Hyppää pääsisältöön

Kilimanjaro - safari, vaellusmatka ja Sansibar

Valloita Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, ihastu Tansanian ainutlaatuiseen luontoon safarilla ja rentoudu Sansibarin valkoisilla hiekkarannoilla.
  • Doha 1 yö
  • Arusha 1 yö
  • Ngorongoro 1 yö
  • Lake Manyara 1 yö
  • Moshi 1+1 yötä
  • Kilimanjaro 5 yön vaellus
  • Sansibar 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 4/5 vaikea

Keskellä trooppista Afrikkaa seisoo yksinäinen tulivuori, jonka luminen huippu on kiehtonut ihmistä jo vuosisatoja. Valkoiset valloittajat toivat sen maailmankartalle. Tänä päivänä Kili­man­jaro on yksi maailman kiinnostavimmista vaelluskohteista. Ngorongoron kraatteria villi­eläimineen voidaan pitää yhtenä maailman ihmeistä. Lake Manyara on yksi Itä-Afrikan hautavajoaman kuuluisista soodajärvistä. Matka mustaan Afrikkaan ja sen valkoiselle huipulle on jännittävä matka villiin luontoon. Siinä yhdistyvät safarielämykset ja fyysinen toiminta.

Matkan lopussa vietämme lepolomaa tarunhohtoisella Sansibarilla. Safarilla ja vaelluksella on täysihoito, Sansibarilla puolihoito.

Matkaohjelma

HUOM! Matka tehdään syksyllä 2018, tarkempi ajankohta ym tiedot julkaistaan loppukesällä 2017.
Tässä matkan alustava matkaohjelma, muutokset mahdollisia!

 

Helsinki – Doha
1. päivä, lauantai
Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 9.50 Qatariin. Saavumme Dohan lentokentälle klo 17.15 ja majoitumme lentokenttähotelliin. (P)

Doha – Arusha
2. päivä, sunnuntai
Varhaisen aamiaisen jälkeen klo 8.50 lento (Qatar Airways) Tansaniaan. Saavumme Kilimanjaron lentokentälle klo 16.40. Bussikuljetus Arushaan, jossa majoitumme hyvään keskitason Arusha-hotelliin. (A, P)

Arusha – Lake Manyara – Ngorongoro
3. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme safariautoilla kohti Ngorongoron luonnonsuojelualuetta. Matkan varrella teemme puistoajon Lake Manyaran kansallispuistossa, joka sijaitsee aivan Itä-Afrikan hautavajoaman (Great Rift Valley) jyrkänteen juurella. Maan uumenista pulppuava makea vesi ja hautavajoaman pohjalle levittäytyvä suolainen Manyarajärvi luovat puitteet monimuotoiselle elämälle. Impalat, vesiantiloopit, seeprat ja kirahvit laiduntavat puiston savanneilla ja metsissä. Alueen linnusto on runsaslajinen, mutta määrältään ylivoimaisia ovat usein järvellä ruokailevat tuhannet flamingot. Erityisen kuuluisa puisto on norsuistaan. Vietämme puistossa puoli päivää safariajolla ja syömme retkilounaan. Illansuussa saavumme Ngorongoron luonnonsuojelualueelle, jossa majoitumme keskitason Ngorongoro Wildlife Lodgeen. (A, RL, P)

Ngorongoro – Lake Manyara
4. päivä, tiistai Aamulla lähdemme puolen päivän safarille alas kraatteriin. Suuret puhvelilaumat, seeprat ja antiloopit laiduntavat kraatterin pohjalla. Suurpedoista leijona, hyeena ja leopardi esiintyvät alueella. Syömme retkilounaan. Iltapäivällä teemme noin 2 tunnin kävelyretken Ngorongoron alueella (2300–2500 m). Tarkoituksemme on totutella korkeassa ilmanalassa liikkumiseen ja samalla tutustua kraatterialueen ainutlaatuiseen luontoon jalkaisin. Kävelyretken jälkeen ajamme takaisin Lake Manyaraan ja majoitumme keskitason Lake Manyara Wildlife Lodgeen. (A, RL, P)

Lake Manyara – Moshi
5. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kilimanjaroa. Saavumme Moshissa sijaitsevaan viihtyisään Kilimanjaro Mountain Resort -hotelliin, jonne majoitumme. Myöhemmin iltapäivällä käymme vielä läpi vuorenvalloituksen päivä päivältä sekä tarkistamme kaikkien varusteet. (A, L, P)

Kilimanjaro
6.–11. päivä, torstai–tiistai

Torstai: Nousua 900 m, matka 8 km, vaellusaika 5–7 tuntia
Siirrymme puiston portille (1800 m). Kantajat ottavat varusteemme ja aloitamme nousun kohti Kilimanjaron huippua. Kuljemme rauhallista kävelytahtia läpi vuoristometsän kohti ensimmäistä yöpymispaikkaamme Mandara Hutia (2700 m). Retkikunnassamme on omat paikalliset kokit, jotka valmistavat meille kaikki ateriat vaelluspäiviemme aikana. (A, RE, P)

Perjantai: Nousua 1020 m, matka 12 km, vaellusaika 6–8 tuntia
Päivän kohde on lähes 3800 metrin korkeudessa sijaitseva Horombo Hut. Reitti kulkee läpi kanervanummivyöhykkeen. Sään salliessa voimme ihailla edessämme Kilimanjaron lumivalkoista huippua. Horombo Hutilla vietämme kaksi yötä. (A, RE, P)

Lauantai: Nousua ja laskua n. 300 m, matka 4 km, vaellusaika 3–5 tuntia
Ns. ”lepopäivä”, jonka aikana totuttelemme korkeaan ilmanalaan ja teemme retken (4100 m) majapaikkamme ympäristössä. (A, RE, P)

Sunnuntai: Nousua 980 m, matka 10 km, vaellusaika 6–8 tuntia
Nousemme Kibo Hutille (4700 m), joka on viimeinen vaellustupa ennen vuoren huippua. Maisemat alpiinisella vyöhykkeellä ovat karunkauniit. Kibo Hutille saavuttuamme yritämme levätä ennen vaativaa nousua vuoren huipulle. Useimmilla korkea ilmanala tuntuu viimeistään täällä lievänä pahoinvointina ja päänsärkynä. Joillekin juuri Kibo Hut on se tavoite ja henkilökohtainen korkeusennätys, johon he ovat tähdänneetkin. (A, RE, P)

Sunnuntain ja maanantain välinen yö: Nousua 1195 m, matka 6 km, vaellusaika 6–8 tuntia
Se osa ryhmästä, jonka tavoitteet ovat vielä korkeammalla, aloittaa nousun kohti vuoren huippua jo hyvissä ajoin ennen keskiyötä. Kibo Hutilta eteenpäin rinne jyrkkenee ja nousu käy huomattavasti rankemmaksi kuin koskaan aiemmin koko vaelluksen aikana. Nousu 5685 metrin korkeudessa sijaitsevalle Gilman’s Pointille on henkisesti ja fyysisesti erittäin vaativa. Sen saavutettuaan on valloittanut Afrikan korkeimman vuoren. Ne, jotka vielä jaksavat, voivat jatkaa Uhuru Peakille (5895 m).

Maanantai: Laskua 2175 m, matka 16 km, vaellusaika 5–7 tuntia
Huipulta palataan Kibo Hutille, josta jatketaan alas Horombo Hutille. Yövymme Horombolla. (A, RE, P)

Tiistai: Laskua 1920 m, matka 20 km, vaellusaika 4–6 tuntia
Iltapäivällä saavumme Marangun portille. Kuljetus ja majoittuminen jo tuttuun Kilimanjaro Mountain Resort -hotelliin. Päivällinen hotellissa. (A, RE, P)

Sansibar
12.–13. päivä, keskiviikko–torstai Värikäs suahilikulttuuri on vaikuttanut jo yli vuosituhannen ajan Itä-Afrikan rannikolla. Aamupäivällä lennämme Sansibarille. Majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Sultan Sands Island Resort -rantahotelliin, jossa upean safarin ja vaelluksen jälkeen voimme rentoutua Intian valtameren rannalla. (2xA, 2xP, 1xL)

14. päivä, perjantai Aamupäivällä on vielä vapaa-aikaa. Lounaan jälkeen kuljetus Sansibarin lentokentälle, josta klo 17.20 lento (Qatar Airways) Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin. (A, L)

15. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 7.15.

Peruutusehdot Annapurna Trek-, Etelä-Afrikka-  ja Kilimanjaro-matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-     viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-     60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö
-     34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 1.250 e/henkilö
-     14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-     myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Kilimanjaro - safari, vaellusmatka ja Sansibar: Vinkkejä ja suosituksia

Liikunnan lisäksi matkalla päästään tutustumaan Afrikan värikkääseen kulttuuriin ja upeaan luontoon. Majoitukset vaihtelevat vaellusmajoista hyvätasoiseen hotelliin. Vaellusmajoissa on kerrossängyt sekä patjat ja tyynyt. Ngorongorossa kävelemme heinäarolla. Kilimanjarolle nousemme hyväkuntoista polkua pitkin; ylempänä reitillä on kuitenkin paljon irtokiviä. Korkeanpaikan vaikutus tekee noususta haastavan. Reitin viimeinen osuus on selkeästi vaativampi ja jyrkempi kuin muu vaellusosuus, lisäksi nousu tapahtuu yöllä. Raskaimmat tavaramme ovat kantajilla, itse kannamme päiväreppua. Sää vuoristossa saattaa vaihdella paljon. Joskus huipulla on liikuttu takki auki ja paljain käsin, joskus taas mikään talvivaate ei tunnu riittävältä. Monipuoliset vaatteet ja oikea kerrospukeutuminen auttavat paljon. Hyvät jalkineet ja hyvä reppu ovat tällä matkalla ensisijaisen tärkeitä. Matkalla tarvitsee oman makuupussin.

Suosittelemme hyvää valmistautumista. Nousu Kilimanjarolle edellyttää hyvää terveyttä, joten suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen matkalle ilmoittautumista – erityisesti, jos teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Huom. Tansanian viranomaismääräysten mukaan alle 14-vuotias ei saa nousta Kilimanjarolla Kibo Hutia (4700 m) korkeammalle.

Suosittelemme malarianestolääkitystä ja keltakuumerokotusta (vaikka se ei ole pakollinen). Tansaniaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen.

Tansanian sisäisillä lennoilla lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lisää hyödyllistä tietoa Kilimanjaron vaellusmatkasta.

Hyviä nettisivustoja korkeanpaikan vaikutuksesta:
The British Mountaineering Council
www.high-altitude-medicine.com

Muita linkkejä:
Tanzania Tourist Board
www.peakware.com
Ngorongoro Conservation Area
Kilimanjaro National Park
Stone Town of Zanzibar

Voit olla kiinnostunut myös näistä