Hyppää pääsisältöön

Geon lukijamatka Baskimaahan

Ihastu San Sebastiánin pintxos-välipaloihin, Guggenheimin museoon Bilbaossa, laatuviineihin Pamplonassa sekä Etelä-Ranskan idyllisiin maalaismaisemiin

  • San Sebastian 2 yötä
  • Bilbao 2 yötä
  • Pamplona 2 yötä
  • Biarritz 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Baskimaa Pohjois-Espanjassa ja Etelä-Ranskassa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Luonto, historia ja monipuolinen keittiö ovat matkan pääosissa. Baskimaan kulttuuri on omaleimaista ja identiteetiltään vahvaa. San Sebastián on gastronomian kehto. Tunnelmallisissa pikkubaareissa on mukava rupatella herkullisten pintxos-välipalojen ja siiderilasillisen ääressä.

Biskajanlahden rannikkokaistale vehreine kukkuloineen ja idyllisine kylineen on helmeilevän txakoli-valkoviinin kotiseutua. Frank Gehryn suunnittelema Guggenheimin museo ja sen erikoinen arkkitehtuuri on tehnyt Bilbaosta tunnetun ympäri maailman. Añanassa tutustumme ikivanhaan ja uudelleen henkiin herätettyyn elinkeinoon, suolan valmistukseen. Pamplona ja sen härkäjuoksujuhlat tunnetaan jo Ernest Hemingwayn romaanista ”Ja aurinko nousee”. Maistelemme matkalla myös Pamplonan alueen laatuviinejä. Pyreneiden ylityksen jälkeen saavumme Etelä-Ranskan idyllisiin maalaismaisemiin ja Biarritziin. Pyreneiden ainutlaatuinen luonto on läsnä noustessamme lähes sata vuotta vanhalla junalla kukkulan päälle huikeisiin maisemiin.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa TÄSTÄ

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (joka päivä vähintään puolihoito)

Helsinki – San Sebastián
1. päivä, lauantai 15.9. Lento (Finnair) Helsingistä klo 15.00–17.45 Ranskan Biarritziin. Jatkamme bussilla pienen matkan päähän Saint-Jean-de-Luzin merenrantakaupunkiin päivälliselle. Matkamme jatkuu vielä vajaan tunnin verran Espanjan puolelle San Sebastiániin majoittuaksemme 2 yöksi ensimmäisen luokan Zenit-hotelliin (paikallinen luokitus ★★★★). (P)

San Sebastián
2. päivä, sunnuntai 16.9. San Sebastián (baskiksi Donostia) on yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. Se sijaitsee valkohiekkaisen La Concha -lahden poukamassa vihreiden kukkuloiden ympäröimänä. San Sebastián tunnetaan gastronomiasta ja erityisesti värikkäistä pikkunaposteltavistaan eli pintxoistaan. Vain mielikuvitus on rajana, kun mestarikokit kehittelevät toinen toistaan herkullisemman näköisiä ja makuisia kulinaarisia elämyksiä. Paikalliset viettävät tyypillisesti iltaa useammassa baarissa kierrellen ja pintxoja maistellen. Kyytipojaksi käy lasillinen paikallista siideriä, joka on hyvä vaihtoehto viinille ja oluelle. Tutustumme kaupunkiin ja erityisesti sen historialliseen osaan aamupäivän aikana. Lounaaksi nautimme pintxoja paikalliseen tapaan. Iltapäivällä käymme lahden toisella puolella ja nousemme kiskoköysiradalla Igueldo-kukkulalle, mistä rantaviivan kauneus näkyy parhaiten. Huom. Retkellä on paljon kävelyä, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä. (A, L)

San Sebastián – Bilbao
3. päivä, maanantai 17.9. Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla länteen kohti Bilbaota. Biskajanlahden rannikko koostuu kalastajakylien, vihreiden kukkuloiden ja lahdenpoukamien vuorottelusta. Luonnonantimet liittyvät läheisesti baskien elämänmenoon. Tuore kala, kausivihannekset ja monet muut herkut ovat ruokavalion peruselementtejä. Rannikolla vallitseva mikroilmasto antaa baskimaan viineille erityisen arominsa. Alueen alkuperäisistä Hondarrabi Zuri- ja Hondarrabi Beltza -rypäleistä saadaan raikasta txakoliksi kutsuttua valkoviiniä, jota pysähdymme maistelemaan maalauksellisessa Getarian pikkukylässä. Myöhemmin syömme lounaan Biskajanlahden maisemissa. Bilbaossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Meliá-hotelliin (paikallinen luokitus ★★★★★). (A, L)

Bilbao
4. päivä, tiistai 18.9. Bilbao on perinteisesti ollut raskaan teollisuuden keskus. Sen vauraus perustui pitkälti rautaan ja satamaan, mutta muutama vuosikymmen sitten kaupunki joutui laman myötä miettimään talousrakenteensa uusiksi. Perustaa alettiin luoda palvelu- ja matkailusektorille. Onnenpotkuksi koitui Frank Gehryn suunnittelema Guggenheimin museo, joka perustettiin Bilbaoon vuonna 1997. Se on nykyisin kaupungin tunnetuin maamerkki ja kolmikymmenkertaistanut matkailijamäärät vajaassa 20 vuodessa. Tutustumme museorakennukseen ja sen taidekokoelmiin. Käymme myös keskustan ulkopuolella Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Vizcayan sillalla. Erikoinen silta rakennettiin yli sata vuotta sitten rautateollisuuden kukoistuskaudella ja se on edelleen käytössä. Vaijereiden varassa riippuva gondoli kuljettaa autoja Nerviónjoen yli kahdeksan minuutin välein. Ihailemme maisemia sillan ylätasanteelta lähes 50 metrin korkeudesta. (A, L)

