Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Ecuadorin kierros ja Galápagossaarten-risteily

Quiton historiallinen keskusta, mahtavat Andit, Otavalon markkinat, Amazonin sademetsä ja Galápagossaarten ainutlaatuinen eliömaailma ihastuttavat matkalla

  • Quito 2+2 yötä
  • Napo Wildlife Center 3 yötä
  • Galápagossaarten-risteily 4 yötä
  • Guayaquil 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Ecuador tarjoaa vierailijalle paljon monipuolista nähtävää suhteellisen pienellä maantieteellisellä alueella. Maa on saanut nimensä pääkaupungin Quiton pohjoispuolella sijaitsevan ekvaattorin eli päiväntasaajan mukaan.

Mahtavat Andit, vaihteleva luonto ja värikäs, alkuperäinen intiaanikulttuuri ovat Ecuadorin parhaita matkailuvaltteja. Quito tunnetaan historiallisen keskustansa luostareista ja kirkoista. Se onkin yksi Etelä-Amerikan parhaiten säilyneistä siirtomaa-aikaisista kaupungeista. Otavalon ja sen lähiseutujen käsityöperinne houkuttelevat tinkimään tuliaisia intiaanimarkkinoilta. Yasunín kansallispuisto Ecuadorin Amazonilla hämmästyttää ja ihastuttaa lajirunsaudellaan ja kauneudellaan. Majoitumme viidakossa ainutlaatuiseen Napo Wildlife Centerin viidakkolodgeen ja tutustumme päiväretkillä viidakon elämään.

Kiertomatkamme huipentuu risteilyyn Galápagossaarilla, joiden ainutlaatuinen eläinmaailma innoitti Charles Darwinia kehittämään kuuluisan teoriansa lajien synnystä. Saaret sijaitsevat Tyynellämerellä Ecuadorin edustalla 970 kilometrin päässä. Saaria on yhteensä 18, joista suurin osa on asumattomia. Galápagossaaret eivät ole koskaan olleet yhteydessä mantereeseen, joten ainutlaatuinen eliömaailma on kehittynyt rauhassa omaan suuntaansa. Näyttävimpiä eläimiä ovat jättiläiskilpikonnat, leguaanit, merileijonat ja monet eri lintulajit. Galápagos on ehdottomasti yksi Unescon maailmanperintöluettelon kirkkaimmista tähdistä.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas P=päivällinen (Matkalla on puolihoito, risteilyllä ja viidakossa täysihoito)

Helsinki – Quito  
1. päivä, maanantai
Lähtö Helsingistä (KLM) klo 7.00 Amsterdamin kautta (KLM) Quitoon, jonne saavumme klo 16.15. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Swissotel-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (P)

Otavalo ja Cotacachi
2. päivä, tiistai
Lähdemme aamiaisen jälkeen bussilla Otavaloon. Kirkkaalla säällä voimme nähdä matkan aikana Cayambe-tulivuoren lumihuipun, joka on maapallon korkein kohta päiväntasaajalla. Otavalossa tutustumme värikkäisiin intiaanimarkkinoihin. Laajoissa valikoimissa on parasta ecuadorilaista käsityöperinnettä ja tarjolla on runsaasti taidokkaita ja värikkäitä kudonnaisia. Tinkiminen on tärkeä osa kaupankäyntiä. Muinaisen inkavaltion ketšuan kieli on täällä vielä yleisesti käytössä. Vierailemme myös nahkatöistään tunnettujen käsityöläisten asuttamassa Cotacachissa sekä ruusufarmilla. (A, L)

Quito – Napo Wildlife Center, Amazonin sademetsä
3.–5. päivä, ke–pe Aamiaisen jälkeen lennämme Ecuadorin itäisten Andien yli Cocan viidakkokaupunkiin. Nousemme moottorikanoottiin ja matkaamme parisen tuntia Napojokea alavirtaan. Matka menee leppoisasti eri lintulajeja bongatessa ja joenvarren elämää ja viidakkomaisemia katsellessa. Syömme matkalla retkilounaan. Vaihdamme kulkuvälineen perinteiseen kanoottiin, jolla matka Napojoen sivuvirtaa pitkin Napo Wildlife Centerin viidakkolodgeen Añangujärvellä taittuu noin 1,5 tunnissa. Majoitumme 3 yöksi mukaviin mökkeihin, joissa on kylpyhuone, kuuma vesi, sähköt, kattotuuletin, hyttysverkot ja oma veranta. Napo Wildlife Center sijaitsee Yasunín kansallispuistossa, joka on biodiversiteetiltään yksi maailman rikkaimmista alueista. Nimi Yasuní tarkoittaa paikallisella intiaanikielellä ”pyhää maata” ja symboloi Maan yltäkylläistä elämää. Nimi pitää varsin hyvin paikkansa, sillä kansallispuiston alueella tavataan kolmannes koko Amazonin nisäkäslajeista, 106 matelijalajia, 610 eri lintu- ja yli 4000 kasvilajia. Torstaina ja perjantaina teemme paikallisen oppaan johdolla retkiä kävellen ja kanootilla tutustuaksemme Amazonin kasveihin ja eläimiin (säävaraus). Näemme mm. savikot, jonne arat ja monet muut papukaijalajit tulevat syömään savea, josta ne saavat tarvitsemiaan mineraaleja. Tutustumme sademetsän eläimistöön 36 metriä korkeasta tiheän lehvästön yläpuolelle kurkottavasta näköalatornista ja vierailemme paikallisen Añangu Kichwa -heimon parissa. (3xA, 2xRL, 1xL, 3xP)

