Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Montenegro – unelma Adrianmeren vuoristossa

Näe Montenegron jylhiä vuoristoja, kauniita järviä, Kotorin vanhankaupunki ja Petrovac, upea Skutarijärvi sekä vuorenseinään rakennettu Ostrogin luostari

6 päivää alk. 1 630 € /hlö
 • 7.9.2021 - 12.9.2021 Varaa
 • Kotor 1+1 yötä
 • Petrovac 2 yötä
 • Skutarijärven kansallispuisto retki
 • Biogradska Goran kansallispuisto retki
 • Žabljak 1 yö
 • Durmitorin kansallispuisto retki
 • Dubrovnik retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Montenegro, ”Musta vuori”, on pieni Adrianmereen yltävä Balkanin valtio vaihtelevine maisemineen, Venetsian mieleen tuovine palatseineen ja Kreikan pikkukylien kaltaisine viihtyisine pysähdyspaikkoineen. Dinaariset vuoret kuvastuvat kristallinkirkkaisiin järviin ja syvät kanjonit ja laaksot houkuttelevat vaeltajia. Ilmasto on välimerellinen. Montenegron historiaa on leimannut jatkuva tasapainottelu kahden rintaman välillä: roomalaiset ja Bysantti, kristinusko ja islam, Jugoslavian suureen kommunistiseen perheeseen kuuluminen ja itsenäistymisen synnytystuskat. Etninen monimuotoisuus on tuonut niin maan historiaan kuin kulttuuriinkin omat mielenkiintoiset, joskus tummatkin sävynsä.

Adrianmeren rannikolle syntyneet Kotorin ja Petrovacin kaltaiset kaupungit, kymmenet kirkot ja luostarit kertovat yhteyksistä läntiseen, kristittyyn maailmaan. Unesco on ottanut perintöluetteloonsa Kotorinlahden, Euroopan eteläisimmän vuonon. Montenegron ja Albanian rajalla sijaitsevassa Skutarijärven kansallispuistossa luonto esiintyy vielä välimerellisen vihreänä sypresseineen ja palmuineen, mutta matkatessamme syvemmälle sisämaahan vuoriston kalkkikivihuiput ja alpiiniset niityt saavat vallan. Pohjoisen Montenegron luonto esiintyy upeimmillaan Unescon suojelemassa Durmitorin kansallispuistossa.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)

Helsinki – Kotor
1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 8.00 Dubrovnikiin, Kroatiaan, jonne saavumme klo 10.00. Siirrymme bussilla parin tunnin matkan Montenegroon kuvaukselliseen Perastin rantakaupunkiin. Uinuvassa kaupungissa on vain yksi katu, mutta lukuisia kirkkoja ja pikkupalatseja. Syömme lounaan ja teemme veneretken pikkuruiselle Gospa od Škrpjelan saarelle. Perastista jatkamme vajaan tunnin matkan Kotoriin ja majoitumme vanhankaupungin muurien sisäpuolelle keskitason Villa Duomo -hotelliin (★★★★). Unescon suojelemassa vanhassakaupungissa näkyy edelleen selvästi Venetsian lähes 400 vuotta kestänyt valta. Kaupunki on pieni ja siihen on helppo tutustua kävellen. (L, P)

Kotor – Cetinje – Petrovac
2. päivä, keskiviikko Aamuinen bussimatkamme kulkee pitkin Montenegron ja Itävalta-Unkarin yhdistänyttä serpentiinitietä. Vierailemme ensin montenegrolaisten pyhän vuoren Lovćenin huipulla (1657 m) rakastetun kansallissankarin Petar II Petrović-Njegošin mausoleumilla. Lovćen on valtiolle nimen antanut ”musta vuori”. Käymme suurmiehen syntymäkylässä Njegušissa, ennen kuin saavumme läheiseen vanhaan pääkaupunkiin Cetinjeen. 1800-luvulta peräisin olevat kivestä rakennetut, punatiilikattoiset talot ovat kauniissa sopusoinnussa vuoristomaiseman kanssa. Cetinjen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu vuonna 1484 rakennettu luostari. Iltapäivällä jatkamme Petrovacin pieneen rantakaupunkiin. Majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Vile Oliva -hotelliin (★★★★) (A, RL, P)  

Skutarijärven kansallispuisto
3. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Skutarijärveä. Vajaan tunnin bussimatkan jälkeen saavumme Virpazarin kalastajakylään. Järven vastarannalla siintää Albania. Noin tunnin mittaisella veneretkellä voi bongata lukuisia eri lintulajeja. Veneretkemme päättyy kivirakennuksistaan tunnettuun Rijeka Crnojevićaan. Hovi muutti Cetinjessä asuessaan talveksi tähän pieneen kylään ”mustan vuoren” ankaraa talvea pakoon. Vierailemme vielä läheisellä maatilalla maistelemassa paikallisia viinejä ja balkanilaisia herkkuja. (A, RL, P)

Petrovac – Biogradska Goran kansallispuisto – Žabljak
4. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Pohjois-Montenegroa. Ajamme pitkin Moraca-kanjonin maisematietä. Kanjonin pohjalla virtaava Moracajoki laskee Skutarijärveen. Laaksossa pysähdymme vuonna 1252 rakennetulla Moracan luostarilla. Jatkamme Biogradska Goran kansallispuistoon, jossa teemme kävelyn yhdessä Euroopan kolmesta keskiaikaisesta metsästä. Jatkamme matkaa Tarajoen kanjonia mukaillen 172 metriä joenpinnan yläpuolelle rakennetulle sillalle. Se oli valmistuessaan vuonna 1940 Euroopan pisin (365 m) liikenteelle avattu betonista tehty kaarisilta. Myöhään iltapäivällä saavumme Žabljakiin, Durmitorin kansallispuiston laidalle. Majoitumme kylän liepeillä sijaitsevaan keskitason hotelliin. (A, L, P)

Žabljak – Kotor
5. päivä, lauantai Aamulla kävelemme suositulle Crno Jezeron (Mustajärven) alueelle. Sen kahta järveä – pientä ja isoa – yhdistää kapea salmi. Järven pinnasta heijastuvat upeat vuorenhuiput. Bussimatkamme jatkuu etelään ortodoksien suosimaan pyhiinvaelluskohteeseen, Ostrogin luostariin. Bogetićin kylässä sijaitseva luostari koostuu kahdesta pienestä Ostrogin vuoren lähes pystysuoraan seinämään rakennetusta kirkosta. Yläkirkko on omistettu pyhälle Basilille. Hänen ihmeitätekevät jäännöksensä suojelevat matkustavaisia. Vierailun jälkeen jatkamme rannikolle Kotoriin, jossa majoitumme jo tuttuun Villa Duomo -hotelliin. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

Kotor – Dubrovnik – Helsinki
6. päivä, sunnuntai Aamulla jätämme hyvästit Montenegrolle ja suuntaamme Kroatian puolelle Dubrovnikiin. Syömme lounaan, jonka jälkeen on vielä hieman aikaa nauttia Dubrovnikin vanhankaupungin kahviloista ja pienistä putiikeista ennen siirtymistä lentokentälle. Suora paluulento klo 19.45–23.45 (Finnair) Helsinkiin. (A, L)  

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu 1h huoneesta 210 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Matkalla on mahdollisuus uida, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan. Vuoristossa saattaa olla viileää, joten mukaan kannattaa pakata myös lämmintä vaatetta. Matkalla kävellään paljon sekä kaupunkiympäristössä että luonnossa, joten varaa mukaan hyvät retkeilyjalkineet. Montenegrossa valuuttana on euro, Dubrovnikissa Kroatian kuna. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 400 euroa.
Peruutusehdot: Matkan erikoisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90-61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 400 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 60 % matkan hinnasta
 • 20-10 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • alle 10 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi-verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Montenegro – unelma Adrianmeren vuoristossa: Vinkkejä ja suosituksia

Hyvä tietää matkasta
Tällä matkalla kävelemme paljon, myös luonnossa. Biogradska Gorassa teemme 3 km mittaisen kävelylenkin (n. 1 tunti) keskiaikaisessa metsässä. Reitti on luontopolkua, joten siinä on epätasaista maastoa ja ajoittain puiden juuria. Mustajärvellä teemme sään salliessa 5 km mittaisen lenkin järvien rantoja seuraillen (n. 2 tuntia). Molemmilta retkiltä voi halutessaan jäädä pois, sillä palaamme aina samaan paikkaan. Suosittelemme mukaan kenkiä, joissa on vahva pohjakuviointi ja jotka mielellään tukevat myös nilkkaa (niiden ei kuitenkaan tarvitse olla vaelluskengät). Sää vuoristossa on vaihteleva ja sade saattaa alkaa kesken kävelyn. Lämpötilat vuoristossa (korkeus merenpinnasta n. 2000 m) voivat keväällä ja syksyllä laskea lähelle nollaa. Kaikissa majoituksissa ei ole hissiä.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Montenegro
Natural and Culturo-Historical Region of Kotor
Durmitor National Park

Kroatia
Old City of Dubrovnik

Voit olla kiinnostunut myös näistä