A=aamiainen, L=lounas, RE=retkieväät, P=päivällinen
Huom. Kevään ja syksyn matkoilla eri kiertojärjestys ja lennot eri lentoyhtiöllä. Toukokuun matka 7pv, hinta 1.480 euroa, syyskuu 8 pv, hinta 1.420 euroa
Helsinki – Tirana
1. päivä, lauantai 14.9.
Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 13.25 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Tiranaan, jonne saavumme klo 20.00. Syömme päivällisen ja majoitumme kaupungin keskustaan keskitason Colosseo-hotelliin. (P)
Tirana – Kruja – Shkodër
2. päivä, sunnuntai 15.9.
Miljoonan asukkaan Tirana on suurkaupunki albanialaisittain. Joka kolmas albanialainen asuu pääkaupungissa. Kaupunki perustettiin jo 1600-luvulla, mutta vanhaa rakennuskantaa on enää vähän nähtävissä. Teemme aamiaisen jälkeen lyhyen kävelykierroksen Tiranan keskustassa. Näemme mm. mahtipontisten rakennusten ympäröimän Skanderbeg-aukion, monien hallintorakennusten reunustaman pääkadun ja Piramida-betonipyramidin. Nykyisin rapistunut rakennus pystytettiin 1980-luvulla Albanian pitkäaikaisen tyrannihallitsijan Enver Hoxhan muistoksi. Tiranasta jatkamme bussilla hieman yli tunnissa keskiaikaiseen Krujan kaupunkiin, jossa syömme lounaan. Krujan maisemaa hallitsevat Albanian kansallissankari Skanderbegin linnan rauniot ja aistikkaasti entisöity ottomaanien aikainen basaari. Lounaan jälkeen ajamme noin kahdessa tunnissa pohjoiseen Shkodëriin, joka sijaitsee lähellä Montenegron ja Albanian rajajärveä Skutaria. Majoitumme kaupungin keskustaan keskitason Colosseo-hotelliin ja syömme päivällisen. (A, L, P)
Shkodër – Theth
3. päivä, maanantai 16.9. (n. 7 km, nousua ja laskua n. 300 m, vaellusaika 3–4 tuntia)
Ennen ajanlaskumme alkua perustettu Shkodër on yksi Albanian vanhimmista kaupungeista. Kaupungilla on aina ollut vankat siteet Adrianmeren länsipuolella sijaitsevaan Italiaan, ja italiaa kuulee yhä yleisesti puhuttavan Shkodërin kaduilla. Teemme aamulla pienen kävelykierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa ja paikannamme keskustan tärkeimmät nähtävyydet. Matkamme Shkodërista Thethin laaksoon pikkubusseilla kestää noin neljä tuntia. Viimeiset 17 kilometriä Thethiin ajamme huikeissa vuoristomaisemissa vuoren rinteillä kiemurtelevaa sepelitietä pitkin. Kylässä majoitumme 2 yöksi vaatimattomaan, mutta viehättävään Bujtina Polia -majataloon ja syömme lounaan. Iltapäivällä vaellamme kylän yllä kohoavalle harjanteelle (1070 m). Laskeudumme takaisin Thethiin pienten maatilojen ja viljelysten lomassa mutkittelevia sora- ja sepelipolkuja pitkin. (A, L, P)
Theth
4. päivä, tiistai 17.9. (15 km, nousua ja laskua n. 300 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Päivän vaelluksella tutustumme Thethin laaksoon lähemmin. Kävelemme aluksi kylän keskellä sijaitsevalle vanhalle kivitornille ja kuulemme alueen historiasta ja perinteistä. Kivitorneja käytettiin aiemmin suoja- ja turvapaikkoina paikallisessa oikeudenkäyntiprosessissa etenkin Albanian syrjäisellä maaseudulla. Kävelemme läheiselle vesiputoukselle ja seuraamme laakson pohjaa loivasti alaspäin virtaavan kirkasvetisen Thethjoen vartta vanhalle vesimyllylle. Lounaspaikkaamme Nderlysan pikkukylään (500 m) saavumme puolenpäivän aikoihin. Täällä on mahdollisuus pulahtaa vilvoittelemaan raikasvetisiin luonnonaltaisiin. Lounaan jälkeen vaellamme turkoosin ”sinisen silmän” luonnonkauniille lähteelle, jossa on myös uintimahdollisuus. Lähteen vesi on virkistävän kylmää myös kesällä. Palaamme samaa reittiä Nderlysaan, josta meillä on kuljetus pikkubusseilla sepelitietä pitkin Thethiin. (A, RE, P)
Theth – Valbona
5. päivä, keskiviikko 18.9. (14 km, nousua ja laskua n. 1000 m, vaellusaika 7–8 tuntia)
Aamiaisen jälkeen meitä odottaa matkan vaativin, mutta samalla vaikuttavin vaelluspäivä. Avustajamme pakkaavat raskaimmat matkatavaramme muulien selkään ja kannamme itse vain päiväreppua. Vaellamme vanhaa muulipolkua Thethistä vuorten yli Valbonan laaksoon. Laaksojen välillä ei nykyisinkään ole tieyhteyttä. Aamupäivän vaelluksemme on suurimmaksi osaksi nousua ja on siksi selvästi iltapäivää vaativampi. Lähdemme majataloltamme (780 m) soratietä pitkin ja poikkeamme metsäiselle ja varjoisalle rinnettä ylös nousevalle polulle. Metsä vaihtuu välillä vehreäksi vuoristoniityksi, jota hallitsee silmänkantamattomiin jatkuva vuorijono. Matkan varrelle osuu pieni taukopaikka (1480 m), josta on mahdollista ostaa pientä purtavaa ja juomia. Täältä jatkamme vaelluksemme korkeimpaan kohtaan, Valbona-solaan (1780 m) ja pysähdymme ihastelemaan henkeäsalpaavia maisemia sekä Thethin että Valbonan laaksoon. Ylitämme harjanteen ja lähdemme laskeutumaan lähes paljaalla vuorenrinteellä mutkittelevaa polkua. Alempana maasto muuttuu niityksi ja sitten jälleen metsäksi. Nousemme pikkubusseihin (1100 m) ja ajamme sepeli- ja sitten asfalttitietä vaatimattomaan Vila Dini -majataloon (850 m), johon majoitumme seuraaviksi kahdeksi yöksi. (A, RE, P)
Valbona
6. päivä, torstai 19.9. (13 km, nousua ja laskua n. 700 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Tänään vaellamme Valbonan laakson hienoissa maisemissa. Aamupäivän vaellusosuus on fyysisesti iltapäivän vaellusta haasteellisempi. Nousemme melko jyrkkää ja kivikkoista rinnettä välillä varjoisan metsän siimeksessä ja välillä avomaastossa noin 1480 metrin korkeuteen. Kuljemme vuoristomaisemissa niittyjen ja metsiköiden vuorotellessa. Lounaspaikkamme (1520 m) on päivän vaelluksen korkein kohta. Täältä avautuvat valokuvaukselliset näkymät laaksoon ja ympäröiville vuorille. Iltapäivällä laskeudumme välillä jyrkkääkin polkua pääasiassa havupuita kasvavaa rinnettä alas ja saavumme Kukajin parin talon pikkukylään (1050 m). Pysähdyksen jälkeen jatkamme takaisin majatalolle 2300 metriin kohoavan Pecmarës-vuoren alarinteiden kautta. (A, RE, P)
Valbona – Komanijärvi – Tirana
7. päivä, perjantai 20.9.
Varhaisen aamiaisen jälkeen ajamme pikkubusseilla reilussa tunnissa Fierzaan Komanijärven rannalle. Komanijärvi on vuonomainen tekojärvi, joka syntyi, kun Drinjoki padottiin kahdella valtavalla padolla 1970-luvulla. Nousemme jokilauttaan ja risteilemme noin 2,5 tunnissa järven toiseen päähän Komaniin. Matka kuluu leppoisasti ympäröiviä metsäisiä kukkuloita ja jyrkkiä vedestä kohoavia vuorenrinteitä ihaillen. Komanissa nousemme jälleen pikkubusseihin ja matkaamme noin 1,5 tunnissa melko heikkokuntoista tietä Fishten kylään, jossa pysähdymme lounaalle. Lounaan jälkeen ajamme noin kahdessa tunnissa pääkaupunkiin Tiranaan, jossa majoitumme jo tuttuun Colosseo-hotelliin. Jäähyväispäivällisellä muistelemme Albanian matkamme antia. (A, L, P)
Tirana – Helsinki
8. päivä, lauantai 21.9.
Varhaisen aamiaisen jälkeen kuljetus Tiranan lentokentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 9.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.05. (A)