Hyppää pääsisältöön

Huippuvuoret - arktisia vaelluksia

Vaellukset arktisen luonnon jylhissä maisemissa, veneretket sekä Longyearbyenin ja Barentsburgin kaivoskylät ovat matkan kohokohtia.
5 päivää alk.1 980 €/hlö
  • 27.8.2018 - 31.8.2018 vain 1 paikka(a) jäljellä Varaa
  • Longyearbyen 4 yötä
  • Foxfonnajäätikkö vaellusretki
  • Barentsburg veneretki
  • Longyearbreenjäätikkö vaellusretki
  • Forkastningsfjellet vaellusretki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Vaativuus 2/5 (haasteellinen)

Ultima Thule oli keskiaikaisena käsitteenä ”äärimmäisen pohjoisessa sijaitseva alue, saari tai maa”. Hollantilainen Willem Barents merkitsi lokikirjaansa kesäkuussa vuonna 1596 löytäneensä terävä­huip­puisen vuorijonon, jolle antoi nimeksi Spitsbergen, Huippuvuoret. Seuraavan neljänsadan vuo­den aikana häntä seurasivat valaanpyytäjät, tutkimusmatkailijat ja kaivosmiehet.

Ainutlaatuinen ark­tinen luonto, koskemattomat erämaat sekä ihmisen loputon uteliaisuus saavat nykypäivän ”tutkimusmatkailijan” innostumaan Huippuvuorista. Tällä matkalla teemme päivävaelluksia nauttien upeista arktisista maisemista. Näemme jäätiköitä, etsimme fossiileita ja teemme veneretken lähes epätodellisen tuntuiseen Barentsburgin kaivoskylään. Hyvällä onnella voimme nähdä hylkeitä, jonkun 11 valaslajista tai jopa vilauksen jääkarhusta. Matkamme kohokohtana on kävely Forkastningsfjelletin harjanteella, josta voimme 400 metrin korkeudesta ihailla Jäämeren kauneutta ja sen ympärillä kimaltelevia jäätiköitä.

Majoitumme koko matkan ajaksi hyvätasoiseen hotelliin, jonka saunatilat ja porealtaat hellivät päivän aikana rasittuneita jalkoja.

Tämä matka on todellinen huippukokemus!

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, P=päivällinen

Helsinki – Longyearbyen
1. päivä, maanantai

Lähtö Helsingistä (SAS) klo 7.30 Oslon kautta (SAS) Longyearbyeniin, jonne saavumme klo 14.00.
(Huom! 19.8. lähdöllä lennämme jo sunnuntaina klo 19.25–19.55 Osloon, jossa yövymme. Maanantaina klo 8.55–11.55 lento Longyearbyeniin. Lennot Norwegianilla.)
Majoitumme 4 yöksi hyvätasoiseen Radisson-hotelliin. Longyearbyen on saarten hallinnollinen keskus. Tämän norjalaisten hallinnoiman noin 2000 asukkaan kaivoskylän tunnetuin nähtä­vyys on museo, jonka näyttely kertoo arktisen alueen elämästä ennen ja nyt. Iltapäivällä teemme kylän keskus­tassa kävely­kierrok­sen, jonka aikana tutustumme museoon sekä maailman pohjoisimpaan kirkkoon. (P)

Foxfonnajäätikkö
2. päivä, tiistai
(
10 km, nousua 100 m ja laskua 450 m, vaellusaika 5–6 tuntia)
Saamme kokea pitkät valoisat päivät, sillä aurinko laskee yöllä vain muutamaksi tunniksi. Vain kivenheiton päässä Longyear­byenistä alkaa tuntureiden ja jäätiköiden erämaa. Aamiaisen jälkeen puolen tunnin kuljetus sisämaahan, jossa nousemme aina Foxfonnan jäätikön luokse noin 400 metrin korkeuteen. Aloitamme päivän vaelluksen kivikkoisessa maastossa ja kävelemme osittain jäätiköllä, mikäli olosuhteet sen sallivat. Huippualueen lumi, jää ja rakkakivi vaihtuvat vähitellen vihertävämpään maastoon, kun laskeudumme alas Foxdalenin laaksoon. Täällä saamme hyvän käsityksen myös saaren keskiosasta. Jääkarhut ovat siirtyneet kesäksi viileämmille alueille, mutta joskus niitä nähdään myös tähän aikaan vuodesta. Napaketun eli naalin näkeminen onkin jo todennäköisempää. Nautimme retkieväät vanhalla metsästäjien majalla. Vaelluksemme päättyy Adventdalenin laaksoa pitkin Camp Barentzille, josta kuljetus takaisin hotelliimme. (A, RE)

Barentsburg – Longyearbreenjäätikkö
3. päivä, keskiviikko
(
3 km, nousua ja laskua n. 250 m, vaellusta n. 3 tuntia)
Aamulla nousemme laivaan ja lähdemme puolen päivän retkelle. Rannikkoa myötäilevän merimatkan aikana meillä on tilaisuus tarkastella Huippuvuoria aivan uudesta näkökulmasta. Merilintulajeja on runsaasti. Voimme nähdä jäälokkeja, pikkuruokkeja, jonkin kihuista tai lunneja. Hyvällä onnella saatamme nähdä hylkeitä tai valaita. Reilun tunnin venematkan jälkeen saavumme Barentsburgin kaivoskylään. Tuntuu kuin siirtyisimme suoraan 1960-luvun Neuvostoliittoon. Ulkopuoliselle kulkijalle 500 asukkaan kylä onkin epätodelliselta tuntuva elämys. Tutustumme Barentsburgiin lyhyellä kävelykierroksella, ennen kuin palaamme laivalla takaisin Longyearbyeniin.
Iltapäivällä lähdemme lyhyelle vaellukselle Longyearbreenjäätikölle. Siirrymme kuljetuksella läheiseen Nybyenin kylään, josta jatkamme jalan. Jylhät vuorenseinämät ja Sarkofagenin huippu (512 m) ryhdittävät maisemaa. Vajaan parin kilometrin päässä oleva jäätikkö tuo moreenista jatkuvasti esiin uusia fossiileja, joita koetamme löytää. Illaksi palaamme jo tuttuun majapaikkaamme. (A)

Forkastningsfjellet 
4. päivä, torstai
(
9 km, nousua ja laskua n. 400 m, vaellusaika 5–6 tuntia)
Aamiaisen jälkeen siirrymme rantaan ja saamme venematkaa varten yllemme kelluntapuvut. Ajamme tukevilla avoveneillä (Polarcirkel Boat) noin 10 minuutin matkan Adventvuonon vastarannalle Revnesetin niemeen. Aloitamme päivän vaelluksen nousemalla Louisdalenin laakson reunaa hiljalleen ylöspäin. Maasto on kohtuullisen helppokulkuista, vaikka polkuja ei olekaan. Vuonna 1925 rauhoitettu huippuvuortenpeura tuntuu viihtyvän näillä rinteillä. Laakson perällä käännymme kohti Forkastningsfjelletin harjannetta (396 m), jossa meri avautuu edessämme laajalti. Kirkkaalla säällä nautimme upeista maisemista aina Isfjordenin toisella puolella rivissä kimalteleviin jäätikköihin asti. Palaamme harjannetta pitkin takaisin veneille, joilla meidät kuljetetaan takaisin Longyearbyeniin. Illalla nautimme jäähyväispäivällisen. (A, RE, P)

Longyearbyen – Helsinki
5. päivä, perjantai
Aamulla ehtii vielä vaikka ostoksille, ennen kuin siirrymme lentokentälle. Klo 13.25 lento (SAS) Oslon kautta (SAS) Helsinkiin, jonne saavumme klo 21.05.
(19.8. lähdöllä lennämme Norwegianilla klo 12.40 Oslon kautta Helsinkiin, jonne saavumme klo 22.20.)(A)

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 360 e

Ryhmän minimikoko 14. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet, viranomaismääräykset tai jääkarhuhavainnot saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 350 e/hlö. Loppuerä matkan hinnasta erääntyy 45 vrk ennen matkan alkua. Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan yleisistä valmismatkaehdoista poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.

Peruutusajankohta            Peruutuskulut
Viim. 91 vrk ennen matkaa     toimistokulut 100 e
90–46 vrk ennen matkaa        350 e
Alle 46 vrk ennen matkaa       95% matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 3.10.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja Kaukoretket-matkoille.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Huippuvuoret - arktisia vaelluksia: Vinkkejä ja suosituksia

Huippuvuoret muodostavat yhden maapallon pohjoisimmista maa-alueista. Sijaintiinsa nähden Huippuvuorten ilmasto on kuitenkin Golfvirran ansiosta melko leuto. Lämpötilat (n. 0–+5 astetta) vastaavat syksyistä vaellusta Suomen Käsivarren Lapissa. Saariryhmälle onkin tyypillistä ilmaston huomattava vaihtelu ja tuulisuus. Olosuhteet muuttuvat jatkuvasti; saman päivän aikana voi hyvin nähdä kaikki neljä vuodenaikaa. Lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin.
Vaellukset ovat haasteellisia, mutta eivät vaativia. Kävelemme maastossa, jossa saattaa ajoittain olla jotoksia, mutta ei polkuja. Maaperä matkan varrella tarjoaa lähes kaikkea mahdollista sammaleesta rakkakiveen. Nilkkaa tukevat ja kosteutta kestävät kengät ovat ensisijaisen tärkeät. Etenkin kivikkoisilla osuuksilla vaelluskenkien tulee olla tukevat ja niissä tulee olla hyvä kiertojäykkyys. Joissain kohdissa saatamme kulkea lumella/jäätiköllä, joten säärystimet ovat tarpeen. Jäätiköllä käytämme tarvittaessa kevyitä jäärautoja. Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Vaellussauvat ovat tarpeelliset. Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei ole.
Hotellissamme on saunaosasto ja porealtaat, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan. Halutessaan voi osallistua ainoastaan osalle retkistä.
 

Voit olla kiinnostunut myös näistä