Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Etelä-Afrikka - patikointia Hyväntoivonniemellä

Patikoi Pöytävuoren kansallispuistossa, tutustu Etelä-Afrikan historiaan ja kulttuuriin sekä ihastu ainutlaatuiseen luontoon.
  • Kapkaupunki 2+2 yötä
  • Constantia Nek 1 yö
  • Noordhoek 1 yö
  • Simon's Town 1 yö
  • Stellenbosch retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 2/5 haasteellinen

Etelä-Afrikka ja Kapkaupunki tarjoavat upeat puitteet yhdistetylle kulttuuri-, luonto- ja patikointimatkalle. Sama aikavyöhyke ja sujuvat yhteydet tekevät Kapkaupungista ihanteellisen matkakohteen. Kauniin kaupungin taustalla kohoaa yli kilometrin korkeuteen Pöytävuori. Sen tasaiselta laelta aloitamme patikointimme upeaa Hoerikwaggo-reittiä pitkin. Vanha khoekhoen kielen sana hoerikwaggo viittaa vuoriin merten keskellä, minkä hyvin ymmärrämme patikoinnin jälkeen.

Patikoimme päivittäin Pöytävuoren kansallispuiston alueella, joka jatkuu aina Hyväntoivonniemen kärkeen asti. Viimeisen patikointipäivän aikana voimme nähdä hirvi­antilooppeja, harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Ympäröivän merialueen vakio­vieraita ovat valaat ja delfiinit, joita voi hyvällä onnella nähdä kiikareilla. Patikointiosuus päättyy Hyväntoivonniemen kärkeen, jonka edustalla yhtyvät länsipuolelle jäävä viileä Atlantti ja itäpuolen lämmin Intian valtameri.

Matkan lopuksi vierailemme vielä kuuluisalla Stellenboschin viinialueella.

Huom. matkalle on vielä yksi naispaikka vapaana jaetussa 2h huoneessa hintaan 2.890 e. Varaus toimistostamme 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi

Matkanjohtajana Ari Lähdesmäki

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, lauantai 20.10.
Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 19.00 Istanbulin (Turkish Airlines) kautta Kapkaupunkiin.

Kapkaupunki
2. päivä, sunnuntai 21.10.
Saavumme Kapkaupunkiin klo 12.10. Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruo­ka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla, valtavan Atlantin rannalla mah­tavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä, sijaitsee nykyisin Kapkaupunki. Majoitumme 2 yöksi keskitason Breakwater Lodge -hotelliin. Hotelli sijaitsee lyhyen matkan päässä Waterfrontin satama-alueesta, josta on kehit­ty­nyt Kapkaupungin todellinen keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. Tervetulopäivällinen. (RL, P)

Kapkaupunki (– Robben Island)
3. päivä, maanantai 22.10.

Aamiaisen jälkeen teemme kiertoajelun kaupungissa ja sen lähiympäristössä. Käymme myös yli sata vuotta sitten perustetussa Kirstenboschin kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa tutustumme eteläisen Afrikan monimuotoisiin kasvillisuusvyöhykkeisiin. Iltapäivällä on vapaa-aikaa.
Iltapäivällä on myös mahdollisuus tehdä lisämaksullinen (30 e) retki Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle surullisenkuuluisalle Robben Island -vankilasaarelle, jonne on reilun puolen tunnin venematka (huom. säävaraus). Vankilan kuuluisin vanki Nelson Mandela vietti saarella lähes 18 vuotta. Retken aikana voi tutustua sekä vankilamuseoon että saaren muihin osiin. Retki on kansainvälinen ja englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. (A)

Kapkaupunki – Constantia Nek
4. päivä, tiistai 23.10.
  (9 km, patikointia 7–8 tuntia)
Patikointimme alkaa. Aamulla nousemme köysiradalla (säävaraus) Pöytävuorelle (1067 m). Vuorelta avautuvat kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Patikoimme aluksi Pöytävuoren päällä pari kilometriä Maclear’s Beaconin näköalapaikalle (1086 m), joka on vuoren korkein kohta. Jatkamme hiljalleen alaspäin kohti määränpäätämme Constantia Nekiä. Matkalla voimme nähdä mm. kalliotamaaneja sekä lukuisia protealajeja. Perillä majoitumme keskitason Tarragona Guest House -majataloon (150 m). (A, RE, P)

Constantia Nek – Noordhoek
5. päivä, keskiviikko 24.10.  (12 km, patikointia 7–8 tuntia)
Aloitamme päivän nousemalla Vlakkenberg-vuorelle (579 m). Jatkamme laakson poikki Constantiaberg-vuoren (928 m) rinteille. Patikoimme pääosin 300–400 metrin korkeudessa merenpinnasta. Polkumme myötäilee vuorenrinteiden jylhiä kallioita, mistä avautuvat upeat näkymät Atlantin puoleiselle Hout Bayn lahdelle. Matalakasvuiset ja moni­muotoiset kasvit reunustavat patikointireittiämme koko päivän. Laskeudumme lopuksi Chapman’s Pointin näköalapaikalle (166 m), josta on lyhyt bussikuljetus Noordhoekiin. Siirtomaa-aikainen rakennustyyli luo kylään vanhan ajan tunnelmaa. Majoitumme keskitason Monkey Valley Resort -hotelliin. (A, RE, P)

