Hyppää pääsisältöön

Kiinan Silkkitie

Koe legendaarinen kauppareitti Xi'anissa, Xiningissä, Dunhuangissa, Turfanin keidaskaupungissa ja Mannerheimin jalanjäljillä Xinjiangin maakunnassa.

  • Xi'an 2 yötä
  • Xining 2 yötä
  • Jiayuguan 1 yö
  • Dunhuang 2 yötä
  • Turfan 2 yötä
  • Kashgar 3 yötä
  • Ürümqi 1 yö
  • Peking 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Legendaarinen Silkkitie oli muinoin maailman tärkeimpiä kauppareittejä. Monet kiinalaiset keksinnöt, aatteet ja tavarat levisivät kamelikaravaanien mukana Eurooppaan. Jo kaksi tuhatta vuotta sitten Rooman keisarit saivat idästä himoitsemaansa silkkiä, mutta vasta 600–900-luvuilla hallinneen Tang-dynastian pääkaupungista Chang’anista (nyk. Xi’an) kasvoi silkkikaupan myötä yksi silloisen maailman suurimmista metropoleista. Chang’anista alkanut Silkkitie haarautui Kiinan maaperällä kolmeksi erilliseksi reitiksi länteen mentäessä. Meritien syntyminen etelään tuhat vuotta sitten romahdutti Silkkitien kauppayhteydet pohjoisessa.

Kiinan Silkkitiellä matka alkaa Xi’anista tutustumisella ensimmäisen keisarin Qin Shihuangdin kuolemanjälkeistä elämäänsä varten teettämiin terrakottasotilaisiin. Xiningistä tuli pohjoiseen eli Tiibetin suuntaan kulkevan kaupan solmukohta ja yksi tiibetinbuddhalaisuuden merkittävistä opillisista keskuksista.

Jiayuguan on osa Gobin autiomaahan avautunutta ns. Hexin käytävää: Kiinan muuri päättyi sinne ja sieltä alkoi pelottava Gobin autiomaa. Jiayuguanista karavaanit suuntasivat Dunhuangiin, jossa silkki ja muut tavarat vaihtoivat omistajaa ja jatkoivat maailmankaupasta oman osansa ottavien välittäjien eli Keski-Aasiassa asuvien ratsastajakansojen mukana eteenpäin.

Buddhalaisuuden tulosta Kiinaan kertovat Mogaon luolaston sadat freskot ja reliefit Dunhuangissa. Turfanin keidaskaupungissa olemme jo siirtyneet buddhalaisesta maailmasta islamilaiseen. Ruusut ja viinirypäleet kukoistavat maanalaisen karez-vesijärjestelmän ansiosta, vaikka läheisillä Liekehtivillä vuorilla onkin niin kuumaa, että kiinalaisen sananlaskun mukaan linnut tarvitsevat rautasiivet niiden yli lentämiseen.

Ürümqin moderni miljoonakaupunki Xinjiangin maakunnassa on islaminuskoisten ja turkinsukuista kieltä puhuvien vähemmistökansojen, kuten uiguurien, kazakkien ja tadžikkien, kotiseutua. Xinjiangissa astelemme Marco Polon ja marsalkka Mannerheimin jalanjäljillä. Silkkitien pohjoinen ja eteläinen reitti yhtyivät Pamir-vuoriston juurella Kashgarissa, muinaisessa Shulessa. Sen värikkäillä sunnuntaimarkkinoilla lampaat ja hevoset vaihtavat omistajaa. Enää kaupan ei ole kuitenkaan Ferganan laakson ”lentäviä hevosia”, jotka ilahduttivat muinaisia keisareita.

Matkan päätteeksi lennämme Pekingiin. Siellä tutustumme kapeiden kujien, hutongien, muodostamaan kaupunginosaan ja osallistumme teeseremoniaan. Ankkaillallinen kuuluu asiaan Pekingissä.      

Matkanjohtajana Anssi Kankainen.  

Huom. Varaamme oikeuden käyttää toista kuin nimettyä matkanjohtajaa pakottavassa tilanteessa, esim. nimetyn matkanjohtajan ollessa estyneenä sairastumisen tai muun vakavan syyn johdosta. 
Nimetyn matkanjohtajan vaihtuminen toiseen ammattitaitoiseen Olympia-matkanjohtajaan ei ole valmismatkan virhe eikä sen nojalla synny oikeutta hinnanalennukseen tai matkan peruuttamiseen kuluitta.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, keskiviikko Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.45 suoralla lennolla Xi’aniin.

