Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Eteläinen Etelä-Afrikka

Hyväntoivonniemi, Pöytävuori, lukuisat viiniviljelmät, Knysnan laguunikaupunki ja Kariegan suurnisäkkäät ihastuttavat Kapmaassa ja maisemareitillä. 

 • Simon's Town 2 yötä
 • Hyväntoivonniemi retki
 • Kapkaupunki retki
 • Franschhoek 2 yötä
 • Oudtshoorn 1 yö
 • Knysna 2 yötä
 • Kariega (safari) 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

KAPMAA, GARDEN ROUTE JA SAFARI

Etelä-Afrikka on todellinen runsaudensarvi – luonnonvaroja on joka lähtöön, väestöryhmien ja kielten paljous mykistää ja maisemat vaihtelevat savanneista ja vuoristoista vehreisiin viinimaihin ja tasankojen karuuteen.

Lähde kanssamme kuuluisalle Garden Route -maisemareitille, sinne missä Atlantin kylmät merivirrat kohtaavat Intian valtameren lämpimät vedet, ja pääset kokemaan koko suuren maan pienoiskoossa. Hyväntoivonniemen tuuliset kalliot ja ainutlaatuinen fynbos-pensaskasvillisuus sekä kansainvälinen Kapkaupunki Pöytävuorineen jäävät taakse, kun edessäsi avautuvat Afrikan parhaat viiniseudut valkoisine kapinhollantilaisine taloineen. Karulla Pikku-Karoolla sijaitseva Oudtshoorn puolestaan on todellinen strutsikeskus. Maailman suurinta lintua on tarjolla niin lautasella kuin erilaisina nahkatuotteina. Ylläty Cangon jännittävistä tippukiviluolista ja istahda nauttimaan ostereista Knysnan pienessä laguunikaupungissa.

Garden Route -maisemareitillä asut Knysnan ohella kahdessa muussa viehättävässä pikkukaupungissa, Franschhoekissa ja Simon’s Townissa. Eikä Afrikkaa ilman safaria – matkan päätteeksi bongaamme eläimiä Kariegan riistansuojelualueella.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 16.25 Dohan kautta (Qatar Airways) Kapkaupunkiin.

Simon’s Town
2. päivä, perjantai Saavumme Kapkaupunkiin klo 11.05. Jatkamme bussilla vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Simon’s Townin pieneen rannikkokaupunkiin. Täältä avautuu näkymä False Bay -lahdelle, jonne Agulhasin merivirta tuo lämmintä vettä Intian valtamerestä. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Quayside-hotellin (★★★★) merinäköalahuoneisiin lähelle huvivenesatamaa. Voimme tutustua Simon’s Townin kauppoihin ja kahviloihin ja tehdä kävelyretken rannalle ihailemaan Atlantin tyrskyjä. Myöhemmin iltapäivällä suuntaamme kaupungin lähellä sijaitsevalle Boulders Beach -rannalle seuraamaan afrikan­pingviiniyhdyskunnan puuhia. Tervetulopäivällinen. (P)

Hyväntoivonniemi
3. päivä, lauantai Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen erikoisesta luonnosta. Kaunis reittimme kulkee seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Kuitenkin Hyväntoivonniemen alueella kasvaa yli 8500 kasvilajia – etupäässä proteoita ja kanervia – sekä nisäkäslajeja, joita ei tavata muualla. Itse kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä elandeja tai harvinaisen valkopäätopin. Palaamme hotelliin iltapäivällä. (A, L)

Simon’s Town – Kapkaupunki – Franschhoek
4. päivä, sunnuntai Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, monien mielestä yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Se lepää valtavan Atlantin rannalla mahtavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä. Aloitamme päivän nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (huom. säävaraus). Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Kaupunkikierroksemme päättyy Waterfrontin satama-alueelle, josta on muodostunut Kapkaupungin todellinen keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. Myöhemmin iltapäivällä jatkamme Franschhoekiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Protea Franschhoek -hotelliin (★★★★) pikkukaupungin pääkadun varrelle. (A, P)

Franschhoek
5. päivä, maanantai
Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailman. Vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Kapkaupungista avautuu Etelä-Afrikan laajin viinintuotantoalue Cape Winelands, joka koostuu useammasta pienempien kaupunkien ympärille muodostuneesta viiniseudusta. Suurin ja tunnetuin näistä on Stellenbosch, noin 120 000 asukkaan vilkas yliopistokaupunki. Hieman pienempi, idyllinen Franschhoekin kaupunki tunnetaan myös hyvistä ravintoloistaan. Meren läheisyys tuo lämpimään ilmastoon raikkautta ja kosteutta, joten alueen sijainti luo mainiot edellytykset viininviljelyyn. Käymme kahdella tilalla maistelemassa laadukkaita eteläafrikkalaisia viinejä. (A, L)

Franschhoek – Oudtshoorn
6. päivä, tiistai
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan yhtä maailman pisimmistä viinireiteistä, joka päättyy Pikku-Karoon puoliaavikolla sijaitsevaan Oudtshoorniin. Ajomatkan aikana näemme runsaasti viini- ja hedelmäpuuviljelmiä. Vajaan 4 tunnin ajon jälkeen pysähdymme lounaalle. Myöhemmin iltapäivällä pysähdymme uudestaan, tällä kertaa maistelemaan paikallista portviiniä. Majoitumme Oudtshoornin ulkopuolella sijaitsevaan hyvään keskitason Surval Boutique -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Oudtshoorn – Knysna 
7. päivä, keskiviikko Oudtshoorn sijaitsee Etelä-Afrikan tärkeimmällä strutsinkasvatusalueella. ”Sulka­kaupungin” kukoistus osui 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen, jolloin strutsinsulat olivat viimeisintä muotia. Kaupungissa on säilynyt siltä ajalta joitakin sulkaparonien palatseja. Nykyään strutsinkasvattajat saavat elantonsa lähinnä strutsin lihasta ja munista sekä nahasta, josta tehdään mm. kenkiä ja käsilaukkuja. Nautimme lounaan strutsifarmilla ja tutustumme tämän maailman suurimman linnun kasvatukseen. Teemme retken myös Cango Cavesin tippukiviluolastoon, yhteen maailman suurimmista. Päivän päätteeksi ajamme vielä Knysnan laguunikaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi laguunin äärelle ensimmäisen luokan Protea Knysna Quays -hotelliin (★★★★). (A, L)

Knysna
8. päivä, torstai Yksi matkamme viehättävimmistä kohteista on jylhien vuorten reunustama Knysna. Kaupungista on näkymät suojaiselle laguunille ja Intian valtamerelle. Jyrkät The Heads -kalliot, ”Päät”, vartioivat Knysnan 17 kilometrin pituisen laguunin kapeaa suuaukkoa merelle. Purjeveneilijät ja melojat nauttivat vesiurheilusta laguunin suojissa. Kaunis vesialue on myös luonnon aarreaitta, josta saadaan kalaa, rapuja ja maankuuluja ostereita. Teemme puolen päivän mittaisen veneretken Featherbedin luonnonsuojelualueelle. Perillä nousemme laguunia reunustavan niemekkeen huipulle traktorin vetämillä avovaunuilla. Reilun tunnin mittainen kävelyreittimme alas on osittain kapeaa ja jyrkästi laskeutuvaa polkua, joten tukevat jalkineet ovat tällä retkellä ehdottomat. (A, L)

Knysna – Kariega
9. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kariegan suojelualuetta. Aikaisin iltapäivällä saavumme safarikohteeseemme, jossa majoitumme 2 yöksi puiston alueelle keskitason Kariega Main Lodgeen (★★★★). Kariega on oiva esimerkki nykypäivän suojeluajattelusta. Siinä ei suojella vain eläimiä ja ympäristöä vaan myös ihmisiä. Osa matkailutuloista ohjataan alueen yhteisölle erilaisiin projekteihin ja lasten koulutukseen. Teemme ensimmäisen safarin jo tuloiltana. (A, L, P)

Kariega
10. päivä, lauantai Varhainen aamusafarimme sään salliessa alkaa auringon noustessa. Alueen noin 25 nisäkäslajiin lukeutuu myös kuuluisa ”Big Five” eli norsu, afrikanpuhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi. Lintujen kirjo käsittää noin 280 lajia. Palaamme lodgeen aamiaiselle. Sen jälkeen voimme rentoutua vaikka uima-altaan äärellä. Halukkailla on mahdollisuus tehdä kävelysafari, jolla tutustutaan lähemmin mm. kasveihin ja eläinten jättämiin jälkiin. Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen safarin – sään salliessa veneellä. Päivällisen syömme tähtitaivaan alla Afrikan tunnelmasta nauttien (säävaraus). (A, L, P)

11. päivä, sunnuntai Aamupäivällä ajamme Port Elizabethiin, jossa syömme kevyen lounaan. Iltapäivällä lento (Comair) Johannesburgin lentokentälle, josta jatkamme Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin (Qatar Airways). (A, L) 

12. päivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 13.55.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta

Koska lento on Dohan kautta, suosittelemme että passi on voimassa 6kk matkan jälkeen. Etelä-Afrikkaa varten passin tulee olla voimassa 1 kuukausi matkan jälkeen ja siinä tulee olla 1 tyhjä aukeama. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tarvitsemme hyvälaatuisen kopion passin kuvasivusta viimeistään 35 päivää ennen lähtöä.
Tutustu Afrikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e/hlö
Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Eteläinen Etelä-Afrikka: Vinkkejä ja suosituksia

Olympia järjesti ensimmäiset safarimatkat Itä-Afrikkaan jo 1950-luvulla. Vuosikymmenien kokemus näkyy matkojemme kohteiden valinnoissa sekä niiden laadukkaassa, tarkoin mietityssä sisällössä. Tänä päivänä tarjoammekin todella monipuolisen valikoiman ryhmämatkoja eri puolille Afrikkaa.

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa vielä 1 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama. Koska lennot ovat Dohan kautta, suosittelemme että passi on voimassa 6kk matkan jälkeen.

Safarilla vaatetus voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisen Etelä-Afrikan matkalla liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi muutama hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Käteinen raha on toimiva ja varma tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Huomaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ota huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemasi lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safariilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito, joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia), joinakin päivinä täysihoito. Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Cape Floral Region Protected Areas

Voit olla kiinnostunut myös näistä