Hyppää pääsisältöön

Balaton - patikointia Euroopan sydämessä

Balatonjärven lukuisilla kävelyretkillä tutustut Unkarin kauniiseen luontoon, värikkääseen talonpoikaiskulttuuriin, perinneruokaan ja kylpyläkulttuuriin.
  • Budapest retki
  • Alsóörs 6 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 1/5 helppo

Unkarilla on pysyvä paikka monen suomalaisen sydämessä. Veljeskansamme vieraanvaraisuus ja maan mielenkiintoinen historia ovat innostaneet meitä matkustamaan niin Budapestiin kuin Pustan aroillekin. Tällä kertaa tutustumme hieman toisenlaiseen Unkariin. Bala­ton­järvellä on upeat puitteet niin kulttuuriin tutustumiseen kuin luonnossa liikkumiseenkin. Nautimme historiallisesti merkittävien kylpyläkaupunkien tun­nel­masta, poikkeamme vanhoihin viinikellareihin ja herkuttelemme mauk­kailla perinneruuilla.

Lukuisilla kävelyretkillä tutustumme Unkarin kauniiseen luontoon ja värikkääseen talon­poi­kais­kulttuuriin. Makuelämykset, historia ja luonnossa liikkuminen yhdistyvät ihastuttaviin Balaton­järven maisemiin ja kauniiseen maalaisidylliin. Matkalla on täysihoito.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Alsóörs
1. päivä, sunnuntai

Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 9.30 Budapestiin, jonne saavumme klo 10.50. Tapaamme kentällä unkarilaisen suomea puhuvan matkanjohtajamme, joka tutustuttaa meidät maansa kulttuuriin, nähtävyyksiin ja paikalliseen elämänmenoon. Jatkamme bussilla noin kahden tun­nin matkan Balatonille Alsóörsiin (100 m), jossa majoitumme vaatimattomaan Aranysas-hotelliin (120 m). Illalla syömme tervetulopäivällisen. (L, P)

Alsóörs – Felsõörs
2. päivä, maanantai
(14 km, patikointia 5–7 tuntia)

Patikoimme kyläteitä pitkin 1500-luvulta peräisin olevalle ”turkkilaistalolle”, joka toimii nykyään näyttelytilana. Pihalta on upeat näkymät Tihanyn niemelle. Seuraavaksi patikoimme kukkulalle (228 m), ja sieltä edelleen Myllylaakson (Malom-völgy) pohjaa pitkin Felsõörsiin, jossa tutustumme keskiaikaiseen kirkkoon. Jatkamme matkaa viinitarhojen ohitse Villa Törökiin, jossa syömme lounaan. Ennen kuin palaamme majapaikkaamme, nousemme vielä näköalatorniin ihailemaan maisemia (295 m). Illalla nautimme talonpoikaisillallisen viininmaistajaisineen läheisessä ravintolassa, jonne kuljemme jalan. (A, L, P)

Tihany
3. päivä, tiistai 
(9 km, patikointia 3–4 tuntia)
Aamiaisen jälkeen meillä on bussikuljetus Tihanyn luonnonsuojelualueelle. Luonnonsuojelualue käsittää 1698 hehtaarin niemen, joka työntyy Balatonjärveen. Patikoimme helppokulkuisessa, hieman kum­pui­levassa maastossa ja ihailemme kauniita järvimaisemia. Nousemme muinaisen vulkaanisen toiminnan muodostamalle harjanteelle tarkkailemaan Tihanyn sisäjärven rikasta linnustoa. Tutus­tu­mme myös benediktiiniläisluostarin barokkityyliseen Apottikirk­koon. Lounaaksi syömme Balatonin kuhaa näköalaravintolassa. Sen jälkeen on aikaa tutkia paikallisten käsityökojujen tarjontaa ja tehdä ostoksia. Paluumatkalla pysähdymme perinteisessä kylpyläkaupungissa, Balatonfüredissa, jonka rantabulevardiin tutustumme kävellen. Päivällisen syömme majapaikassamme. (A, L, P)

Alsóörs
4. päivä, keskiviikko
Aamiaisen yhteydessä saamme retkieväät mahdollista vapaapäivää varten. Mukavia vierailukohteita ovat esimerkiksi muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Balatonalmádin rantapuisto ja kirpputori. Kymmenen kilometrin päässä sijaitsee myös viehättävä Veszprém, yksi Unkarin vanhimmista kaupungeista. Halukkaat voivat tehdä myös omatoimisen pyöräretken ja tutus­tu­a Balatonin rantakylien elämään. Päivällisen nautimme Lovasissa sijaitsevassa Udvarházin kievarissa, jonne kuljemme bussilla. (A, RE, P)

Lisämaksullinen retki: Szigliget, Keszthely ja Hévizin kylpylä
Vapaapäivän vaihtoehtona on osallistua lisämaksulliselle kokopäiväretkelle. Balatonjärven länsipäässä sijaitsevassa Hévizissä on yksi Unkarin tunnetuimmista kylpylöistä. Hévizjärven parantavat vaikutukset on tunnettu jo satoja vuosia. Nykyään Hévizissä on korkealaatuinen terveyskylpylä. Aloitamme päivän ajamalla bussilla Balatonjärven rantoja pitkin kohti Szigligetiä. Noin puolentoista tunnin matkan jälkeen saavumme perille ja tutustumme kukkulan laella (239 m) sijaitsevan keskiaikaisen linnoituksen raunioihin. Lounaan jälkeen jat­kam­me Balatonin vanhimpaan kaupunkiin Keszthelyyn, jossa tutustumme Festetics-suvun upean barok­kikartanon puistoon. Matkamme jatkuu Hévizin terveyskylpylään, jossa pääsemme uimaan Euroopan suurimmassa mine­raa­li­ve­si­jär­vessä. Päivällisen nautimme yhdessä muun ryhmän kanssa Udvarházin kievarissa. Pyydämme ilmoittautumaan tälle retkelle jo matkaa varatessanne. Retken hinta on 90 euroa, minimi 7 osanottajaa. Retki maksetaan paikan päällä. (retkeläisillä A, L, P)

Paloznak
5. päivä, torstai
(16 km, patikointia 5–7 tuntia)
Aamiaisen jälkeen patikoimme viinirinnettä ylös ja edelleen pitkin metsäpolkuja ja kyläteitä Kuninkaan lähteelle (Király-kút), jossa syömme retkieväämme. Paluumatkalla kuljemme Kristuksen kärsimysten tietä symboloivaa Via Dolorosaa pitkin Paloznakin kylään, jossa tutustumme talonpoikaiskulttuuriin sekä kotiseutumuseoon. Palaamme Balatonin rantaa pitkin majapaikkaamme, jossa nautimme päivällisen. (A, RE, P)

Balatonalmádi
6. päivä, perjantai
(13 km, patikointia 4–6 tuntia)
Aamulla lähdemme patikoimaan pitkin viinirinteitä ja jatkamme jo roomalaisten aikanaan käyttämää tietä paikoitellen satumaisten tammilehtojen lävitse. Saavumme kauniin laakson kautta Balatonalmádiin, jossa näemme uutta ja vanhaa unkarilaista huvila- ja mökkikulttuuria. Syömme lounaan, jonka jälkeen kävelemme rantapuistoon ja palaamme junalla Alsóörsiin. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

Budapest – Helsinki
7. päivä, lauantai

Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla Budapestiin, jossa syömme lounaan ja tutustumme lyhyellä kävelykierroksella Budan ja Pestin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kuljetus lentokentälle, josta klo 19.00–22.20 lento (Finnair) Helsinkiin. (A, L)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 160 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon

Peruutusehdot Balaton- ja Hiidenmaa-matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö, Hiidenmaa-matkalta 50 e/henkilö
-     60–30 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu150 e/henkilö, Hiidenmaa-matkalta 100 e/henkilö
-     29–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 300 e/henkilö, Hiidenmaa-matkalta 100 e/henkilö
-     14 vrk–48 tuntia ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-     myöhemmin kuin 48 tuntia ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Balaton - patikointia Euroopan sydämessä: Vinkkejä ja suosituksia

Päiväretkillä maaston korkeuserot vaihtelevat 100 ja 250 metrin välillä. Patikoimme pääsääntöisesti hyväkuntoisilla poluilla ja metsäteillä kumpuilevassa maastossa. Vanhat tammimetsät ja järvimaisemat ovat alueella tyypillisiä. Lämpötilan puolesta vaelluksilla riittävät yleensä shortsit ja t-paita, mutta suosittelemme myös pitkälahkeisten housujen ja tuulenpitävän takin mukaan ottamista. Muita hyödyllisiä varusteita ovat esim. ohut pipo ja sadeviitta. Ruokailemme paikallisissa ravintoloissa, minkä lisäksi nautimme osan lounaista retkieväinä luonnon helmassa. Suomea puhuvan unkarilaisen matkanjohtajamme apuna on tarvittaessa myös unkarilainen apuopas, joka ei puhu suomea.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Linkkejä:
Budapest, including the Banks of the Danube, the Buda Castle Quarter and Andrássy Avenue
www.balaton.hu
www.hotelaranysas.hu
www.villatorok.com
www.suomiunkari.fi

Voit olla kiinnostunut myös näistä