Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Borneon kiertomatka – Malesia ja Brunei

Kiehtova luonto, Malesian iban-kansa, Gunung Mulun valtavat luolat, Brunein pääkaupunki ja Kota Kinabalun rantaelämä ihastuttavat tällä matkalla

  • Singapore 2 yötä
  • Kuching 1+1 yötä
  • Batang Ai 2 yötä
  • Iban Longhouse retki
  • Gunung Mulu 2 yötä
  • Bandar Seri Begawan 1 yö
  • Kota Kinabalu 3 yötä
  • Hongkong 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Maailman kolmanneksi suurimman saaren Borneon ainutlaatuinen luonto kotoperäisine kasvi- ja eläinlajeineen sekä saarella elävien alkuperäisheimojen perinteet luovat kiehtovat puitteet luontomatkailuun. Saaren luoteisosassa sijaitseva Malesiaan kuuluva Sarawakin osavaltio on tunnettu mm. iban-alkuperäisasukkaistaan, joiden tapoihin, perinteisiin ja elämäntapaan perehdymme koko päivän retkellämme.Parhaiten Borneo tunnetaan kuitenkin uhanalaisista orangeistaan. Näiden sympaattisten ihmisapinoiden elämään tutustumme Kuchingin lähellä sijaitsevassa suojelukeskuksessa. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Gunung Mulun kansallispuistossa vierailemme sademetsän siimeksessä sijaitsevissa valtavan kokoisissa luolissa, jotka ovat kaikki keskenään erilaisia. Vierailemme myös pienessä Brunein sulttaanikunnassa, joka on yksi Kaakkois-Aasian vauraimmista valtioista. Borneon kierroksemme lopuksi nautimme leppoisasta rantaelämästä Kota Kinabalun tuntumassa.

Pysähdymme mennessä Singaporessa ja palatessa Hongkongissa tasataksemme aikaeroa ja tutustuaksemme myös näiden metropolien nähtävyyksiin.

Matkaohjelma

HUOM! ALUSTAVA MATKAOHJELMA. MATKAN AJANKOHTA, OHJELMA JA HINNAT JULKAISTAAN LOPPUVUODESTA 2020

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, RL=retkilounas

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä klo 23.55 suoralla lennolla (Finnair) Singaporeen.

Singapore
2. päivä, lauantai
Saavumme klo 16.30 Singaporeen, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan hotelliin (★★★★★) kaupungin keskustaan. Ikivanhan merireitin varrella Malakansalmen suulla sijaitsevan kaupunkivaltion asukkaat edustavat hämmästyttävän laajaa etnistä kirjoa. Hyvin hoidetut, ympäri vuoden kukkivat puistoalueet, tyylikkäät ostoskeskukset ja lukuisat maailman eri keittiöiden herkkuja tarjoavat ravintolat ovat kaupungin parhaita matkailuvaltteja. Tervetulopäivällinen. (P)

Singapore
3. päivä, sunnuntai Aamupäivällä ohjelmassamme on puolen päivän kiertoajelu, jonka aikana paikannamme Singaporen tärkeimmät maamerkit ja nähtävyydet. Syömme kierroksen päätteeksi lounaan. Loppupäivä vapaa. (A, L)

Singapore – Kuching
4. päivä, maanantai Lennämme (Malaysia Airlines) Borneon saarelle Sarawakin osavaltion pääkaupunkiin Kuchingiin. Teemme kaupunkikierroksen Kuchingissa heti saavuttuamme. Kaupungin perusti vuonna 1839 brittiseikkailija James Brooke, joka toimi myös Sarawakin ensimmäisenä valkoihoisena hallitsijana ja kielsi mm. pääkallonmetsästyksen. Kierroksemme aikana näemme mm. värikkään Tua Pek Kong -temppelin, joka on kaupungin vanhin kiinalaistemppeli, siirtomaatyyliset oikeustalon ja postitoimiston sekä nykyään käsityöläisten tukikohtana toimivan Pyöreän tornin (”The Round Tower”). Kaupunkia halkovan Sarawakjoen rantabulevardi on suosittu kohtaamispaikka ravintoloineen ja kahviloineen. Kuching tunnetaan myös kissakaupunkina, ja kissapatsaita näkyykin eri puolilla kaupunkia. Tunnetuin on kitschtyylinen, peräti 25-metrinen valkoinen ”Great Cat”. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Pullman-hotelliin (★★★★★). (A)

Kuching – Semenggoh – Batang Ai
5. päivä, tiistai
Heti aamiaisen jälkeen ajamme Semenggohin orankikeskukseen, jossa meillä on mahdollisuus saada ensikosketus näihin ketteriin eläimiin seuratessamme niiden vaivatonta liikkumista puustossa. Matkamme jatkuu maalaismaisemissa pippuri- ja kumitilojen halki. Serianin kaupungissa pysähdymme värikkäillä maalaismarkkinoilla, jossa on mahdollista ostaa mm. paikallisia pippurituotteita. Lounaan jälkeen ajamme Batang Ai -tekojärvelle, missä edessämme on noin puolen tunnin venematka seuraavien 2 yön majapaikkaamme, sademetsässä sijaitsevaan keskitason Aiman Batang Ai Resortiin (★★★). (A, L, P)

Iban Longhouse -retki
6. päivä, keskiviikko
Teemme kokopäiväretken iban-heimon kylään, jonne matkustamme perinteisillä pitkähäntäveneillä. Iban-heimolaiset ovat Borneon alkuperäisasukkaita. He ovat asuneet saarella satoja vuosia ja pitävät edelleen yllä kulttuuriaan ja perinteisiä tapojaan. Aikoinaan heimo oli pelätty päänkallonmetsästyksestään, joka jatkui pienimuotoisesti aina toiseen maailmansotaan asti. Ibanit asuvat edelleen perinteisissä longhouse-taloissaan, jotka on tosin nykyään modernisoitu vastaamaan tämän päivän tarpeita. Näemme vierailumme aikana tanssi- ja musiikkiesityksiä, maistelemme riisiviinaa ja syömme retkilounaan. Kuulemme myös, miten puhalluspilliä on käytetty tehokkaana metsästysvälineenä. Palaamme takaisin majapaikkaamme iltapäivällä. (A, RL, P)

Batang Ai – Kuching
7. päivä, torstai
Aamiaisen jälkeen aloitamme reilun 6 tunnin ajomatkamme takaisin Kuchingiin, jossa majoitumme jo tuttuun Pullman-hotelliin. Loppupäivä on vapaa. Voit lähteä vaikkapa risteilylle Sarawakjoelle tai tutustumaan India Streetin värikkäisiin kauppoihin. (A, L)

Kuching – Gunung Mulu
8. päivä, perjantai
Aamupäivällä lennämme (Malaysia Airlines) keskelle sademetsää Gunung Mulun kansallispuistoon. Majoitumme 2 yöksi joen rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Mulu Marriott Resort & Spa -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä kävelemme tasaista laudoitettua puupolkua pitkin (n. 3,5 km) Deer- ja Lang-luolille, joiden sisällä kertyy lisäaskelia (n. 2 km). Valtavan kokoisessa Deer-luolassa asustelee miljoonia lepakoita, jotka viettävät päivänsä nukkuen luolan katossa. Myöhemmin auringon laskiessa ja sään salliessa kiipeämme näköalatasanteelle katsomaan ainutlaatuista lentonäytöstä, kun lepakot pyrähtävät luolasta ulos pyydystämään hyönteisiä. Palaamme samaa reittiä takaisin hotellille. (A, P)

Gunung Mulun kansallispuisto
9. päivä, lauantai
Aamiaisen jälkeen retkeilemme jokea pitkin pitkähäntäveneillä kahteen erityyppiseen luolaan. Winds-luola on upea tippukiviluola, jonka puikkomaiset kalkkikivipylväät ovat kuin luonnon omia taideteoksia. Clearwater-luolan pohjalla virtaa joki, jonka kohina luo vaikuttavan ääniefektin korkeaan luolaan. Retkilounaan jälkeen palaamme takaisin hotellille. Iltapäivällä on vapaa-aikaa vaikka omatoimiseen retkeilyyn. (A, RL, P)

Gunung Mulu – Miri – Bandar Seri Begawan
10. päivä, sunnuntai
Aamulla lennämme (Malaysia Airlines) noin puolen tunnin lennon Miriin, josta jatkamme parin tunnin bussimatkan päässä sijaitsevaan Brunein pääkaupunkiin Bandar Seri Begawaniin. Brunein sulttaanikunta, jota sulttaani Hassanal Bolkiah on hallinnut jo vuodesta 1967, on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Maan vauraus perustuu runsaisiin öljy- ja maakaasuesiintymiin. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Radisson Brunei -hotelliin (★★★★). Iltapäivällä lähdemme veneretkelle mangrovemetsien reunustamalle joelle. Krokotiilien, trooppisten lintujen ja muiden apinoiden lisäksi tavoitteemme on nähdä harvinainen nenäapina, joita elää vain Borneolla. Se on erinomainen uimari ja varsinainen taituri puiden oksilla. (A, RL)

Bandar Seri Begawan – Kota Kinabalu
11. päivä, maanantai Aamupäivän kiertoajelumme aikana tutustumme mm. Jame’ Asr Hassanil Bolkiah -moskeijaan. Näemme kuninkaallisten esineistöä Royal Regalia -museossa sekä Omar Ali Saifuddienin loisteliaan moskeijan, jonka näkyvin osa on mahtava kultamosaiikkikupoli. Poikkeamme myös paikallisilla markkinoilla. Iltapäivällä lennämme Malesialle kuuluvan Sabahin osavaltion pääkaupunkiin Kota Kinabaluun. Majoitumme 3 yöksi vajaan tunnin ajomatkan päässä lentokentältä sijaitsevaan ensimmäisen luokan Shangri-La Rasa Ria -rantahotelliin (★★★★★). (A)

Kota Kinabalu
12.–13. päivä, ti–ke
Vietämme leppoisia päiviä kiertomatkamme antia sulatellen ja hotellin palveluista nauttien. Halukkaat voivat lähteä lisämaksulliselle kansainväliselle koko päivän luontoretkelle (n. 90 e) Kinabalun suojelualueelle tai veneretkelle katsomaan, näkyisikö nenäapinoita ja illan pimennyttyä ihastelemaan jokivarren puut valaisevia tulikärpäsiä (n. 60 e). Matkanjohtajamme auttaa retkivarauksessa. Keskiviikkoiltana syömme yhdessä jäähyväispäivällisen. (2xA, 1xP)    

Kota Kinabalu – Hongkong
14. päivä, torstai Aamiaisen ja huoneenluovutuksen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta lennämme (Air Asia) Hongkongiin. Majoitumme Kowloonin keskustaan hyvään keskitason Park-hotelliin (★★★★). (A)

Hongkong
15. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lähdemme puolen päivän kiertoajelulle Hongkongin saarelle. Nousemme kuuluisalla Peak Tram -rinnejunalla ihailemaan Victoria-kukkulalta avautuvaa upeaa maisemaa. Saamme pitää huoneet iltaan asti. Ennen lähtöä lentokentälle syömme päivällisen. Lentomme (Finnair) Helsinkiin lähtee lauantain puolella klo 0.25. (A, P)

16. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 6.00.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta

Malarianestolääkitystä suositellaan. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. 
Matkan aikana kävellään paljon ja varsinkin Mulun luolaretkillä on paljon portaita. Pitkähäntäveneet ovat matalia ja istuinlaudoissa ei ole selkänojia. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä