Hyppää pääsisältöön

Jordania ja Israel

Näe ja koe Petran kalliohaudat, kelluttava Kuollutmeri, Genesaretinjärvi, Golanin kukkulat, Akkon Temppeliherrain linnoitus ja Jerusalemin pyhät paikat.
  • Amman 2 yötä
  • Petra 2 yötä
  • Wadi Rum retki
  • Kuollutmeri 2 yötä
  • Tiberias 2 yötä
  • Safed retki
  • Nasaret retki
  • Haifa 2 yötä
  • Tel Aviv ja Jaffa retki
  • Jerusalem 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kun Olympia aloitti toimintansa yli 60 vuotta sitten, ensimmäisiä suosikkikohteita oli Pyhä maa, Israel. Myös Jordaniassa vierailtiin, jopa edesmenneen kuningas Husseinin kruunajaisissa.

Jordania on valtiona nuori, mutta sen historia alkaa jo Mooseksesta ja tämän veljestä Aaronista. Modernin pääkaupungin Ammanin vanhat osat ovat peräisin roomalaisajoilta asti. Vuorten suojiin nabatealaisten rakentama ruusunpunainen Petra kallioon louhittuine hautoineen ja palatseineen kuuluu eittämättä maailman kiinnostavimpien ja kauneimpien muinaismuistojen joukkoon. Kuolleessameressä on uiminen mahdotonta – kelluminen sen sijaan onnistuu hyvin.

Israelin puolelle siirrymme ylittämällä Jordanjoen. Raamatun tarinat alkavat elää Genesaretinjärvellä, Pietarin kotiseudulla Kapernaumissa ja Nasaretissa, Jeesuksen vanhempien kotikaupungissa. Tuhat vuotta sitten ristiretkeläisten ja heidän johtavan Temppeliherrain ritarikuntansa tärkeimpiä tukikohtia oli Haifan kupeessa sijaitseva Akko. Golanin kukkulat taas muistuttavat historian tuoreemmista tapahtumista.

Matka huipentuu juutalaisten, kristittyjen ja muslimien pyhään kaupunkiin Jerusalemiin, jossa sinne tuhansien vuosien aikana latautunut henkisyys ja hengellisyys ovat voimakkaasti aistittavissa.

Reija-Liisa Ruotsalainen on matkailun pitkän linjan ammattilainen yli 40 vuoden kokemuksella. Viimeisen 10 vuoden aikana Reija-Liisa on vienyt Olympian ryhmiä moniin maihin viidellä mantereella. Lähi-idän kulttuurit ja kansat ovat erityisesti lähellä hänen sydäntään. Vietettyään elämästään 5 vuotta Israelissa Reija-Liisa toteaakin, että ”jos ihminen voisi tehdä vain yhden matkan, niin sen tulisi suuntautua Israeliin”.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
(Joka päivä vähintään puolihoito)

Helsinki – Amman
1. päivä, sunnuntai 12.11.
Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 13.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Ammaniin, jonne saavumme klo 23.40. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Landmark-hotelliin (★★★★★).

Amman ja Jerash
2. päivä, maanantai 13.11.
Jordanian pääkaupunki Amman on ilmapiiriltään arabimaailman länsimaisimpia kaupunkeja. Keski-iältään nuori väestö ja melko vapaamielinen yhteiskunta ovat muovanneet siitä dynaamisen bisneskaupungin. Ammanin historia ulottuu yli 3000 vuoden taakse. Alun perin seitsemälle kukkulalle rakennettu kaupunki on nykyisin levinnyt jo parillekymmenelle kukkulalle. Aloitamme retkipäivämme Citadel-kukkulalta, jonka laelta on hieno näköala kaupunkiin. Täällä ovat myös roomalaisajalta peräisin olevat Herkuleksen temppelin rauniot. Ammanista jatkamme pohjoiseen noin 50 kilometrin päähän Jerashiin, joka oli yksi Rooman valtakunnan itäreunalla sijainneen Dekapoliksen kymmenestä kaupungista. Jerash on Lähi-idän parhaiten säilynyt roomalaiskaupunki ja Petran jälkeen Jordanian tärkein historiallinen nähtävyys. Teemme Jerashissa kävelykierroksen, jonka aikana näemme mahtavat pylväsrivistöt, temppelit ja amfiteatterit. Laajan alueen kierros edellyttää hyvää liikunta­kykyä ja tukevia jalkineita. Palaamme illansuussa Ammaniin, jossa syömme tervetulopäivällisen. (A, L, P)