Xi’an
2. päivä, torstai Aamulla klo 6.40 saavumme Xi’aniin, entiseen Chang’aniin, joka oli Silkkitien alkupiste. Vierailemme keskustaa ympäröivällä vanhalla kaupunginmuurilla ja syömme lounaan, jonka jälkeen majoitumme 2 yöksi keskitason Grand Park -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä on aikaa lepoon. Ennen päivällistä teemme lyhyen kävelyretken värikkäässä muslimien kaupunginosassa. Kuljemme Huiminjie-katua pitkin Suurelle moskeijalle. Katu on saanut nimensä alueen suuren islaminuskoisen vähemmistön, hui-kansan, mukaan. Tervetulopäivällinen. (L, P)

Xi’an
3. päivä, perjantai Lähdemme tutustumaan Kiinan ensimmäisen keisarin hautalaaksoon. Qin Shihuangdi yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Hänen hautaansa vartioi tuhansien sotilaiden terrakotta-armeija, jonka paikalliset talonpojat löysivät vuonna 1974. Lounaan jälkeen opiskelemme kiinalaista kalligrafiaa Pienen villihanhipagodin vieressä sijaitsevassa taidegalleriassa sekä käymme Xi’anin museossa. Päivällisellä nautimme jiaozi-taikinanyyttejä (dumplings) monilla erilaisilla täytteillä – mutta emme, ennen kuin olemme seuranneet niiden valmistusta ja ehkä kokeilleet sitä itsekin. Illalla on mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle (n. 30 e) retkelle seuraamaan Tang-dynastian ja Silkkitien aikakauteen yli tuhannen vuoden taa sijoitettua musiikki- ja tanssiesitystä. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä. (A, L, P)

Xi’an – Xining
4. päivä, lauantai
Aamiaisen jälkeen on lento kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevaan Xiningiin, Qinghain maakunnan pääkaupunkiin. Aikoinaan Xining oli tärkeä kauppareitin solmukohta Tiibetiin mentäessä. Vierailemme tiibetiläistä kulttuuria ja perinteistä parantamista esittelevässä kulttuurikeskuksessa. Paikallinen lääketiede eroaa monilta osin kiinalaisesta, vaikka kumpikin luottaa esimerkiksi luonnosta saataviin tuhansiin lääkekasveihin, mineraaleihin ja eläinkunnan tuotteisiin. Iltapäivällä majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Sofitel-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Xining
5. päivä, sunnuntai
Tänään vierailemme Kumbumin tiibetinbuddhalaisessa munkkiluostarissa. Kumbum (tiibetiksi Tar Er) on rakennettu paikalle, missä ns. keltahattuisten lahkon perustaja Tsongkhapa (1357–1419) syntyi. Lahko nousi tiibetinbuddhalaisen uskontoyhteisön johtoon ja myös nykyinen dalai-lama Tenzin Gyatso kuuluu tähän ryhmään. Silkkitien mukana alueelle levisi toinenkin suuri uskonto eli islam. Tutustumme retkellämme myös Dongguanin suureen moskeijaan. (A, L, P)

Xining – Jiayuguan
6. päivä, maanantai Tänään jatkamme luotijunalla (n. 3 tuntia) Jiayuguaniin. Kaupunki tunnetaan Kiinan muurin länsipäähän 1600-luvulla rakennetusta linnoituksesta. Tärkeä puolustusrakennelma oli viimeinen sotilastukikohta Kiinan ja Keski-Aasian arojen ja suurten autiomaiden välillä. Strateginen sijainti turvasi etelässä Qilianvuorten ja pohjoisessa Mazongvuorten välistä kapeaa väylää, ns. Hexin käytävää. Linnoituksen ohella näemme myös pätkän entisöityä Kiinan muuria. Majoitumme keskitason Holiday Inn-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Jiayuguan – Dunhuang
7. päivä, tiistai Aamulla jatkamme matkaa junalla ja bussilla (n. 3 tuntia) Dunhuangiin. Tämä muinainen Gobin autiomaan eteisessä sijaitseva keidaskaupunki oli Silkkitien merkittävä pysähdyspaikka. Dunhuangissa majoitumme 2 yöksi keskitason The Silkroad -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Dunhuang
8. päivä, keskiviikko Länteen matkaaville karavaaneille Dunhuang oli viimeinen muonitusasema ennen matkan jatkumista pelätyn Taklimakanin autiomaan joko pohjois- tai eteläpuolista reittiä pitkin. Paluumatkalaisille kaupungin näkeminen taas oli merkki pääsystä ”oikean” sivistyksen pariin.  Dunhuangin museossa on runsaasti esineistöä Silkkitien ajoilta. Tutustumme myös erämaan omaan taidegalleriaan, Mogaon luolastoon, jonne Silkkitien kulkijat – kauppiaat, munkit, käsityöläiset – ovat maalanneet tai veistäneet satoja buddhalaisia kuvia. (A, L, P)

Dunhuang – Turfan
9. päivä, torstai Kuunsirpin järvi on paikassa, mihin Dunhuangin keidas päättyy ja mistä aavikko alkaa. Korkeat hiekkadyynit reunustavat kirkasvetistä pikkujärveä. Hiljaisuudessa voi kuulla, miten hiekka liikkuu ja ääntelee. Jo muinainen matkailija Marco Polo kuvaili ihmeellistä ääni-ilmiötä muistelmissaan. Iltapäivällä jatkamme luotijunalla (n. 4 tuntia) Turfaniin. Majoitumme 2 yöksi keskitason Huozhou-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Turfan
10. päivä, perjantai
Turfanin keidaskaupunki sijaitsee 80 metriä merenpinnan alapuolella ja sen ilmasto on äärimmäisen kuiva. Alue on myös yksi maailman tuulisimmista. Läheisillä Liekehtivillä vuorilla lämpötilat saattavat kuumimpaan aikaan nousta lähes 50 asteeseen. Haastavista ulkoisista oloista huolimatta Turfan on vihreä ja hedelmällinen keidas maanalaisen karez-kastelujärjestelmänsä ansiosta. Uiguureiden asuttaman kaupungin hedelmä- ja viinirypäleviljelmät kukoistavat. Kaupungin tuntomerkki on Emin Khojan vuonna 1778 rakennuttama ja hänen nimeään kantava minareetti. Illalla vierailemme uiguuriperheen luona, jossa myös syömme päivällisen. (A, L, P)

Turfan – Ürümqi – Kashgar
11. päivä, lauantai
Aamupäivällä jatkamme bussilla Ürümqiin, Xinjiangin maakunnan pääkaupunkiin. Kazakkien pienestä paimentolaiskylästä on kehittynyt mahtava metropoli, josta hallitaan läntisen Kiinan öljy- ja maakaasuvarantoja. Iltalento (n. 2 tuntia) Kashgariin. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Radisson Blu -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Kashgar
12. päivä, sunnuntai
Vietämme rauhallisen päivän Kashgarin sunnuntaimarkkinoilla. Lampaat ja hevoset, joskus kamelitkin, vaihtavat omistajaa näillä jokaviikkoisilla markkinoilla. Tinkiminen on kiivasta ja kuuluu asiaan. Kaupanteon lomassa on mukava istahtaa teelle tai aterialle tai vain vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. (A, L, P)

Kashgar
13. päivä, maanantai Jo tuhat vuotta sitten Kashgar eli muinainen Shule oli yksi Silkkitien tärkeimmistä kaupungeista. Silkki, tee ja posliini myytiin lännestä tulleille kauppiaille, jotka kuljettivat tavarat eteenpäin myydäkseen ne edelleen seuraaville välittäjille lähempänä Eurooppaa. Tutustumme Kashgarin vanhaankaupunkiin ja sen basaareihin. Näemme seppiä ahjojensa ääressä, partureita, ikat-silkin kutojia ja naisia, jotka kaupittelevat leveitä ja pyöreitä unikonsiemenillä koristeltuja leipiä. Pääsemme kävelymme aikana kurkistamaan myös paikalliseen kotiin ja näemme Kiinan suurimman Id Kah -moskeijan. (A, L, P)

Kashgar – Ürümqi
14. päivä, tiistai Palaamme aamulennolla Ürümqiin. Xinjiangin museon korkeasta kupolista on hyvät näköalat yli kaupungin. Kiinnostavinta museossa ovat vaaleatukkaiset ja sinisilmäiset muumiot, joiden alkuperä on vuosikymmeniä askarruttanut tutkijoita. Majoitumme hyvään keskitason Hilton-hotelliin (★★★★). Lähdemme etsimään basaarista tuliaisia kotiin vietäväksi. Mukaan saattaa tarttua kauniskuvioista ikat-silkkiä, upeita käsitöitä, puuesineitä ja taonnaisia. Illalla kuulemme päivällisen yhteydessä paikallista musiikkia ja näemme uiguureiden omia tansseja. (A, L, P)

Ürümqi – Peking
15. päivä, keskiviikko
Aamulla lento (n. 3,5 tuntia) Pekingiin. Aikaa ostoksiin. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Capital-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Peking
16. päivä, torstai Tänään lähdemme Pekingin kapeille kujille eli hutongeille. Katselemme kortteleiden elämänmenoa polkupyörärikšojen kyydistä. Osallistumme myös kiinalaiseen teeseremoniaan. Jäähyväispäivällisellä syömme Pekingin ankkaa. (A, L, P)

17. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.35–14.25 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 930 e

Ennakkomaksu 350 e/hlö

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Pyydämme selkeän kopion matkalla käytettävästä passista noin 1 kk ennen lähtöä ja passin viisumin hankintaa varten n 2vkoa ennen lähtöä. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Matkan kohteissa on korkeuseroja ja portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää kuntoa ja normaalia liikuntakykyä. Osa matkan hotelleista on eurooppalaisen mittapuun mukaan vaatimatonta keskitasoa, vaikka ne edustavat paikallista ensimmäistä luokkaa. Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän koko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Kiinan Silkkitie: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen"
(kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Hankimme viisumin matkustajiemme puolesta (tarkemmat ohjeet kunkin matkan kohdalla ja n. 5 viikkoa ennen matkaa lähetettävissä toimintaohjeissa).

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Kiinaan matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on useissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Mausoleum of the First Qin Emperor
The Great Wall

Olympian Kiinan matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä