Hyppää pääsisältöön

Hiidenmaa - pyöräilyä Länsi-Virossa

Tutustu pyöräillen Hiidenmaan upeaan luontoon ja kiehtovaan historiaan sekä nauti runsaista aterioista Viinaköökin majatalossa.
  • Kõrgessaare 5 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 1/5 helppo

Hiidenmaa on yksi Itämeren kauneimmista saarista. Matalan saaren peittävät suurelta osin rehevät metsät ja sen upeat hiekkarannat ovat kilometrien pituisia. Lukuisat majakat, kirkot ja kartanot kertovat omaa tarinaansa saaren historiasta. Hiidenmaata ovat asuttaneet ja miehittäneet niin ruotsalaiset, saksalaiset kuin venäläisetkin. Hansaliiton aikana liiton kauppalaivoja ryöstelevät merirosvot pitivät saarta tukikohtanaan ja Viron suurin kauppalaivasto oli aikoinaan Hiidenmaalla. Tutustumme pyöräillen saaren upeaan luontoon ja mielenkiintoiseen historiaan. Asumme entisessä viinatehtaassa, joka on kunnostettu majataloksi. Matkalla on puolihoito.

 

Katso myös kesän muut lähdöt Hiidenmaalle (50plus-matkat) tästä

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Tallinna – Kõrgessaare
1. päivä, sunnuntai

Lähtö Helsingistä klo 11.30 laivalla Tallinnaan ja edelleen bussilla kohti Haapsalua. Ajamme muutaman pikkukylän läpi ennen kuin saavumme Haapsaluun, josta lähtee lautta Hiidenmaalle. Noin 1 ½ tunnin lauttamatkalla voi ihailla kaunista merimaisemaa. Suoraan lännessä näkyy Hiidenmaa, pohjoisessa Vormsi ja kauempana lounaassa Saarenmaa. Heltermaan satamasta jatkamme bussilla kohti Hiidenmaan luoteisosassa sijaitsevaa Kõrgessaarea, jossa majoitumme vaatimattomaan Viinaköökin majataloon. Seuraavat viisi yötä asumme majatalon vieraina. Vuonna 1881 rakennetun linnamaisen viinatehtaan monet vaiheet sekä myös koko Hiidenmaan mielenkiintoinen historia tulevat meille tutuiksi seuraavien päivien aikana. Viinaköök on tunnettu myös hyvästä ruuasta. (P)

Luidja – Kõpu
2. päivä, maanantai
(tasamaata 50 km, majakalla mäkistä)

Aamiaisen jälkeen säädämme matkanjohtajan avustuksella polkupyörät itsellemme sopiviksi. Pienen koekierroksen jälkeen olemme valmiit päivän pyöräretkelle. Tänään kohteemme on kaunis Kõpun niemi. Ajamme päällystettyä tietä Luidjaan, josta lähdemme päällystämätöntä rantatietä kohti Kõpun majakkaa. Hiidenmaan pisimmät hiekkarannat ovat täällä. Ennen kuin tulemme majakalle, teemme lyhyen kävelyretken Rebastemäen luontopolulla. Koko matkamme ainoat mäkiosuudet ovat Kõpun majakan kohdalla, sillä majakka on rakennettu yli 60 metriä korkean mäen päälle. Hiidenmaan mataliin rantavesiin haaksirikkoutui aikoinaan monta kauppalaivaa. Hansaliitto vaati majakan rakentamista Kõpun niemeen. Vuonna 1531 valmistui kivinen pyramidi, jonka päällä poltettiin merkkitulia. Myöhemmin majakka sai lisää korkeutta ja on nyt lähes 37 metrin korkuinen. Nykyään se on maailman kolmanneksi vanhin yhä toiminnassa oleva majakka. Majakan ylätasanteelta voi ihailla 60 kilometriä leveän ja 40 kilometriä pitkän Hiidenmaan metsäistä maisemaa. Metsät peittävät lähes 70 % saaren pinta-alasta. Puulajeja on noin kaksikymmentä. Saaren monipuoliseen luontoon kuuluvat lisäksi sisäosien suot sekä rannikon suolamaat. Kukkakasvilajeja Hiidenmaalla on lähes tuhat, joista 50 on rauhoitettu. Orkideoita näistä on peräti 31 lajia. Metsissä asustaa mm. hirviä, villisikoja, metsäkauriita, kettuja ja ilveksiä.
Innokkaimmat voivat pyöräillä Ristnan majakalle niemen kärkeen saakka, jolloin matkaa tulee lisää noin 20 kilometriä. Päivän ohjelmanmukainen reitti jatkuu Kõpun niemen eteläpuolelle, jossa ajamme päällystämätöntä rantatietä pitkin Kiduspen kautta Kõrgessaareen. Matkalla pysähdymme vielä Puskin ortodoksikirkon raunioille. Hyvin säilyneet rauniot ja vielä käytössä oleva hieman metsittynyt hautuumaa ovat omalla tavallaan vaikuttava kokemus. Halukkaat voivat jäädä matkalla Luidjan uimarannalle. Matkaa Kõrgessaareen on sieltä enää vain kahdeksan kilometriä. (A, RE, P)

Reigi – Tahkuna – Kärdla
3. päivä, tiistai
(tasamaata 40 kilometriä)

Päivän ensimmäinen kohde on Reigi, joka sijaitsee neljän kilometrin päässä Kõrgessaaresta. Se oli aikoinaan saaren suurin ruotsalaiskylä. Kauniin Reigin kirkon rakennutti O.R.L. von Ungern-Stenberg vuonna 1802. Pian Reigin jälkeen jatkamme pohjoiseen kohti Tahkunaa. Hiidenmaan pohjoisimmassa kärjessä sijaitsee yli 40 m korkea Tahkunan majakka. Aivan niemen kärjessä on koko matkamme vaikuttavin muistomerkki. Vaatimaton ja yksinkertainen muistomerkki on omistettu Estonian uhreille. Kauniimpaa paikkaa juuri tälle muistomerkille on vaikea kuvitella. Jatkamme hiekkateitä pitkin Tahkunan niemimaan itäpuolelle. Reittimme kulkee lähellä merenrantaa kauniissa kangasmaastossa. Pysähdymme korkeille hiekkadyyneille rakennetuille ensimmäisen maailmansodan linnoituksille. Pian saavumme takaisin saaren päätielle, josta suuntaamme kohti saaren ”pääkaupunkia” Kärdlaa. Kaupunki on puutaloineen, puistoalueineen sekä uimarantoineen viehättävä kokonaisuus. Jätämme polkupyörämme Kärdlaan ja siirrymme bussilla takaisin Kõrgessaareen. (A, RE, P)

Kärdla – Soera – Paluküla – Ristimägi
4. päivä, keskiviikko
(tasamaata 44 kilometriä)

Aamulla palaamme bussilla Kärdlaan, jossa aloitamme päivän tutustumiskäynnillä Hiidenmaan museoon. Museon jälkeen pyöräilemme pohjoista rantatietä pitkin Helmersenin ns. kivikylvökselle. Alueen yli 80 kivilohkaretta ovat rapautuneet isommasta kalliojärkäleestä, joka kulkeutui tänne mannerjään mukana Suomesta. Matkamme jatkuu metsätietä pitkin maalaismaisemaan, jossa pysähdymme nauttimaan eväitä. Evästauon jälkeen palaamme Palukülan kappelin kautta Kõrgessaareen. Matkalla pysähdymme vielä Ristimäellä. Tien varrella sijaitsevalla metsäalueella on lukuisia ristejä, joita matkalaiset ovat sinne vuosikymmenten aikana eri materiaaleista rakentaneet. (A, RE, P)

Käina – Kassari – Vaemla – Suuremõisa
5. päivä, torstai
(tasamaata 32 kilometriä)

Aamulla siirrymme bussilla Länsi-Hiidenmaan kautta Käinaan. Polkupyörämme odottavat meitä Käinassa, josta lähdemme polkemaan kohti Kassaria. Sanotaan, että Hiidenmaalla ei voi käydä tekemättä lenkkiä Kassarin kautta, sillä tie sinne on erityisen kaunis. Käinanlahti jää Käinan ja Kassarin väliin kuin pieni sisäjärvi ja on siksi suojainen paikka pesiville linnuille. Meri näkyy koko reitin ajan oikealla puolella. Poikkeamme Sääretirpissä, joka on merelle kurkottava kapea hiekkasärkkä. Taru kertoo Hiidenmaan jättiläisestä Leigeristä, joka alkoi rakentaa kivistä siltaa kohti Saarenmaata. Siellä asui hänen veljensä Suur Tõll, jättiläinen hänkin. Jos haluaa käydä katsomassa, missä vaiheessa silta tällä hetkellä on, joutuu kävelemään viimeiset pari kilometriä särkän kärkeen. Päätämme Kassarin kylän kierroksen Vaemlan villatehtaalle. Paikka on kuuluisa laadukkaista ja edullisista neuleistaan. Pyöräilemme hyvää päällystettyä tietä Suuremõisaan, jossa on upea kartano. Kartanon historia alkaa jo 500 vuotta sitten, mutta nykyistä myöhäisbarokkityylistä kartanoa alettiin rakentaa vuonna 1755. Kartanolta siirrymme bussilla takaisin Viinaköökin majataloon. (A, RE, P)

Kõrgessaare – Helsinki
6. päivä, perjantai

Aamulla jätämme hyvästit viihtyisälle majapaikallemme. Suuntaamme kohti Heltermaan satamaa, jossa nousemme Haapsaluun menevään lauttaan. Haapsalusta jatkamme bussilla kohti Tallinnaa. Klo 18.00 lähtee laiva Helsinkiin. (A)

Linkkejä:
Historic Centre (Old Town) of Tallinn

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 170 e
Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Matkajärjestelyt hoitaa OLYMPIA Kaukomatkatoimisto, Yrjönkatu 9, 00120 Helsinki,
p. (09) 696 2770.

Hiidenmaa - pyöräilyä Länsi-Virossa: Vinkkejä ja suosituksia

Vaativuus: 1/5 helppo

Matkan erityispiirteitä:
Pyöräilytiet vaihtelevat maantien asfaltista karkeaan soraan ja metsäpolkuihin. Hiidenmaan maasto on tasainen, joten pyörissä ei tarvita vaihteita. Käyttämämme polkupyörät ovat helppokäyttöisiä ja leveät renkaat sopivat myös sorateille ja metsäpoluille. Ohjatut retket sopivat myös aloittelijoille. Jos opastettu matka tuntuu lyhyeltä, voi tehdä pidempiä lenkkejä omatoimisesti, eksymään ei pääse. Suosittelemme omaa pyöräilykypärää, termospulloa, eväsrasiaa sekä pikkureppua, johon voi pakata päiväretkien aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset tavarat sekä retkieväät.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Voit olla kiinnostunut myös näistä