Hyppää pääsisältöön

Uuden-Seelannin matkat

Uuden-Seelannin kiertomatkalla pääset tutustumaan sekä Pohjois- että Etelä-saaren parhaisiin kohteisiin.

Kiertomatkan lisäksi valittavana on useita erilaisia risteilyitä, jotka käyvät Uuden-Seelannin lisäksi myös Australiassa tai muilla Oseanian saarilla.

Uusi-Seelanti on kuin maapallon ikioma geologinen museo ja aarreaitta – sieltä löytyy vihreitä niittyjä, tuliperäisiä vuoria, eteläisten Alppien lumihuippuja, jäätiköitä, kuumia lähteitä, kuplivia mutakenttiä, kirkasvetisiä järviä ja syviä vuonoja. Cookinsalmi erottaa maan Pohjois- ja Eteläsaaren toisistaan.

Uusi-Seelanti:
Vinkkejä ja suosituksia

YLEISTÄ: UUSI-SEELANTI JA AUSTRALIA – OSEANIA

Oseaniaksi kutsutaan Tyynessä valtameressä eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevia saaria. Ne ryhmitellään neljäksi alueeksi: Mikronesiaksi, Melanesiaksi ja Polynesiaksi sekä Australian ja Uuden-Seelannin muodostamaksi kokonaisuudeksi, joka eroaa muista siten, että pääosa sen väestöstä on Euroopasta viimeisten kahdensadan vuoden aikana tulleita siirtolaisia, vaikka näiltä kahdelta saarelta löytyy myös alkuperäisasutusta.

Australia on yhtä aikaa sekä maailman vanhin ja pienin manner että itsenäinen, maataloudesta, lampaiden kasvatuksesta, runsaista mineraalivaroista ja matkailusta elävä liittovaltio. Suurin osa Australiaa on kuivaa tai puolikuivaa Keskialankoa ja lähes kolmannes autiomaata.

Idässä maailman suurimman valliriutan ja Cairnsin sekä Brisbanen alueella, pohjoisessa Darwinin ympäristössä ja myös Tasmanian saarella etelässä on trooppisen vehreää. Mantereen eristyneisyys on synnyttänyt ainutlaatuisen kotoperäisen kasvi- ja eläinmaailman. Eukalyptuspuut ovat sinnitelleet kasviperheessä vuosimiljoonien ajan ja levinneet myös muille mantereille.

Australialle tunnusomaiset pussieläimet – muun muassa kengurut, koalat, vompatit ja vesinokkaeläimet – ovat sopeutuneet hyvin vaativaan elinympäristöönsä. Myös linnustossa on paljon harvinaisia lajeja, esimerkiksi emut, kasuaarit, kookaburrat, keat ja takahet.

Ulurun hiekkakivimonoliitti ympäristöineen on ollut osa Australian alkuperäisasukkaiden, aboriginaalien, pyhää seutua ja heidän ”uniaikansa” eli maailmankuvansa karttaa ainakin 60 000 vuotta. Tänään vain vajaa prosentti yli 20 miljoonasta australialaisesta kuuluu aboriginaaleihin. Seuraavat saarivaltion asuttajat tulivat kaksisataa vuotta sitten Euroopasta, ensin Britanniasta karkotettuina rangaistusvankeina ja myöhemmin osana maailmanlaajuista siirtolaisuutta, joka yhä tänäkin päivänä houkuttelee muuttamaan ”aussien” vauraaseen ja toimivaan maahan ja mutkattomaan elämäntapaan.

Australian suuret metropolit pääkaupunki Canberraa lukuun ottamatta ovat rannikolla. Luonnonsataman suulle syntynyt Sydney oopperataloineen muodostaa yhden maailman kauneimmista kaupunkinäkymistä. Pilvenpiirtäjien ja leveiden bulevardien Melbournessa matkustajaa kiinnostaa monipuolinen kulttuuritarjonta, hyvät ravintolat, australialaiset viinit ja kuuluisa Great Ocean Roadin näköalareitti.

Tasmanian vanhat kylät ja siirtomaavallan aikaiset pikkukaupungit, kumpuileva maaseutu kirkasvetisine järvineen ja diabaasivuorineen sekä pääkaupunki Hobartin vilkas merihenkinen elämänmeno ovat houkutelleet saarelle runsaasti matkustajia. Tasmania on myös monen Tyynenmeren risteilyjä järjestävän varustamon ohjelmassa.

Eteläisen pallonpuoliskon kesä sattuu meidän talvemme aikaan. Silloin Australian päivälämpötilat ovat 22 - 30 °C ja Uudessa-Seelannissa 18 – 23 °C.

Matkakalenteri