Hyppää pääsisältöön

Pohjoiskalotin kiertomatka ja Hurtigruten-risteily

Tutustu Pohjois-Lapin saamelaiskulttuuriin, rentoudu Hurtigruten-reitillä Pohjois-Norjassa, ihastu Lofootteihin sekä nauti pohjoisen luonnon herkuista.
7 päivää alk.2 430 €/hlö
  • 25.8.2018 - 31.8.2018 Varaa
  • Inari 1 yö
  • Utsjoki retki
  • Pykeijä retki
  • Kirkkoniemi 1 yö / risteily alkaa
  • Hurtigruten-risteily 2 yötä
  • Harstad risteily päättyy
  • Svolvær 1 yö
  • Kiiruna 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Napapiirin pohjoispuolisella kalottialueella on vähintään yksi yötön yö ja yksi kaamospäivä vuodessa. Pohjoisen karu luonto mielletään usein puhtauden ja raikkauden vertauskuvaksi. Mielikuvaa vahvistavat herkulliset marjat, jalokalat ja riista sekä upeat maisemat. Moni taiteilija onkin saanut vahvoja vaikutteita teoksilleen pohjoisen luonnosta. Inarissa, Suomen suurimmassa kunnassa tutustumme saamelaiskulttuuriin perinteisellä porotilalla, Siida-museossa ja Inarijärven-risteilyllä. Näemme Tenojoen kosket, jotka houkuttelevat kesäisin lohenpyytäjiä kalaonneaan kokeilemaan. Pykeijässä tutustumme pykeijänsuomalaisten kulttuuriin ja maistamme herkullista kuningasrapua.

Lofoottien jylhät vuoret ja perinteiset kalastajakylät sekä viikinkikulttuuri kuuluvat myös oikeutetusti Pohjoiskalotin aarteisiin. Kiirunan aarteet sijaitsevat maan uumenissa; rautamalmia on louhittu täällä jo sadan vuoden ajan. Tutustumme Pohjois-Norjan rannikkoon myös kahden yön Hurtigruten-risteilyllä ja näemme maailman kauneimmaksi sanotun merimatkan pohjoisimmat kohteet.
Risteilemme vuonna 2016 uudistetulla MS Kong Haraldilla. Ikkunahyteissämme on oma wc ja suihku. Aluksella on aurinkokansi, näköalabaari, kuntosali, 2 ravintolaa, kahvila, kauppa ja kirjasto. Risteilyllä on täysihoito.

 

Matkanjohtajana on biologi Terhi Hultamo. Pohjoisen karu luonto teki häneen lähtemättömän vaikutuksen toistakymmentä vuotta sitten. Vapaa-aikansa Terhi viettääkin usein Lapin erämaissa tai Pohjois-Norjan rannikolla. Hän on myös opettanut biologiaa ja maantietoa Ivalon yläasteen koululla ja lukiossa 10 vuotta. Olympian matkanjohtajana hän on ollut vuodesta 2001.

Huom. Varaamme oikeuden käyttää toista kuin nimettyä matkanjohtajaa pakottavassa tilanteessa, esim. nimetyn matkanjohtajan ollessa estyneenä sairastumisen tai muun vakavan syyn johdosta. 
Nimetyn matkanjohtajan vaihtuminen toiseen ammattitaitoiseen Olympia-matkanjohtajaan ei ole valmismatkan virhe eikä sen nojalla synny oikeutta hinnanalennukseen tai matkan peruuttamiseen kuluitta.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Inari
1. päivä, lauantai 25.8. Lento (Finnair) Helsingistä Ivaloon klo 10.40–12.10. Jatkamme bussilla Inariin ja majoitumme keskitason Tradition Kultahovi -hotelliin, jossa yhdistyvät saamelaisuuden, Lapin elinkeinojen ja kultakuumeen perinteet. Vierailemme Siida-museossa, jonka näyttelyt kertovat pohjoisimman Suomen luonnosta ja saamelaiskulttuurista. Museovierailun jälkeen risteilemme Suomen kolmanneksi suurimmalla järvellä, Inarijärvellä. Sään salliessa rantaudumme Ukonsaarelle, joka on tunnetuin saamelaisten pyhä paikka Suomessa. Laiturilta voi nousta portaita pitkin saaren laelle maisemia ihastelemaan. Tervetulopäivällinen. (P)

Inari – Kirkkoniemi
2. päivä, sunnuntai 26.8. Aamiaisen jälkeen vierailemme perinteisellä porotilalla. Tutustumme poronhoitoon, saamelaiseen kulttuuriin ja käsitöihin. Halukkaat voivat syöttää poroja ja harjoitella suopungin käyttöä. Porotilavierailun jälkeen lähdemme bussilla kohti Utsjokea. Näemme 1800-luvulla rakennetut saamelaisille suvuille kuuluvat Utsjoen kirkkotuvat, joissa yövyttiin ja asuttiin tärkeiden kirkkopyhien aikaan. Jatkamme edelleen Nuorgamiin Tenojoen rantoja myötäillen. Suomen ja Norjan välinen rajajoki houkuttelee kesäisin lukuisia lohenpyytäjiä kokeilemaan kalaonneaan. Lounaan jälkeen ajamme suomalaisten 1800-luvulla asuttamaan Pykeijän kylään Jäämeren rannalle. Tutustumme kylään ja kuulemme tarinoita paikallisten elämästä. Saamme maistaa myös herkullista kuningasrapua. Pykeijästä jatkamme Kirkkoniemelle. Majoitumme keskitason Thon Hotel Kirkenes -hotelliin. (A, L)

Hurtigruten-risteily
3.–4. päivä, ma–ti 27.–28.8. Nousemme puolenpäivän aikoihin MS Kong Harald -laivaamme. Hurtigruten on perinteikäs rannikon laivareitti, jolla liikkuvat niin tavarat kuin ihmisetkin. Reittiliikenne aloitettiin jo vuonna 1893 Trondheimin ja Hammerfestin välillä. Maailman kauneimmaksi kehutulla merireitillä on 35 satamaa Bergenin ja Kirkkoniemen välillä. Matkanjohtajamme luennoi laivalla Pohjoiskalotin ainutlaatuisista oloista sekä ihmisten elinkeinoista ja sopeutumisesta ympäröivän luonnon haasteisiin. Myös yleisimmät rannikolla tavattavat linnut ja nisäkkäät tulevat tutuiksi. Risteilylle kannattaa ottaa mukaan myös omat kiikarit, sillä hyvällä onnella voimme nähdä luennolla tutuksi tulleita eläimiä reittimme varrella. Tiistaina pysähdymme aamupäivällä Hammerfestissa, joka yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista. Meillä on aikaa lyhyeen kävelykierrokseen.
Tiistaina on mahdollista osallistua myös varustamon järjestämille kansainvälisille retkille, joita voi varata paikan päällä laivan vastaanotosta. Risteilyllä on täysihoito (juomat eivät sisälly hintaan). (2xA, 2xL, 2xP)

Harstad – Svolvær
5. päivä, keskiviikko 29.8. Risteilyosuutemme päättyy aamulla historialliseen Harstadin kaupunkiin, josta on löydetty asutuksen merkkejä jo rautakaudelta. Jatkamme matkaa bussilla Lofoottien saaristoon nauttien upeista rannikkomaisemista jyrkkine vuorineen ja perinteisine kalastajakylineen. Lofoottien asukkaat ovat saaneet elantonsa turskan kalastuksesta jo ennen viikinkien valtakautta. Saariston ainutlaatuisen luonnon, geologian, vaikuttavien maisemien ja kulttuuriperinnön ansiosta Lofootit on ehdolla Unescon maailman­perintökohteeksi. Tutustumme Lofoottien Akvaariossa Pohjois-Atlantin monipuoliseen kalastoon ja kalanviljelyyn. Vierailemme myös viikinkimuseossa. Näillä seuduilla viikinkipäälliköt hallitsivat yli 1000 vuotta sitten. Syömme perinteisen viikinkilounaan museon ravintolassa. Myöhemmin majoitumme Lofoottien epävirallisessa pääkaupungissa Svolværissä keskitason Scandic Svolvær -hotelliin. (A, L)

Svolvær – Kiiruna
6. päivä, torstai 30.8. Jatkamme matkaa kohti Kiirunaa, jonka keskusta tullaan lähivuosina siirtämään rautakaivoksen tieltä uuteen paikkaan. Pysähdymme matkalla Torniojärven rannalla Abiskossa, josta alkaa Ruotsin tunnetuin hiihto- ja vaellusreitti, Kungsleden. Majoitumme Kiirunassa keskitason Scandic Ferrum -hotelliin. (A, P)

Kiiruna – Kittilä
7. päivä, perjantai 31.8. Aamiaisen jälkeen tutustumme maailman suurimman maanalaisen rautakaivoksen opastuskeskukseen, mikäli kaivosyhtiö sen sallii. Osallistumme joko ruotsin- tai englanninkieliselle kansainväliselle retkelle. Matkanjohtajamme on retkellä mukana ja kertaa retkellä kuullut tärkeimmät asiat bussissa. Huom. Kaivoksen opastuskeskus sijaitsee syvällä Kiirunavaaran uumenissa, jossa lämpötila on vain noin +10 asteen paikkeilla. Matkalla Kittilään ylitämme Tornionjoen, joka on osa Ruotsin ja Suomen välistä rajaa. Vuonna 1992 Tornionjokilaakso nimettiin yhdeksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Jokilaakson kunnat muodostavat yhtenäisen murrealueen, jossa puhutaan suomen ja ruotsin lisäksi meänkieltä. Syömme myöhäisen lounaan matkalla. Paluulento (Finnair) Kittilästä Helsinkiin klo 19.25–20.50. (A, L)

Matkan voi ostaa myös ilman lentoja, jolloin hinta on 2.300 e

Lisämaksu yhden hengen huoneesta/hytistä 590 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon. Risteilyä varten matkalle tarvitaan passi tai virallinen henkilö­kortti. Tarkistakaa matkustusasiakirjanne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvit­taessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa.
Ryhmän minimikoko on 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 350 e/henkilö
- 30–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Voit olla kiinnostunut myös näistä