Napo Wildlife Center – Quito 
6. päivä, lauantai Varhaisen aamiaisen jälkeen palaamme tuttua reittiä Napojokea pitkin Cocaan, josta lennämme päivällä Quitoon. Majoitumme 2 yöksi jo tuttuun Swissotel-hotelliin. Loppupäivä on varattu lepoon. (A, P)

Quito
7. päivä, sunnuntai Lähes kahden miljoonan asukkaan Quito sijaitsee n. 2850 m:n korkeudessa lähellä päiväntasaajaa, Pinchincha-tulivuoren juurella. Käymme aluksi kaupungin ulkopuolella katsomassa päiväntasaajalla sijaitsevaa Mitad del Mundo -monumenttia. Lounaan jälkeen tutustumme Quiton vanhaan keskustaan kiertoajelulla. Vanhankaupungin historiallinen arvo on tunnustettu myös Unescossa, joka nimesi sen maailman kulttuuriperintökohteeksi vuonna 1978. (A, L)

Risteily Galápagossaarilla
8.–12. päivä, ma–pe Maanantaiaamuna kuljetus Quiton lentokentälle, josta lennämme Baltraan Galápagossaarille ja nousemme kansallispuiston olosuhteisiin suunniteltuun hyvätasoiseen 48-paikkaiseen M/Y La Pinta -laivaan. Risteilyllä nautimme täysihoidosta. Galápagossaarilla on muuttuvien merivirtauksien ja tuulien vuoksi kaksi eri kautta, jotka vaikuttavat kasvi- ja eläinkuntaan: lämmin ja kostea kausi tammi-kesäkuussa sekä kuiva ja viileä kausi heinä-joulukuussa. Yleisesti ottaen viileänä kautena merielämä on runsasta ja vastaavasti lämpimänä kautena elämä maalla kukoistaa. Mielenkiintoista nähtävää riittää kuitenkin ympäri vuoden.

Huom. Alla oleva risteilykuvaus on viitteellinen. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Maanantai Laskeuduttuamme Baltraan ylitämme kapean Itapacan salmen Santa Cruz -saarelle. Vierailemme jättiläiskilpikonnien suojelualueella saaren sisäosissa tutustumassa uhanalaiseen galápagoksenjättiläiskilpikonnaan ja sen elintapoihin eläimen luonnollisessa elinympäristössä. Syömme lounaan ja nousemme laivaan saaren pääkaupungissa Puerto Ayorassa. (A, L, P)

Tiistaina risteilemme Santa Cruz -saaren länsipuolella Eden Islet -pikkusaaren edustalla. Saaren edustan vedet soveltuvat erinomaisesti snorklaamiseen. Saaren linnusto on runsas ja täällä tavataan mm. fregattilintuja ja sinijalkasuulia. Matkamme jatkuu kohti naapurisaari Santiagon kaakkoiskärjessä sijaitsevaa Sombrero Chinon (”kiinalainen hattu”) saarta. Saari on kooltaan vain alle yhden neliökilometrin ja se on saanut nimensä kiinalaista hattua muistuttavasta muodostaan. Saarta asuttavat mm. merileguaanit ja merileijonat. Sombrero Chinolla on mahdollista tutustua saaren eläimistöön 400 metrin pituisella luontopolulla tai nauttia rantaelämästä hienolla puolikuun muotoisella valkohiekkaisella rannalla. (A, L, P)

Keskiviikkona olemme jo Santiago-saaren kainalossa sijaitsevalla Bartolomé-saarella. Patikoimme helpohkoa polkua pitkin kukkulalle, josta avautuu hieno näköala. Bartolomélla on myös hyvä mahdollisuus nauttia rantaelämästä uiden ja snorklaten. Rannalla sympaattiset gálapagosinpingviinit saattavat ihmetellä touhujamme. Lounaan jälkeen rantaudumme Santiago-saaren itärannikolle Sullivan Bayhin, jonka laavakentät kertovat omaa tarinaansa saariston tuliperäisestä historiasta. Täällä laava virtasi viimeksi verrattain äsken, alle 100 vuota sitten. (A, L, P)

