Hyppää pääsisältöön

Papua-Uusi-Guinea

Tuhannen kulttuurin maan melpa-, sepik- ja huli-heimojen traditiot sekä sademetsien ja vuoriston luonto tulevat tutuiksi vene- ja kävelyretkillä.

13 päivää alk.8 370 €/hlö
 • 4.10.2018 - 17.10.2018 Varaa
 • Hongkong 1 yö
 • Mount Hagen 3 yötä
 • Karawari 2 yötä
 • Ambua 2 yötä
 • Port Moresby 1 yö
 • Singapore 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaikka olet jo käynyt melkein kaikkialla, et ole ehkä vielä ennättänyt tutkia Papua-Uuden-Guinean viidakoita ja vuoristoja. Paikallisten heimojen erikoisia arjen ja juhlan rituaaleja seuratessa on lähes mahdotonta kuvitella, että elämme nykyhetkeä.

Papua-Uudessa-Guineassa – tuhannen kulttuurin maassa – puhutaan yli 700 erilaista kieltä eikä yksikään trooppisen maan maakunnista ole toisensa kaltainen. Myös maisemat vaihtelevat jylhistä vuorenhuipuista, rehevistä ja viljavista laaksoista ja sademetsistä upeisiin hiekkarantoihin ja korallisaariin.

Vaikeakulkuinen maasto on eristänyt monet heimot muun maailman vaikutuksilta ja perinteiset elämäntavat ovat säilyneet satoja vuosia. Parhaiten ulkomaailmassa muistetaan värikkäistä kasvonaamioinneista ja omatekoisista peruukeista tunnetut huliheimon miehet.

Karawarissa ja Ambuassa majoitumme melko vaatimattomiin lodgeihin, kaupungeissa hyvätasoisiin hotelleihin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (7 päivänä täysihoito, 4 päivänä puolihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 23.55 suoralla lennolla Hongkongiin.

Hongkong
2. päivä, perjantai Saavumme Hongkongiin klo 15.30. Majoitumme Kowloonin niemimaalla sijaitsevaan hyvään keskitason Park-hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

Hongkong
3. päivä, lauantai Keskipäivällä luovutamme hotellihuoneet ja lähdemme kiertoajelulle Hongkongin saarelle. Nousemme kuuluisalla Peak Tram -rinnejunalla ylös Victoria-kukkulalle ihailemaan maisemia ja käymme ostoksilla Stanley Marketilla. Varhaisen päivällisen jälkeen siirrymme lentokentälle, josta klo 20.50 lähtee lentomme (Air Niugini) Papua-Uuteen-Guineaan. (A, P)

Port Moresby – Mount Hagen
4. päivä, sunnuntai Aikaisin aamulla saavumme Port Moresbyyn. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen jatkamme vuorokoneella keskusylängölle, Wahgin laaksossa sijaitsevaan Mount Hagenin kaupunkiin. Majoitumme 3 yöksi Kuborvuoren rinteellä sijaitsevaan hyvään keskitason Rondon Ridge -hotelliin, josta avautuu upea näkymä kaupunkiin. Kevyen lounaan jälkeen on mahdollisuus lähteä kävelyretkelle hotellin luontopolulle. (L, P)

Mount Hagen
5.–6. päivä, ma–ti Teemme kumpanakin päivänä kiertoajelut Mount Hagenissa ja Wahgin laaksossa. Alueen melpa-heimon vanhat tavat ovat säilyneet nykyajan muutospaineista huolimatta. Klaanin elämä tulee meille tutuksi kylävierailuilla. Kenties tapaamme retkellämme myös ”mutamiehiä” (Mud Men). Mount Hagenin suurella torilla tutustumme erilaisiin vihanneksiin ja hedelmiin sekä paikalliseen käsityötarjontaan. (2xA, 2xL, 2xP)

Mount Hagen – Karawari
7. päivä, keskiviikko Lennämme tilauskoneella maan pohjoisosaan, Sepikin maakuntaan. Siellä tiheää alavaa viidakkoa riittää silmänkantamattomiin. Jatkamme veneellä pitkin Karawarijokea majapaikkaamme, vaatimattomaan Karawari Lodgeen, jonne majoitumme 2 yöksi. Olkikattoinen sepik-heimon taiteella koristeltu rakennus muistuttaa tyyliltään perinteistä henkien taloa. Lounaan jälkeen teemme veneretken lähikylään. (A, L, P)

Karawari
8. päivä, torstai Koko päivän veneretki vie meidät Karawarijoella sekä ylä- että alajuoksun kyliin. Näemme, miten kätevästi kyläläiset hankkivat elantonsa luonnon antimista kuten jo vuosisatoja sitten. Saamme hyvän kuvan heidän yksinkertaisesta ja kiireettömästä elämästään, jonka kohokohtia ovat erilaiset juhlat ja seremoniat. Veneemme lipuessa rehevän sademetsän läpi voimme nähdä mm. jokivarren värikkäitä lintuja ja perhosia. Auringon laskiessa luonto täyttyy äänistä. (A, RL, P)

Karawari – Ambua
9. päivä, perjantai Lennämme tilauskoneella ylös vuoristoon Tariin, josta jatkamme majapaikkaamme Ambuaan. Lentokoneesta saamme hyvän kuvan maan vaihtelevista muodoista ja maiseman väreistä. Majoitumme 2 yöksi noin 2100 metrin korkeudella sijaitsevaan melko vaatimattomaan mutta tunnelmalliseen Ambua Lodgeen, josta avautuu upeat näkymät Tarin laaksoon. Iltapäivällä teemme kävelyretken lähialueille. Luontopolut ja riippusillat ohjaavat meidät tutkimusmatkalle syvänvihreään luontoon katselemaan vesiputouksia sekä harvinaisia kasvilajeja. Illan hämärtyessä meillä on mahdollisuus nähdä paratiisilintuja.  Linnut ovat pieniä, mutta sitäkin näyttävämpiä. Koiraiden sulat ovat loistavan värikkäitä ja pyrstösulat pitkiä. (A, L, P)

Tari
10. päivä, lauantai Tari on kesyttömän huli-heimon asuinaluetta. Heimo tunnetaan miesten käyttämistä koreista peruukeista, jotka on tehty omista hiuksista ja koristeltu kukilla ja lintujen sulilla. Usein toistuviin juhlatilaisuuksiin hulit maalaavat kasvonsa kirkkailla väreillä sotaisan näköisiksi. Aamiaisen jälkeen ajamme Tarin laaksoon. Käymme paikallisissa kylissä, joissa vierailemme mm. kodissa, peruukkikoulussa ja ehkä myös poppamiehen luona. Hulien juhlat eli singsingit ovat erityinen tapahtuma ja niihin valmistaudutaan huolellisesti. Ehkä vaikuttavinta Tarissa ovat juuri asukkaat ja heidän ainutlaatuiset perinteensä, joihin kuuluu esimerkiksi tapa lepyttää naapuria tai vihamiestä antamalla hänelle elävä porsas. (A, RL, P)

Ambua – Tari – Port Moresby
11. päivä, sunnuntai Päivällä lennämme Tarista Port Moresbyyn. Majoitumme lähelle lentokenttää ensimmäisen luokan Airways-hotelliin. Teemme lyhyen kiertoajelun Port Moresbyssä ja vierailemme kaupungin luonnonpuistossa. (A, P)

Port Moresby – Singapore
12.–13. päivä, ma–ti Maanantaina klo 14.30–18.35 lento (Air Niugini) Singaporeen, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Conrad Centennial -hotelliin (★★★★★). Singapore on aasialaisen tehokkuuden ja toimivuuden näyteikkuna. Hyvin hoidetut, ympäri vuoden kukkivat puistot, tyylikkäät ostoskeskukset ja lukuisat maailman eri keittiöiden herkkuja tarjoavat ravintolat ovat tyypillistä Singaporea. Tiistaina aamupäivällä teemme kaupungissa kiertoajelun. Saamme pitää huoneet klo 18.00 asti. Jäähyväispäivällisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 23.55 lähtee suora lento (Finnair) Suomeen. (2xA, 1xP)

14. päivä, keskiviikko Saavumme Helsinkiin klo 6.15.

Hotellien tähtiluokitukset: Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.320 e
Huom! Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Papua-Uuteen-Guineaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa.

Huom. Ohjelmaan sisältyy kävelyä hankalassa ja epätasaisessa maastossa. Osallistujilta edellytetään hyvää liikuntakykyä. Malarianestolääkitystä suositellaan. Papua-Uudessa-Guineassa matkatavarat tulee pakata pehmeisiin matkakasseihin ja niiden paino saa olla yhteensä enintään 15 kg (ruumaan 10 kg ja käsimatkatavara 5 kg). Isot matkalaukut voidaan jättää edustajamme toimistoon Port Moresbyyn kierroksen ajaksi. Tiestö on huonossa kunnossa ja bussit ovat melko vanhoja, joten matkanteko Mount Hagenissa ja Tarissa on hidasta ja pomppivaa. Vierailu paikallisessa kylässä voi estyä monesta syystä, joten päiväohjelmaan saattaa siltä osin tulla muutoksia.

Liikenneyhteydet ovat ilmastollisista ja maantieteellisistä syistä herkkiä muutoksille, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustukaa Papua-Uuden-Guinean-matkojen erityisehtoihin.
Ryhmän minimikoko 12. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Papua-Uusi-Guinea: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Papua-Uudessa-Guineassa ilmasto on suurimmassa osassa saarta trooppinen ja kostea läpi vuoden. Olympian matkat Oseaniaan tehdään meidän talvemme aikaan, jolloin eteläisellä pallonpuoliskolla on kesä.  Lämpötilat Papua-Uudessa-Guineassa ovat n +23-30 ºC.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin. Sen tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Papua-Uuteen-Guineaan tarvittava viisumi saadaan maahan tultaessa.

Papua-Uuden-Guinean-matkalla tarvitaan vain retkivaatteita. Liikumme pääsääntöisesti epätasaisessa ja paikoin hankalassa maastossa, joten matka edellyttää paitsi hyviä jalkineita myös hyvää liikuntakykyä. Koska Papua-Uudessa-Guineassa kuljetaan paljon pienkoneilla, on matkatavaroiden paino rajoitettu 15 kg:aan matkustajaa kohti. Matkatavarat pyydetään myös pakkaamaan pehmeisiin laukkuihin. Isot matkalaukut voitte jättää kierroksen ajaksi Port Moresbyyn edustajamme toimistoon.

Papua-Uuteen-Guineaan kannattaa ottaa mukaan Yhdysvaltain ja Australian dollareita, jotka vaihdetaan paikan päällä paikalliseen valuuttaan, kinaan. Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joissa on tietoa mm. tarvittavista valuutoista, matkatavaroista, rokotuksista sekä säätiloista.

Karanteenimääräykset
Papua-Uuteen-Guineaan on muutamia karanteenimääräyksiä. Tarkemmat tiedot näistä tulevat toimintaohjeiden mukana.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat kurkkumätä­-jäykkäkouristus-rokotus ja tarvittaessa MPR-ro­ko­tus. Suosittelemme yleisesti myös A(B)-hepatiittirokotusta. Papua-Uuteen-Guineaan tarvitaan myös malarianestolääkitys. Tarkempia tietoja rokotuksista yms. saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset lentojen ja laukkujen viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan ajan tarvitsemanne lääkitys. Papua-Uudessa-Guineassa hygienia ei yleisesti vastaa eurooppalaista tasoa. Käsihygieniasta kannattaa huolehtia hyvin. Liikumme pääsääntöisesti luonnossa, emme niinkään ihmisvilinässä, joten taskuvarkauksien riski on vähäinen. On kuitenkin aina hyvä noudattaa yleisiä turvallisuuteen liittyviä suosituksia. Lodgeissa käytetään puhdistettua lähdevettä, mutta muualla suosittelemme pullotettua vettä.

Pitkät lennot ja aikaerorasitus
Siirryttäessä usean aikavyöhykkeen yli elimistön vuorokausirytmi häiriintyy paikallisen ajan ja oman sisäisen kellon ollessa ristiriidassa. Tällöin syntyy tyypillisiä rasitusoireita, joita ovat mm. väsymys ja unettomuus, vatsaoireet, päänsärky, ärtyneisyys sekä fyysisen että psyykkisen suorituskyvyn lasku. Elimistö pystyy siirtämään sisäistä kelloa n. 2 tuntia vuorokaudessa. Aikaerorasitusta (jet lag) voi näillä itään päin suuntautuvilla matkoilla vähentää jo ennen lentomatkaa aikaistamalla nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja. Pitkille lentomatkoille suosittelemme lentosukkia ja väljiä vaatteita. Turvallisuussyistä unilääkkeitä ei pidä käyttää lennon aikana; ne saattavat jopa hidastaa elimistön totuttautumista uuteen aikavyöhykkeeseen. Tällä matkalla yövymme sekä meno- että paluumatkalla Hongkongissa/Singaporessa yhdeksi yöksi. Nämä pysähdykset mahdollistavat levon pitkien lentojen välissä. Tästä syystä näihin pysähdyksiin ei ole lyhyttä kaupunkikierrosta lukuun ottamatta sisällytetty muuta ohjelmaa.

Ruokailut
Matkoillamme tarjottava runsas aamiainen on hyvä aloitus päivälle.  Papua-Uudessa-Guineassa on pääsääntöisesti täysihoito.

Hintataso ja palvelut
Majoitustaso Papua-Uudessa-Guineassa on vaatimaton, varsinkin eristyneimmillä alueilla. Hinnat majapaikoissamme ovat jokseenkin suomalaista tasoa.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä