Hyppää pääsisältöön

Hollanti - pyöräilyä ja risteily Pohjois-Hollannissa 50plus

Tutustu pyöräillen ja jokilaivan kyydissä Pohjois-Hollannin viehättäviin kyliin, suurimpaan saareen Texeliin, Pohjanmeren hiekkadyyneihin sekä Amsterdamiin
8 päivää alk.1 590 €/hlö
Uutuus
  • 28.4.2018 - 5.5.2018 Varaa
  • Amsterdam 7 yön risteily alkaa ja päättyy
  • Hoorn 1 yö
  • Enkhuizen 1 yö
  • Lemmer 1 yö
  • Texel 1 yö
  • Den Helder 1 yö
  • Alkmaar 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus: 1 ½ / 5 (helppo)

Pohjois-Hollannin pittoreskit kaupungit ja kylät kertovat ajasta, jolloin Hollanti oli yksi maailman suurimmista kauppamahdeista. Vaikuttavan historian lisäksi maasta tulevat monelle mieleen tulppaanit ja tuulimyllyt sekä hollannikkaiksi kutsutut puukengät. Tyypillisesti Hollantiin liitettäviä asioita ovat myös kanavat, pikaluistelu, pyöräily, jalkapallo, juustot sekä rento elämäntyyli. Arkkitehtuurin ystäviä ihastuttavat myös koristeelliset rakennukset, jotka ovat kauniita kuin piparkakkutalot.

Pyöräilyn ja risteilyn lomassa pääsemme nauttimaan Pohjois-Hollannin viehättävistä kylistä, kauniista luonnosta sekä merihenkisestä tunnelmasta. Pyöräilemme pääasiassa hyvin hoidetuilla pyöräteillä idyllisissä maalaismaisemissa, jotka herättävät muistumia Rembrandtin ja Van Goghin maisemamaalauksista. Texelin saarelta jäävät mieleen ainakin toinen toistaan kauniimmat kuunarit ja Pohjanmeren loputtoman pitkät hiekkadyynit.

Majoitumme koko viikoksi MS Serena -jokilaivaan, josta teemme pyöräretkiä. Laivamme liikkuu vain päiväsaikaan tai iltaisin ja viettää yöt satamissa. Laivalla on täysihoito, pyörät sisältyvät hintaan ja kulkevat mukana laivassa. Vaikka pyöräilemme paljon myös merenpinnan alapuolella, tunnelma pysyy koko ajan korkealla.
 

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Amsterdam – Hoorn
1. päivä, lauantai

Lento Helsingistä (Finnair) klo 8.10 Amsterdamiin, jonne saavumme klo 9.40. Kuljetus laivalle, jonne jätämme matkatavaramme säilöön. Teemme lyhyen kävelykierroksen kansainvälisen ja monikulttuurisen Amsterdamin keskustassa. Kapeat kujat, kanavat ja kävelykadut tarjoavat runsaasti ostos- ja ruokailu­mah­dol­lisuuksia. Iltapäivällä majoitumme 7 yöksi MS Serena -jokilaivaan, joka klo 17.30 suuntaa kohti pientä Hoornin kaupunkia. Tervetulopäivällisen jälkeen käymme iltakävelyllä Hoornissa. Näemme upeita purjealuksia ja monumentaalisia julkisivuja, jotka antavat hyvän kuvan menneen ajan vauraudesta – olihan Hoorn yksi Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian tärkeimmistä satamista. (P)

Hoorn – Enkhuizen
2. päivä, sunnuntai 
(pyöräilyä 26 km)
Ensimmäinen pyöräretkemme alkaa päällystettyä rantatietä kohti Enkhuizenin kaupunkia. Matkan varrella näemme perinteisiä maalaistaloja, vihreillä niityillä laiduntavia kotieläimiä, merilintuja ja sisämerellä purjehtivia laivoja. Puolen päivän jälkeen saavumme Enkhuizeniin, jonka vanhassakaupungissa on satoja suojeltuja rakennuksia ja siltoja. Suosituimpia nähtävyyksiä on 1500-luvulta oleva kellotorni, josta kajahtaa musiikki joka viidestoista minuutti. Vanhaankau­punkiin on helppo tutustua kävellen. Halukkaat voivat osallistua lisämaksulliselle retkelle Zuiderzee-ulkoilmamuseoon, jossa voi tutustua asumiseen ja työskentelyyn menneillä vuosisadoilla. Päivällisen jälkeen voi vielä lähteä kaupungille nauttimaan sen rennosta, vieraanvaraisesta ja välittömästä tunnelmasta. (A, RE, P)

Enkhuizen – Lemmer
3. päivä, maanantai 
(pyöräilyä 45 km)
Aamiaista syödessämme laivamme risteilee IJsselmeer-järven ylitse Friisinmaalle, Lemmeriin.
IJsselmeer-järvi on 5–6 metrin syvyinen merenlahdesta padottu keinotekoinen murtovesiallas. Pyöräilemme ensin tutustumaan Woudagemaaliin, maailman suurimpaan yhä toiminnassa olevaan höyryvoimalla toimivaan pumppuasemaan. Unescon maailmanperintöön kuuluvalla pumppuasemalla säädellään vedenpinnan korkeutta ja ehkäistään siten tulvia. Lemmeristä pyöräretkemme jatkuu sisämaahan, missä kierrämme entisten merenpohjien ja marskimaiden läpi. Olemme siis merenpinnan alapuolella ja pyöräilemme osittain simpukoista ja hiekasta koostuvalla tiellä. Näemme reitillämme myös pieniä kanavia ja järviä sekä viehättäviä kyliä ja kosteikkoalueita. (A, RE, P)

Lemmer – Stavoren – Texel
4. päivä, tiistai  (pyöräilyä 40 km)
Aamupäivällä pyöräilemme niittymaisemissa kanaalin varrella sijaitsevaan Balkin pikkukaupunkiin. Iltapäivällä ajamme osittain havu- ja lehtimetsän läpi vievää hyvää pyörätietä pitkin kohti rannikkoa. Ohitamme lintujen suojelualueen ja saavumme lopuksi Stavorenin satamaan. Päivällisen aikana risteilemme Texeliin, Pohjois-Hollannin suurimmalle saarelle. Matkalla sinne kuljemme myös 35 km pitkän sulkupadon läpi ja siirrymme Pohjanmeren vesialueelle. Illalla saavumme pienen Oudeschildin kylän satamaan. (A, RE, P)

Texel – Den Helder
5. päivä, keskiviikko
(pyöräilyä 47 km)
Aloitamme päivän pyöräilemällä saaren itärannikkoa pitkin kohti pohjoiskärjessä sijaitsevaa majakkaa, joka on Texelin saaren symboli. Reittimme kulkee tulvavallin vierellä ja välillä sen päällä. Ohitamme myös lintujen pesimisalueeksi rakennetun Utopian kosteikkoalueen, jossa on mahdollisuus nähdä laaja kirjo merilintuja. Texelin majakka sijaitsee hiukan laajojen hiekkarantojen yläpuolella, joten kirkkaalla säällä maisemat merelle ovat hienot. Tauon jälkeen jatkamme päällystettyä pyörätietä pitkin, kumpuilevien hiekkadyynien keskellä. Matalat kasvit sekä ns. dyynimedaljongit sitovat hiekkaa paikoilleen. Näemme Pohjanmeren aaltojen rantautuvan kilometrien pituisille sametinpehmeille hiekkarannoille. Ohitettuamme De Koogin pikkukaupungin voimme käydä uimassa tai tutustua lisämaksusta saaren ekosysteemiin ja eläimistöön Ecomaren luonnonmuseossa ja merimaailmassa. Täältä pyöräilemme saaren keskiosassa sijaitsevan Den Burgin pikkukaupungin kautta takaisin Oudeschildin satamaan. Päivällisen aikana risteilemme takaisin mantereelle, missä laivamme ankkuroituu Den Helderin kaupungin satamaan. (A, RE, P)

Den Helder – Alkmaar
6. päivä, torstai
(pyöräilyä 30 km tai 55 km)
Päivän pyöräretkemme alkaa tuulensuojassa dyynivallin reunamilla. Välillä nousemme korkeammalle dyynien päälle, mistä on upeat näkymät merelle. Laivamme pysähtyy tänään myös Sint Maartensvlotbrugissa, mikä mahdollistaa halukkaille pyöräilyosuuden lyhentämisen. Pitempi reitti jatkuu suurimman ja korkeimman dyynialueen, Schoorlse Duinenin, reunamilta kauniin havu- ja lehtimetsän siimekseen. Bergenin pikkukaupungissa on mukava pysähtyä kahvilaan. Iltapäivällä saavumme Alkmaariin, jonka vanhakaupunki tarjoaa sekä kaunista katseltavaa että hyvät ostosmahdollisuudet. Teemme vanhassakaupungissa kävelykierroksen. (A, RE, P)

Alkmaar – Wormerveer – Amsterdam
7. päivä, perjantai  (pyöräilyä 35 km) 
Aamulla ehtii lyhyesti tutustumaan Alkmaarin kuuluisiin juustomarkkinoihin (ei 29.9. lähdöllä), ennen kuin laiva lähtee Wormerveeriin. Syömme laivalla lounaan. Aloitamme päivän pyöräilyosuuden Wormerveerista, jossa käymme tutustumassa Zaanse Schansin ulkoilmamuseoon. Nähtävänä on muun muassa vanhoja tuulimyllyjä, asuinrakennuksia sekä juustotehdas. Pyöräilemme edelleen Amsterdamiin, jonne saavumme kaupungin pohjoispuolella sijaitsevan Het Twisken alueen kautta. Het Twisken hyvin hoidetut vesialueet ja puistot toimivat kaupunkilaisten virkistysalueena. Ennen jäähyväispäivällistä on vielä aikaa tutustua Amsterdamin nähtävyyksiin tai osallistua lisämaksulliselle kanaaliristeilylle. (A, L, P)

Amsterdam – Helsinki
8. päivä, lauantai
Aamiaisen jälkeen kuljetus Amsterdamin lentokentälle, josta klo 11.55–15.15 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Perushinta (1.590 e/henkilö) alakannen 2-hengen hytissä, näissä pieni ikkuna katonrajassa.
Yläkannen 2-hengen hytissä hinta 1.750 e/henkilö, näissä iso ikkuna.
Junior suite, 2-hengen hytti jossa 140cm parivuode. Alakannella (pieni ikkuna katonrajassa) Hinta 1.680 e/henkilö
Yhden hengen hyttejä ei ole saatavissa.

Matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin

Ennakkomaksu 350 euroa
Peruutusehdot Hollannin matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
-    viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
-    90–46 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 150 e/henkilö
-    45-31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö

-    30–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
-    14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
-    myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Hollanti - pyöräilyä ja risteily Pohjois-Hollannissa 50plus: Vinkkejä ja suosituksia

Matkan erityispiirteitä:

Pyöräilemme pääsääntöisesti hyväkuntoisilla ja päällystetyillä pyöräteillä, mutta ajoittain myös maantien reunassa. Lemmerin alueella osa reiteistä on tehty murskatuista simpukankuorista ja hiekasta. Reitillämme on enimmäkseen tasaista, mutta dyyneillä maasto on kumpuilevaa. Jos opastettu reitti tuntuu lyhyeltä, voi pidempiä lenkkejä tehdä omatoimisesti.

Pyörät ovat käsi- ja jalkajarrullisia 7-vaihteisia citypyöriä. Ilmoita pituutesi jo matkaa varatessasi. Varustukseen kuuluu pyörälaukku ja lukko. Yleensä reiteillä pärjää pyöräilyhousuissa tai shortseissa ja pitkähihaisessa t-paidassa, mutta suosittelemme myös pitkälahkeisten, mielellään ihonmyötäisten housujen ja tuulenpitävän takin mukaan ottamista kaikkina retkipäivinä. Muita hyödyllisiä varusteita ovat esim. pyöräilyhanskat, satulan geelipehmuste, sadetakki tai -viitta, termospullo, eväsrasia sekä pikkureppu, johon voi pakata päiväretkien aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset tavarat sekä retkieväät. Suosittelemme omaa pyöräilykypärää. Hyttien säilytystilat ovat rajalliset. Alakannen hyteissä on yläkannen hyttejä pienemmät ikkunat ja ne sijaitsevat katonrajassa.
Laivayhtiön lisämaksullisia retkiä voi varata laivalla risteilyisännältä paikan päällä, maksu vain käteisellä.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Voit olla kiinnostunut myös näistä