Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Kazakstan ja Kirgisia

Futuristinen Nur-Sultan, talous- ja kulttuurielämän keskus Almaty, Grigorevkan jylhät kanjonit ja Biškekin nähtävyydet tutustuttavat Keski-Aasian sydänmaihin.

10 päivää alk. 2 870 € /hlö
 • 31.8.2021 - 9.9.2021 Varaa
 • Nur-Sultan (ent Astana) 1½ yötä
 • Almaty 2 yötä
 • Karakul 1 yö
 • Cholpon Ata 2 yötä
 • Biškek 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kazakstan ja Kirgisia -matkalla tutustumme Keski-Aasian sydänmaihin, paimentolaisten ja ratsumiesten perinteiseen kotiseutuun. Maisemaan kuuluvat lumiset vuorenhuiput, järvien kirkkaat vedet ja silmänkantamattomat, laakeat arot. Hevoset ja lampaat ovat olleet, ja jossain määrin edelleenkin ovat sekä kazakeille että kirgiiseille elämisen välttämättömyys. Legendat ja kansantarut täällä vertaavat ihmisiä vapaana liitelevään kotkaan. Siitäkin on tullut paimentolaisten uskollinen palvelija perinteisessä metsästyksessä.

Myös uskonto ja historia yhdistävät kahta kansaa: molemmat tunnustautuvat sunnimuslimeiksi ja kummankin menneisyyteen kuuluvat vuodet ensin keisarillisen Venäjän ja myöhemmin Neuvostoliiton alaisuudessa. Sekä Kazakstan että Kirgisia saavuttivat itsenäisyyden vuonna 1991. Sen jälkeen kooltaan suuri ja luonnonvaroiltaan rikas Kazakstan on vilkkaasti avannut kauppasuhteita ulkopuoliseen maailmaan. Vauraus näkyy myös mahtipontisessa arkkitehtuurissa. Pienestä ja köyhästä Kirgisiasta on puolestaan tullut Keski-Aasian demokraattisin valtio, jonka parlamentarismi toimii todistettavasti kiperissäkin olosuhteissa.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.45 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kazakstanin pääkaupunkiin Nur-Sultaniin (entinen Astana).

Nur-Sultan
2. päivä, keskiviikko Saavumme klo 2.25 Nur-Sultaniin, jossa majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Rixos President -hotelliin (★★★★★). Vajaan miljoonan asukkaan kaupunki on rakennettu kustannuksia säästämättä vauraan Kazakstanin futuristiseksi näyteikkunaksi. Mahtipontisten rakennusten hallitsevat värit ovat valkoinen ja kulta. Kaupungin läpi virtaava Ishimjoki erottaa pohjoispuolen vanhan kaupunginosan etelän moderneista hallintokortteleista ja ostoskeskuksista. Puolenpäivän aikaan alkavalla kiertoajelulla näemme muun muassa varoja säästämättä rakennetut parlamentin ja Itsenäisyydenaukion sekä loisteliaan Khazret Sultan -moskeijan. Erikoisen arkkitehtuurin lippulaiva on 150 metrin korkeuteen kohoava Khan Satyr -ostoskeskus. Parhaan käsityksen uudesta ja uljaasta Nur-Sultanista saamme Bayterek-tornin näköalatasanteelta vajaan sadan metrin korkeudesta. Tervetulopäivällinen. (A, P)

Nur-Sultan – Almaty
3. päivä, torstai Vajaan tunnin bussimatkan päässä Nur-Sultanista on hajonneen Neuvostoliiton synkistä ajoista muistuttava Alzhirin museo. Vuosina 1937–53 toiminut Alzhir oli yksi sadoista suuren valtion turvallisuushallinnon ylläpitämistä gulag-ojennustyöleireistä. Alzhiriin tuomittiin poikkeuksellisesti vain naisia.  Tutustumme Alzhiriin aamupäivällä. Iltapäivällä lennämme entiseen pääkaupunkiin Almatyyn, joka on edelleen Kazakstanin talous- ja kulttuurielämän keskus ja kooltaan valtavan maan – maailman yhdeksänneksi suurimman – suurin kaupunki. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan Rixos-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)

Almaty
4. päivä, perjantai Tutustumme puolentoista miljoonan asukkaan Almatyyn kokopäiväretkellä. Kaupungin aikaisempi kazakinkielinen nimi Alma-Ata tarkoittaa vapaasti käännettynä omenoiden isää. Kaupungin eteläpuolella kohoavan Tienšanvuoriston villiomenametsät ulottuivat aikoinaan kaupungin laitamille asti. Almaty on vihreä kaupunki lukuisten puistoalueidensa ansiosta. Niistä tunnetuin on Panfilovin puisto, jonka kätköissä on yli 100 vuotta sitten rakennettu Zenkovin puinen ortodoksikatedraali. Perinteinen rakennustekniikka on suojannut kirkkoa hyvin maanjäristyksiltä, mutta ei täysin kommunistiselta järjestelmältä: neuvostoaikana siitä tehtiin museo. Pikaluistelusta kiinnostuneet muistavat Neuvostoliiton urheilukansan ikoniksi nousseen Medeu-jäästadionin. Nousemme myös ihailemaan kaupungin siluettia Kok-Tobe-kukkulalta. (A, L)

Almaty – Karakul
5. päivä, lauantai Seuraavaan yöpymispaikkaamme Kirgisian puolelle Karakuliin kertyy matkaa noin 400 kilometriä. Maisemia hallitsee etelässä Tienšanvuoristo. Ennen Kegenissä tapahtuvaa rajan ylitystä käymme Charyn-kanjonin kansallispuistossa. Pientä kävelyretkeä varten hyvät retkijalkineet ovat tarpeen. Kanjonin jyrkät seinämät ja kivipintojen helakanpunaisesta oranssiin vaihtuva väriskaala ovat luonnon hienoja taideteoksia. Kirgisiaa lähestyttäessä vuoristomaisema lumihuippuineen ja vihreine alppilaaksoineen käy yhä hallitsevammaksi. Myöhään iltapäivällä saavumme Karakuliin, jossa majoitumme keskitason hotelliin ja syömme päivällisen. (A, RE, P)

Karakul – Cholpon Ata
6. päivä, sunnuntai Aamupäivällä tutustumme Karakulin kaupunkiin, joka sijaitsee Issyk-Kul-järven itäpäässä. Venäläisen varuskunnan ympärille 1800-luvun lopulla syntynyt Siperian kasakoiden asuttama pikkukylä sai uusia asukkaita, dunganeita, läheisen Kiinan puolelta. Heidän rakentamansa moskeija muistuttaa buddhalaista pagodia. Kuuluisa venäläinen tutkimusmatkailija ja eläintieteilijä Nikolai Prževalski on haudattu tänne. Iltapäivällä lähdemme bussilla noin 150 kilometrin matkalle kohti Cholpon-Atan kaupunkia. Ajamme Tienšanvuoriston reunustaman Issyk-Kul-järven pohjoista rantaa. Järven suolapitoisuus on verrattain suuri eikä se koskaan jäädy; nimikin tarkoittaa ”lämmintä järveä”. Issyk-Kulin pohjoinen ranta on suosittua vapaa-ajanviettoaluetta. Saavumme illan suussa Cholpon-Ataan ja majoitumme hyvään keskitason hotelliin. (A, L, P)

Cholpon Ata
7. päivä, maanantai Teemme pienen risteilyn järvellä ja kävelyn Grigorevkan jylhissä kanjonimaisemissa. Läheiset vuorenhuiput kohoavat yli 5 000 metrin korkeuteen. Kanjonin alue tunnetaan patikoitsijoiden keskuudessa Aasian Patagoniana. Kanjonin kylissä harjoitetaan vielä perinteistä metsästämistä koulutetun maakotkan avulla. Käymme katsomassa myös Cholpon-Atan petroglyfejä. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevan niityn kiviin on kaiverrettu sarvipäisiä oinaita, susia, kauriita ja metsästäjiä. Petroglyfien iäksi on arveltu 1000–1500 vuotta. (A, RE, P)

Cholpon Ata – Biškek
8. päivä, tiistai Lähdemme aamupäivällä 280 kilometrin matkalle kohti pääkaupunkia Biškekiä. Ajamme Boomin kanjonin kautta Tokmokin kaupunkiin, jossa syömme lounasta paikallisen perheen luona. Tokmokin Burana-minareetti on jäljellä tuhat vuotta sitten kukoistaneesta Balasagunin kaupungista. Minareetin ympäristöstä löytyneet hauta- ja muistokivet kertovat vieläkin vanhemmista asukkaista, skyyteistä ja sogdialaisista. Biškekissä majoitumme kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan Hyatt Regency -hotelliin (★★★★★). Päivällisellä kuulemme kansanmusiikkiesityksessä dombraa ja muita jännittäviä perinnesoittimia. (A, L, P)

Biškek
9. päivä, keskiviikko Lähes miljoonan asukkaan Biškek on Keski-Aasian vihrein pääkaupunki. Siitä pitävät läheisten Tienšanvuorten sulamisvedet huolen. Leveiden katujen varsilla kukoistavat monet puistot ja puutarhat. Tänään Kirgisian tasavaltaa pidetään demokraattisimpana Keski-Aasian valtioista. Näemme kiertoajelullamme muun muassa Valkoisen talon, joka on niin eduskunnan kuin presidentinkin toimitila, kansallissankari Manaksen muistomerkin, Ala Toon paraatiaukion sekä Oshin vilkkaan basaarin. Illalla jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

10. päivä, torstai Aamulla kuljetus kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 10.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.05. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 490 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Kazakstanin sisäistä lentoa varten varten tarvitsemme kopion passista jo varauksen yhteydessä.

Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä, matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 450 e
Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 8.6.2021 lähdön osalta 6.8.2020 (31.8.2021 lähdön osalta 12.10.2020) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä