Hyppää pääsisältöön

Etelämantereen matka

Jään valtakunnan pingviinit ja hylkeet, upeat maisemat jäävuorten kera sekä Drakensalmen lukuisat merilinnut tulevat tutuksi löytöretkellämme.
  • Buenos Aires 2+1 yötä
  • Ushuaia 2 yötä
  • Etelämantereen risteily 10 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Seuraavan matkan Etelämantereelle järjestämme 23.1.-9.2.2019, ja matkan arvioitu hinta on noin 11.500 euroa. Matkan hinnan ja matkaehdot julkaisemme keväällä 2018. Matkan voi varata alustavasti toimistostamme jo nyt, p. (09) 696 2770 tai sähköpostilla olympia (at) olympia.fi

Etelämantereen luonto ja maisemat edustavat sitä harvinaista koskemattomuutta, mitä kotiplaneetaltamme parhaimmillaan vielä löytyy. Helmikuussa Etelämantereella on loppukesä, jolloin sää- ja jääolosuhteet ovat suotuisat risteilyä ajatellen. Ushuaiasta, Argentiinan Tulimaasta alkavalla 10 päivän seikkailulla risteilemme Etelämantereen niemimaan ja sen lähisaarien kätköihin. Tutustumme eläimistöön ja ainutlaatuiseen luontoon sekä mahdollisesti myös yksinäisten tutkimusasemien elämään. Asiantuntijoiden luennot laivalla täydentävät kumiveneillä tehtävien retkien antia.

Laivamme m/v Plancius soveltuu hyvin risteilykäyttöön Antarktiksen vesillä. Hytit ja yleiset tilat ovat vaatimattomat, mutta mukavan käytännölliset. Laiva soveltuukin erinomaisesti napa-alueiden tutkimusmatkoille. Matkustajia on enimmillään noin satakunta, jolloin siirtymiset kumiveneillä käyvät joustavasti. Pienen matkustajamäärän hyvinvoinnista huolehtii noin 40 hengen miehistö ja henkilökunta. Kaikissa hyteissämme on ikkuna sekä oma suihku ja wc. Laivalla on ruokasali, baari, pieni kirjasto ja lääkäriasema. Laivan kannelta ja leveältä komentosillalta voi seurata Etelämantereen maisemia. Matkalla tutustumme myös Buenos Airesiin ja Tulimaan Ushuaiaan.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, TH=täysihoito
(Maissa puolihoito ja merellä täysihoito)

1. päivä, keskiviikko 23.1. Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 18.05 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Buenos Airesiin.

Buenos Aires
2. päivä, torstai 24.1.
Saavumme Buenos Airesiin klo 7.55. Majoitumme 2 yöksi kaupungin ydinkeskustaan ensimmäisen luokan Meliá Buenos Aires -hotelliin (★★★★★). Pitkän lennon jälkeen saamme huoneet käyttöömme jo heti aamulla. Iltapäivällä tutustumme kaupungin nähtävyyksiin kiertoajelulla. Kaupungin eu­roop­palaistyyliset leveät kadut sekä vehreät puistot henkivät vauraudesta ja loisteliaasta menneisyydestä. Käymme mm. Plaza de Mayo -aukiolla, La Bocan satamakortteleissa ja Recoletan monumentaalisella hautausmaalla. Päivällisen syömme tyypillisessä parrilla-ravintolassa. (P)

Buenos Aires
3. päivä, perjantai 25.1. Aamupäivällä käymme kaupungin ulkopuolella Tigren pikkukaupungissa. Paranájoen suistoon kasvanut idyllinen yhteisö on pääkaupunkilaisten suosiossa erityisesti kesäviikonloppuina. Mahonkiset vesibussit kuljettavat uteliaita vierailijoita kapeissa kanavissa kesämökeiltä nousevien grillisavujen lomassa. Näemme idyllisen Tigren vesibussiajelulla, ennen kuin palaamme takaisin Buenos Airesiin. Iltapäivällä on vapaa-aikaa. Illalla tunnelmoimme San Telmon kaupunginosassa tangon tahdeista nauttien. Ennen sitä syömme päivällisen. (A, P)

