Hyppää pääsisältöön

Kazakstan ja Kirgisia

Futuristinen Astana, talous- ja kulttuurielämän keskus Almaty, Grigorevkan jylhät kanjonit ja Biškekin nähtävyydet tutustuttavat Keski-Aasian sydänmaihin.
10 päivää alk.2 880 €/hlö
  • 5.6.2018 - 14.6.2018 Varaa
  • 31.7.2018 - 9.8.2018 sis helikopteriretki 5.-6. matkapäivä alk. 3 150 €/hlö Varaa
  • Astana 1½ yötä
  • Almaty 2 yötä
  • Karakul (tai Karkara) 1 yö
  • Cholpon Ata 2 yötä
  • Biškek 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Keski-Aasian sydänmaat Kazakstan ja Kirgisia ovat paimentolaisten ja ratsumiesten perinteistä kotiseutua. Sen maisemaan kuuluvat lumiset vuorenhuiput, järvien kirkkaat vedet ja silmänkantamattomat, laakeat arot. Hevoset ja lampaat ovat olleet, ja jossain määrin edelleenkin ovat sekä kazakeille että kirgiiseille elämisen välttämättömyys. Legendat ja kansantarut täällä vertaavat ihmisiä vapaana liitelevään kotkaan. Siitäkin on tullut paimentolaisten uskollinen palvelija perinteisessä metsästyksessä.

Myös uskonto ja historia yhdistävät kahta kansaa: molemmat tunnustautuvat sunnimuslimeiksi ja kummankin menneisyyteen kuuluvat vuodet ensin keisarillisen Venäjän ja myöhemmin Neuvostoliiton alaisuudessa. Sekä Kazakstan että Kirgisia saavuttivat itsenäisyyden vuonna 1991. Sen jälkeen kooltaan suuri ja luonnonvaroiltaan rikas Kazakstan on vilkkaasti avannut kauppasuhteita ulkopuoliseen maailmaan. Vauraus näkyy myös mahtipontisessa arkkitehtuurissa. Pienestä ja köyhästä Kirgisiasta on puolestaan tullut Keski-Aasian demokraattisin valtio, jonka parlamentarismi toimii todistettavasti kiperissäkin olosuhteissa.

Matkaohjelma

Vuoden 2017 matkat Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.05 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan.

Astana
2. päivä, keskiviikko
Saavumme klo 2.10 Astanaan, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Rixos President -hotelliin (★★★★★). Aikaisemmin Aqmolana tunnetusta Astanasta tuli pääkaupunki vasta vuonna 1997, kuusi vuotta Kazakstanin itsenäistymisen jälkeen. Vajaan miljoonan asukkaan Astana on rakennettu kustannuksia säästämättä vauraan Kazakstanin futuristiseksi näyteikkunaksi. Mahtipontisten rakennusten hallitsevat värit ovat valkoinen ja kulta. Leveät valaistut bulevardit ja laajat puistot edustavat tyypillistä Astanaa. Kaupungin läpi virtaava Ishimjoki erottaa pohjoispuolen vanhan kaupunginosan etelän moderneista hallintokortteleista ja ostoskeskuksista. Puolenpäivän aikaan alkavalla kiertoajelulla näemme muun muassa varoja säästämättä rakennetut parlamentin ja Itsenäisyydenaukion sekä loisteliaan Khazret Sultan -moskeijan. Erikoisen arkkitehtuurin lippulaiva on 150 metrin korkeuteen kohoava Khan Satyr -ostoskeskus. Telttaa muistuttavan ja läpinäkyvän rakennuksen sisällä on kauppojen lisäksi myös huvittelukeskus sekä trooppinen palmuranta talven paukkupakkasista pakopaikkaa kaipaaville kaupunkilaisille – talvisin Astana on Ulan Batorin jälkeen maailman toiseksi kylmin pääkaupunki. Parhaan käsityksen uudesta ja uljaasta Astanasta saamme Bayterek-tornin näköalatasanteelta vajaan sadan metrin korkeudesta. Tervetulopäivällinen. (A, P)

