Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Länsi-Ukrainan kierros

Mahtava Dnepr, Kiovan ja Lvivin tärkeimmät nähtävyydet, Pirohovon ulkoilmamuseo ja Oleskon linna ihastuttavat Ukrainassa

  • Kiova 3 yötä
  • Pirohovo retki
  • Lviv 3 yötä
  • Olesko retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Ukraina on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan Euroopan suurimpia valtioita. Sen strateginen sijainti Mustanmeren pohjoisrannalla ja mahtavan Dneprjoen varrella on ollut vuosisatojen ajan monien kansojen kiinnostuksen kohteena. Jokainen kansa on jättänyt maahan jälkensä ja niinpä jälkipolvien matkailijoille on jäänyt paljon mielenkiintoista tutkittavaa niin historian kuin kulttuurinkin osalta.
Matkamme alkaa ortodoksikirkkojen ja luostareiden kullattujen kupoleiden kaupungista Kiovasta. Näemme sekä vanhaa että uutta Kiovaa ja vierailemme mm. Pecherska Lavran luostarialueella ja Pyhän Sofian kirkossa. Molemmat ovat Unescon suojelukohteita. Teemme pienen risteilyn Dneprillä Kiovan edustalla ja tutustumme Ukrainan eri alueiden perinteiseen rakennusarkkitehtuuriin Pirohovon ulkoilmamuseossa. Matkamme jatkuu Ukrainan länsiosaan Lviviin lähelle Puolan rajaa. Keskiajalla kauppateiden risteykseen perustettu Lviv on koko Ukrainan kulttuurillinen keskus ja kaupungista löytyy kulttuuritarjontaa joka lähtöön. Lviviä pidetään Ukrainan keskieurooppalaisimpana kaupunkina lännen ja idän yhdistävän kulttuurinsa, ystävällisen ilmapiirinsä ja omaleimaisen kahvilaperinteensä vuoksi. Kaupungin sydän on hienosti säilynyt ja tunnelmallinen Unescon suojelema vanhakaupunki kymmenine kirkkoineen, eri tyylisuuntien rakennuksineen ja mukulakivikatuineen. Tutustumme tämän Ukrainan helmen nähtävyyksiin ja teemme retken maaseudulle Oleskon linnaan. Toki meille jää myös vapaa-aikaa tutustua omatoimisesti sympaattisen Lvivin saloihin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)

Helsinki – Kiova
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä suoralla lennolla (Ukraine International Airlines) klo 12.25 Kiovaan, jonne saavumme klo 14.30. Majoitumme 3 yöksi kaupungin keskustaan hyvään keskitason Radisson Blu -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (P)

Kiova
2. päivä, sunnuntai Noin 3 miljoonan asukkaan Kiova on Ukrainan pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki. Sen halki virtaa yksi Euroopan suurista joista, Mustaanmereen laskeva Dnepr. Kiovan historia alkaa jo 800-luvun lopulta, jolloin legendan mukaan slaavilainen heimopäällikkö Kyi perusti kaupungin. Nykyisin Kiova on tärkeä tieteen, taiteen ja kulttuurin keskus. Sanotaan, että Kiovan halki voi kulkea puiden varjossa, minkä vuoksi sitä kutsutaankin vihreäksi kaupungiksi. Leveitä bulevardeja reunustavien hevoskastanjoiden välistä näkyy siellä täällä kirkkojen ja luostareiden kullattuina välkehtiviä kupoleita. Kiovan pääkatu Kreshatik suljetaan liikenteeltä viikonlopuiksi, jolloin se muuttuu suosituksi kävelykaduksi. Tutustumme Kiovan päänähtävyyksiin ja tärkeimpiin alueisiin kaupunkikierroksella. Kiovan suosituimpia nähtävyyksiä on Pecherska Lavran luostarialue, johon kuuluu ortodoksikirkkoja, museoita ja katakombeja. Lavran luostarikokonaisuus on Unescon maailmanperintökohde. Kiovan monista kirkoista tunnetuimmat ovat Pyhän Sofian ja Pyhän Mikaelin kirkot, jotka ovat peräisin 1100-luvun taitteesta. Maidan Nezalezhnosti eli itsenäisyydenaukio on todistanut monia Ukrainan historian merkittäviä tapahtumia, kuten vuoden 2004 Oranssia vallankumousta ja 2014 helmikuun vallankumousta, jonka yhteydessä maan entinen presidentti Viktor Janukovytš erotettiin. Illalla yhteinen päivällinen. (A, P)

Kiova ja Pirohovo
3. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Pirohovon ulkoilmamuseoon. Kauniisti kumpuilevien ja vehreiden maisemien keskellä oleva museo on koko Ukrainan laajin ja kattaa yli 300 näyttelykohdetta eri puolilta Ukrainaa. Museo on jaettu maantieteellisten alueiden mukaisesti 7 ”kylään”, joista kukin edustaa oman alueensa perinnearkkitehtuuria ja elämäntapaa. Kaiken kaikkiaan museo tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää ja tietoa ukrainalaisten kansanperinteestä ja rakennustaiteesta. Tutustumme museoalueen tärkeimpiin osiin kävellen. Palaamme Kiovaan ja syömme lounaan. Loppupäivä on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. (A, L)

Kiova – Lviv 
4. päivä, tiistai Aamupäivällä on vapaa-aikaa. Lounaan jälkeen kävelemme Kiovan vanhinta katua, mukulakivistä Andrein rinnettä, alas Dneprin rannalla sijaitsevaan Podilin kaupunginosaan. Samalla meillä on mahdollisuus tutustua Andrein rinteen monien käsityöläis- ja taiteilijakojujen tarjontaan. Podil on kasvanut sataman ympärille, joten siitä kehittyi jo vuosisatoja sitten kaupankäynnin keskus. Jokisatamassa nousemme laivaan ja teemme pienen maisemaristeilyn Dneprillä. Illalla lennämme reilussa tunnissa Lviviin, joka sijaitsee Länsi-Ukrainassa noin 80 kilometrin päässä Puolan rajasta. Majoitumme 3 yöksi Lvivin historiallisessa keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Leopolis-hotelliin (★★★★★). (A, L)    

Lviv
5. päivä, keskiviikko Lvivin kerrotaan perustetun keskiajalla vuonna 1256, jolloin siitä on ensimmäinen maininta historiallisen Galitsian maakunnan ruhtinaan Daniel Galitsialaisen kronikassa. Kaupunki kuului vuosisatojen ajan Puolaan ja puolaa kuulee vielä nykyisinkin puhuttavan kaupungin kaduilla. Nykyisin Lvivissä on vähän alle miljoona asukasta ja se on koko läntisen Ukrainan kulttuurillinen, poliittinen, taloudellinen ja uskonnollinen keskus. Lvivin vuonna 1661 perustettu yliopisto on Ukrainan vanhin. Lvivin vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vanhankaupungin keskustoria Ploshcha Rynokia hallitsee komea 1800-luvulla rakennettu kaupungintalo torneineen, ja mukulakivisiä katuja reunustavat upeat rokokoo-, barokki, gootti- ja renessanssityyliset rakennukset. Toimivia kirkkoja lasketaan kaupungissa olevan yli 100. Vanhankaupungin monet terassiravintolat, viihtyisät kahvilat ja viini- ja olutbaarit tarjoavat paikallisia makuelämyksiä. Lyhyen matkan päässä vanhastakaupungista on Lvivin pääkatu, Prospekt Svobodyn puistokatu, jonka toisessa päässä siintää mahtipontinen Lvivin oopperatalo. Tutustumme Lviviin puolen päivän kävelykierroksella ja käymme mm. kaupungin apteekkimuseossa, jonka yhteydessä toimii edelleen myös vuonna 1735 perustettu apteekki. Päätämme kierroksen lounaaseen ja iltapäivä on vapaa-aikaa. (A, L)     

Lviv ja Olesko 
6. päivä, torstai Aamulla lähdemme noin 80 kilometrin päässä Lvivistä itään sijaitsevaan Oleskon linnaan, jonne matka taittuu noin 1,5 tunnissa. Ovaalin muotoinen linna sijaitsee kauniilla paikalla pienen kukkulan laella vallihaudan ja muurin ympäröimänä. Linnan historia ulottuu aina 1300-luvulle, ja se onkin vuosisatojen kuluessa nähnyt monta vallanpitäjää ja valloittajaa. Linna on useaan otteeseen tuhottu ja aina entisöity entiseen loistoonsa. Tutustumme linnaan ja sen yhteydessä toimivan museon kokoelmiin. Syömme retkellä myös lounaan. Palaamme iltapäivällä Lviviin, jossa meillä on vapaa-aikaa jäähyväispäivälliseen asti. (A, L, P) 

7. päivä, perjantai Varhain aamulla kuljetus kentälle. Aamiaisen otamme mukaan hotellista. Lentomme (Ukraine International Airlines) lähtee klo 7.00 Kiovan kautta (Ukraine International Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 11.35. (A)

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen yhteydessä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä, matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 350 e
Peruutusehdot B: 
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
  • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
  • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. 1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Länsi-Ukrainan kierros: Vinkkejä ja suosituksia

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Kiova
Pyhän Sofian kirkko ja Pecherska Lavran luostarialue

Lviv
Vanhakaupunki

Voit olla kiinnostunut myös näistä