Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Albania – vaellusta Pohjois-Albaniassa

Vaella Albanian "Alpeilla" Thethin ja Valbonan kansallispuistoissa, rentoudu Komanijärvellä ja tutustu Tiranan, Krujan ja Shkodërin kaupunkeihin

 • Tirana 1 + 1 yötä
 • Shkodër 1 yö
 • Theth 2 yötä
 • Valbona 2 yötä
 • Komanijärvi retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Albanian vaellusmatkan vaativuustaso on 2,5/5 haasteellinen, Theth–Valbona-vaelluksen osalta 3/5 vaativa

Albania on yksi Euroopan tuntemattomimmista matkakohteista. Maa eristäytyi ulkomaailmasta lähes täysin toisen maailmansodan jälkeisen kylmän sodan aikana. Liki puoli vuosisataa kestänyt eristyneisyys säilytti maan monin tavoin valtaväylien ulkopuolisena matkakohteena. Albania alkoi avautua maailmalle vasta vuonna 1991 sosialistisen yksipuoluejärjestelmän romahdettua. Maan pinta-alasta yli 70 prosenttia on vuoristoa ja siksi se on mitä parhain kohde luonnosta ja vaelluksesta pitäville.

Albanian vaellusmatkamme reitti keskittyy maan pohjoisosaan lähellä Montenegron rajaa sijaitseviin syrjäisiin Thethin ja Valbonan kansallispuistoihin, Albanian ”Alpeille”. Alue avautui kansainväliselle matkailulle vasta hiljattain, eikä täällä vielä tunneta massamatkailua. Tutustumme vuoriston kauneimpiin alueisiin. Vaellamme kuvankauniissa Thethin ja Valbonan laaksoissa, ylitämme laaksoja erottavan vuoren vanhaa muulipolkua pitkin ja rentoudumme maalauksellisissa maisemissa Komanijärven risteilyllä. Tutustumme matkalla myös Albanian pääkaupunkiin Tiranaan sekä historiallisiin Krujan ja Shkodërin kaupunkeihin. Albanian vaellusmatkassa on todellista seikkailun tuntua!

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Tirana
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.40 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Tiranaan, jonne saavumme klo 20.00. Syömme päivällisen ja majoitumme kaupungin keskustaan keskitason Colosseo-hotelliin (19.9.2020 lähdöllä AS Tirana -hotelliin). (P)

Tirana – Kruja – Shkodër
2. päivä, sunnuntai Miljoonan asukkaan Tirana on suurkaupunki albanialaisittain. Joka kolmas albanialainen asuu pääkaupungissa. Kaupunki perustettiin jo 1600-luvulla, mutta vanhaa rakennuskantaa on enää vähän nähtävissä. Teemme aamiaisen jälkeen lyhyen kävelykierroksen Tiranan keskustassa. Näemme mm. mahtipontisten rakennusten ympäröimän Skanderbeg-aukion, monien hallintorakennusten reunustaman pääkadun ja Piramida-betonipyramidin. Nykyisin rapistunut rakennus pystytettiin 1980-luvulla Albanian pitkäaikaisen tyrannihallitsijan Enver Hoxhan muistoksi. Tiranasta jatkamme bussilla hieman yli tunnissa keskiaikaiseen Krujan kaupunkiin, jossa syömme lounaan. Krujan maisemaa hallitsevat Albanian kansallissankari Skanderbegin linnan rauniot ja aistikkaasti entisöity ottomaanien aikainen basaari. Lounaan jälkeen ajamme noin kahdessa tunnissa pohjoiseen Shkodëriin, joka sijaitsee lähellä Montenegron ja Albanian rajajärveä Skutaria. Majoitumme kaupungin keskustaan keskitason Colosseo-hotelliin ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Shkodër – Theth
3. päivä, maanantai (n. 7 km, nousua ja laskua n. 350 m, vaellusaika 3–4 tuntia)
Ennen ajanlaskumme alkua perustettu Shkodër on yksi Albanian vanhimmista kaupungeista. Kaupungilla on aina ollut vankat siteet Adrianmeren länsipuolella sijaitsevaan Italiaan, ja italiaa kuulee yhä yleisesti puhuttavan Shkodërin kaduilla. Teemme aamulla pienen kävelykierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa ja paikannamme keskustan tärkeimmät nähtävyydet. Matkamme Shkodërista Thethin laaksoon pikkubusseilla kestää noin neljä tuntia. Viimeiset 17 kilometriä Thethiin ajamme huikeissa vuoristomaisemissa vuoren rinteillä kiemurtelevaa sepelitietä pitkin. Kylässä majoitumme 2 yöksi vaatimattomaan majataloon ja syömme lounaan. Iltapäivällä vaellamme kylän yllä kohoavalle harjanteelle (1070 m). Laskeudumme takaisin Thethiin pienten maatilojen ja viljelysten lomassa mutkittelevia sora- ja sepelipolkuja pitkin. (A, L, P) 

Theth  
4. päivä, tiistai (15 km, nousua ja laskua n. 300 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Päivän vaelluksella tutustumme Thethin laaksoon lähemmin. Kävelemme aluksi kylän keskellä sijaitsevalle vanhalle kivitornille ja kuulemme alueen historiasta ja perinteistä. Kivitorneja käytettiin aiemmin suoja- ja turvapaikkoina paikallisessa oikeudenkäyntiprosessissa etenkin Albanian syrjäisellä maaseudulla. Kävelemme läheiselle vesiputoukselle ja seuraamme laakson pohjaa loivasti alaspäin virtaavan kirkasvetisen Thethjoen vartta vanhalle vesimyllylle. Lounaspaikkaamme Nderlysan pikkukylään (500 m) saavumme puolenpäivän aikoihin. Täällä on mahdollisuus pulahtaa vilvoittelemaan raikasvetisiin luonnonaltaisiin. Lounaan jälkeen vaellamme turkoosin ”sinisen silmän” luonnonkauniille lähteelle, jossa on myös uintimahdollisuus. Lähteen vesi on virkistävän kylmää myös kesällä. Palaamme samaa reittiä Nderlysaan, josta meillä on kuljetus pikkubusseilla sepelitietä pitkin Thethiin. (A, RE, P)

Theth – Valbona
5. päivä, keskiviikko (14 km, nousua ja laskua n. 1000 m, vaellusaika 7–8 tuntia)
Aamiaisen jälkeen meitä odottaa matkan vaativin, mutta samalla vaikuttavin vaelluspäivä. Avustajamme pakkaavat raskaimmat matkatavaramme muulien selkään ja kannamme itse vain päiväreppua. Vaellamme vanhaa muulipolkua Thethistä vuorten yli Valbonan laaksoon. Laaksojen välillä ei nykyisinkään ole tieyhteyttä. Aamupäivän vaelluksemme on suurimmaksi osaksi nousua ja on siksi selvästi iltapäivää vaativampi. Lähdemme majataloltamme (780 m) soratietä pitkin ja poikkeamme metsäiselle ja varjoisalle rinnettä ylös nousevalle polulle. Metsä vaihtuu välillä vehreäksi vuoristoniityksi, jota hallitsee silmänkantamattomiin jatkuva vuorijono. Matkan varrelle osuu pieni taukopaikka (1480 m), josta on mahdollista ostaa pientä purtavaa ja juomia. Täältä jatkamme vaelluksemme korkeimpaan kohtaan, Valbona-solaan (1780 m) ja pysähdymme ihastelemaan henkeäsalpaavia maisemia sekä Thethin että Valbonan laaksoon. Ylitämme harjanteen ja lähdemme laskeutumaan lähes paljaalla vuorenrinteellä mutkittelevaa polkua. Alempana maasto muuttuu niityksi ja sitten jälleen metsäksi. Nousemme pikkubusseihin (1100 m) ja ajamme sepeli- ja sitten asfalttitietä vaatimattomaan majataloomme (850 m), johon majoitumme seuraaviksi kahdeksi yöksi. (A, RE, P)

Valbona 
6. päivä, torstai (13 km, nousua ja laskua n. 700 m, vaellusaika 5–7 tuntia)
Tänään vaellamme Valbonan laakson hienoissa maisemissa. Aamupäivän vaellusosuus on fyysisesti iltapäivän vaellusta haasteellisempi. Nousemme melko jyrkkää ja kivikkoista rinnettä välillä varjoisan metsän siimeksessä ja välillä avomaastossa noin 1480 metrin korkeuteen. Kuljemme vuoristomaisemissa niittyjen ja metsiköiden vuorotellessa. Lounaspaikkamme (1520 m) on päivän vaelluksen korkein kohta. Täältä avautuvat valokuvaukselliset näkymät laaksoon ja ympäröiville vuorille. Iltapäivällä laskeudumme välillä jyrkkääkin polkua pääasiassa havupuita kasvavaa rinnettä alas ja saavumme Kukajin parin talon pikkukylään (1050 m). Pysähdyksen jälkeen jatkamme takaisin majatalolle 2300 metriin kohoavan Pecmarës-vuoren alarinteiden kautta. (A, RE, P)

Valbona – Komanijärvi – Tirana
7. päivä, perjantai Varhaisen aamiaisen jälkeen ajamme pikkubusseilla reilussa tunnissa Fierzaan Komanijärven rannalle. Komanijärvi on vuonomainen tekojärvi, joka syntyi, kun Drinjoki padottiin kahdella valtavalla padolla 1970-luvulla. Nousemme jokilauttaan ja risteilemme noin 2,5 tunnissa järven toiseen päähän Komaniin. Matka kuluu leppoisasti ympäröiviä metsäisiä kukkuloita ja jyrkkiä vedestä kohoavia vuorenrinteitä ihaillen. Komanissa nousemme jälleen pikkubusseihin ja matkaamme noin 1,5 tunnissa melko heikkokuntoista tietä Fishten kylään, jossa pysähdymme lounaalle. Lounaan jälkeen ajamme noin kahdessa tunnissa pääkaupunkiin Tiranaan, jossa majoitumme jo tuttuun Colosseo-hotelliin (19.9.2020 lähdöllä AS Tirana -hotelliin). Jäähyväispäivällisellä muistelemme Albanian matkamme antia. (A, L, P)

Tirana – Helsinki
8. päivä, lauantai Varhaisen aamiaisen jälkeen kuljetus Tiranan lentokentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 9.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.05. (A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 170 e.

Matkalle tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen.
Albaniassa tiet ovat osittain huonokuntoisia ja päällystämättömiä ja kuljetukset tehdään yksinkertaisilla ja suomalaisittain vaatimattomilla pikkubusseilla. Majoituksemme Thethissä ja Valbonassa on vaatimatonta, mutta parasta mitä kohteissa on saatavilla.

Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Reittien ja teiden kunto, lumitilanne, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 350 e
Peruutusehdot:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–45 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 200 e/henkilö
 • 44–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu, 350 e/henkilö
 • 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 700 e/henkilö
 • 14–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Albania – vaellusta Pohjois-Albaniassa: Vinkkejä ja suosituksia

Vaellus edellyttää hyvää kuntoa. Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme pääsääntöisesti kivisillä ja soraisilla poluilla, välillä jyrkilläkin rinteillä. Nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat suositeltavat. Matkalla on mahdollisuus uida, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan.
Thethistä Valbonaan siirryttäessä matkatavarat kuljetetaan muulien selässä, joten mukana oleva iso matkatavara tulee olla pehmytkuorinen (esim. rinkka). Lämpötilaerot Thethin ja Valbonan majoituspaikkojen (780–850 m) ja vaellusalueen korkeimman kohdan (1780 m) välillä voivat olla suuret, joten mukaan kannattaa varata myös lämmintä vaatetta. Korkealla lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin.

Pohjois-Albaniassa tiet ovat osittain huonokuntoisia ja päällystämättömiä ja kuljetukset tehdään yksinkertaisilla ja suomalaisittain vaatimattomilla pikkubusseilla. Majoituksemme Thethissä ja Valbonassa on vaatimatonta, mutta parasta mitä kohteissa on saatavilla. Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei juuri ole.

Albanian vaellusmatkalle valmistautumisesta ja myös matkavarusteista voit lukea lisää tästä tietopaketista.

Reittien ja teiden kunto, lumitilanne, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Voit olla kiinnostunut myös näistä