Bilbao – Añana – Vitoria-Gasteiz – Pamplona
5. päivä, keskiviikko 19.9. Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla 70 kilometrin päähän Añanan pikkukylään. Añana tunnetaan suolatuotannostaan, jolla on vuosituhantiset perinteet. Añanan kulta- (vai pitäisikö sanoa suola-) aikaa kesti 1500-luvun loppupuolelta aina 1800-luvun lopulle, jolloin valtion suolamonopoli alkoi murentua. Samalla alkoi myös tuotantolaitosten rappeutuminen, jonka tuloksena monet puiset suolalaiturit romahtivat. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta, koska vanhat menetelmät on otettu uudelleen käyttöön ja laiturit on korjattu perinteiden mukaisesti. Myöhemmin jatkamme matkaa Baskimaan itsehallintoalueen pääkaupunkiin Vitoria-Gasteiziin, joka valittiin myös Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuonna 2012. Tutustumme keskustaan ja Pyhän Marian katedraaliin sekä syömme lounaan kaupungissa. Illansuussa majoitumme Pamplonassa 2 yöksi ensimmäisen luokan Maisonnave-hotelliin (paikallinen luokitus ★★★★). (A, L)

Pamplona ja viinialue
6. päivä, torstai 20.9. Aamupäivän aikana tutustumme Pamplonaan, joka on Navarran itsehallintoalueen pääkaupunki. Heinäkuussa kaupungissa vietetään viikon kestävää San Fermínin kansanjuhlaa. Sen tunnetuin tapahtuma on joka-aamuinen härkäjuoksu. Hurjapäiset seikkailijat juoksevat kapeita vanhankaupungin kujia pitkin härkälauman edessä yrittäen väistellä teräviä sarvia. Loukkaantumisilta ei aina voida välttyä ja silloin tällöin joku juoksijoista päätyy myös hautausmaalle, vaikka juoksun varsinainen päätepiste onkin kaupungin härkätaisteluareena. San Fermínin satoja vuosia vanhasta perinteestä ei juurikaan tiedetty ennen Ernest Hemingwayn menestysromaania ”Ja aurinko nousee” vuodelta 1926. Hemingway vieraili Pamplonassa toistakymmentä kertaa, mistä kunnianosoituksena kaupunki pystytti hänelle patsaan vuonna 1968. Nykypäivän matkailija voi piipahtaa edelleenkin muutamissa baareissa, joissa kirjailija tapasi seurustella ja juopotella ystäviensä kanssa. Myöhemmin lähdemme bussilla kaupungin ulkopuolelle tutustuaksemme Navarran alueen viineihin. Vierailemme luomuviinejä tuottavalla Aroan tilalla. Kestävää kehitystä ja perinteisiä viljelymenetelmiä kunnioittava tila tuottaa sekä puna- että valkoviinejä. Maistiaisten lisäksi syömme Aroassa myös lounaan. (A, L)

Pamplona – Roncesvalles – Saint-Jean-Pied-de-Port – Biarritz
7. päivä, perjantai 21.9. Lähdemme aamulla ylittämään Pyreneiden länsipuolen pyöristyneitä kukkuloita. Matkan aikana maisemat muuttuvat vuoriston tammimetsistä ranskalaiseen maalaisidylliin. Reilun tunnin ajomatkan jälkeen pysähdymme pikkukylässä nimeltä Roncesvalles. Jotkut aloittavat Roncesvallesista pyhiinvaellusmatkansa yli 700 kilometrin päässä sijaitsevaan Santiago de Compostelaan. Kyseisen ranskalaisen reitin varsinainen alkupiste on kuitenkin Ranskan puolella seuraavassa kohteessamme Saint-Jean-Pied-de-Portissa. Se on keskiaikainen pikkukylä maisemiltaan kuin suoraan kauneimmasta postikortista. Nivejoki jakaa kylän kahtia ja sen ylittävältä kiviseltä kaarisillalta voi seurata taimenien liikkeitä kirkkaassa vedessä. Lounaan syötyämme jatkamme Biskajanlahden rannalle Biarritziin, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Radisson Blu -hotelliin (paikallinen luokitus ★★★★). (A, L)

Biarritz – La Rhune – Helsinki
8. päivä, lauantai 22.9. Aamiaisen jälkeen lähdemme vielä takaisin sisämaahan ja nousemme lähes 100 vuotta vanhaan La Rhunen junaan. Historiallisen junamatkan päätteeksi saavumme kukkulan huipulle, josta aukeaa hieno näköala Pyreneille ja Biskajanlahdelle. Puoli tuntia kestävän nousun aikana saatamme nähdä uhanalaisia puolivillejä pottok-poneja. Hyvin vuoristo-olosuhteisiin sopeutunut pottok on ikivanha rotu ja baskikansan ikoni. Pyreneet ovat myös suurikokoisen partakorppikotkan valtakuntaa. Myöhemmin syömme lounaan ennen paluulentoamme (Finnair) Biarritzista klo 18.30–23.05 Helsinkiin. (A, L)

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 790 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon. Tarkistakaa passinne tai virallisen henkilökorttinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Ryhmän minimikoko 20. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu on 350 euroa. Loppulaskun eräpäivä on 45 vrk ennen matkan alkua. Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme toiminta­ohjeet, jossa on hyödyllistä tietoa matkalle val­mis­tau­tu­mi­ses­ta.

 

Peruutusehdot:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Voit olla kiinnostunut myös näistä