Amman – Petra
3. päivä, tiistai 14.11.
Aamulla aloitamme bussimatkan (n. 300 km) kohti Petraa. Vierailuineen matkaan kuluu koko päivä. Ensimmäinen pysähdyksemme on Madabassa, jossa Pyhän Yrjön kirkon lattiamosaiikissa on vanhin tunnettu pyhän maan kartta. Matka jatkuu Nebo-vuorelle, mistä avautuu maisema Jordanjoen laaksoon ja pyhälle maalle. Vanhan testamentin mukaan Mooses kuoli täällä 120 vuoden iässä johdettuaan israelilaisia 40 vuoden ajan autiomaassa kohti luvattua maata. Lounaan jälkeen jatkamme roomalaisajalta peräisin olevaan Umm al-Rasasiin, joka on Unescon maailmanperintö­kohde. Sen tunnetuin nähtävyys on Pyhän Stefanoksen kirkon upea lattiamosaiikki, joka on Jordanian suurin. Saavumme illansuussa Petraan, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Mövenpick Resort -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Petra
4. päivä, keskiviikko 15.11.
Petra on Jordanian tunnetuin historiallinen nähtävyys ja itseoikeutetusti Unescon maailmanperintökohde. 100-luvulla eKr. nabatealaiset asettuivat tänne suojaisaan laaksoon, jonne johtaa yli kilometrin pituinen kapea ja jyrkkäseinäinen kalliosola. Nabatealaisille elävien ja kuolleiden välinen yhteys oli tärkeä, joten kallioiden upeat hautaholvit rakennettiin normaalin kaupunki­elämän välittömään läheisyyteen. Vuosisatojen kuluessa valloittajat tulivat ja menivät, kunnes Petra hylättiin lopullisesti arabivalloituksen yhteydessä 660-luvulla. Länsimaiden tietoisuuteen Petran toi sveitsiläinen orientalisti Jean Louis Burckhardt vuonna 1812. Aamiaisen jälkeen tutustumme Petraan. Kävelyä kertyy useita kilometrejä, jos ei halua vuokrata hevoskärryjä, aasikyytiä tai kamelikuljetusta. Lounaan syömme Petran pohjukassa sijaitsevassa ravintolassa, jonne retken alkupisteestä on matkaa lähes 5 kilometriä. Lounaan jälkeen voi jatkaa alueeseen tutustumista itsenäisesti ja palata hotellille omaan tahtiin. (A, L)

Petra – Wadi Rum – Kuollutmeri
5. päivä, torstai 16.11.
Varhaisen aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti etelää ja Wadi Rumin laaksoa, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Hiekan punaiset sävyt ja eroosion kuluttamat kalliomuodostelmat ovat miljoonien vuosien kuluessa muokanneet tämän karun kauniin maiseman. Laaksossa on ollut asutusta esihistorialliselta ajalta asti; nykyään alueella asuu beduiiniheimoja. Wadi Rum tunnetaan myös britti­upseeri T.E. Lawrencesta, josta kertoo tunnettu elokuva Arabian Lawrence. Tutustumme tähän hämmästyttävään alueeseen avolavajeepeillä aamupäivän aikana. Lounaan jälkeen lähdemme kohti Kuolluttamerta, jossa pitkän päivän päätteeksi majoitumme rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Crowne Plaza -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Kuollutmeri
6. päivä, perjantai 17.11.
Lähes 430 metriä Välimeren pintaa alempana sijaitseva Kuollutmeri on matalin kohta maailmassa. Pidämme vapaapäivän nauttiaksemme ensimmäisen luokan hotellistamme ja Kuolleenmeren terveydelle myönteisistä vaikutuksista. Suuren suolapitoisuuden aiheuttama noste kelluttaa niin, että sanomalehden lukeminen onnistuu Kuolleessameressä lähes istualtaan. (A, P)

Kuollutmeri – Qumran – Tiberias
7. päivä, lauantai 18.11.
Aamiaisen jälkeen ajamme Allenbyn sillalle ja ylitämme Jordanjoen Israelin puolelle. Rajanylityksessä tarvitaan usein kärsivällisyyttä mahdollisten jonojen ja maahantulomuodollisuuksien vuoksi. Joudumme itse kantamaan laukkumme rajan yli israelilaiseen bussiin. Muodollisuuksien jälkeen jatkamme matkaa Kuolleenmeren luoteiskolkassa ylätasangolla sijaitsevaan Qumraniin. Vuosien 1947 ja 1956 välillä luolastosta löydettiin satoja ajanlaskumme alun aikaisia kirjoituskääröjä. Tutustumme kävellen Qumraniin, jota pidetään yhtenä viime vuosisadan merkittävimmistä arkeologisista löydöistä. Myöhemmin jatkamme matkaa Genesaretinjärvelle Tiberiaksen kaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi järven rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Rimonim Galei Kinnereth -hotelliin (★★★★★). Huoneet saamme käyttöömme vasta illalla, koska hotelleissa noudatetaan yleisesti juutalaisuuden periaatteita. Niiden mukaan mm. monenlaisen työnteon kieltävä sapatti päättyy vajaa tunti lauantain auringonlaskusta. Jos huoneet eivät ole valmiina saapuessamme, syömme ensin päivällisen. (A, P)

Tiberias
8. päivä, sunnuntai 19.11.
Vietämme koko päivän retkeillen Genesaretinjärvellä ja lähialueilla. Näemme museossa noin 2000 vuotta vanhan veneen, ennen kuin jatkamme matkaa uudemmalla veneellä aamuista järvenselkää pitkin. Käymme raamatunhistoriallisissa paikoissa, kuten apostoli Pietarin kotikaupungissa Kapernaumissa sekä läheisessä Tabghassa, jota pidetään Jeesuksen tekemän ruokkimisihmeen tapahtumapaikkana. Autuuksien vuorelta ihailemme kaunista kukkuloiden ympäröimää Genesaretinjärveä. Lounaan syömme Ein Gevin kibbutsilla, jossa toimii nykyisin lomahotelli ja kalaravintola. Matkailu onkin nykyisin monille kibbutseille tärkein tulonlähde. Iltapäivällä ajamme Golanin kukkuloille, missä on otolliset olosuhteet viininviljelylle. Israelin arvostus viinimaana on kovassa nosteessa. Käymme Golan Heights -viinitilalla, jossa meillä on myös maistiaiset. Hämärtyvässä alkuillassa palaamme takaisin Tiberiakseen tuhatvuotisia maisemia ihaillen. (A, L)

Tiberias – Safed – Nasaret – Haifa
9. päivä, maanantai 20.11.
Aamiaisen jälkeen jatkamme Safediin (Tzfat), joka Hebronin, Jerusalemin ja Tiberiaksen ohella on yksi juutalaisten neljästä pyhästä kaupungista. Täällä on myös elinvoimainen kabbala-yhteisö. Juutalaisuuden ja Tooran mystistä tulkintaa edustavasta kabbala-uskonnosta on tullut viime vuosina jonkinlainen superjulkkisten muoti-ilmiö. Safed on myös taiteilijoiden kaupunki, mikä sopii hyvin sen matkailijoita houkut­televaan imagoon. Safedista matkamme jatkuu Nasaretiin, joka on Lähi-idän uskontojen kohtaamispaikka. Näemme Joosefin ja Marian kodin paikalla olevan ilmestyskirkon, joka on kristittyjen pyhiinvaelluskohde. Nasaret on myös Israelin suurin arabikaupunki. Myöhemmin majoitumme satamakaupunki Haifassa 2 yöksi Karmel-vuoren laella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Dan Carmel -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Akko
10. päivä, tiistai 21.11.
Hotellimme alapuolella vuoren rinteessä on Bahai-uskonnon maailmankeskus, jota ympäröi symmetrisen kaunis ja hyvin hoidettu puutarha. Näemme tämän Unescon maailmanperintö­kohteen, ennen kuin jatkamme Haifan lahden pohjoisrannalla sijaitsevaan Akkoon, joka oli ristiretkeläisten tärkeimpiä tukikohtia Lähi-idässä. Myös Akko on Unescon maailmanperintökohde, ja sen arkkitehtuuri on oiva esimerkki muinaisen Jerusalemin kuningaskunnan kaupunkisuunnittelusta. Erikoisuuksiin kuuluu muun muassa maanalainen tunneli, joka johtaa Temppeliherrain ritarikunnan linnoitukseen. Temppeliherrat liitettiin moniin myytteihin, legendoihin, noituuteen ja väitettiinpä heillä olleen myös tieto ns. viisasten kivestä. Käymme myös Peki’inin kylässä, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Kylässä asuu druuseja, jotka harjoittavat omaa, alun perin islamista eriytynyttä erillistä uskontoaan. Haifaan palaamme illansuussa. (A, L)

Haifa – Tel Aviv ja Jaffa – Jerusalem
11. päivä, keskiviikko 22.11.
Lähdemme aamulla merenrantaa myötäillen kohti Tel Avivia ja Jaffaa, jotka muodostavat yhdessä kaksoiskaupungin. Tel Aviv on moderni metropoli, jonka läheisyydessä asuu lähes 4 miljoonaa asukasta. Kaupungin vanhin osa Jaffa on ollut tärkeä satama jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Käymme Jaffan kukkulalla katsomassa merimaisemia ja Tel Avivin tornitalojen piirtämää siluettia. Lounaan jälkeen jatkamme sisämaahan Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin. Käymme holokaustin uhreille perustetussa museossa Yad Vashemissa, joka lienee Jerusalemin koskettavimpia paikkoja. Holokaustin uhrit lasketaan miljoonissa ja suurin osa heistä oli juutalaisia. Illansuussa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Inbal-hotelliin (★★★★★). (A, L)

Jerusalem
12.–13. päivä, to–pe 23.–24.11.
Jerusalem on ikivanha kaupunki, joka on pyhä niin juutalaisille, kristityille kuin muslimeillekin. Täällä eletään yhdessä ja samassa kaupungissa, mutta kulttuurimuurien erottamana. Kun aikaa mitataan kristittyjen, koptien, juutalaisten ja muslimien monilla kalentereilla, niin pyhäpäiviä ja juhlia on usein. Jerusalemissa käynti saattaa olla joillekin syvästi hengellinen, myyttinen tai muuten niin voimakas kokemus, että se vaikuttaa vielä pitkään kotiinpaluun jälkeen. Torstaina käymme Öljymäellä, josta on parhaat näköalat muurien ympäröimään vanhaankaupunkiin ja Temppelivuoren Kalliomoskeijalle. Sen kullattu kupoli osoittaa paikan, josta maailman luominen juutalaisen, kristillisen ja islamin uskon mukaan alkoi. Kävelemme pitkin Via Dolorosaa, joka on pyhiinvaelluskohde. Lounaan jälkeen käymme Betlehemissä, joka sijaitsee länsirannan palestiinalaisalueella. Näemme Jeesuksen syntymäkirkon, joka on yksi maailman vanhimmista toimivista kristillisistä kirkoista. Illalla näemme vielä Jerusalemin historiasta kertovan uskomattoman hienon ääni- ja valoesityksen (huom. säävaraus). Perjantaina on vapaa-aikaa, mutta illan vietämme tutustuen perinteiseen juutalaisten perjantai-illanviettoon, joka aloittaa sapatin. Käymme Länsi- eli Itkumuurilla, joka on ainut jäljellä oleva osa hävitetystä Jerusalemin toisesta temppelistä. Illan kruunaa runsas sapattipäivällinen juutalaiskodissa. (2xA, 1xL, 1xP)

14. päivä, lauantai 25.11. Puolenpäivän aikoihin kuljetus kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 15.35 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 23.20. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.090 e

Jordaniaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Matkalla kävellään paljon. Matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä.

Suosittelemme tarkistamaan poliorokotuksen voimassaolon. THL suosittelee uusimaan sen jos edellisestä rokotuksesta on yli vuosi.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään
250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

 

Jordania ja Israel: Vinkkejä ja suosituksia

Kun Olympia aloitti toimintansa yli 60 vuotta sitten, ensimmäisiä suosikkikohteita oli Pyhä maa, Israel. Sama kohde on mukana myös  2016, samoin kuin monta Lähi-idän ja Keski-Aasian maata. Matkamme Jordaniaan ja Israeliin antaa kattavan läpileikkauksen tähän pieneen, mutta historiaa ja erilaisia kulttuureja täynnä olevaan alueeseen.

Milloin on paras aika matkustaa?
Parhaat vuodenajat Lähi-idän-matkalle ovat pääsääntöisesti syksy ja kevät, jotka ovat sääolojen puolesta miellyttävimmät matkustusajankohdat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Sää voi olla paikoin hyvin helteistä, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja.

Helteisen ulkoilman jälkeen ilmastoidut tilat saattavat tuntua hyvinkin viileiltä, jolloin villatakki tms. tuntuu miellyttävältä. Myös ”moskeijasukat” ovat tarpeen vierailtaessa moskeijoissa tai muissa pyhissä paikoissa, jonne ei voi astua kengät jalassa. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Moskeijoihin mentäessä on syytä välttää shortseja tai hihattomia puseroita. Lähetämme tarkemmat ohjeet pukeutumisesta toimintaohjeiden yhteydessä.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa.Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne peruslääkitys.Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä.

Ruokailut
Lähi-idän moninaiset maut ovat tärkeä osa matkan elämyksiä. Lähi-idän-matkoillamme on puolihoito tai täysihoito. Suosittelemme juomaan Lähi-idän-matkoillamme vain sinetöityä, pullotettua vettä. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Israelin hotellit noudattavat kosher-sääntöjä, joiden mukaan lihaa ja maitotuotteita ei voi tarjota samalla aterialla. Tämän vuoksi esim. aamiaistarjoilut poikkeavat länsimaisesta standardista. Myös juutalaisten sapatti eli lauantai rajoittaa aamiaistarjoilua samoin kuin tiettyjä muitakin toimintoja.

Hintataso ja ostokset
Hotellien palvelut Lähi-idän-kohteissamme ovat hintavia, mutta muuten maat ovat edullisia. Hyviä tuliaisia ovat erilaiset käsityöt, kuten taonnaiset, kudonnaiset, keramiikka. Hintataso monissa Lähi-idän kohteissamme on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Jordania
Um er-Rasas (Kastrom Mefa'a)
Petra
Wadi Rum Protected Area
Israel
Old City of Jerusalem and its Walls

Kaikki Lähi-idän matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä