Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Erikoismatka: Hiidenmaa – pyöräilyä Länsi-Virossa

Vaativuus: 1/5 helppo

Hiidenmaa on yksi Itämeren kauneimmista saarista. Matalan saaren peittävät suurelta osin rehevät metsät ja sen upeat hiekkarannat ovat kilometrien pituisia. Lukuisat majakat, kirkot ja kartanot kertovat omaa tarinaansa saaren historiasta. Hiidenmaata ovat asuttaneet ja miehittäneet niin ruotsalaiset, saksalaiset kuin venäläisetkin. Hansaliiton aikana liiton kauppalaivoja ryöstelevät merirosvot pitivät saarta tukikohtanaan ja Viron suurin kauppalaivasto oli aikoinaan Hiidenmaalla. Tutustumme pyöräillen saaren upeaan luontoon ja mielenkiintoiseen historiaan. Asumme entisessä viinatehtaassa, joka on kunnostettu majataloksi. Matkalla on puolihoito.

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Tallinna – Kõrgessaare
1. päivä, keskiviikko

Lähtö Helsingistä klo 11.30 laivalla Tallinnaan ja edelleen bussilla kohti Haapsalua. Ajamme muutaman pikkukylän läpi ennen kuin saavumme Haapsalun kautta Rohukülaan, josta lähtee lautta Hiidenmaalle. Reilun tunnin lauttamatkalla voi ihailla kaunista merimaisemaa. Suoraan lännessä näkyy Hiidenmaa, pohjoisessa Vormsi ja kauempana lounaassa Saarenmaa. Heltermaan satamasta jatkamme bussilla kohti Hiidenmaan luoteisosassa sijaitsevaa Kõrgessaarea, jossa majoitumme vaatimattomaan Viinaköökin majataloon. Seuraavat viisi yötä asumme majatalon vieraina. Vuonna 1881 rakennetun linnamaisen viinatehtaan monet vaiheet sekä myös koko Hiidenmaan mielenkiintoinen istoria tulevat meille tutuiksi seuraavien päivien aikana. Viinaköök on tunnettu myös hyvästä ruuasta. (P)

Luidja – Kõpu
2. päivä, torstai (tasamaata 50 km, majakalla mäkistä)

Aamiaisen jälkeen säädämme matkanjohtajan avustuksella polkupyörät itsellemme sopiviksi. Pienen koekierroksen jälkeen olemme valmiit päivän pyöräretkelle. Tänään kohteemme on kaunis Kõpun niemi. Ajamme päällystettyä tietä Luidjaan, josta lähdemme päällystämätöntä rantatietä kohti Kõpun majakkaa. Hiidenmaan pisimmät hiekkarannat ovat täällä. Ennen kuin tulemme majakalle, teemme lyhyen kävelyretken Rebastemäen luontopolulla. Koko matkamme ainoat mäkiosuudet ovat Kõpun majakan kohdalla, sillä majakka on rakennettu yli 60 metriä korkean mäen päälle. Hiidenmaan mataliin rantavesiin haaksirikkoutui aikoinaan monta kauppalaivaa. Hansaliitto vaati majakan rakentamista Kõpun niemeen. Vuonna 1531 valmistui kivinen pyramidi, jonka päällä poltettiin merkkitulia. Myöhemmin majakka sai lisää korkeutta ja on nyt lähes 37 metrin korkuinen. Nykyään se on maailman kolmanneksi vanhin yhä toiminnassa oleva majakka. Majakan ylätasanteelta voi ihailla 60 kilometriä leveän ja 40 kilometriä pitkän Hiidenmaan metsäistä maisemaa. Metsät peittävät lähes 70 % saaren pinta-alasta. Puulajeja on noin kaksikymmentä. Saaren monipuoliseen luontoon kuuluvat lisäksi sisäosien suot sekä rannikon suolamaat. Kukkakasvilajeja Hiidenmaalla on lähes tuhat, joista 50 on rauhoitettu. Orkideoita näistä on peräti 31 lajia. Metsissä asustaa mm. hirviä, villisikoja, metsäkauriita, kettuja ja ilveksiä.
Innokkaimmat voivat pyöräillä Ristnan majakalle niemen kärkeen saakka, jolloin matkaa tulee lisää noin 20 kilometriä. Päivän ohjelmanmukainen reitti jatkuu Kõpun niemen eteläpuolelle, jossa ajamme Kiduspen kautta Kõrgessaareen. Matkalla pysähdymme vielä Puskin ortodoksikirkon raunioille. Hyvin säilyneet rauniot ja vielä käytössä oleva hieman metsittynyt hautuumaa ovat omalla tavallaan vaikuttava kokemus. Halukkaat voivat jäädä matkalla Luidjan uimarannalle. Matkaa Kõrgessaareen on sieltä enää vain kahdeksan kilometriä. (A, RE, P)

Lehtma – Tahkuna – Malvaste
3. päivä, perjantai (tasamaata 52 kilometriä)

Aamulla poljemme ensin päällystettyä päätietä Lehtman satamaan, mistä jatkamme hiekkatietä kohti Tahkunaa. Reittimme kulkee lähellä merenrantaa kauniissa kangasmaastossa Hiidenmaan pohjoisimmassa kärjessä sijaitsevalle yli 40 m korkealle Tahkunan majakalle asti. Matkalla pysähdymme korkeille hiekkadyyneille rakennetuille ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisille linnoituksille tutustumaan alueen sotahistoriaan. Aivan Tahkunan niemen kärjessä on koko matkamme vaikuttavin muistomerkki. Vaatimaton ja yksinkertainen muistomerkki on omistettu Estonian uhreille. Kauniimpaa paikkaa muistomerkille on vaikea kuvitella. Jatkamme päällystettyä tietä ohi Malvasten puukappelin ja sen kirkkomaan. Päivän viimeinen tutustumiskohteemme on Malvastessa sijaitseva Mihklin maatilamuseo. Mihklin jälkeen jatkamme päätietä takaisin Kõrgessaareen.
(A, RE, P)

Lisämaksullinen ohjelma: Mihklin maatilamuseolle on mahdollisuus jäädä kalankäsittelyn ja kypsennyksen opetukseen sekä perinnejälkiruuan valmistukseen. Osallistujille annetaan omat raaka-aineet, jotka valmistetaan paikallisen emännän/isännän ohjeiden mukaisesti. Osallistumismaksu on 12 euroa ja se maksetaan paikan päällä. Sitova ilmoittautuminen viimeistään 2 viikkoa ennen matkan alkua. Minimi 5 osanottajaa

Suuresadama – Paluküla – Kärdla – Ristimägi – Reigi
4. päivä, lauantai (tasamaata 42 kilometriä)

Aamulla bussikuljetus Suuresadamaan, josta aloitamme päivän pyöräilyn. Reittimme kulkee viehättävässä maalaismaisemassa kauniiden asuttujen ruokokattoisten ”perinnetalojen” sekä niiden hyvin hoidettujen pihojen ohitse. Ohitamme Roograhun vierasvenesataman ja lentokentän pyöräillessämme pohjoista rantatietä pitkin Helmersenin ns. kivikylvökselle. Alueen yli 80 kivilohkaretta ovat rapautuneet isommasta kalliosta, joka kulkeutui tänne mannerjään mukana Suomesta. Evästauon jälkeen jatkamme Palukülan kappelin kautta Kärdlaan, joka on puutaloineen, puistoalueineen sekä uimarantoineen viehättävä kokonaisuus. Täällä pääsemme osallistumaan yhteen Hiidenmaan kesän odotetuimmista tapahtumista, Kahvilapäivään, jolloin houkuttelevia pop-up-kahviloita ilmestyy moniin erilaisiin paikkoihin, kuten puutarhoihin ja merenrannalle. Kärdlassa tutustumme myös Hiidenmaan museoon. Paluumatkalla pysähdymme Ristimäellä. Tien varrella sijaitsevalla metsäalueella on lukuisia ristejä, joita matkalaiset ovat sinne vuosikymmenten aikana eri materiaaleista rakentaneet. Viimeinen kohteemme ennen Kõrgessaarea on kauniista kirkostaan tunnettu Reigi. (A, RE, P)


Käina – Kassari – Vaemla – Suuremõisa
5. päivä, sunnuntai (tasamaata 32 kilometriä)

Aamulla siirrymme bussilla Länsi-Hiidenmaan kautta Käinaan. Polkupyörämme odottavat meitä Käinassa, josta lähdemme polkemaan kohti Kassaria. Sanotaan, että Hiidenmaalla ei voi käydä tekemättä lenkkiä Kassarin kautta, sillä sinne johtava tie on erityisen kaunis. Käinanlahti jää Käinan ja Kassarin väliin kuin pieni sisäjärvi ja on siksi suojainen paikka pesiville linnuille. Meri näkyy koko reitin ajan oikealla puolella. Poikkeamme Sääretirpissä, joka on merelle kurkottava kapea hiekkasärkkä. Taru kertoo Hiidenmaan jättiläisestä Leigeristä, joka alkoi rakentaa kivistä siltaa kohti Saarenmaata. Siellä asui hänen veljensä Suur Tõll, jättiläinen hänkin. Jos haluaa käydä katsomassa, missä vaiheessa silta tällä hetkellä on, joutuu kävelemään viimeiset pari kilometriä särkän kärkeen. Päätämme Kassarin kylän kierroksen Vaemlan villatehtaalle. Paikka on kuuluisa laadukkaista ja edullisista neuleistaan. Pyöräilemme hyvää päällystettyä tietä Suuremõisaan, jossa on upea kartano. Kartanon historia alkaa jo 500 vuotta sitten, mutta nykyistä myöhäisbarokkityylistä kartanoa alettiin rakentaa vuonna 1755. Kartanolta siirrymme bussilla takaisin Viinaköökin majataloon.
(A, RE, P)


Kõrgessaare – Helsinki
6. päivä, maanantai

Aamulla jätämme hyvästit viihtyisälle majapaikallemme. Suuntaamme kohti Heltermaan satamaa, jossa nousemme Rohukülaan menevään lauttaan. Rohukülasta jatkamme bussilla Tallinnaan.
Klo 18.00 lähtee laiva Helsinkiin. (A)

Linkkejä:
Historic Centre (Old Town) of Tallinn

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 100 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Matkajärjestelyt hoitaa OLYMPIA Kaukomatkatoimisto, Yrjönkatu 9, 00120 Helsinki,
p. (09) 696 2770.

Erikoismatka: Hiidenmaa – pyöräilyä Länsi-Virossa: Vinkkejä ja suosituksia

Matkan erityispiirteitä:
Pyöräilytiet vaihtelevat maantien asfaltista karkeaan soraan ja metsäpolkuihin. Hiidenmaan maasto on tasainen, joten pyörissä ei tarvita vaihteita. Käyttämämme polkupyörät ovat helppokäyttöisiä ja leveät renkaat sopivat myös sorateille ja metsäpoluille. Ohjatut retket sopivat myös aloittelijoille. Jos opastettu matka tuntuu lyhyeltä, voi tehdä pidempiä lenkkejä omatoimisesti, eksymään ei pääse. Suosittelemme omaa pyöräilykypärää, termospulloa, eväsrasiaa sekä pikkureppua, johon voi pakata päiväretkien aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset tavarat sekä retkieväät.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Voit olla kiinnostunut myös näistä