Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Italia – vaellusta Dolomiiteilla

Vaella Cortina d'Ampezzon Dolomiiteilla, tutustu Po-joen tasangon historiallisiin Veronaan ja Padovaan sekä ihastu tarunhohtoiseen Venetsiaan
6 päivää alk.1 980 €/hlö
  • 23.9.2017 - 29.9.2017 Täynnä
  • Padova 1 yö
  • Cortina d'Ampezzo 4 yötä
  • Venetsia 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kokeneen matkanjohtajamme Ari Lähdesmäen johdolla tutustumme Italian Alppien eteläpuolella sijaitsevan Po-joen tasangon historiallisiin Veronan ja Padovan kaupunkeihin. Siirrymme majesteettisiin alppimaisemiin, jossa vaellusosuuttamme Cortina d’Ampezzossa hallitsevat 2–3 kilometriin kohoavat urkupilleiksikin kutsutut kalkkikivivuoret. Alue on Italian tunnetuinta laskettelualuetta, joka kesällä tarjoaa erinomaiset ja monipuoliset vaellusmahdollisuudet.

Cortina d’Ampezzo sijaitsee noin 1200 metrin korkeudessa ja alueen maisemaa hallitsevat vuoret ovat syntyneet noin 60 miljoonaa vuotta sitten merenpohjan mineralisoituneista koralleista. Aikojen saatossa jää, sade ja auringon aiheuttama eroosio ovat muovanneet niistä Italian kauneimman vuoriston. Cortinan alue tunnetaan myös vuoden 1956 talviolympialaisista sekä alppihiihdon maailmancupin osakilpailuista.

Matkamme kruunaa tutustuminen ainutlaatuiseen Venetsiaan, joka rakennettiin aikoinaan Adrianmeren rannikon hiekkasärkille. Kaupungista kehittyi tuhatkunta vuotta sitten Euroopan kauppa- ja merimahti ja se on säilynyt sotien riepottelemassa Euroopassa omanlaisenaan. Kaupungin entinen suuruuden aika heijastuu nykypäivänä Canal Granden palatsien arkkitehtuurissa, upeissa kirkoissa, toreissa ja gondoleissa. Tämä tarunhohtoinen siltojen ja kanavien kaupunki on koettava ainakin kerran elämässä!

Matkaohjelma

Matkan vaativuustaso 2,5

A=aamiainen, L=lounas, RE=retkieväät

Helsinki – Verona – Padova
1. päivä, lauantai 23.9. 

Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.00 Münchenin kautta (Air Dolomiti) Veronaan, jonne saavumme klo 12.50. Lentokentältä lähdemme suoraan Veronan keskustaan lounaalle. Tutustumme kaupungin vanhaan Unescon maailmanperintöön kuuluvaan keskustaan kävellen. Kaupungin pitkästä historiasta todistaa hyvin säilynyt roomalainen amfiteatteri, joka toimii kesällä Veronan kuuluisien oopperajuhlien päänäyttämönä. Ajanlaskumme alun roomalaisen forumin paikalla sijaitsee nykyisin Piazza Erbe, jonka täyttävät aamupäivisin torikauppiaat kojuineen. Aukion laidalla on viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Läheistä Piazza dei Signori -aukiota vartioi keskiajalta peräisin oleva mahtipontinen Scala-suvun palatsi ja sen viereinen kauniskaarinen hallintopalatsi Loggia del Consiglio. Verona tunnetaan myös William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmästä innoituksensa saaneesta Casa di Giuliettasta eli Julian kotitalosta, joka houkuttelee kävijöitä eri puolilta maailmaa. Veronasta jatkamme bussilla Padovaan, jossa majoitumme vanhan keskustan ulkopuolella sijaitsevaan keskitason Biri-hotelliin (★★★★). (L) 

Padova – Cortina d’Ampezzo
2. päivä, sunnuntai 24.9. 

