Hyppää pääsisältöön

Bukarest ja Bulgarian kiertomatka

Tutustu "Balkanin Pariisiin" Bukarestiin ja näe Veliko Tarnovon ääni- ja valoesitys, Plovdivin vanhakaupunki, Rilan luostari sekä Sofian nähtävyydet.
8 päivää alk.1 780 €/hlö
  • 11.9.2017 - 18.9.2017 Varaa
  • Bukarest 2 yötä
  • Ivanovo retki
  • Veliko Tarnovo 1 yö
  • Plovdiv 2 yötä
  • Rilan luostari retki
  • Sofia 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Romanian pääkaupunkia Bukarestia kutsutaan Balkanin Pariisiksi, eikä syyttä. Leveät bulevardit ja laajat puistot muistuttavat melkoisesti läntistä esikuvaansa. Mielikuvaa vahvistavat myös rehevä Belle Epoque -arkkitehtuuri sekä kaupungin riemukaari.

Bulgaria on oivallinen esimerkki kyvystä säilyttää omat kansalliset erityispiirteet Balkanin monituhatvuotisessa ja sirpaleisessa historiassa. Mahtavat bolgaarit ja heidän perillisensä ovat vuoroin hallinneet Balkanvuorten juurella Mustanmeren rannalla sijaitsevaa aluettaan, vuoroin taas joutuneet luovuttamaan sen herruuden vieraille vallanpitäjille.

Näemme ja kuulemme kaikuja keskiaikaisesta mystiikasta Veliko Tarnovon ääni- ja valonäytelmässä Tsarevets-kukkulan jykevillä linnoitteilla. Plovdivin mukulakivikujilla pääsemme 1800-luvun kauppakaupungin tunnelmaan. Seinämaalauksistaan tunnettu Unescon suojelukohde Rilan luostari oli kansallisen identiteetin turvasatama lähes 500-vuotisen ottomaanivallan aikaan. Yli kaksituhatta vuotta sitten, ennen bolgaarien tuloa, maata asuttivat traakialaiset. Heidän hallitsijahaudoistaan löytyneet taidokkaat hopea- ja kultaesineet ovat näytteillä Sofian kansallishistorian museossa. Kultaa on myös Aleksanteri Nevskin katedraalin kupoleissa. Ne ovat Bulgarian pääkaupungin Sofian tunnusmerkki.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
(Joka päivä vähintään puolihoito)

Helsinki – Bukarest
1. päivä, maanantai
Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.05 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin, jonne saavumme klo 20.10. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan InterContinental-hotelliin (★★★★★).

Bukarest
2. päivä, tiistai
Kaupunkikierroksella näemme keskustan tärkeimmät kiintopisteet. Kävelemme historiallisessa keskustassa, jonka restaurointiin on uhrattu viime vuosina paljon aikaa ja rahaa. Käymme myös Herastrau-puiston kylämuseossa. Euroopan suurimpaan ulkoilmamuseoon on tuotu kymmeniä romanialaisesta maalaiselämästä kertovia rakennuksia. Joulupäivänä 1989 teloitetun Nicolae Ceaucescun koti Bukarestissa avattiin hiljattain yleisölle, joten käymme katsomassa Karpaattien Neroksi kutsutun diktaattorin kauan suljettuna ollutta taloa. Tunnetuin nähtävyys lienee kuitenkin parlamenttitalo. Sitä pidetään yleisesti maailman toiseksi suurimpana rakennuksena Pentagonin jälkeen. Tutustumme Ceausescun rakennuttamaan palatsiin opastetulla kierroksella. Päivällisen syömme paikallisesta tunnelmasta nauttien. (A, P)

Bukarest – Veliko Tarnovo
3. päivä, keskiviikko
Bukarestista lähdemme kohti etelää. Ylitämme matkalla 460 kilometriä Romanian ja Bulgarian rajajokena virtaavan Tonavan Ystävyydensiltaa pitkin. Romanian Giurgiun ja Bulgarian Rusen yhdistävä silta valmistui vuonna 1954 ja se oli vuoteen 2013 asti ainut siltayhteys maiden välillä. Tuolloin avattiin ylempänä Tonavaa Vidinin ja Calafatin välinen silta. Tonavan ylitettyämme vierailemme Ivanovon kallioon hakatuissa kirkoissa, kappeleissa ja luostareissa. Muista Bulgarian luostarikomplekseista poikkeava Ivanovo on peräisin 1200-luvulta ja se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Myöhemmin iltapäivällä käymme vielä katsomassa Bulgarian kauneimpiin kyliin kuuluvaa Arbanasia. Veliko Tarnovossa majoitumme keskitason Meridian Bolyarski -hotelliin (★★★). Illan päätteeksi näemme kaupungin suuruuden ajasta kertovan ääni- ja valoesityksen. (A, L)

Veliko Tarnovo – Plovdiv
4. päivä, torstai
Veliko Tarnovo on viehättävä Jantrajoen varrella sijaitseva pikkukaupunki, tänään unelias, mutta keskiajalla huomattavasti vilkkaampi. Se oli nimittäin Bulgarian toisen valtakunnan pääkaupunki yli 200 vuoden ajan aina vuoden 1393 turkkilaisvalloitukseen asti. Vanhasta kaupunginosasta voi löytää kultaseppien, ruukuntekijöiden ja leipureiden pikkupuoteja. Osa taloista on restauroitu, mutta paljon on vielä entisöimistä jäljelläkin. Kaupunkikuvaa hallitsee Tsarevets-kukkulan linnoitus, joka suojeli toisen valtakunnan ruhtinashovia. Tutustumme kaupunkiin aamupäivän aikana.
Myöhemmin jatkamme Shipkan solan kautta Balkanvuorten yli Plovdiviin. Shipkassa käytiin Turkin sodassa (1877–78) Bulgarian itsenäistymisen kannalta merkittävä taistelujen sarja. Itsenäisyys saavutettiin vuonna 1908. Vuorilta laskeudumme alas Kazanlakin kaupunkiin. Se on Bulgarian ruusuöljytuotannon keskus. Vaatimattoman näköistä vaaleanpunaista damaskonruusua on viljelty ruusulaaksossa jo useiden sukupolvien ajan. Sen korkealaatuinen öljy on monien hajuvesien raaka-aine. Pullotettuja ruusun tuoksuja voi ostaa tuliaisiksikin. Näemme myös jäljennöksen Unescon suojeluksessa olevasta traakialaishallitsijan haudasta. Sen värikkäissä maalauksissa on kohtauksia hallitsijaparin elämästä yli 2000 vuoden takaa. Päivän päätteeksi majoitumme Plovdivissa 2 yöksi ensimmäisen luokan Landmark Creek -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Plovdiv
5. päivä, perjantai
Aamiaisen jälkeen tutustumme Bulgarian toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Plovdiviin. Sen vanhakaupunki on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi monikerroksisen, 3000-vuotisen historiansa vuoksi. Rooman ja Bysantin valtakuntien raunioiden lisäksi vanhassa kaupungissa voi ihastella koristeellisia 1800-luvun taloja. Plovdiv oli kaksisataa vuotta sitten vauras kauppakaupunki, jonka basaareiden ja liikkeiden täyttämässä keskustassa vallitsi tonttipula. Rikkaat kauppiaat halusivat kuitenkin tilavan asunnon kaupungin ytimeen bisneksen ääreen, joten talot rakennettiin kaksikerroksisiksi niin, että toinen kerros oli pinta-alaltaan pohjakerrosta laajempi. Kakkoskerroksesta löytyivät komeat puukoristelut ja maalaukset. Erinomaisia esimerkkejä kauppiastaloista ovat muun muassa Balabanovin ja Hindlianin talot. Kävelykierroksella on hyvä käyttää tukevia jalkineita epätasaisen mukulakiveyksen vuoksi.
Bulgaria oli vielä 1980-luvulla yksi maailman suurimmista viinimaista, mutta kommunismin romahdus hyydytti myös viinintuotannon. Nykyisin elinkeino on jälleen hyvässä nosteessa, ja laatuviinejä tuotetaan maassa viidellä luokitetulla alueella, joihin kuuluu myös Plovdivia ympäröivä ns. Traakian laakso. Iltapäivällä käymme paikallisella tilalla maistamassa viinejä ja syömässä lounaan. (A, L)

Plovdiv – Rila – Sofia
6. päivä, lauantai
Matkalla pääkaupunkiin Sofiaan poikkeamme Rilan luostarissa, joka sijaitsee samannimisen vuoriston kätköissä. Lähes 500-vuotisen turkkilaisvallan aikana syrjäseutujen luostarit olivat henkisen elämän keskuksia ja säilyttivät jälkipolville bulgarialaista kulttuuriperintöä sekä pitivät yllä kansallista itsetuntoa. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Rilan luostari on maan tärkeimpiä nähtävyyksiä. Erakkomunkki Ivan Rilski perusti sen jo 900-luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat pääsääntöisesti peräisin parinsadan vuoden takaa. Upea luostarikokonaisuus tunnetaan ainutlaatuisesta arkkitehtuuristaan, mutta ennen muuta värikkäistä, seinäpinnat upeasti täyttävistä maalauksista. Illansuussa saavumme pääkaupunki Sofiaan, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Sofia Grand -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Sofia
7. päivä, sunnuntai
Sofia on Bulgarian ainoa miljoonakaupunki. Puolen päivän retkellämme näemme keskustan tärkeimmät kadut ja rakennukset, kuten Sofian symbolin, uusbysanttilaiseen tyyliin rakennetun Aleksanteri Nevskin kultakupolisen katedraalin. Näemme myös yli 100-vuotiaan kansallisteatterin. Se on nimetty Bulgarian kirjallisuuden patriarkaksi kutsutun Ivan Vazovin mukaan. Maan monituhatvuotiseen historiaan tutustumme Kansallishistorian museossa. Sen arvokkaimpia aarteita ovat traakialaishaudoista löytyneet hopea- ja kultaesineet, joita lainataan mieluusti myös maailman muihin museoihin. Päivällisellä katselemme värikkäitä bulgarialaisia kansantansseja. (A, P)

8. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen kuljetus Sofian kentälle, josta klo 10.00 lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.20. (A)

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 390 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen, koska lennämme Istanbulin kautta. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.

Ennakkomaksu 350 e/hlö

Peruutusehdot A

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Voit olla kiinnostunut myös näistä