Noordhoek – Simon’s Town
6. päivä, torstai 25.10.  (16 km, patikointia 6–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen kävelemme 6 km pitkää Noordhoekin hiekkarantaa pitkin Kommetjien merenrantakylään, josta jatkamme patikointiamme Hyväntoivonniemen toiselle puolelle. Reittimme on suhteellisen helppo­kul­kui­nen eikä se sisällä suuria korkeuseroja. Nousemme korkeimmillaan kuitenkin noin 300 metriä meren­pinnan yläpuolelle. Kleinpaasin padotulla järvellä pidämme tauon. Iltapäivällä laskeudumme hiljalleen Simon’s Townin pieneen rannikkokaupunkiin. Täältä avautuu näkymä False Bay -lahdelle, jonne Agulhasin merivirta tuo lämmintä vettä Intian valtamerestä. Kaupungin lähellä asustaa myös afrikan­pingviiniyhdys­kun­ta, jonka puuhia voimme seurata aivan läheltä. Majoitumme keskitason Quayside-hotelliin. (A, RE, P)

Smitswinkel Bay – Cape Point – Kapkaupunki
7. päivä, perjantai 26.10.  (13 km, patikointia 7–8 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Smitswinkel Bayhin (145 m), josta aloitamme patikointimme Hyväntoivonniemen kärjessä sijaitsevassa luonnonpuistossa. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin jopa karu. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita ei tavata muualla. Hyvällä onnella saatamme nähdä antilooppeja, strutseja ja paviaaneja. Myös delfiinejä voi nähdä kaikkina vuodenaikoina. Patikoimme merenrantaa seuraillen kohti Hyväntoivonniemen kärkeä. Kuljemme jylhien rannikkokallioiden päällä korkeimmillaan 300 metriä merenpinnasta. Välillä laskeudumme merenpinnan tasolle ja pysähdymme kauniille hiekkarannalle. Lopuksi saavumme Cape Pointille. Myöhään iltapäivällä palaamme bussilla takaisin Kapkaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi jo tuttuun keskitason Breakwater Lodge -hotelliin. (A, RE)

Stellenbosch
8. päivä, lauantai 27.10.
Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Lähdemme aamulla tutustumaan Stellenboschin viinialueeseen. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle ja maisemat ovat kauniita. Tutustumme viininvalmistukseen ja pääsemme maistelemaan viinitilan tuotteita. Syömme myös lounaan paikallisella viinitilalla. Illalla nautimme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)

Kapkaupunki
9. päivä, sunnuntai 28.10.
Tänään on vapaa-aikaa. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle, josta lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 17.55 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin. (A, L)

10. päivä, maanantai 29.10. Saavumme Helsinkiin klo 11.30.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 440 e

Lisäretki: Robben Island 30 e

Passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden matkan jälkeen. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen virkatodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme.

Ennakkomaksu 350 e.
Peruutusehdot Etelä-Afrikan -matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö
- 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 14 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 14.12.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Oikeus sopimuksen syntymisen jälkeisiin hinnan- ja ohjelmanmuutoksiin, jotka johtuvat Olympia Kaukomatkatoimistosta riippumattomista tekijöistä, pidätetään. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien mukaan, jotka ovat voimassa kuusi viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja Kaukoretket -matkoille.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Etelä-Afrikka - patikointia Hyväntoivonniemellä: Vinkkejä ja suosituksia

Tutustumme matkalla Afrikan värikkääseen kulttuuriin ja upeaan luontoon. Pöytävuori (1086 m) on matkamme korkein kohta, joten vuoristotaudista ei ole vaaraa tällä matkalla. Mikäli sää ei salli Pöytävuorelle nousua köysiradalla, nousemme vuorelle kävellen. Tällöin aloitamme nousun n. 500 m:n korkeudesta. (Lisämatka: 3 km, patikointiaika 2–3 tuntia).

Patikointireittimme vaihtelevat kallioisesta maastosta kiviseen ja soraiseen polkuun. Kuljemme myös hiekkarannalla.
Isot laukut viedään bussilla seuraavaan majapaikkaamme, itse kannamme vain päiväreppua.
Sää Hyväntoivonniemellä saattaa vaihtua nopeasti. Pöytävuoren laen puuton maasto ei tarjoa kunnon suojaa tuulelta. Lämpötilat yleisesti ovat miellyttävät patikoimiseen ja vaatetuksena voi pitää shortseja ja t-paitaa. Pilvisellä säällä pitkälahkeiset sekä -hihaiset vaatteet ovat kuitenkin tarpeellisia. Hyvät aurinkolasit, vaellusjalkineet, päiväreppu ja säältä suojaava takki ovat tällä matkalla ensisijaisen tärkeitä. Suosittelemme hyvää fyysistä valmistautumista matkaan.
Matkalla ei tarvita malarianestolääkitystä.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
www.southafrica.net
www.tourismcapetown.co.za
www.sanparks.org/parks/table_mountain
Cape Floral Region Protected Areas
Robben Island

Voit olla kiinnostunut myös näistä