Hyppää pääsisältöön

Färsaaret - luontomatka Pohjois-Atlantilla

Ihastu pystysuoriin kalliojyrkänteisiin, värikkäisiin pikkukyliin, runsaaseen linnustoon, Kirkjubøuriin sekä Tórshavnin vanhaan kaupunkiin Tinganesiin

Uutuus
  • Tórshavn 5 yötä
  • Kirkjubøur retki
  • Saksun retki
  • Gjógv retki
  • Søldarfjørður retki
  • Gøta retki
  • Mykines lisäretki
  • Vestmanna retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä, Färsaaret, sijaitsee keskellä Atlantin valtamerta yhtä kaukana Norjasta, Islannista ja Skotlannista. Tyypilliseen maisemaan kuuluvat pystysuoraan merestä kohoavat kalliojyrkänteet, usvan ja pilvien osittain peittämät vuoret sekä turvekattoisten talojen muodostamat värikkäät kylät. Vaihtelevat maisemat tarjoavat luontoharrastajille upeat puitteet tutustua alueen monipuolisiin retkeilyreitteihin ja runsaaseen linnustoon. Lampaat laiduntavat vapaina kukkuloilla ja jyrkillä rinteillä melkein puuttomilla Färsaarilla eli ”lampaiden saarilla”. Villatuotteet ovatkin yksi suosituimmista matkailijoiden ostamista tuliaisista johtuen todennäköisesti Färsaarten vaihtelevasta säästä. Samana päivänä voi kesälläkin kokea auringonpaisteen, sadekuuron tai jopa lumisateen. Färsaarten vuodenajat eivät kuitenkaan poikkea toisistaan paljoa keskilämpötilojen pysyessä plussan puolella läpi vuoden.

Enemmistö Färsaarten väestöstä polveutuu saarille 800-luvulla tulleista viikingeistä. Ensimmäisen siirtokunnan perustivat kuitenkin irlantilaiset munkit jo vuonna 625. Tänä päivänä paikallinen kulttuuri ja historia ovat läsnä kaikkialla. Museot ja näyttelyt sekä konsertit ja festivaalit tarjoavat apetta kulttuurinnälkään läpi vuoden. Majoitumme mukavasti koko matkan ajaksi samaan hotelliin, tutustumme monipuolisesti eri kohteisiin patikoiden, veneajelulla ja bussikierroksella sekä nautimme Färsaarten keittiön herkuista.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, RE=retkieväät

Helsinki – Tórshavn
1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 7.35 Kööpenhaminan kautta (Atlantic Airways) Vágariin, jonne saavumme klo 13.40. Färsaaret koostuu 18 vulkaanisesta saaresta, jotka ovat muodostuneet noin 50 miljoonaa vuotta sitten. Saarilla on vajaa 50 000 asukasta ja alueen tärkein elinkeino on ollut kalatalous jo melkein 100 vuoden ajan. Färsaaret ei kuulu Euroopan Unioniin. Saariryhmän pääkaupunki on noin 20 000 asukkaan Tórshavn, jossa teemme lyhyen kävelykierroksen. Majoitumme 5 yöksi keskitason Føroyar-hotelliin (★★★★). (P)

Kirkjubøur
2. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen teemme patikointiretken (7 km, 4 t, helppo) Kirkjubøuriin, joka oli keskiajalla Färsaarten kirkollinen ja kulttuurinen keskus. Katolinen piispa asui täällä aina uskonpuhdistukseen saakka, jolloin Färsaarten hiippakunta lakkautettiin. Näemme retken aikana mm. Pyhän Magnusin katedraalin rauniot, Pyhän Olavin kirkon sekä 900 vuotta vanhan Roykstovan-hirsirakennuksen, jossa syömme lounaan. Ennen kuin palaamme Tórshavniin, vierailemme myös paikallisessa olutpanimossa. (A, L)

Saksun – Gjógv – Søldarfjørdur – Gøta
3. päivä, keskiviikko Tänään teemme kokopäiväretken Streymoy- ja Eysturoy-saarille. Vierailemme ensin Saksunin syrjäisessä pikkukylässä ja tutustumme vanhaan maatilaan ja sen historiaan. Ohitamme Färsaarten korkeimman vuoren, Slættaratindurin (882 m), matkalla Gjógvin pikkukylään, joka on tunnettu pienestä luonnonsatamarotkostaan. Jatkamme kohti Eysturoy-saaren eteläkärkeä Eystnesiä ja nautimme matkalla lounaan yksityiskodissa Søldarfjørdurissa. Ennen kuin palaamme Tórshavniin, vierailemme vielä Gøtan kirkossa, jonka lasimaalaukset on suunnitellut Kirkjubøurista kotoisin oleva Tróndur Paturson. (A, L)

Tórshavn (– Mykines)
4. päivä, torstai Vapaapäivä. Tänään on mahdollista tutustua Färsaariin omatoimisesti tai osallistua matkanjohtajan mukana lisämaksulliselle koko päivän veneretkelle Mykinesin lintusaarelle. (A)

Veneretki Mykinesin lintusaarelle Färsaarten suulien ainoat pesimäpaikat sijaitsevat Mykinesillä ja Mykineshólmurilla. Teemme patikointiretken (7–8 km, 4 t, haasteellinen) Mykineshólmurin majakalle, jonka lähellä suulat pesivät. Retkellä syömme retkieväät. Retken hinta on 175 euroa. Retki varataan matkan varaamisen yhteydessä. Mykines-lisäretki toteutetaan ainoastaan, mikäli sää- tms. olosuhteet sen sallivat (A, RE)

Vestmanna
5. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen ajamme Vestmannan kylään ja nousemme laivaan tutustuaksemme Vestmannan lintukallioihin mereltä käsin. Parin tunnin laivaretkellä saatamme nähdä mm. lunneja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Palaamme hotellille iltapäivällä. Ennen jäähyväispäivällistä on vielä aikaa vierailla pääkaupungin kaupoissa tai pikkukahviloissa. (A, P)

Tórshavn – Helsinki
6. päivä, lauantai Aamupäivällä siirrymme lentokentälle, josta klo 14.35 lento (Atlantic Airways) Kööpenhaminan kautta (Finnair) Helsinkiin, jonne saavumme klo 22.50. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 420 e.

Lisäretki: Mykines, kokopäiväretki 170 e. Retki varataan matkavarauksen yhteydessä.

Matkalle tarvitaan passi tai virallinen henkilö­kortti. Tarkistakaa matkustusasiakirjanne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvit­taessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa.
Mykines-lisäretki toteutetaan ainoastaan, mikäli sää- tms. olosuhteet sen sallivat. Lisäretken patikointireitti kulkee jyrkkien kalliorinteiden lähellä ja reitillä ylitetään 35 m korkeudessa oleva riippusilta, joten se ei sovellu korkeita paikkoja pelkääville.
Matka edellyttää hyvää liikuntakykyä eikä sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 350 e/hlö. Loppumaksu erääntyy 61 vrk ennen matkan alkua.

Peruutusehdot
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 98 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 97–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 350 e/henkilö
- 60–31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 31 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta perustuu 15.11.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Voit olla kiinnostunut myös näistä