Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Etelä-Afrikka - patikointia Hyväntoivonniemellä

Patikoi Pöytävuoren kansallispuistossa, tutustu Etelä-Afrikan historiaan ja kulttuuriin sekä ihastu ainutlaatuiseen luontoon.

  • Kapkaupunki 2+2 yötä
  • Hout Bay 1 yö
  • Noordhoek 1 yö
  • Simon's Town 1 yö
  • Stellenbosch retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen

Etelä-Afrikka ja Kapkaupunki tarjoavat upeat puitteet yhdistetylle kulttuuri-, luonto- ja patikointimatkalle. Sama aikavyöhyke ja sujuvat yhteydet tekevät Kapkaupungista ihanteellisen matkakohteen. Kauniin kaupungin taustalla kohoaa yli kilometrin korkeuteen Pöytävuori. Sen tasaiselta laelta aloitamme patikointimme upeaa Hoerikwaggo-reittiä pitkin. Vanha khoekhoen kielen sana hoerikwaggo viittaa vuoriin merten keskellä, minkä hyvin ymmärrämme patikoinnin jälkeen.

Patikoimme päivittäin Pöytävuoren kansallispuiston alueella, joka jatkuu aina Hyväntoivonniemen kärkeen asti. Viimeisen patikointipäivän aikana voimme nähdä hirvi­antilooppeja, harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Ympäröivän merialueen vakio­vieraita ovat valaat ja delfiinit, joita voi hyvällä onnella nähdä kiikareilla. Patikointiosuus päättyy Hyväntoivonniemen kärkeen, jonka edustalla yhtyvät länsipuolelle jäävä viileä Atlantti ja itäpuolen lämmin Intian valtameri.

Matkan lopuksi vierailemme vielä kuuluisalla Stellenboschin viinialueella.

Matkanjohtajana Ari Lähdesmäki.
Huom. Varaamme oikeuden käyttää toista kuin nimettyä matkanjohtajaa pakottavassa tilanteessa, esim. nimetyn matkanjohtajan ollessa estyneenä sairastumisen tai muun vakavan syyn johdosta.
Nimetyn matkanjohtajan vaihtuminen toiseen ammattitaitoiseen Olympia-matkanjohtajaan ei ole valmismatkan virhe eikä sen nojalla synny oikeutta hinnanalennukseen tai matkan peruuttamiseen kuluitta.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, lauantai 19.10. Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 19.00 Istanbulin (Turkish Airlines) kautta Kapkaupunkiin.

Kapkaupunki
2. päivä, sunnuntai 20.10. Saavumme Kapkaupunkiin klo 12.10. Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan Pöytävuoren juurelle suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Majoitumme 2 yöksi keskitason Breakwater Lodge -hotelliin. Hotelli sijaitsee Waterfrontin satama-alueella, josta on kehit­ty­nyt Kapkaupungin todellinen keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. Tervetulopäivällinen. (RL, P)

Kapkaupunki (– Robben Island)
3. päivä, maanantai 21.10.
Aamiaisen jälkeen teemme kiertoajelun kaupungissa ja sen lähiympäristössä. Käymme myös yli sata vuotta sitten perustetussa Kirstenboschin kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa tutustumme eteläisen Afrikan monimuotoisiin kasvillisuusvyöhykkeisiin. Iltapäivällä on vapaa-aikaa.
Iltapäivällä on myös mahdollisuus tehdä lisämaksullinen (35 e) retki Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle surullisenkuuluisalle Robben Island -vankilasaarelle, jonne on reilun puolen tunnin venematka (huom. säävaraus). Vankilan kuuluisin vanki Nelson Mandela vietti saarella lähes 18 vuotta. Retken aikana voi tutustua sekä vankilamuseoon että saaren muihin osiin. Retki on kansainvälinen ja englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. (A)

Kapkaupunki – Hout Bay
4. päivä, tiistai 22.10.
(13 km, patikointia 7–8 tuntia)
Patikointimme alkaa. Aamulla nousemme köysiradalla (säävaraus) Pöytävuorelle (1067 m). Vuorelta avautuvat kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Patikoimme aluksi Pöytävuoren päällä pari kilometriä Maclear’s Beaconin näköalapaikalle (1086 m), joka on vuoren korkein kohta. Matkalla voimme nähdä mm. kalliotamaaneja sekä lukuisia protealajeja. Jatkamme hiljalleen alaspäin kohti määränpäätämme Constantia Nekiä. Majoitumme Hout Bayn laidalla sijaitsevaan keskitason Tarragona Guest House -majataloon (150 m). (A, RE, P)

Hout Bay – Noordhoek
5. päivä, keskiviikko 23.10. (12 km, patikointia 7–8 tuntia)
Aloitamme päivän Hout Bayn reunamilta (200 m) nousemalla Constantiaberg-vuoren (928 m) rinteille. Nousemme hiljalleen aina 850 metrin korkeuteen asti, josta avautuu näköalat molemmille puolille Hyväntoivonniemeä. Polkumme myötäilee vuorenrinteitä ja laaksoja poiketen välillä kapealle päällystetylle huoltotielle. Matalakasvuiset ja moni­muotoiset kasvit reunustavat patikointireittiämme koko päivän. Laskeudumme lopuksi Silverminen patoaltaalle (500 m), jossa on myös mahdollisuus pulahtaa uimaan. Täältä meillä on bussikuljetus Noordhoekiin, jossa siirtomaa-aikainen rakennustyyli luo kylään vanhan ajan tunnelmaa. Majoitumme keskitason De Noordhoek -hotelliin. (A, RE, P)

Noordhoek – Shipwrek Trail – Simon’s Town
6. päivä, torstai 24.10.  (4 km, patikointia 2–3 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Hyväntoivonniemen kärjessä sijaitsevan luonnonpuiston läntiseen laitaan. Teemme kevyen ja palauttavan patikoinnin rannan läheisyydessä. Seuraamme Shipwrek-trailia, jonka varrella on useita laivojen hylkyjä todisteena vahvoista virroista ja merenkäynnin vaarallisuudesta. Iltapäivällä siirrymme bussikuljetuksella Simon’s Townin pieneen rannikkokaupunkiin. Täältä avautuu näkymä False Bay -lahdelle, jonne Agulhasin merivirta tuo lämmintä vettä Intian valtamerestä. Kaupungin lähellä asustaa myös afrikan­pingviiniyhdys­kun­ta, jonka puuhia voimme seurata aivan läheltä. Majoitumme keskitason Quayside-hotelliin. (A, RE, P)

Smitswinkel Bay – Cape Point – Kapkaupunki
7. päivä, perjantai 25.10. (13 km, patikointia 7–8 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Smitswinkel Bayhin (145 m), josta aloitamme patikointimme Hyväntoivonniemen luonnonpuiston itäisellä puolella. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin jopa karu. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita ei tavata muualla. Hyvällä onnella saatamme nähdä antilooppeja, strutseja ja paviaaneja. Myös delfiinejä voi nähdä kaikkina vuodenaikoina. Patikoimme merenrantaa seuraillen kohti Hyväntoivonniemen kärkeä. Kuljemme jylhien rannikkokallioiden päällä korkeimmillaan 300 metriä merenpinnasta. Lopuksi saavumme Cape Pointille. Myöhään iltapäivällä palaamme bussilla takaisin Kapkaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi jo tuttuun keskitason Breakwater Lodge -hotelliin. (A, RE)

Stellenbosch
8. päivä, lauantai 26.10.
Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Lähdemme aamulla tutustumaan Stellenboschin viinialueeseen. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle ja maisemat ovat kauniita. Tutustumme viininvalmistukseen ja pääsemme maistelemaan viinitilan tuotteita. Syömme myös lounaan paikallisella viinitilalla. Illalla syömme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)

Kapkaupunki
9. päivä, sunnuntai 27.10.
Tänään on vapaa-aikaa. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle, josta lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 17.55 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin. (A, L)

10. päivä, maanantai 28.10. Saavumme Helsinkiin klo 11.30.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 340 e

Lisäretki: Robben Island 35 e

Passissa tulee olla 1 tyhjä aukeama ja koska lennämme Istanbulin kautta niin passin tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeenkin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen virkatodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme.
Ryhmän minimikoko 12. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 450 e.
Peruutusehdot :
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 450 e/henkilö
- 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- 14 vrk ennen matkan alkua tai myöhemmin, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 11.12.2018 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Oikeus sopimuksen syntymisen jälkeisiin hinnan- ja ohjelmanmuutoksiin, jotka johtuvat Olympia Kaukomatkatoimistosta riippumattomista tekijöistä, pidätetään. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien mukaan, jotka ovat voimassa kuusi viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Etelä-Afrikka - patikointia Hyväntoivonniemellä: Vinkkejä ja suosituksia

Pöytävuori (1086 m) on matkamme korkein kohta, joten vuoristotaudista ei ole vaaraa tällä matkalla. Mikäli sää ei salli Pöytävuorelle nousua köysiradalla, nousemme vuorelle kävellen. Tällöin aloitamme nousun n. 500 m:n korkeudesta. (Lisämatka: 3 km, patikointiaika 2–3 tuntia).

Patikointireittimme vaihtelevat kallioisesta maastosta kiviseen ja soraiseen polkuun. Kuljemme myös hiekkarannalla.
Isot laukut viedään bussilla seuraavaan majapaikkaamme, itse kannamme vain päiväreppua.
Sää Hyväntoivonniemellä saattaa vaihtua nopeasti.  Suosittelemme hyvää fyysistä valmistautumista matkaan.
Matkalla ei tarvita malarianestolääkitystä.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
www.southafrica.net
www.tourismcapetown.co.za
www.sanparks.org/parks/table_mountain
Cape Floral Region Protected Areas
Robben Island

Voit olla kiinnostunut myös näistä