Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Espanjan kiertomatka: Baskimaa ja La Rioja

Guggenheimin museo ja Vizcayan silta Bilbaossa, Riojan viinit ja maisemat sekä San Sebastiánin pintxos-välipalat ovat Pohjois-Espanjaa parhaimmillaan.
8 päivää alk.2 140 €/hlö
  • 6.6.2017 - 13.6.2017 Varaa
  • 5.9.2017 - 12.9.2017 Varaa
  • Bilbao (Bilbo) 3 yötä
  • Añana retki
  • Laguardia 2 yötä
  • Pamplona retki
  • San Sebastián (Donostia) 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Baskimaa Pohjois-Espanjassa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Frank Gehryn suunnittelema Guggenheimin museo on tehnyt Bilbaosta tunnetun ympäri maailman. Myrskyisän Biskajanlahden rannikkokaistale vehreine kukkuloineen ja idyllisine kylineen on helmeilevän txakoli-valkoviinin kotiseutua. Meille suomalaisille tutumpia viinejä saadaan La Riojan alueelta. Añanassa tutustumme ikivanhaan ja uudelleen henkiin herätettyyn elinkeinoon, suolan valmistukseen. Puiset suolalaiturit täyttävät taas pienen kylän rinteet. Ernest Hemingway kuvasi romaanissaan ”Ja aurinko nousee” härkäjuoksuista kuuluisaksi tullutta Pamplonaa. Matkamme päättyy San Sebastiániin, gastronomian kehtoon, herkullisten pintxos-välipalojen ja hyvän paikallisen siiderin seuraan.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Bilbao
1. päivä, tiistai
Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.40 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Bilbaoon, jonne saavumme klo 13.40. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Meliá-hotelliin (★★★★). (P)

Bilbao
2. päivä, keskiviikko
Bilbao on perinteisesti ollut raskaan teollisuuden keskus. Kauan sen vauraus perustui rautaan ja satamaan, mutta muutama vuosikymmen sitten kaupunki joutui laman myötä miettimään talousrakenteensa uusiksi. Perustaa alettiin luoda palvelu- ja matkailusektorille. Onnenpotkuksi koitui Frank Gehryn suunnittelema Guggenheimin museo, joka perustettiin Bilbaoon vuonna 1997. Guggenheim on nykyisin kaupungin tunnetuin maamerkki ja kolmikymmenkertaistanut matkailijamäärät vajaassa 20 vuodessa. Tutustumme museorakennukseen ja sen taidekokoelmiin kaupunkikierroksellamme. Käymme myös keskustan ulkopuolella Unescon maailmaperintökohteisiin kuuluvalla Vizcayan sillalla. Erikoinen silta rakennettiin yli sata vuotta sitten rautateollisuuden kukoistuskaudella ja se on edelleen käytössä. Vaijereiden varassa riippuva gondoli kuljettaa autoja Nerviónjoen yli kahdeksan minuutin välein. Ihailemme maisemia sillan ylätasanteelta lähes 50 metrin korkeudesta. Loput iltapäivästä on vapaata aikaa. (A, L)

Biskajanlahden rannikko
3. päivä, torstai
Kokopäiväretkellä Biskajanlahden rannikolle katselemme rosoisten kallioiden, hiekkaisten lahdenpoukamien ja idyllisten pikkukylien pittoreskia maisemaa. Rannan rehevää kasvillisuutta ylläpitää erityisesti talven kostea meri-ilmasto. Näemme retkellämme muun muassa Gaztelugatxen kalliosaaren, jonka yhdistää mantereeseen vain kapea kivikannas. Saaren huipulla on lähes tuhat vuotta vanha Johannes Kastajalle pyhitetty kappeli. Pysähdymme paikalla reiluksi tunniksi, jolloin halukkailla on mahdollisuus kävellä kappelille ihailemaan maisemia. Käymme myös Guernican vuoden 1937 pommituksista kertovassa rauhanmuseossa. Niiden aiheuttamasta tuhosta Pablo Picasso maalasi samannimisen kuuluisan Guernica-taulunsa. Rannikon laaksoissa ja kukkuloilla vallitsee aivan oma ja baskimaan viineille erityisen arominsa antava mikroilmasto. Alkuperäisistä Hondarrabi Zuri- ja Hondarrabi Beltza -rypäleistä saadaan raikasta txakoliksi kutsuttua valkoviiniä. Tutustumme yhteen alueen viinitiloista, jossa txakolia maistellaan. Lounas on tarjolla baskityyliin. (A, L)

Bilbao – Añana – Burgos – Laguardia
4. päivä, perjantai
Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla 70 kilometrin päähän Añanan pikkukylään. Añana tunnetaan suolatuotannostaan, jolla on vuosituhantiset perinteet. Suolan merkitys entisaikoina oli huomattavasti tärkeämpi kuin nykyisin. Añanan kulta- (vai pitäisikö sanoa suola-) aikaa kesti 1500-luvun loppupuolelta aina 1800-luvun lopulle, jolloin valtion suolamonopoli alkoi murentua. Samalla alkoi myös tuotantolaitosten rappeutuminen, jonka tuloksena monet puiset suolalaiturit romahtivat. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta, koska vanhat menetelmät on otettu uudelleen käyttöön ja laiturit on korjattu perinteiden mukaisesti. Myöhemmin jatkamme matkaa Burgosiin, jossa kaupunkikierroksella näemme muun muassa Unescon maailmanperintö­kohteisiin kuuluvan goottilaisen katedraalin. Lounaan jälkeen ajamme Laguardian pikkukylään, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Villa de Laguardia -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

La Rioja
5. päivä, lauantai
La Riojan alue tunnetaan erinomaisista viineistään. Cantabrian vuorten kosteasta rannikkokaistaleesta eristämässä Riojassa vallitsee viinituotannolle suotuisa lauhkean vyöhykkeen mannerilmasto. Viinit luokitellaan täällä neljään kategoriaan, joista nuorin on vajaan vuoden ajan tammitynnyreissä kypsynyt Rioja. Crianzan kypsytys kestää vähintään kaksi vuotta, Reservan kolme, ja laadukkaimman, Gran Reservan, vähintään viisi vuotta. Päivän aikana käymme kolmella eri tilalla maistelemassa La Riojan alueen viinejä. Myös lounaan syömme viinitilalla. (A, L)

Laguardia – Pamplona – San Sebastián
6. päivä, sunnuntai
Lähdemme bussilla noin sadan kilometrin matkalle kohti Navarran maakunnan pääkaupunkia Pamplonaa. Perillä teemme pienen kaupunkikierroksen. Pamplonassa vietetään heinäkuussa viikon kestävää suurta San Fermínin kansanjuhlaa. Sen tunnetuin tapahtuma on joka-aamuinen härkäjuoksu. Hurjapäiset seikkailijat juoksevat 800 metrin matkan kapeita vanhankaupungin kujia ärsytetyn härkälauman edessä yrittäen väistellä teräviä sarvia. Loukkaantumisilta ei aina voida välttyä ja silloin tällöin joku juoksijoista päätyy myös hautausmaalle, vaikka juoksun varsinainen päätepiste onkin kaupungin härkätaisteluareena. San Fermínin satoja vuosia vanhasta perinteestä ei juurikaan tiedetty ennen Ernest Hemingwayn menestysromaania ”Ja aurinko nousee” vuodelta 1926. Hemingway vieraili Pamplonassa toistakymmentä kertaa, mistä kunnianosoituksena kaupunki pystytti hänelle patsaan vuonna 1968. Nykypäivän matkailija voi piipahtaa edelleenkin muutamissa baareissa, joissa kirjailija tapasi seurustella ja juopotella ystäviensä kanssa. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa rannikolle San Sebastiániin. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Silken Amara Plaza -hotelliin (★★★★). (A, L)

San Sebastián
7. päivä, maanantai
San Sebastiánia (baskiksi Donostia) kutsutaan Pohjois-Espanjan helmeksi. Se sijaitsee kauniissa Biskajanlahden poukamassa vihreiden kukkuloiden ympäröimänä. San Sebastián tunnetaan erityisesti värikkäistä pikkunaposteltavistaan eli pintxoistaan. Vain mielikuvitus on rajana, kun mestarikokit kehittelevät toinen toistaan herkullisemman näköisiä ja makuisia kulinaarisia elämyksiä. Paikalliseen tapaan iltaa vietetään useammassa baarissa kierrellen ja pintxoja maistellen. Kyytipojaksi käy lasillinen paikallista siideriä, joka on erinomainen vaihtoehto viinille ja oluelle. Tutustumme kaupunkiin aamupäivän aikana ja käymme muun muassa Igueldo-kukkulalla, mistä merenlahtien kauneus avautuu kaikessa upeudessaan. Lounaaksi nautimme tietysti pintxoja paikalliseen tapaan kolmessa eri baarissa. Iltapäivällä on vapaa-aikaa aina jäähyväispäivälliseen asti. (A, L, P)

8. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen kuljetus Bilbaon lentokentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 14.15 Frankfurtin kautta (Lufthansa) kohti Helsinkiä, jonne saavumme puolenyön aikoihin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 480 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Tarkistakaa matkustusasiakirjanne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Voit olla kiinnostunut myös näistä