Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Etelä-Afrikka, Swazimaa ja Mosambik

Pretorian nähtävyydet, Johannesburg, Krugerin kansallispuisto, salaperäinen Swazimaa ja valkoisten hiekkarantojen Mosambik ihastuttavat erilaisuudellaan.

  • Johannesburg 1 yö
  • Krugerin kansallispuisto (safari) 2 yötä
  • Ezulwini 2 yötä
  • Machangulo 3 yötä
  • Maputo 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kolmeen varsin erilaiseen Afrikan maahan suuntautuva matkamme alkaa Etelä-Afrikasta ja sen kultakaivosten ympärille kasvaneesta Johannesburgista. Rotuerottelun ankeiden vuosien jälkeen Johannesburg on jälleen ottanut paikkansa talouselämän johdossa Etelä-Afrikassa ja jopa koko Afrikan mantereella. Pretoria syntyi Kapkaupungista paremman elämän toivossa lähteneiden hollantilaissyntyisten maanviljelijöiden eli buurien yhteisten tapaamisten pitopaikaksi. Suurten kaupunkiensa ohella Etelä-Afrikka on kuuluisa luonnonpuistoistaan ja villieläimistään. Krugerin kansallispuistossa meille tarjoutuu mahdollisuus nähdä ”Big Five” eli leijona, leopardi, norsu, sarvikuono ja afrikanpuhveli. Salaperäisessä pienessä Swazimaassa vaalitaan vanhoja heimotapoja ja perinteistä afrikkalaista kuninkuutta. Etelä-Afrikan lähes kokonaan ympäröimä swazi-kansan alue on koko olemassaolonsa ajan ollut ulkopuolisten valloittajien kiinnostuksen kohteena ja yhä vieläkin se on naapureistaan suuresti riippuvainen.

Portugalin entinen siirtomaa Mosambik on alkanut tulla tunnetuksi Intian valtameren rannikon lomakohteistaan. Nautimme auringosta ja merestä Santa Marian niemimaalla Machangulossa. Matkan päätteeksi tutustumme Mosambikin nopeasti kasvavaan pääkaupunkiin, Maputoon. Sen elämäntapaa on kuvattu pikemminkin latinalaiseksi kuin afrikkalaiseksi.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen, TH=täysihoito (Matkalla on puolihoito, safarilla ja Machangulossa täysihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 18.15 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Johannesburgiin. 

Pretoria – Johannesburg
2. päivä, perjantai Saavumme Johannesburgiin klo 11.20. Tutustumme ensin Etelä-Afrikan hallinnollisen pääkaupungin Pretorian nähtävyyksiin. Kaupungin leveitä katuja reunustavat lokakuussa villin violetteina kukkivat jakarandapuut. Näemme kiertoajelullamme hollantilaissyntyisten uudisraivaajien eli buurien historiaa valottavan Voortrekker-monumentin sekä pronssisen Nelson Mandela -patsaan, joka paljastettiin presidentti Mandelan suruajan päättyessä joulukuussa 2013. Ajamme Johannesburgin Sandtonin kaupunginosaan ja majoitumme ensimmäisen luokan DaVinci-hotelliin (★★★★), josta on hissiyhteys suureen Sandton City -ostoskeskukseen. (L)

Johannesburg – Krugerin kansallispuisto
3. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Krugerin kansallispuistoa. Alkumatkan kuljemme ylängöllä, jota reunustaa idässä mahtava Lohikäärmevuoristo. Kauempana idässä avautuvat laajat savannit, joista suurin osa on kuuluisan Krugerin kansallispuiston suojissa. Syömme lounaan matkalla.
Myöhään iltapäivällä majoitumme 2 yöksi keskitason Grand Kruger Lodgeen (★★★★) lähelle kansallispuistoa. (A, L, P)

Krugerin kansallispuisto (safari)
4. päivä, sunnuntai Tänään teemme safariautojen kyydissä koko päivän ajon Krugerin kansallispuistossa. Näin voimme tehdä laajan kierroksen, mikä lisää mahdollisuuksiamme nähdä myös kuuluisa ”Big Five”. Nisäkäslajeja Krugerissa on enemmän kuin missään muussa Afrikan luonnonpuistossa. Alueella esiintyvät runsaslukuisina mm. savanniseepra, kirahvi, sarvikuono, virtahepo, täplähyeena ja isokudu. Sabiejoessa virtaa vesi yleensä ympäri vuoden, ja se turvaa varsinkin kuivana kautena vedensaannin eteläisen Krugerin eläimistölle. Retkilounaan jälkeen jatkamme tutustumista savanniluontoon ja sen eläimiin. (A, RL, P)

Kruger – Ezulwini
5. päivä, maanantai Aamulla aikaisin teemme puistoajon. Aamiaisen jälkeen jatkamme bussilla etelään kohti Swazimaata. Tämä pieni, salaperäinen kuningaskunta on säilyttänyt itsenäisyytensä suuren naapurinsa Etelä-Afrikan poliittisista muutoksista huolimatta. Maa on etnisesti varsin yhtenäinen, kuuluuhan pääheimoon swazeihin peräti 95 % kansasta. Tutustumme Swazimaan mielenkiintoisiin perinteisiin. Moniavioisuus on sallittu, ja maan kuningas Mswati III näyttää siinä oivaa esimerkkiä: hänellä on ainakin 14 vaimoa ja muutama kihlattu morsian, jotka jo odottavat pääsyä seuraaviksi puolisoiksi. Swazimaan luonto on pääosin savannia, joskin Umbeluzi- ja Usutujokien syvät rotkot antavat maisemalle karua kauneutta. Ajamme Ezulwinin laaksoon maan pääkaupungin Mbabanen eteläpuolelle ja majoitumme ensimmäisen luokan Royal Swazi Spa -hotelliin (★★★★). (A, L)

Ezulwini
6. päivä, tiistai
Puolen päivän kiertoajelulla tutustumme Ezulwinin eli Taivaallisen laakson komeisiin maisemiin ja pääsemme seuraamaan swazi-heimon perinteisiä työtapoja ja rituaaleja. Poikkeamme myös muun muassa paikallisissa kynttilä- ja lasityöpajoissa. (A, L)

Ezulwini – Maputo – Machangulo
7. päivä, keskiviikko
Jatkamme bussilla Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon. Suuret matkailijavirrat eivät ole vielä löytäneet Mosambikin komeaa luontoa ja portugalilaisväritteistä kulttuuria. Intian valtameri hyväilee Mosambikin 2500 kilometriä pitkää rantaviivaa. Maputosta jatkamme veneellä vajaan tunnin verran hyvään keskitason Machangulo Beach Lodgeen (★★★★), jonne majoitumme 3 yöksi. (A, RL, P)

Machangulo
8.–9. päivä, to–pe Viihtyisä majapaikkamme sijaitsee Santa Marian niemimaan pohjoisosassa. Saamme nauttia auringosta, loputtomista valkoisista hiekkarannoista, koskemattomista metsistä ja kirkkaasta Intian valtamerestä nousu- ja laskuvesineen. Tarjolla on monia vesiurheilulajeja, mm. snorklausta, melontaa, kalastusta ja sukellusta (osa lisämaksullisia). Läheiseen Inhaca-saareen ja sen lintuparatiiseihin tehdään Machangulosta veneretkiä. (TH)

Machangulo – Maputo
10. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen palaamme takaisin Maputoon. Maputo, entinen Lourenco Marques, on jo löytöretkeilijä Vasco da Gaman ajoista saakka tunnettu erinomaisesta luonnonsatamastaan. Maputo on yksi Afrikan miellyttävimmistä ja kauneimmista kaupungeista. Lämmin Intian valtameri luo leppoisan tunnelman tähän kehittyvään Afrikan metropoliin. Majoitumme ensimmäisen luokan Southern Sun -hotelliin (★★★★). Kaupunkikiertoajelulla näemme mm. vanhan linnoituksen ja Gustave Eiffelin suunnitteleman rautatieaseman sekä käymme markkinoilla. Jäähyväispäivällinen. (A, P)

11. päivä, sunnuntai Puolenpäivän aikaan kuljetus lentokentälle, josta klo 15.45 lento (Turkish Airlines) Istanbulin (Turkish Airlines) kautta Helsinkiin. (A)

12. päivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 12.10.
 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 910 e

Malarianestolääkitystä suositellaan. Mosambikiin tarvitaan viisumi. Viisumin hankintaa varten pyydämme passinne ja kaksi valokuvaa toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulla olla vähintään 4 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.
HUOM!  Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee aina olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista muista viranomaisvaatimuksista. Lisätietoja toimistostamme.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu on 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
  • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Etelä-Afrikka, Swazimaa ja Mosambik: Vinkkejä ja suosituksia

Olympia järjesti ensimmäiset safarimatkat Itä-Afrikkaan jo 1950-luvulla. Vuosikymmenien kokemus näkyy matkojemme kohteiden valinnoissa sekä niiden laadukkaassa, tarkoin mietityssä sisällössä. Tänä päivänä tarjoammekin todella monipuolisen valikoiman ryhmämatkoja eri puolille Afrikkaa.

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä. Mozambikissa sadekausi ajoittuu kesälle, joulu-helmikuulle.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla vähintään 2 tyhjää aukeamaa.  Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista

Safareilla ja saarilla vaatetus voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisessä Afrikassa liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi yksi hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Itä-Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea, Mozambikissa lähes Etelä-Afrikan tasoa. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita. Mozambik on suhteellisen edullinen.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä