Siperiasta matkamme jatkui Tatarstanin tasavallan pääkaupunkiin Kazaniin. Vaikka Tatarstan on osa Venäjän liittovaltiota, tuntui kuin olisimme tulleet kokonaan toiseen maahan. Vaikka päivä oli sateinen ja harmaa, lumosi Kazan kauneudellaan. Jokainen keskustan katu ja rakennus oli moitteettomassa kunnossa ja kaupungin yleisilme todella siisti. Vanhat rakennukset oli entisöity hienosti ja uudisrakennukset puolestaan rakennettu vanhaa kunnioittaen. Tatarstan on kulttuurien ja uskontojen kohtauspaikka, mikä näkyi vahvasti myös sen katukuvassa.


Upea Kul Sharif moskeija Kazanin Kremlissa.

Aluksi tutustuimme Kazanin Kremliin, joka piti sisällään toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Koska Tatarstanin väestössä on lähes saman verran muslimeja kuin ortodokseja, löytyy kaupungista kymmeniä moskeijoita. Suurin niistä, Kul Sharif, sijaitsee Kremlin muurien suojassa. Kaunis valko-turkoosi moskeija oli niin ulkoa kuin sisältä yksi kauneimmista moskeijoista, joissa olen käynyt.


Kauniita yksityiskohtia moskeijan sisällä.

Moskeijavierailun jälkeen kiersimme katsomassa Kremlin muita rakennuksia ja näköalapaikkaa, josta avautui hienot maisemat Kazankajoelle. Teimme myös lyhyen kävelyn joen rannassa, joka oli täynnä viihtyisän näköisiä kahviloita ja ravintoloita. Harmi vain, että ne ovat auki ainoastaan kesäaikaan, joten jouduimme tyytymään pelkkien ulkokuorien ihastelemiseen.


Kazanin Kremlissa riitti katseltavaa.

Joen toisella rannalla pääsimme ihmettelemään Kazanin erikoista avioliittopalatsia, joka on padan muotoinen ja erilaisten taruolentojen ympäröimä. Ankeasta ilmasta huolimatta onnelliset hääparit jonottivat palatsiin vihittäväksi toinen toisensa perään.


Kazanin avioliittopalatsia vahtii kaupungin symboli, siivekäs lumileopardi.

Sateista ilmaa pääsimme hetkeksi pakoon viihtyisään ranskalaiseen ravintolaan ja paikalliseen musiikkikouluun, jossa saimme kuunnella 6–16-vuotiaiden oppilaiden upeita musiikkiesityksiä. Päivä Kazanissa kului todella nopeasti ja siellä olisi mieluusti viettänyt useammankin päivän.


Punaiset autot piristivät harmaata päivää Kazankajoen rannalla.

Junamme kuitenkin kutsui meitä viimeistä kertaa herkullisine illallisineen, joten käänsimme suunnan kohti sitä ja päätepysäkkiämme Moskovaa. Aamulla junan ikkunoista alkoi näkyä kaupungin laajoja lähiöalueita ja lopulta saavuimme perille Venäjän valtavaan pääkaupunkiin.


Häikäisevän värikäs Pyhän Vasilin katedraali.

Teimme kiertoajelun kaupungilla, jonka jälkeen jalkauduimme Punaiselle torille. Pyhän Vasilin katedraali hurmasi värikkyydellään ja myös muut rakennukset olivat kerrassaan upeita. Torilta kävelimme sisälle Kremliin, jossa jatkui kauniiden kirkkojen ja rakennusten ilotulitus.


Kremlin kirkkoja vartioi tsaarin valtava kanuuna.

Koska Putin ei tullut meitä tervehtimään, lähdimme lounaalle ja hotellille levähtämään ennen iltakierrosta kaupungilla. Sen aikana pääsimme nauttimaan Moskovan upeista rakennuksista iltavalaistuksessa ja vierailimme myös muutamilla kaupungin kauniista metroasemista.


Punaisen torin iltavalojen loistetta.

Ennen paluulentoa Suomeen vierailimme vielä kauniissa Kristus Vapahtajan katedraalissa. Sieltä kierroksemme jatkui Novodevitšin nunnaluostarille ja sen vanhalle hautausmaalle, jonne on haudattu muun muassa Anton Tšehov ja Boris Jeltsin. Moskova on niin suuri kaupunki, ettei siitä noin lyhyessä ajassa ehtinyt nähdä kuin pintaraapaisun. Silti se teki suuren vaikutuksen kaikessa mahtipontisuudessaan.


Kristus Vapahtajan katedraali

Viikossa kerkesi saada yllättävän kattavan kuvan valtavasta itänaapuristamme. Minulle matkan kohokohdat olivat etenkin Siperian syksyinen luonto, Jekaterinburgin Kirkko veren päällä, Kazanin keskusta-alue, Moskovan Punainen tori, venäläinen ruoka ja rauhalliset hetket junassa omassa hytissä maisemia ihaillen. Tuon matkan tärkein anti oli kuitenkin se, että pääsin eroon turhista ennakkoluuloistani Venäjään liittyen. Maassa riittää niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, että sinne on varmasti palattava vielä uudestaan.


Novodevitšin hautapaikat olivat todella koristeellisia ja hyvin hoidettuja.

Jos kiinnostuit junamatkasta halki Venäjän ja Siperian, niin Olympian matkassa on mahdollista lähteä sinne myös ensi syksynä.

Lue Elisan edelliset blogit:

>>Siperia opettaa?
>>Siperian halki tilausjunan miellyttävässä kyydissä
>>Monta näkymää Siperiaan