Astana – Almaty
3. päivä, torstai
Vajaan tunnin bussimatkan päässä Astanasta on hajonneen Neuvostoliiton synkistä ajoista muistuttava Alzhirin museo. Vuosina 1937–53 toiminut Alzhir oli yksi sadoista suuren valtion turvallisuushallinnon ylläpitämistä gulag-ojennustyöleireistä. Alzhiriin tuomittiin poikkeuksellisesti vain naisia.  Tuhansien syyttömien naisten ainoa ”rikos” oli useimmiten vain ”maanpetturin” vaimona tai ystävänä oleminen. Tutustumme Alzhiriin aamupäivällä. Iltapäivällä lennämme entiseen pääkaupunkiin Almatyyn, joka on edelleen Kazakstanin talous- ja kulttuurielämän keskus ja kooltaan valtavan maan – maailman yhdeksänneksi suurimman – suurin kaupunki. Majoitumme ensimmäisen luokan Rixos-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)

Almaty
4. päivä, perjantai
Tutustumme puolentoista miljoonan asukkaan Almatyyn kokopäiväretkellä. Kaupungin aikaisempi kazakinkielinen nimi Alma-Ata tarkoittaa vapaasti käännettynä omenoiden isää. Kaupungin eteläpuolella kohoavan Tienšanvuoriston villiomenametsät ulottuivat aikoinaan kaupungin laitamille asti. Geeniperimältään arvokkaat puut on valitettavasti raivattu kasvavan kaupungin tieltä. Almaty on vihreä kaupunki lukuisten puistoalueidensa ansiosta. Niistä tunnetuin on Panfilovin puisto, jonka kätköissä on yli 100 vuotta sitten rakennettu Zenkovin puinen ortodoksikatedraali. Perinteinen rakennustekniikka on suojannut kirkkoa hyvin maanjäristyksiltä, mutta ei täysin kommunistiselta järjestelmältä: neuvostoaikana siitä tehtiin museo. Almatyn keskustori eli Vihreä Basaari on vilkas ja värikäs – oiva paikka vaikkapa omenoiden ostoon. Pikaluistelusta kiinnostuneet muistavat Neuvostoliiton urheilukansan ikoniksi nousseen Medeu-jäästadionin. Nousemme myös ihailemaan kaupungin siluettia Kok-Tobe-kukkulalta. (A, L)

Almaty – Karakul*
5. päivä, lauantai
Seuraavaan yöpymispaikkaamme Kirgisian puolelle Karakuliin kertyy matkaa noin 400 kilometriä. Maisemia hallitsee etelässä Tienšanvuoristo. Ennen Kegenissä tapahtuvaa rajan ylitystä käymme Charyn-kanjonin kansallispuistossa. Pientä patikkaretkeä varten hyvät retkijalkineet ovat tarpeen. Kanjonin jyrkät seinämät ja kivipintojen helakanpunaisesta oranssiin vaihtuva väriskaala ovat luonnon hienoja taideteoksia. Kirgisiaa lähestyttäessä vuoristomaisema lumihuippuineen ja vihreine alppilaaksoineen käy yhä hallitsevammaksi. Myöhään iltapäivällä saavumme Karakuliin, jossa majoitumme keskitason hotelliin. Päivällisen syömme paikalliseen tapaan. (A, RE, P)

Karakul – Cholpon Ata
6. päivä, sunnuntai
Pienessä ja köyhässä Kirgisian vuoristoisessa sisämaavaltiossa on väkeä saman verran kuin Suomessa. Aamupäivällä tutustumme Karakulin kaupunkiin, joka sijaitsee Issyk-Kul-järven itäpäässä. Venäläisen varuskunnan ympärille 1800-luvun lopulla syntynyt Siperian kasakoiden asuttama pikkukylä sai uusia asukkaita, dunganeita, läheisen Kiinan puolelta. Heidän rakentamansa moskeija muistuttaa buddhalaista pagodia. Venäläisten mukana taas tulivat ortodoksiset kirkot. Kuuluisa venäläinen tutkimusmatkailija ja eläintieteilijä, muun muassa viimeisen luonnonvaraisen hevosrodun Mongoliasta löytänyt Nikolai Prževalski on haudattu tänne. Kirgisian itsenäistymiseen 1991 saakka kaupunki myös kantoi hänen nimeään. Iltapäivällä lähdemme bussilla noin 150 kilometrin matkalle kohti Cholpon-Atan kaupunkia. Ajamme Tienšanvuoriston reunustaman Issyk-Kul-järven pohjoista rantaa. Järven suolapitoisuus on verrattain suuri eikä se koskaan jäädy, nimikin tarkoittaa ”lämmintä järveä”. Issyk-Kul sijaitsee 1609 metriä merenpinnan alapuolella ja erityisesti sen pohjoinen ranta on suosittua vapaa-ajanviettoaluetta. Saavumme illan suussa Cholpon-Ataan ja majoitumme hyvään keskitason Karven-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

***************************************************************************************
*Huom. elokuun lähdöllä alla oleva helikopteriretken sisältävä ohjelma korvaa muiden lähtöjen päivät 5 ja 6.

Almaty – Karkara
5. päivä, lauantai
Seuraavaan yöpymispaikkaamme Kirgisian puolelle Karkaraan kertyy matkaa noin 320 kilometriä. Maisemia hallitsee etelän puolella Tienšanvuoristo. Ennen Kegenissä tapahtuvaa rajan ylitystä käymme Charyn-kanjonin kansallispuistossa. Pientä patikkaretkeä varten hyvät retkijalkineet ovat tarpeen. Myöhään iltapäivällä saavumme Kirgisian puolelle, jossa majoitumme Karkaran telttaleiriin. Kevytrakenteisissa kahden hengen teltoissa on puulattia, erilliset vuoteet ja sähkö. WC:t ja suihkut ovat yhteiskäytössä. Ateriat tarjoillaan isossa jurtassa ja leirissä on myös baari ja pikkuputiikki. Pientä ylellisyyttä leirielämään tarjoavat sauna ja lisämaksullinen satelliittipuhelinyhteys ulkomaailmaan. Solisevan joen varrelle pystytetty kiinteä leiri sijaitsee kauniissa laaksossa. (A, RE, P)

Karkara – Tienšanvuoristo – (Karakul) – Cholpon Ata
6. päivä, sunnuntai
Yleensä heinä-elokuussa vuoriston sääolosuhteet ovat aamupäivisin suotuisat helikopterilennolle. Olosuhteiden salliessa nousemme puolustusministeriön MI-8-helikopteriin ja lähdemme puolipäiväretkelle kohti Tienšanvuoriston uljaimpia huippuja. Lennon turvallisuudesta vastaa kaksi vuoriston vaativiin pelastustehtäviin kouliintunutta pilottia. Lentoaika Inylchek-jäätiköllä sijaitsevaan perusleiriin on noin 45 minuuttia. Perusleiri sijaitsee noin 4 000 metrin korkeudessa, jolloin ohuen ilman vaikutus tuntuu selvästi. Oireet kuitenkin hälvenevät retken jälkeen kun laskeudumme takaisin Karkaraan ja jatkamme matkaa bussilla. Patikoimme perusleirin ympäristössä huikeiden maisemien ympäröimänä. Pyramidimainen Khan Tengri (7 010 m) ja rosoharjanteinen Džengiš Tšokusu (7 439 m) näkyvät uljaina muita huippuja korkeampina. Lounashetken jälkeen lennämme takaisin Karkaraan ja jatkamme Cholpon Ataan, jossa majoitumme hyvään keskitason Karven-hotelliin (★★★★). Matkalla käymme myös lyhyellä vierailulla Karakulissa, mikäli helikopteriretken aikataulu sen sallii. (A, RE, P)

Huom. Mikäli helikopteriretki peruuntuu esimerkiksi sääolosuhteiden, helikopterin pelastustehtävän tai muun vastaavan syyn vuoksi, palautamme retken hinnan 250 euroa. Jos peruuntuminen on tiedossa ennen matkan alkua, toteutamme elokuun matkan samalla ohjelmalla kuin muutkin lähdöt. Tällöin yövymme Karakulin hotellissa Karkaran telttaleirin sijaan.

***************************************************************************************

Cholpon Ata
7. päivä, maanantai
Retkeilemme Issyk-Kulin ainutlaatuisissa maisemissa. Teemme pienen risteilyn järvellä ja patikoimme Grigorevkan jylhissä kanjonimaisemissa. Läheiset vuorenhuiput kohoavat yli 5 000 metrin korkeuteen. Kanjonin alue tunnetaan patikoitsijoiden keskuudessa Aasian Patagoniana. Meillä on myös mahdollisuus maistaa tamman maidosta tehtyä paikallista juomaa, kumyzia. Saksanpähkinät ovat tiettävästi kotoisin Kirgisian alueelta ja kulkeutuneet länteen Aleksanteri Suuren joukkojen matkassa lähes kaksi tuhatta vuotta sitten. Kanjonin kylissä harjoitetaan vielä perinteistä metsästämistä koulutetun maakotkan avulla, vaikka tämän vanhan tavan osaajia on enää harvassa.
Käymme katsomassa myös Cholpon-Atan petroglyfejä. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevan niityn kiviin on kaiverrettu sarvipäisiä oinaita, susia, kauriita ja metsästäjiä. Petroglyfien iäksi on arveltu 1000–1500 vuotta ja tekijät ovat oletettavasti olleet skyyttejä, muinaisen saka-kansan väkeä. (A, RE, P)

Cholpon Ata – Biškek
8. päivä, tiistai
Lähdemme aamupäivällä 280 kilometrin matkalle kohti pääkaupunkia Biškekiä. Alkumatkasta reittimme myötäilee ensin Issyk-Kulin pohjoisrantaa. Myöhemmin ajamme Boomin kanjonin kautta aivan Kirgisian ja Kazakstanin rajaa pitkin Tokmokin kaupunkiin, missä syömme lounasta paikallisen perheen luona. Tokmokin Burana-minareetti on jäljellä tuhat vuotta sitten kukoistaneesta Balasagunin kaupungista. Minareetin ympäristöstä löytyneet hauta- ja muistokivet kertovat vieläkin vanhemmista asukkaista, skyyteistä ja sogdialaisista. Biškekissä majoitumme ensimmäisen luokan Plaza-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Biškek
9. päivä, keskiviikko
Lähes miljoonan asukkaan Biškek on Keski-Aasian vihrein pääkaupunki. Siitä pitävät läheisten Tienšanvuorten sulamisvedet huolen. Leveiden katujen varsilla kukoistavat monet puistot ja puutarhat. Vuoteen 1991 saakka kaupunki tunnettiin nimellä Frunze viime vuosisadan alussa vaikuttaneen kommunistijohtaja Mikhail Frunzen mukaan. Tänään Kirgisian tasavaltaa pidetään demokraattisimpana Keski-Aasian valtioista. Näemme kiertoajelullamme muun muassa Valkoisen talon, joka on niin eduskunnan kuin presidentinkin toimitila, kansallissankari Manaksen muistomerkin, Ala Toon paraatiaukion sekä Oshin vilkkaan basaarin. Syömme paikallisessa ravintolassa päivällisen, jonka yhteydessä kuulemme kansanmusiikkiesityksessä dombraa ja muita jännittäviä perinnesoittimia. (A, L, P)

10. päivä, torstai Varhain aamulla kuljetus kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 07.05 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.20. (A)
(paluuaikataulu muuttunut esitteen tiedoista, muutos huomioitu tässä 2.11.16 alkaen)

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

A=aamiainen, RE=retkieväät, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan.

Astana
2. päivä, keskiviikko Saavumme klo 2.30 Astanaan, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Rixos President -hotelliin (★★★★★). Vajaan miljoonan asukkaan Astana on rakennettu kustannuksia säästämättä vauraan Kazakstanin futuristiseksi näyteikkunaksi. Mahtipontisten rakennusten hallitsevat värit ovat valkoinen ja kulta. Kaupungin läpi virtaava Ishimjoki erottaa pohjoispuolen vanhan kaupunginosan etelän moderneista hallintokortteleista ja ostoskeskuksista. Puolenpäivän aikaan alkavalla kiertoajelulla näemme muun muassa varoja säästämättä rakennetut parlamentin ja Itsenäisyydenaukion sekä loisteliaan Khazret Sultan -moskeijan. Erikoisen arkkitehtuurin lippulaiva on 150 metrin korkeuteen kohoava Khan Satyr -ostoskeskus. Parhaan käsityksen uudesta ja uljaasta Astanasta saamme Bayterek-tornin näköalatasanteelta vajaan sadan metrin korkeudesta. Tervetulopäivällinen. (A, P)

Astana – Almaty
3. päivä, torstai Vajaan tunnin bussimatkan päässä Astanasta on hajonneen Neuvostoliiton synkistä ajoista muistuttava Alzhirin museo. Vuosina 1937–53 toiminut Alzhir oli yksi sadoista suuren valtion turvallisuushallinnon ylläpitämistä gulag-ojennustyöleireistä. Alzhiriin tuomittiin poikkeuksellisesti vain naisia.  Tutustumme Alzhiriin aamupäivällä. Iltapäivällä lennämme entiseen pääkaupunkiin Almatyyn, joka on edelleen Kazakstanin talous- ja kulttuurielämän keskus ja kooltaan valtavan maan – maailman yhdeksänneksi suurimman – suurin kaupunki. Majoitumme ensimmäisen luokan Rixos-hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)

Almaty
4. päivä, perjantai Tutustumme puolentoista miljoonan asukkaan Almatyyn kokopäiväretkellä. Kaupungin aikaisempi kazakinkielinen nimi Alma-Ata tarkoittaa vapaasti käännettynä omenoiden isää. Kaupungin eteläpuolella kohoavan Tienšanvuoriston villiomenametsät ulottuivat aikoinaan kaupungin laitamille asti. Almaty on vihreä kaupunki lukuisten puistoalueidensa ansiosta. Niistä tunnetuin on Panfilovin puisto, jonka kätköissä on yli 100 vuotta sitten rakennettu Zenkovin puinen ortodoksikatedraali. Perinteinen rakennustekniikka on suojannut kirkkoa hyvin maanjäristyksiltä, mutta ei täysin kommunistiselta järjestelmältä: neuvostoaikana siitä tehtiin museo. Pikaluistelusta kiinnostuneet muistavat Neuvostoliiton urheilukansan ikoniksi nousseen Medeu-jäästadionin. Nousemme myös ihailemaan kaupungin siluettia Kok-Tobe-kukkulalta. (A, L)

Almaty – Karakul
5. päivä, lauantai Seuraavaan yöpymispaikkaamme Kirgisian puolelle Karakuliin kertyy matkaa noin 400 kilometriä. Maisemia hallitsee etelässä Tienšanvuoristo. Ennen Kegenissä tapahtuvaa rajan ylitystä käymme Charyn-kanjonin kansallispuistossa. Pientä patikkaretkeä varten hyvät retkijalkineet ovat tarpeen. Kanjonin jyrkät seinämät ja kivipintojen helakanpunaisesta oranssiin vaihtuva väriskaala ovat luonnon hienoja taideteoksia. Kirgisiaa lähestyttäessä vuoristomaisema lumihuippuineen ja vihreine alppilaaksoineen käy yhä hallitsevammaksi. Myöhään iltapäivällä saavumme Karakuliin, jossa majoitumme keskitason hotelliin ja syömme päivällisen. (A, RE, P)

Karakul – Cholpon Ata
6. päivä, sunnuntai Aamupäivällä tutustumme Karakulin kaupunkiin, joka sijaitsee Issyk-Kul-järven itäpäässä. Venäläisen varuskunnan ympärille 1800-luvun lopulla syntynyt Siperian kasakoiden asuttama pikkukylä sai uusia asukkaita, dunganeita, läheisen Kiinan puolelta. Heidän rakentamansa moskeija muistuttaa buddhalaista pagodia. Kuuluisa venäläinen tutkimusmatkailija ja eläintieteilijä Nikolai Prževalski on haudattu tänne. Iltapäivällä lähdemme bussilla noin 150 kilometrin matkalle kohti Cholpon-Atan kaupunkia. Ajamme Tienšanvuoriston reunustaman Issyk-Kul-järven pohjoista rantaa. Järven suolapitoisuus on verrattain suuri eikä se koskaan jäädy, nimikin tarkoittaa ”lämmintä järveä”. Issyk-Kulin pohjoinen ranta on suosittua vapaa-ajanviettoaluetta. Saavumme illan suussa Cholpon-Ataan ja majoitumme hyvään keskitason Karven-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Huom. heinä-elokuun lähdöllä alla oleva helikopteriretken sisältävä ohjelma korvaa kesäkuun lähdön päivät 5 ja 6.

Almaty – Karkara
5. päivä, lauantai Seuraavaan yöpymispaikkaamme Kirgisian puolelle Karkaraan kertyy matkaa noin 320 kilometriä. Maisemia hallitsee etelän puolella Tienšanvuoristo. Ennen Kegenissä tapahtuvaa rajan ylitystä käymme Charyn-kanjonin kansallispuistossa. Pientä patikkaretkeä varten hyvät retkijalkineet ovat tarpeen. Myöhään iltapäivällä saavumme Kirgisian puolelle, jossa majoitumme Karkaran telttaleiriin. Kevytrakenteisissa kahden hengen teltoissa on puulattia, erilliset vuoteet ja sähkö. WC:t ja suihkut ovat yhteiskäytössä. Ateriat tarjoillaan isossa jurtassa, joka toimii myös baarina ja pikkuputiikkina. Pientä ylellisyyttä leirielämään tarjoavat sauna ja lisämaksullinen satelliittipuhelinyhteys ulkomaailmaan. (A, RE, P)

Karkara – Tienšanvuoristo – (Karakul) – Cholpon Ata
6. päivä, sunnuntai Yleensä heinä-elokuussa vuoriston sääolosuhteet ovat aamupäivisin suotuisat helikopterilennolle. Olosuhteiden salliessa nousemme puolustusministeriön MI-8-helikopteriin ja lähdemme puolipäiväretkelle kohti Tienšanvuoriston uljaimpia huippuja. Lennon turvallisuudesta vastaa kaksi vuoriston vaativiin pelastustehtäviin kouliintunutta pilottia. Lentoaika Inylchek-jäätiköllä sijaitsevaan perusleiriin on noin 45 minuuttia. Perusleiri sijaitsee noin 4 000 metrin korkeudessa, jolloin ohuen ilman vaikutus tuntuu selvästi. Patikoimme perusleirin ympäristössä huikeiden maisemien ympäröimänä. Pyramidimainen Khan Tengri (7 010 m) ja rosoharjanteinen Džengiš Tšokusu (7 439 m) näkyvät uljaina muita huippuja korkeampina. Lounashetken jälkeen lennämme takaisin Karkaraan ja jatkamme Cholpon Ataan, jossa majoitumme hyvään keskitason Karven-hotelliin (★★★★). Matkalla käymme myös lyhyellä vierailulla Karakulissa, mikäli helikopteriretken aikataulu sen sallii. (A, RE, P)

Huom. Mikäli helikopteriretki peruuntuu esimerkiksi sääolosuhteiden, helikopterin pelastustehtävän tai muun vastaavan syyn vuoksi, palautamme retken hinnan 270 euroa. Jos peruuntuminen on tiedossa ennen matkan alkua, toteutamme heinä-elokuun matkan samalla ohjelmalla kuin kesäkuun lähdön.

Cholpon Ata
7. päivä, maanantai Teemme pienen risteilyn järvellä ja patikoimme Grigorevkan jylhissä kanjonimaisemissa. Läheiset vuorenhuiput kohoavat yli 5 000 metrin korkeuteen. Kanjonin alue tunnetaan patikoitsijoiden keskuudessa Aasian Patagoniana. Meillä on myös mahdollisuus maistaa tamman maidosta tehtyä paikallista juomaa, kumyzia. Kanjonin kylissä harjoitetaan vielä perinteistä metsästämistä koulutetun maakotkan avulla. Käymme katsomassa myös Cholpon-Atan petroglyfejä. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevan niityn kiviin on kaiverrettu sarvipäisiä oinaita, susia, kauriita ja metsästäjiä. Petroglyfien iäksi on arveltu 1000–1500 vuotta. (A, RE, P)

Cholpon Ata – Biškek
8. päivä, tiistai Lähdemme aamupäivällä 280 kilometrin matkalle kohti pääkaupunkia Biškekiä. Ajamme Boomin kanjonin kautta Tokmokin kaupunkiin, jossa syömme lounasta paikallisen perheen luona. Tokmokin Burana-minareetti on jäljellä tuhat vuotta sitten kukoistaneesta Balasagunin kaupungista. Minareetin ympäristöstä löytyneet hauta- ja muistokivet kertovat vieläkin vanhemmista asukkaista, skyyteistä ja sogdialaisista. Biškekissä majoitumme ensimmäisen luokan Plaza-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Biškek
9. päivä, keskiviikko Lähes miljoonan asukkaan Biškek on Keski-Aasian vihrein pääkaupunki. Siitä pitävät läheisten Tienšanvuorten sulamisvedet huolen. Leveiden katujen varsilla kukoistavat monet puistot ja puutarhat. Tänään Kirgisian tasavaltaa pidetään demokraattisimpana Keski-Aasian valtioista. Näemme kiertoajelullamme muun muassa Valkoisen talon, joka on niin eduskunnan kuin presidentinkin toimitila, kansallissankari Manaksen muistomerkin, Ala Toon paraatiaukion sekä Oshin vilkkaan basaarin. Syömme paikallisessa ravintolassa päivällisen, jonka yhteydessä kuulemme kansanmusiikkiesityksessä dombraa ja muita jännittäviä perinnesoittimia. (A, L, P)

10. päivä, torstai Varhain aamulla kuljetus kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 6.45 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.20. (A)

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 540 e
Ennakkomaksu 350 e/hlö

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Matkan järjestelyitä varten tarvitsemme kopion passistanne jo varauksen yhteydessä. Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä.

Huom. Elokuun matkalla lennämme helikopterilla Inylchekin perusleiriin, joka sijaitsee noin 4 000 metrin korkeudella. Oleskelu korkealla vuoristossa ohuessa ilmassa edellyttää hyvää terveydentilaa. Suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa ennen matkalle ilmoittautumista. Ohut ilma saattaa aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, vatsavaivoja yms. Viivymme perusleirissä kuitenkin vain muutaman tunnin, jonka jälkeen palaamme takaisin alemmaksi. Kehotamme myös tarkistamaan matkavakuutuksenne kattavuuden mm. helikopteriretken ja mahdollisen vuoristotaudin osalta.

Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 (v. 2018 matkojen osalta 5.5.2017) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Kazakstan ja Kirgisia: Vinkkejä ja suosituksia

Voit olla kiinnostunut myös näistä