Aamiaisen jälkeen tutustumme kaupunkikierroksella viehättävän Padovan historialliseen keskustaan, jolle on tyypillistä holvikaarin katetut kadut, upeat venetsialaistyyliset palatsit ja viehättävät aukiot. Aukioista suurin on kaunis Prato della Valle, joka on myös yksi koko Euroopan suurimmista aukioista. Näemme mm. pyhälle Antoniukselle 1200-luvulla rakennetun monien kupoleiden ja tornien fransiskaanikirkon, jonka edessä seisoo kuuluisan italialaisen mestarin Donatellon Gattamelatan ratsastajapatsas. Tunnelmallisin Padovan monista kirkoista on kuitenkin pieni Scrovegnin suvun kappeli, johon Italian 1300-luvun kuuluisin taidemaalari Giotto maalasi 37 Uuden testamentin avainkohtausta harmonisina freskoina. Näihin mestari otti mallikseen tavallisia ihmisiä ja kuvasi yksityiskohtaisesti aikakauden pukuloistoa. Lounaan jälkeen jatkamme bussilla kohti jylhiä postikorttimaisemia Cortina d’Ampezzoon, jossa majoitumme 4 yöksi keskustassa sijaitsevaan keskitason Victoria-hotelliin (★★★★). (A, L)

Cortina d’Ampezzo
3. päivä, maanantai 25.9. 
(16 km, nousua ja laskua n. 900 m, vaellusaika n. 7 tuntia) 
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla n. 18 km kuvankauniille Misurinajärvelle (Lago di Misurina). Järven jäällä järjestettiin Cortina d’Ampezzon vuoden 1956 talviolympialaisten pikaluistelukilpailut. Järven itäpuolella siintävä lähes kolmen kilometrin korkeuteen kohoava Gadini di Misurinan vuori on ensimmäisen vaelluksemme kohde. Aloitamme vaelluksemme n. 1800 metrin korkeudesta ja nousemme päivän aikana korkeimmillaan n. 2500 metriin ihailemaan upeita näkymiä alas järvelle. Matkan varrella ohitamme Rifugio Fonda-Savion ja Rifugio Col de Vardan vuoristomajat. Laskeudumme iltapäivällä takaisin Misurinajärvelle, josta meillä on kuljetus hotellille. (A, RE)

Cortina d’Ampezzo
4. päivä, tiistai 26.9. (17 km, nousua ja laskua n. 700 m, vaellusaika n. 7 tuntia)

Tämän päivän vaelluksemme suuntautuu turkoosinvihreälle Sorapisjärvelle (Lago di Sorapis). Järvi on nimetty yläpuolella kohoavan Sorapisvuoren mukaan. Legendan mukaan Sorapis oli rauhaa rakastava kuningas, joka muutti itsensä vuoreksi huomattuaan noidan lumonneen tyttärensä Misurinan lupaamalla tälle taikapeilin palkkioksi kutsumisesta kotiinsa. Myöhemmin Misurina suri isänsä kohtaloa niin vuolaasti itkien, että kyynelistä muodostui Sorapisjärvi. Vaelluksemme aloituspaikka sijaitsee hotelliltamme kymmenisen kilometriä itään n. 1700 metrin korkeudessa lähellä Passo Tre Crocin solaa. Aamupäivän aikana nousemme reilun 1900 metrin korkeuteen ja lounastamme kuvauksellisella Sorapisjärvellä. Iltapäivän vaellusosuus on selkeästi aamupäivää vaativampi ja nousemme välillä jyrkkääkin rinnettä n. 2300 metrin korkeuteen. Laskeudumme takaisin lähtöpaikkaamme, josta palaamme bussilla Cortinaan. (A, RE)

Cortina d’Ampezzo
5. päivä, keskiviikko 27.9. (17 km, nousua ja laskua n. 900 m, vaellusaika n. 8 tuntia) 

Aamupalan jälkeen matkaamme bussilla n. 10 km Cortina d’Ampezzosta länteen Tofane di Mezzo -vuoren juurelle. Vuoren huippu kohoaa yli 3200 metrin korkeuteen. Päivän vaellusreittimme kiertelee Tofanen rinteiden huikeissa maisemissa. Vaelluksemme aloitus- ja päätöspaikka sijaitsee n. 1750 metrin korkeudessa ja nousemme päivän aikana korkeimmillaan lähes 2600 metrin korkeuteen. Vaelluksemme varrelle osuvat Rifugio Angelo Dibonan ja Rifugio Giussanin vuoristomajat. Ylhäältä avautuvat hienot näkymät alas Cortina d’Ampezzon laaksoon. Normaalin suoran laskeutumisen lisäksi halukkailla on vaelluksen loppupuolella mahdollisuus tulla n. 500 metrin matka vaativaa Via Ferratan reittiä pitkin. (A, RE)

Cortina d’Ampezzo – Venetsia
6. päivä, torstai 28.9.  (11 km, nousua ja laskua n. 400 m, vaellusaika n. 5 tuntia)

Ennen kuin siirrymme Venetsiaan, vaellamme vielä aiempia päiviä kevyemmän ja lyhyemmän reitin Cristallo-vuoren rinteillä. Lähdemme vaellukselle tutusta toisen vaelluspäivän pisteestä noin 1700 metrin korkeudessa ja nousemme hiljalleen reiluun 2100 metriin. Alkumatkan loivuus jyrkkenee lounastauolle saavuttaessa ja lounaspaikan harjanteelta meillä on valokuvaukselliset näkymät molemmille puolille vuorenharjannetta. Iltapäivällä siirrymme bussilla matkan viimeiseksi yöksi upeaan Venetsiaan. Saavumme kaupunkiin kenties maailman kauneinta pengertietä pitkin ja majoitumme Pyhän Markuksen kirkon takana sijaitsevaan keskitason All’Angelo-hotelliin (★★★★). Venetsia on rakennettu yli sadalle Adrianmeren pohjukan laguunisaarelle, joten meri on kaupungissa läsnä kaikkialla. Kanavat toimivat kulkuväylinä ja kapeat tunnelmalliset kujat yhdistyvät toisiinsa silloilla tarjoten unohtumattomia kuvakulmia. (A, RE) 

Venetsia – Helsinki
7. päivä, perjantai 29.9. 

Aamiaisen jälkeen tutustumme kävelykierroksella Venetsian tärkeimpiin nähtävyyksiin ja maamerkkeihin. Vierailemme Pyhän Markuksen kirkossa, joka oli 1800-luvulle saakka viereisen herttuoiden hallintopalatsin yksityiskappeli. Kirkossa yhdistyvät Bysantin ja lännen vaikutteet; monet sen aarteista ovatkin perua venetsialaisten käymiltä ristiretkiltä. Kirkko on rakennettu kolmeen otteeseen ja se on koristeltu vuosisatojen saatossa upein mosaiikkikoristein, lattiamarmorein ja jalokivikoristelluin alttarein. Herttuoiden palatsin kaunis vaaleanpunainen pitsimäinen kivikoristelu päättyy Huokausten siltaan. Toinen tunnettu silta on noin 4 km pituisen Canal Granden ylittävä Rialto, joka oli aikoinaan vilkkainta kaupankäynnin aluetta. Sen lähellä sijaitsivat ulkomaiset kauppahuoneet. Tyypillisintä Venetsiaa ovat kuitenkin pienet aukiot kortteliravintoloineen. Syömme lounaan ennen venekuljetusta Venetsian lentokentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 18.15 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme lauantain puolella klo 0.40. (A, L)

Olemme maininneet hotellin paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 230 e 

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon. Tarkistakaa passinne tai virallisen henkilökorttinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä. Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Vaelluksien aikana kannamme ainoastaan päiväreppua. Kuljemme pääsääntöisesti kivisillä poluilla, joten nilkkaa tukevat jalkineet ovat ensisijaisen tärkeät. Vaellussauvat ovat hyödylliset. Lämpötilaerot Cortina d´Ampezzon (1220 m) ja vaellusalueen korkeimman kohdan (2600 m) välillä voivat olla suuret, joten mukaan kannattaa varata myös lämpimämpää vaatetta. Korkealla lumi- tai raekuurot voivat yllättää kesälläkin. Vuoristotaudin vaaraa tällä matkalla ei juuri ole. Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeudet muutoksiin. Matka ei sovi liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e. Loppulaskun eräpäivä on 35 vrk ennen matkan alkua. Noin 6 viikkoa ennen matkaa lähetämme toimintaohjeet, jossa on hyödyllistä tietoa matkalle valmistautumisesta.

Peruutusehdot:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä