentiinan ja Brasilian rajalla pauhaavat Iguassún putoukset 275 yksittäisen putouksen voimalla yli kolmen kilometrin alueella. Jyrisevä vesi syöksyy 90-metriseen Paholaisen kitaan. Putouksia voi ihailla kummankin maan puolelta.

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin valtio yli kahdeksan miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan. 200-miljoonaisessa kansassa kaikki ihonvärit ovat edustettuina. Portugalin kieli ja katolinen kirkko pitävät maata ja sen suurta kansaa koossa. Afrikasta orjien mukana tulleet macumban kaltaiset vähemmistöuskonnot elävät sovussa valtauskonnon kanssa. Äärimmäisyydet ovat Brasiliassa läsnä: suuret Sao Paulon kaltaiset kaupungit ja pienet maalaiskylät, hienostokortteleiden rikkaat ja faveloiden köyhät, Amazonin - maapallon suurimman sademetsäalueen ja runsasvetisimmän joen - vielä osaksi tutkimatta olevat alueet tai suuret karjatilat, jalopuuta tuottavat metsät ja kahviplantaasit, runsaat mineraalivarat ja maailman suurimpiin kosteikkoihin kuuluva jaguaarin ja tapiirin kotiseutu Pantanal.

Rio de Janeirossa soi samba muulloinkin kuin karnevaalien aikaan, mutta varsinaisesti 40 vuorokautta ennen pääsiäistä alkavat kymmenien sambakoulujen johdolla ”maailman suurimmat pirskeet”. Carioca eli Rion asukas kohtaa ystävät ja tuttavat kuuluisilla Copacabanan ja Ipaneman uimarannoilla. Tunnelma on letkeä kun liikeasiatkin hoituvat rennosti aurinkotuolista käsin. Maailman kauneimmaksi mainitun kaupungin maisemia voi ihailla joko Sokeritoppavuorelta tai Corcovadolta Kristus-patsaan juurelta. Churrascaria-grilliravintolat tarjoavat yhtä meheviä pihvejä kuin naapurimaassa Argentiinassa.

Etelä-Amerikkaa näkee parhaiten suurilla kiertomatkoilla. Latinalaisen Amerikan kierroksen keskeisimpiä valtioita on viinin ja kuparin kotimaana tunnettu kapea Chile – tiukasti selkä Andien seinää vasten puristuneena ja kallioiset kasvot kohti Tyyntä valtamerta. Pohjoisen Atacaman autiomaasta saatiin sata vuotta sitten Chilen taloudelle tärkeää salpietaria. Nyt kaivosteollisuuden ykkönen on kupari. Maan eteläisessä osassa Andit hajoavat saarten, saaristojen ja vuonojen sokkeloiksi. Patagonian luontoon voi tutustua Tulimaan risteilyillä. Ne lähtevät lampaistaan tunnetusta Punta Arenasista Magalhãesinsalmen rannalta.  Mantereen eteläkärjen jäätiköt ja koskemattomat rannat sekä legendaarinen Kap Horn tulevat tutuiksi, samoin Patagonian harvinaiset eläimet. Tulimaan risteilyt päättyvät Argentiinan puolelle Ushuaiaan. Tyynessämeressä sijaitsevat myös Chilelle kuuluvat ja valtavista kivipäistään tunnetut Pääsiäissaaret.

Pääkaupunki Santiago de Chile ja tärkeä satama, Pablo Nerudan tunnetuksi tekemä Valparaiso sekä Viña del Marin suosittu lomanviettopaikka sijaitsevat maan keskiosassa. Tyylikkään Santiagon taustalla häämöttävät lumihuippuiset Andit. Kaupunki tunnetaan viehättävistä kävelykaduistaan ja tasokkaista ravintoloistaan, joissa tarjotaan tietenkin oman maan viinejä. Parhaat näköalat on San Cristobal-kukkulalta.

Matkakalenteri