Buenos Aires – Ushuaia
4. päivä, lauantai 26.1. Lennämme Amerikan mantereen eteläkärkeen Tulimaan Ushuaiaan, jossa majoitumme 2 yöksi kaupungin ulkopuolelle ensimmäisen luokan Arakur-hotelliin (★★★★★). (A, P)

Ushuaia
5. päivä, sunnuntai 27.1. Teemme puolipäiväretken Tierra del Fuegon kansallispuistoon, jossa niityt ja pyökkimetsät vuorottelevat eteläisten Andien maisemassa. Kansallispuisto on monien lintulajien koti. Siellä viihtyvät myös kettu, kanadanmajava ja laamansukuinen guanako. Retken lopuksi syömme lounaan. (A, L)

Etelämantereen-risteily
6.–15. päivä, ma 28.1.–ke 6.2. Siirrymme laivaan maanantai-iltapäivällä. Hotelliaamiaisen jälkeen seuraava ateria on päivällinen laivalla. Navigoimme Beaglen kanaalia pitkin kohti Draken salmea. Salmen ylitys kestää pari päivää ja merenkäynti on usein voimakasta, olemmehan legendaarisen Kap Hornin vesillä. Etelämpänä Antarktiksen kylmät vedet kohtaavat Atlantin lämpimämmät merivirrat ns. konvergenssialueella. Näissä ravinteikkaissa vesissä viihtyvät useat merilintulajit, kuten jättiläis-, harmaapää-, mustakulma- ja etelännokialbatrossit, kapinmyrskyliitäjät, etelänmyrskylinnut, etelänkeijut, siniliitäjät sekä jäämyrskyliitäjät. Lähestyessämme Eteläisiä Shetlandsaaria näemme todennäköisesti ensimmäiset jäävuoret.

Risteilyreittiimme ja vierailukohteiden valintaan vaikuttavat aina sää- ja jääolosuhteet, joten tämän esitteen reittikuvaus on ainoastaan viitteellinen. Lopullisen matkaohjelman päättää tutkimusretken johtaja yhdessä kapteenin kanssa risteilyn aikana. Risteilymme tyypillinen ohjelma saattaa olla esimerkiksi alla olevan kuvauksen kaltainen.

Rantaudumme kumiveneillä Deceptionsaaren Baily Headiin. Tuhansien myssypingviinien Deception on suuri tulivuoren kraatteri, joka yhdeltä sivultansa avautuu merelle ja muodostaa laivoille luonnollisen suoja­sataman. Saaren erikoisuuksia ovat kuumat lähteet ja vanha, aikoja sitten hylätty valas­asema. Sen rauniot tarjoavat suojaa pesiville etelänkeijuille ja aallonpolkijoille.
 
Ornesaarilla näemme toisen suuren myssypingviiniyhdyskunnan. Jatkamme vuoristoisen Antarktiksen niemimaan ja Dancosaaren välissä sijaitsevalle pienelle Cuvervillesaarelle, jonka vakioasukkaita ovat valkokulmapingviinit ja kihut. Paradise Bayn jyrkkärinteisissä vuonoissa on yleensä lukemattomia jäävuoria. Sääolosuhteiden salliessa käymme katsomassa niitä lähemmin kumiveneillä. Hyvällä onnella saatamme nähdä myös valaita.

Laivamme navigoi Lemairen kanaalin kautta Petermannsaarelle, jossa tutustumme jääpingviineihin ja etelänmerimetsoihin. Etelämantereen kuudesta hyljelajista suurin on jopa muutaman tonnin painoiseksi kasvava etelänisohylje (ent. etelänmerinorsu). Niihin tutustumme Pleneausaarella. Tällä alueella on tehty myös ryhä-, lahti- ja sillivalashavaintoja. Jatkaessamme kohti pohjoista Neumayerin- ja Gerlachensalmien kauniiden maisemien kautta saatamme tavata leopardi- ja rapuhylkeitä.

Half Moon -saari on kaunis, tuliperäinen saari, jonka vakioasukkaita ovat lukuisat pingviinit, merimetsot, tuppinokat ja kihut. Weddellinhylkeet ja merinorsut kuuluvat myös saaren eläimistöön. Ennen paluuta Ushuaiaan käymme mahdollisesti vielä Hannah Pointissa katsomassa etelänisohylkeitä.

Etelämantereen olot ja elämä tulevat meille tutuiksi samalla kun laivamme toimii turvallisen kotoisena tukikohtanamme. Matkan tietopuolista antia lisäävät asiantuntijoiden laivalla antamat tietoiskut. Retkiä ja rantautumisia varten laivalla on tukevarakenteisia kumiveneitä. Pyrimme hyödyntämään niitä risteilyn aikana mahdollisimman paljon. Ohjelmassa mainitut maihinnousupaikat ovat ainoastaan esimerkkejä mielenkiintoisista rantautumiskohteistamme. Etelämantereen oikukkaat ja nopeasti vaihtuvat sääolosuhteet sekä jäätilanne vaikuttavat lopullisten rantautumispaikkojen valintaan. Laivan miehistö ja oppaat tuntevat paikalliset olosuhteet ja tietävät, mitä milloinkin voidaan tehdä. Yksikään risteily ei ole kopio aikaisemmasta. Turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä.

Olosuhteiden salliessa on mahdollista viettää yksi yö telttaleirissä kohteessa, jonne pääsemme sopivasti rantautumaan. Lisämaksullisen telttayöpymisen hinta oli v 2017 150 euroa. Pyydämme ilmoittautumaan telttayöpymiseen jo hyvissä ajoin matkaa varatessanne, koska paikkoja on rajoitetusti. Yöpyminen ei vaadi erityistaitoja, mutta toiminta maissa on rajoitettua eikä laivan mukavuuksia ole mahdollista käyttää yön aikana. Makuupussit ja teltat saadaan risteilyjärjestäjältä, mutta oma lämmin vaatetus on tarpeen. Teknisen ohjeistuksen saatte lähempänä lähtöä.

Jokainen uusi päivä tuo meille unohtumattomia ja yllättäviä kokemuksia: milloin seuraamme massiivisten valaiden liikehdintää, milloin teemme tuttavuutta sulavaliikkeisten hylkeiden tai pelottomien ja arvokkaasti askeltavien pingviinien kanssa, milloin vain nautimme alueen kauneudesta ja ihailemme luonnon kykyä ylläpitää elämää äärimmäisissä olosuhteissa. Risteilyn täysihoito alkaa lähtöpäivän päivällisestä ja päättyy tulopäivän aamiaiseen. (TH)

Ushuaia – Buenos Aires
16. päivä, torstai 7.2. Saavumme aamulla varhain Ushuaian satamaan. Aamiaisen jälkeen jatkamme lentokentälle ja edelleen Buenos Airesiin, jossa majoitumme jo tuttuun Meliá-hotelliin. Jäähyväispäivällisen aikana on hyvä kerrata ikimuistoisen Etelämantereen-risteilyn kokemuksia. (A, P)
 
17. päivä, perjantai 8.2. Lounaan jälkeen kuljetus lentokentälle, josta paluulentomme (Lufthansa) lähtee klo 17.55 Frankfurtin kautta (Lufthansa) kohti Helsinkiä. (A, L)

18. päivä, lauantai 9.2. Saavumme Helsinkiin klo 17.00.
 

Matkan arvioitu hinta on noin 11.500 e
Matkan hinta ja matkaehdot julkaistaan keväällä 2018. Matka on kuitenkin alustavasti varattavissa toimistostamme jo nyt.

Hinta sisältää risteilyllä majoituksen 4. kannen jaetussa kahden hengen ikkunahytissä (n. 15 m2), jossa on oma suihku ja wc. Yhden hengen hyttejä ei risteilylle ole mahdollista varata. Yksin matkustavalle matkustajalle Olympia pyrkii järjestämään hyttitoverin omasta ryhmästämme. Muussa tapauksessa risteilyjärjestäjä pidättää itsellään oikeuden majoittaa samaan hyttiin jonkun muista risteilymatkustajista.

Buenos Airesin ja Ushuaian hotelleissa on mahdollista varata yhden hengen huone.

Voit olla kiinnostunut myös näistä