Torstain kohteemme, Genovesa-saari, on itse asiassa vanha tulivuoren huippu, jonka kraatterin romahtaneen eteläreunan kautta pääsee suojaiseen luonnonsatamaan. Saaren linnusto on runsas ja hauskannäköiset puna- ja sinijalkaiset suulat ovat yleisiä. Snorklaajat voivat ihastella värikkäitä kalalajeja eivätkä vasarahaitkaan ole harvinaisia. Nousemme myös vanhoille laavakentille melko hankalaa, Prinssi Philipin askelmiksi kutsuttua reittiä pitkin. Ylänkö on fregattilintujen, suulien ja galápagosinkeijujen valtakuntaa. Suopöllön havaitseminen sen sijaan on haastavaa, ellei se itse satu hyökkäämään väijyksistä kohti jotain ohikiitävää saalislintua. (A, L, P)

Perjantaina saavumme jo tutulle Baltran lentokenttäsaarelle. Aamiaisen jälkeen on aika jättää hyvästit laivalle ja siirtyä maihin. Lentomme Baltrasta lähtee puolenpäivän aikoihin kohti Ecuadorin suurinta kaupunkia Guayaquilia, jonne saavumme iltapäivällä. Majoitumme ensimmäisen luokan Wyndham Guyaquil -hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)

Guayaquil
13. päivä, lauantai Guayasjoen varrella sijaitsevassa Guayaquilissa on varjoisia aukioita, siirtomaa-aikaisia rakennuksia ja miellyttävä, joenrantaa myötäilevä Malecón-rantabulevardi. Lounaan jälkeen tutustumme kaupunkiin kiertoajelulla. Myöhemmin iltapäivällä kuljetus lentokentälle, josta lentomme (KLM) lähtee klo 20.20 Amsterdamin kautta (KLM) kohti Helsinkiä. (A, L)

14. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 23.55.      

Hotellien tähtiluokitukset, ks. s. 15. Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Huom. Yksin matkustavan edellytetään varaavan yhden hengen huoneen/hytin. Kysy saatavuus/hinta toimistostamme.

Laiva m/y Pinta. Majoitus Luxury-hytissä (laivalla ei muita hyttiluokkia)

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarvitsemme syntymäaikanne sekä matkalla käytettävän passin numeron ja voimassaoloajan jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa.

Huom. Oleskelu korkealla vuoristossa (Quito n. 2850 m) ohuessa ilmassa edellyttää hyvää terveydentilaa. Suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen matkalle ilmoittautumista. Ohut ilma saattaa aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, vatsavaivoja yms. Kehotamme myös tarkistamaan matkavakuutuksenne kattavuuden mm. mahdollisen vuoristotaudin osalta. Osa Galápagoksen-risteilyn kävelyreiteistä on epätasaisessa, jopa vaikeassa maastossa. Myös rantautumiset kumiveneestä retkikohteisiin ja nousu takaisin laivaan voivat olla hankalia voimakkaan merenkäynnin vuoksi. Viidakko-osuudella käytetään kanoottia ja rantautumiset voivat myös tällöin olla joskus hankalia. Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä. Pidätämme oikeuden muuttaa tarvittaessa matka- ja risteilyohjelmaa viranomaisten, Galápagosin kansallispuiston johdon, risteilyjärjestäjän tai Napo Wildlife Centerin johdon antamien määräysten ja ohjeiden vuoksi. Risteilyn ohjelmaan ja kohteisiin sekä Napo Wildlife Centerin retkiohjelmaan voivat vaikuttaa sääolosuhteet, kausivaihtelut, turvallisuustekijät ym. vastaavat seikat. Matkan viidakko-osuudelle lähdettäessä ylimääräiset matkatavarat on mahdollista jättää säilytykseen Quiton hotelliin. Napo Wildlife Center tarjoaa retkille sadeviitan ja kumisaappaat.

Suosittelemme keltakuumerokotusta ja hyttyskarkotetta. Vähäinen malariariski alle 1500 m:n korkeudessa.
Etelä-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustukaa Etelä-Amerikan-matkojen erityisehtoihin.
Ryhmän minimikoko 13. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 600 e/hlö. Loppuerä matkan hinnasta erääntyy 75 vrk ennen matkan alkua. Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan yleisistä valmismatkaehdoista poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.

Peruutusajankohta            Peruutuskulut

  • Viim. 120 vrk ennen matkaa   100 e
  • 119–75 vrk ennen matkaa      300 e
  • 74–62 vrk ennen matkaa        600 e
  • 61–31 vrk ennen matkaa        4.000 e
  • 30–14 vrk ennen matkaa        5.500 e
  • Alle 14 vrk ennen matkaa      95% matkan hinnasta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä