Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Viikonloppumatka Kaliningradiin

Koe Kaliningradin saksalainen perintö ja näe Kuurinkynnään upeat hiekkadyynit pinjametsiköineen.

4 päivää alk. 1 120 € /hlö
Uutuus
 • 28.8.2020 - 1.9.2020 Varaa
 • Kaliningrad 4 yötä
 • Yantarny retki
 • Svetlogorsk retki
 • Kuurinkynnäs retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Itämeren itärannalla Baltiassa sijaitseva Kaliningrad jäi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ikään kuin eristyneeksi saarekkeeksi emämaastaan Venäjästä. Menneisyytensä valossa se kuuluu kuitenkin periaatteessa Eurooppaan, sillä ennen toista maailmansotaa se tunnettiin nimellä Königsberg osana Preussia ja Saksaa. Saksalaisille se merkitseekin nostalgisesti hiukan samaa kuin luovutettu Karjala Suomelle.

Myös matkailun osalta Kaliningrad on jäänyt hiukan eristyksiin, tosin aivan suotta. Kaupungissa ja lähiympäristössä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Keskustan ilme Pregoljajoen rannoilla on hyvin keskieurooppalainen. Katedraali on kaupungin symboli filosofi Immanuel Kantin hautoineen ja upeasti soivine urkuineen. Laaja merimuseo esittelee merenkulkua, Kaliningradille aina niin tärkeää elämänalaa. Kaupungin ulkopuolella, Itämeren rannoilla tutustumme meripihkan tuotantoon ja idylliseen Svetlogorskin kylpyläkaupunkiin. Käymme myös ainutlaatuisessa Kuurinkynnään kansallispuistossa, jonka erikoinen maisema hiekkadyyneineen ja pinjametsiköineen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Air Baltic) klo 20.50 Riian kautta (Air Baltic) Kaliningradiin, jonne saavumme klo 23.25. Majoitumme 4 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Radisson-hotelliin (★★★★).

Kaliningrad
2. päivä, lauantai Kaliningrad on Puolan, Liettuan ja Itämeren ympäröimä Venäjän eksklaavi ja sen läntisin osa. Puolen miljoonan asukkaan Kaliningradin läpi virtaa Pregoljajoki, joka laskee Veikselinhaffiin eli kannaksen erottamaan laguuniin. Kaupunki tunnettiin aikaisemmin saksalaisella nimellä Königsberg kunnes venäläiset nimesivät sen uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Kaliningrad yhdistetään yleisesti Venäjän sotilastukikohtaan, joka sijaitsee itse asiassa Baltijskissa noin 50 km:n päässä Kaliningradista. Lauantaina tutustumme Kaliningradiin kaupunkikierroksella. Käymme muun muassa katedraalissa, jossa on Königsbergissä 1700-luvulla eläneen preussilaisen filosofin Immanuel Kantin hauta ja museo. Myös koristeelliset urut ovat näkemisen arvoiset. Katedraalissa järjestetään lähes päivittäin lyhyt urkukonsertti, jonka kuulemme, mikäli se sopii ohjelmaamme. Vierailukohteisiin kuuluu myös laaja merimuseo, joka toimii samalla tiede- ja tutkimuskeskuksena. Näyttelyiden lisäksi nähtävillä on historiallisia laivoja sekä Foxtrot-luokan sukellusvene vuosikymmenten takaa. Königsbergiä ympäröi aikoinaan muuri ja kaupunkiin pääsi kahdeksan portin kautta. Portit rakennettiin 1800-luvun puolivälissä ja osa niistä on nykyään restauroitu. Friedland-portin yhteydessä on moderni näyttely, joka tutustuttaa meidät virtuaalisesti kaupungin historiaan. Retken aikana syömme lounaan ja iltaa juhlistamme tervetulopäivällisellä. (A, L, P)

Sambian niemimaa
3. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen lähdemme kokopäiväretkelle kaupungin ulkopuolelle. Kaliningradin alue sijaitsee osittain Itämerelle työntyvällä Sambian niemimaalla. Nimi ei viittaa Afrikkaan, vaan muinaiseen balttiheimoon. Vajaan tunnin ajomatkan jälkeen saavumme Itämeren rannalle Yantarnyyn, joka tunnettiin preussiaikana nimellä Palmnicken. Sitä voisi kutsua myös meripihkan pääkaupungiksi, johon sen venäläinen nimikin viittaa. Meripihka on miljoonia vuosia sitten kasvaneiden havupuiden kivettynyttä pihkaa. Käymme katsomassa valtavaa avolouhosta, joka tuottaa valtaosan maailman meripihkasta. Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti Pietari Suurelle legendaarisen meripihkahuoneen 1700-luvun alussa. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset ryöstivät meripihkahuoneen ja siirsivät sen Königsbergin linnaan, joka tuhoutui pahoin myöhemmissä pommituksissa. Etsinnöistä ja monista teorioista huolimatta huoneen kohtalo on jäänyt hämärän peittoon. Myöhemmin jatkamme matkaa idylliseen Svetlogorskiin. Se oli sata vuotta sitten königsbergiläisten suosima rantakohde. Rannalla kävellessään saattaa hyvällä onnella löytää palasen meripihkaa, erityisesti jos merenkäynti on myllertänyt rantahiekkaa hiljattain. Syömme lounaan retkellä. Illalla on vapaa-aikaa Kaliningradissa. (A, L)

Kuurinkynnäs
4. päivä, maanantai Kuurinkynnäs on noin 100 kilometriä pitkä niemimaa, jonka eteläosa kuuluu Kaliningradiin ja pohjoisosa Liettuaan. Kuurinkynnäs on kapeimmillaan vain 400 metriä eikä leveinkään kohta ylitä neljää kilometriä. Sen itäpuolelle jää Kuurinhaffiksi nimetty laguuni. Ainutlaatuinen maisema koostuu hiekkadyyneistä ja pinjametsiköistä. Asustus on harvaa; Venäjän puolen kolmessa kylässä asuu vain hieman yli tuhat henkeä. Kokopäiväretkellämme käymme Pietarin tiedeakatemian biologisella tutkimusasemalla, joka keskittyy muuttolintujen tutkimiseen. Näemme 60 metrin korkeuteen kohoavan Efa-hiekkadyynin, joka on Euroopan korkeimpia. Käymme myös ”tanssivassa metsässä”, jossa monien puiden rungot ovat kasvaneet eriskummallisesti kiemuralle. Tiedekään ei ole pystynyt täysin selittämään ilmiön syytä. Kansan version mukaan puut tanssivat laulaen vaeltavien hiekkadyynien tahdissa. Kuurinkynnään kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde. Palattuamme Kaliningradiin syömme jäähyväispäivällisen. (A, P)

5. päivä, tiistai Luovutamme huoneet puolenyön jälkeen. Lentomme (Air Baltic) lähtee klo 4.30 Riian kautta (Air Baltic) Helsinkiin, jonne saavumme klo 9.05.

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen luokituksen hotellin nimen yhteydessä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 260 e.

Matkalle tarvitaan e-viisumi, jonka Olympia hankkii. Sitä varten tarvitsemme selkeän kopion passin kuvasivusta sekä enintään 6 kk vanhan passivalokuvan noin kuukautta ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen. Lisäksi matkalle tarvitaan englanninkielinen todistus voimassaolevasta matkavakuutuksesta (vakuutuskortti ei välttämättä käy todisteena).

Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot A:  Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 7–3 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 2 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä